Har jag en dålig dag kanske någon dör

Bok av Christian Unge
Sylvestre var bara nitton år gammal när han dog i min famn och mitt misstag orsakade hans död. I sin bok berättar Christian Unge om misstag han har gjort med patienter under sin tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, dålig handledning, stress, bristande kommunikation och svåra etiska gränsdragningar som skäl till varför fel inträffar inom vården. Christian Unge pekar även på systemfel, som vårdplatsbrist och superspecialiseringen i storstadsregionerna. Han djupdyker dessutom i världens slumområden och traumatologins våldsamheter. Men framför allt vänder han blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt. Som läsare får vi vara i hans sjukhuskläder. En känsla som kan vara både skrämmande som igenkännande: Det skulle faktiskt kunnat vara jag som gjorde det där misstaget.
Intressant bok! Jag gillade kapitlen om författarens erfarenheter i Afrika med Läkare utan gränser. Fascinerande och förkrossande att läsa om hur vården där skiljer sig från vården i Sverige. Också väldigt intressant att läsa om Christians egna upplevelser, tankar och känslor om tiden där och tiden efter och innan.

Delvis tror jag tyvärr jag var lite fel målgrupp för boken. Jag som snart färdig läkare har egentligen hört kanske 75% av innehållet tidigare. Om jag inte varit läkarstudent tror jag att jag hade tyckt det varit hur spännande som helst att läsa denna. Om hur vården fungerar i Sverige och vilka situationer man hamnar i samt vilka beslut man fattar som läkare. Så rekommenderar den ändå varmt. Och som blivande läkare tar jag med mig många bra lärdomar från boken, så delvis var jag väl den perfekta målgruppen också.

Om ni gillade denna vill jag också tipsa om Hans Roslings "Hur jag lärde mig förstå världen", den är superbra!