Påfågelsommar

The Peacock Summer
Bok av Hannah Richell
En uppslukande roman om familjehemligheter och förbjuden kärlek på den engelska landsbygden. På samma släktgods, men med många år emellan, är två kvinnor med om varsin omvälvande sommar. Lillian Oberon känner sig instängd i ett olyckligt äktenskap men ser ingen väg ut. När den karismatiske konstnär som hennes man anlitat kommer till godset vänds allt upp och ner. Årtionden senare kliver Lillians barnbarn Maggie över tröskeln till det nedgångna huset. Hon har återvänt från Australien, dit hon flydde efter ett stort kärlekssvek. Tiden är inne att se sanningen i vitögat och konfronteras med det förflutna. Nutid och dåtid flätas samman och bildar en gripande historia.
Boken har ett ganska klassiskt upplägg där dåtid varvas med nutid; ett upplägg som faller mig väl i smaken.

Berättelsen i nutid handlar om Maggie som är uppvuxen på ett släktgods i England och som i inledningen av boken kommer tillbaka dit efter ett år i Australien för att ta hand om sin gamla sjuka farmor. Maggie oroar sig för godsets framtid och sin egen karriär och försöker närma sig de människor som hon innan sin avfärd stod nära.

I dåtid får vi följa Lillian, Maggies farmor, som ung. Vi får höra hur kärlekshistorien med hennes make Charles börjar och får följa deras liv med fester och lyxigt leverne. En dag anlitar Charles en lovande konstnär vid namn Jack för att göra en väggmålning under en sommar.

De olika tidsperioderna varvas och läsaren får veta mer och mer om hur händelser hänger ihop. Det är en bok om relationer, kärlek och livsval; en ganska sorglig sådan som skildrar skörhet i relationer och hur krav och förväntningar från omgivning kan vara drivande i de livsval man gör. Den handlar också om beroende, maktmissbruk och missförstånd. En röd tråd är kärlek och längtan. Den är välskriven med fantastiska miljöbeskrivningar som lätt ger läsaren känslan av att vara där allt sker. En mycket bra bok som nominerades till årets bok 2019. Rekommenderas varmt.