Cilkas resa

Cilka’s Journey
Bok av Heather Morris
År 1942 sänds Cilka Klein till Auschwitz-Birkenau. Hon är sexton år och tvingas bli lägerchefens älskarinna. När befrielsen kommer anser ryssarna att Cilka är en kollaboratör, varpå hon sätts i ett sibiriskt fångläger. En vänligt sinnad kvinnlig läkare hjälper henne att läka och förmå släppa in kärlek i sitt liv trots allt som hänt.
Cilka hamnar först i kz-lägret Auschwitz-Birkenau och när kriget är slut och lägret befrias får hon stämpeln som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett ytterligare fångläger i Sibirien. En kvinnlig läkare tar henne under sina vingar och hon får möjlighet att utbilda sig till sköterska för att vårda de sjuka i lägret.
Detta är en fristående fortsättning på Tatueraren i Auschwitz.

Boken är bra och lättläst. Maktkampen som uppstod bland fångarna var ett intressant inslag. I boken är det Cilka som är huvudpersonen och hjältinnan och om vartannat skildras även hennes tid i det förra lägret och man får en förståelse varför maktkamp uppstår. Dock upplever jag att boken är något upprepande i mitten och mycket av allt som handlar om sjukhuset kunde läggas till hennes tidigare vistelse på det förra lägret. I förra boken (tatueraren i Auschwitz) omnämns Cilka som den modigaste. Ja, hon är modig... kanske lite för övermodig...