Pachinko

Bok av Min Jin Lee
Hyllad historisk roman om tillhörighet och utanförskap. I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, den efterlängtade dottern till fattiga men stolta föräldrar. Men när Sunja blir gravid med en gift yakuza hotar hela familjens tillvaro att falla samman. När Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning ett nytt liv i Japan som hans hustru. I ett främmande land där hon inte känner någon och inte pratar språket måste hon finna styrkan att skapa sig ett nytt hem, och göra de uppoffringar som krävs för att överleva. Med breda penseldrag målar Min Jin Lee en myllrande fresk över exiltillvarons smärtpunkter sedda genom en familj som sveps med i efterverkningarna av historiens skoningslösa vingslag. Pachinko är en episk berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. Den fick ett jublande mottagande när den kom ut i USA.
Pachinko skriven av författaren Min Jin Lee

Min Jin Lee är en koreansk-amerikansk författare som har intresserat sig för koreaners villkor i Japan
I boken Pachinko får vi följa en familj under fyra generationer från 1910 och fram till 1989.

Sunja föds i Korea 1911 som efterlängtad dotter till sina föräldrar. Som mycket ung blir hon gravid med en gift man, Hansu. En kristen präst erbjuder sig att gifta sig med Sunja och hon flyttar med honom tilll Osaka i Japan. Där bor också den man som är far till hennes första barn. Dessa två personer Sunia och Hansu kommer var och en att ha sin inverkan på handlingen i boken.

I Sunja möter vi en stark, smart, envis och tålmodig kvinna som alltid kämpar för sin familjs bästa.

Sunja får två söner och genom dem får vi följa familjens utveckling från att knappt ha mat för dagen till ett helt annat liv. Men det är en lång väg dit och under tiden utvecklas och förändras både familjen och samhället.

I det japanska samhället möttes koreaner ofta av en negativ och fördomsfull attityd. Personerna i boken påverkas på olika sätt av detta, vilket leder till att deras livshistorier kommer att se olika ut.
Boken väcker tankar om vad som skapar en identitet. Språk, kultur, religion,samhälle?

Författaren använder ett vardagligt språk med inslag av koreanska ord och uttryck. Handlingen förs framåt i kronologisk ordning och det är lätt att följa med. Författaren Min Jin Lee har gjort en noggrann research och ger oss en bra och trovärdig beskrivning av koreansk kultur under denna tid.
Hon lyckas också med att knyta ihop berättelsen på ett rörande sätt.