Drick värmen ur min hand

Bok av Bengt Ohlsson
Martin lever ett liv som egentligen är helt okej. Han är i yngre medelåldern och jobbar som socialarbetare på Sexköparsektionen, han åker ut med poliser och gör tillslag på bordeller i Stockholm. Han bor på Södermalm med sin fru Ellen och sin tonårsdotter Maja. Han har rentav skrivit några monologer som han har fått uppförda, även om det var längesen. Han är förälskad i en yngre polis, och är plågsamt medveten om att han aldrig kommer att göra något åt det.När en av hans klienter hamnar på sjukhus efter ett självmordsförsök blir han övertalad att ta hand om klientens hund Rulle. Det är tänkt som en tillfällig lösning, men i mötet med hundens villkorslösa kärlek sätter sig starka och oväntade känslor i rörelse inom Martin. Drick värmen ur min hand är en vemodig berättelse om en man som börjar ompröva de flesta av sina relationer och så sakteliga inser vidden av sin ensamhet, mitt i en Stockholmsvardag som sjuder av mingel, teaterpremiärer och parmiddagar.
Martin är socialarbetare på sexköparsektionen. Han är gift och har en tonårig dotter samt en utflyttad bonusdotter. Äktenskapet liknar mer kamratskap än kärlek.
En av hans bästa vänner är toppolitiker och är notoriskt otrogen. Martin är hemligt förälskad i den 15 år yngre kollegan Zerya.
En kväll hoppar en av Martins klienter framför tunnelbanan och överlever, mirakulöst nog. Han svärvar mellan liv och död och hans fru ber förtvivlat Martin att ta hand om deras hund Rulle, eftersom hon själv knappt är kapabel att ta hand om sig själv. Rulle och Martin utvecklar ett alldeles speciellt förhållande.
Boken är lättläst, ger inblick i vardagen, och för all del i arbetet, för Martin och människorna runt omkring honom. Han är på väg in i någon form av medelålderskris, även om han inte är fullt medveten om det själv från början. Han drar sig undan mer och mer och när Rulle dyker upp används han som en naturlig ursäkt för att gå på timslånga promenader i skogen. Bara Martin och Rulle.