Stig Wennerström – Myten om en svensk storspion

Bok av Wilhelm Agrell
"Det är från polisen. Översten är anhållen." I juni 1963 skakade avslöjandet av Stig Wennerströms förräderi Sverige. Han hade hunnit lämna ut minst 20 000 sidor hemliga dokument till Sovjetunionen innan han avslöjades. Wilhelm Agrell minns hur hans far Jan Agrell, chef för Militärpsykologiska institutet, under strängt kontrollerade former hämtades i en mörkgrön bil för att närvara vid rättegången mot Wennerström, i hemmet omnämnd som Dubbel-W. Nu tillgängliggörs det militära utredningsmaterialet och Wilhelm Agrell kan ta del av sin fars handskrivna anteckningar kring den psykologiska undersökning som Wennerström genomgick. I arkivets tidskapsel söker han bland annat svar på frågan om Wennerström verkligen var den storspion han utgav sig för. Och stämde egentligen allt han så villigt erkände? Illustrerad med fotografier och skisser. Med  boken om Stig Wennerström inleder Wilhelm Agrell - professor i underrättelseanalys - en serie spionporträtt under namnet True spy.  Saxat ur recensioner: "Stig Wennerström. Myten om svensk storspion är den första boken i en serie om flera under samlingsnamnet True spy och en självklarhet i bokhyllan för alla som intresserar sig för spionage och kalla krigets historia." Hans Stigsson, Norrköpings Tidningar "Wilhelm Agrell har åstadkommit en både fascinerande och spännande bok för den som vill veta mer om Sveriges största spionskandal under kalla kriget." Niclas Sennerteg, Kristianstadbladet "Stig Wennerström är en mycket intressant och välskriven bok, som imponerar med sitt analytiska djup." BTJ-häftet, Mats K.G. Johansson
Wilhelm Agrell, son till Jan Agrell, militäröverpsykolog på MPI, har en personlig relation till storspionen Stig Wennerström. Dels genom minnen av den tid då hans far hade hand om fallet, dels genom faderns dagboksanteckningar som han nu använt för att skriva en bok om mannen.

1963 greps "Örnen" Wennerström efter årtal i hemlig tjänst hos Sovjetunionen. först nekade han men det tog inte mycket övertalning för att få honom att öppna sig. Snart berättade han allt, från sina första steg som dubbelagent, till sitt pararbete och bromance med någon med kodnamnet "Generalen". Han var noga med att inte förminska sin egen roll i saker och ting, samtidigt ville han att rättegången mot honom skulle vara offentlig. "Jag vill inte dömas i tystnad!" menade han.

Utredarna blev överförtjusta i att Wennerström serverade dem allt på ett fat. Inte förrän senare började de ifrågasätta Wennerströms bekännelse. Var det han sagt sant? Varför verkade historien ha så många luckor? Varför ljuga om inte för att rädda sig själv? Detta är det som gör Wennerströmsaffären så intressant. Vem var han egentligen? Hur mycket skada hade han tillfogat det svenska försvaret? Vem var "generalen"?

Agrells bok är kort och koncis men lyckas ändå spegla en tidsepok och väcka nyfikenhet om fallet. Jan Agrells egna anteckningar när han hade hand om fallet ger en extra dimension åt berättelsen, även om mycket av materialet tydligen brändes. Jag hade gärna läst mer. Kanske kunde någon skriva en spekulativ roman om fallet, jag skulle absolut läsa den!