Du sköna nya värld

Brave New World
Bok av Aldous Huxley
Du sköna nya värld som skrevs redan 1932, är en av de stora, världsberömda framtidsskildringarna. I dag, 70 år senare, är vi nästan där.
Boken skrevs 1932 och är en framtidsskildring där allt har effektiviseras och industrialiserats. Teknologin och viljan att effektivisera har förändrat samhället något enormt. Barn blir inte längre födda av mammor utan de skapas i behållare och klonas så att hundratals tvillingar (hundringar?) "föds". Barnen växer sedan upp och blir fostrade av staten som gör allt för att få barnen att bli vuxna som beter sig på det sätt som maximerar vinsten. Böcker och religion är förbjudet och Gud är utbytt mot Ford. Alla tar också en drog – soma – som gör dem lyckliga. De är helt tillfreds med livet trots att de lever i en totalitär stat.

Rent litterärt tycker jag att boken är urkass. Den binder absolut inte läsaren och språket är bara krångligt (vilket i och för sig kan ha att göra med att den är nästan 90 år gammal). Så om du söker en litterär upplevelse och gripande berättelse är detta inte boken du ska välja. Vill du däremot analysera – då är detta boken för dig!

Det finns troligtvis lika många sätt att tolka boken som det finns människor som läser den. En relevant fråga som boken kretsar kring är huruvida lycka är viktigare än frihet och kunskap. Jag rekommenderar definitivt boken och jag känner att jag, i efterhand, har fått mycket ut av att ha läst den. Orkar du ta dig igenom cirka 300 sidor som kanske inte är de bästa som någonsin skrivits – då är läsningen absolut värt det.

3,5/5
Rekommenderas för den som är intresserad av historia