Hemma hos Jamie : fyra årstider i köket
Jamie at Home
Bok av Jamie Oliver
Den brittiske kocken Jamie Oliver, känd som Den nakne kocken, bjuder här på enkel och rustik matlagning med inspiration från både England och Italien. Han väljer att följa årstiderna och vad som är i säsong och alternerar recept med odlingstips och smarta råd. Här finns både middagar, enkla smårätter och en praktisk lista.
Jag har något slags hatkärleksförhållande till den här boken. För det första är den fin och jag älskar att bläddra i den för inspiration. Jag gillar också tänket med att följa årstiderna, även om Jamies klimat är lite bättre än mitt mellansvenska och han därför ändå kan odla vissa saker mitt i vintern. Alla recept har en inledande liten text som jag tycker är inspirerande att läsa. Pappret på sidorna är matt och hela boken känns rustik. Det finns också en del tips knutna till vad som är i säsong olika delar av året. Det är en fin bok. Men, om jag ska vara petig, är det ytterst få recept som är sådär jättegoda när jag väl provat dem. Det ser bättre ut än det är. Och alla recept är inte helt enkla att följa om man inte är en van hemmakock. Det är nämligen ganska mycket text i recepten, vilket gör att man inte snabbt kan ta en titt i boken när man står vid spisen, för det blir mycket text att gå vilse i.