Kraften

Bok av Elin Frykholm och Marcus Tallberg
Efter Katastrofens tid, då världens isar smälte, beslutade världens stormakter att enas under en flagg och resultatet blev Ela. Presidenten styr landet och dess provinser i hopp om att återställa världen till dess glansdagar, men hans metoder är diskutabla. Det finns grupper som inte håller med om hans tillvägagångssätt och terrorattacker är vanligt förekommande. Det är framförallt ett folkslag som upptäckts i samband med Katastrofen som ligger bakom dessa attacker. Människor med krafter. Representanter från Bionbyr, presidentens skola för utbildning av soldater, kommer till Freijas hemstad och hon vet att om ska kunna rädda sitt barndomshem måste hon bli utvald. Första året blir svårare än hon trott. Freija börjar inse hur långt Myndigheten har gått för att bevara världens hemligheter.
Kraften är första delen i en dystopisk trilogi som utspelar sig i en framtida värld efter ett atomkrig där personer har kunnat få krafter. I den här världen är det viktigt att hålla sig till ordning och disciplin - och det är en ära att få komma till Bionbyr och utvecklas till att bli soldat till Myndigheten. Vi får följa Freija och hennes vänner när de inser mer och mer att allting inte riktigt står rätt till, och att det egentligen kanske är Myndigheten som är boven i allting.

När jag påbörjade den här kände jag direkt att det här är en bladning mellan Divergent och Den Femte Årstiden - just för Divergent och Den Femte Årstiden hur dessa kraftfolk är annorlunda och väcker mycket rädsla men även hur världen är uppdelad i olika delar över vart man är och jobbar, vilket påminde lite om fraktionerna i Divergent. Så om du gillar någon av dem böckerna - testa denna!

Vad gäller själva handlingen tyckte jag att, även om saker hände, så fokuserades det lite på fel saker. Jag hade gärna haft mer dialog mellan karaktärerna för att skapa mer intriger där istället för att ha ännu en lektion i något av ämnena. Och även mysteriet med huvudpersonen Freija hade jag gärna fått lite mer tillbakablickar till och fått lite mer hintar om vem hon egentligen är tidigare i boken så att man själv kan försöka pussla ihop vem hon är och bli positivt överraskad om man har rätt. Vad gäller de kursiva delarna i texten, som var någon slags podcast(?) tyckte jag gav väldigt lite till berättelsen. Oftast gjorde den även så att jag hamnade i ett läge där jag tappade farten i den egentligen berättelsen och samtidigt vet jag inte riktigt vad författarna ville med den delen i historien.

Men, Frykholm och Tallberg har skapat en väldigt intressant värld och mer och mer av de detaljer man fick reda på blev jag också väldigt intresserad av att fortsätta läsa serien. Jag hade önskat lite mer miljöbeskrivningar över hur själva kupolen de var inne i såg ut, då jag några gånger blev förvirrad över hur den var uppbyggd - eller att man kanske skulle ha haft en karta över den också i början? Jag gillar även hur de har arbetat med olika etniciteter, folkslag, religioner och att det har med personer med diverse olika läggningar inom HBTQ+, det ger en mer verklighetstrogen känsla för samtliga karaktärer. Det var även några tvister som jag inte såg komma och det gör mig väldigt nyfiken på att läsa fortsättningen. Tur att jag har den här hemma i hyllan!