Dit solen aldrig når
Bok av Marianne Cedervall
I Mullvalds socken på Gotland spirar våren och Anki Karlsson njuter av livet som pensionär och hästägare. Hon ska ge sig ut på långritt och får tips av sin gode vän Tryggve om en trevlig prästgård i Smissarve där hon kan övernatta.
Själv ska Tryggve resa utomlands, och när han letar efter sin resväska hittar han något som rör upp gamla minnen.
Det är anteckningar från ett av hans första fall som polis - ett fall som förblev olöst men som Tryggve lade ner mycket tankemöda på. Han bestämmer sig för att ägna en del av resan åt att titta på fallet igen.
Samtidigt i Smissarve får Anki nya bekantskaper, bland annat träffar hon en journalist som är där för att skriva en artikelserie om det så kallade Fruntimmershuset , ett vilohem för kvinnor som drevs av kyrkan på 70-talet.
Anki förstår snart att "Fruntimmershuset" och dess historia rör upp starka känslor, inte minst bland kyrkans anställda, och när journalisten Ninni Weström oväntat försvinner har Anki fått ett nytt fall att sätta tänderna i. Men Ninni Weströms försvinnande är bara början på en rad otäcka händelser.
Dit solen aldrig når är den fristående, tredje delen i Marianne Cedervalls deckarserie om Anki Karlsson och Tryggve Fridman.
MARIANNE CEDERVALL är född 1949 på Gotland, och bor idag där halvårsvis. 2009 debuterade hon med Svinhugg, den första romanen i serien om väninnorna Mirjam och Hervor. Totalt har böckerna sålt i 200 000 exemplar. Deckardebuten Av skuggor märkt kom 2015 och följdes upp med Låt det som varit vila 2016.
"Dit solen aldrig når är intressant även ut ett historiskt perspektiv, eftersom den handlar om övergrepp mot kvinnor, hur deras barn påverkades av det och omgivningens fördömande attityd mot kvinnorna. Boken är således läsvärd som deckare men även som tidsskildring."
Gun Liverstam, BTJ
"En trivsam mysdeckare som med fördel läses i bersån."
Kenneth Gysing, Femina
"Förutom en god pusseldeckarstory bjuder boken på en levande miljöskildring från det försommarvackra Gotland och bra personbeskrivningar av de inblandade."
Mats Garme, Ölandsbladet
"Cedervall skriver lättsamt och trevligt, och bilden av så väl människor som landskap är ömsint."
Kerstin Bergman, Ystads Allehanda
Sagt om Låt det som varit vila:
"En välskriven deckare i gammal hederlig stil."
Ölandsbladet
"En både gemytlig och ryslig feelgood-deckare, med roliga karaktärer och fina beskrivningar av ett Gotland i härlig höstskrud."
Allers
"perfekt för den som gillar klassiska deckare med mer trivsel än blod och våld."
Ystads Allehanda
Som vanligt porträtterar Marianne Cedervall feelgood deckare på ett himla mysigt sätt. Läsaren får njuta av den välbeskrivna landskapet, men också det lite mer spännande intrigerna