Jag älskar guideböcker trots att det går att få tag på informationen online. Det är så praktiskt att ha allt på samma ställe och det ger en viss känsla att kolla upp saker i guideboken. Denna bok om Portugal var riktigt användbar på resan. Portugal har snabbt seglat och blivit ett väldigt populärt resmål. Det stora antalet turister bidrar tyvärr även till ett stort antal turistfällor. Jag tycker att denna bok gav väldigt bra tips på platser som kändes genuina. Vi använde den i Lissabon, Algarve, Porto och Douro. Framför allt gillar jag de små historiska beskrivningarna samt faktan om bakverk, maträtter och viner som är unika för respektive region. Jag kan varmt rekommendera den till alla som ska till Portugal.
Reseskribenten Per J Andersson har skrivit många guideböcker och resereportage om Indien. Denna gång ger han ut en roman om den indiska mannen Pikey som gör allt för den svenska kärleken som befinner sig i Borås. Det är en otroligt inspirerande verklighetsbaserad historia.
Författaren skildrar ett liv fyllt av kontraster. Den kastlösa indiska mannen Pikey möter svårigheter och motgångar, men även gränslös kärlek och en enorm drivkraft. Ibland sover han på gatan, nästa dag målar han premiärministerns porträtt. Den dagen han mötte svenska Lotta i New Delhi ändrades hans liv för alltid. Han tar cykeln till Borås för att träffa sitt livs kärlek igen. Detta är en otroligt vacker historia som visar att allt är möjligt. Rekommenderar denna bok starkt!
Sydafrikanskt vin är otroligt populärt bland svenska konsumeter såväl som i resten av världen. Chenin blanc, pinotage och sydafrikansk portvin är bara några av många viner som uppskattas världen över. Däremot är inte Sydafrika ett helt okomplicerat land. Politiska motsättningar och århundraden av förtryck har satt sina spår. Författaren Emil Boss djupdyker i hur vinerna produceras och villkoren för arbetarna. Självklart skildras även de olika vinområdena, de vanligaste druvsorterna och de senaste vintrenderna. Denna bok skiljer sig från många andra böcker eftersom den även hanterar den etiska aspekten och undersöker var pengarna från svenska konsumenter egentligen hamnar. Mycket läsvärd och viktig!
En riktigt härlig och stundvis underhållande bok om hur man städar och får i ordning sitt hem. Marie Kondo är känd från Netflixserien med samma namn. Där visar hon hur man bäst rensar i hemmet. Serien blev en stor succé och detta är hennes första bok. Här går hon in på djupet och beskriver sin filosofi och unika system för att rensa bort prylar i hemmet. Den visar att överflödiga prylar måste bort för att kunna skapa ett trivsamt hem. Med för mycket prylar blir det svårt att skapa ett trevligt hem.
Boken menar även att ett städat och organiserat hem är viktigt för sinnesfriden. Boken handlar således även om hur du finner frid och mår bra inombords. Den hjälper sig att fatta beslut och omge dig med saker som gör dig lycklig. Det är en väldigt trevlig bok och jag trodde aldrig att jag skulle gilla en bok om städning så pass mycket. Rekommenderar denna starkt!
Denna bok är i första hand anpassad för högskolestudier i flerspråkighet, men även lärare och föräldrar till tvåspråkiga barn kan ha nytta av denna bok. Allt fler barn i Sverige är tvåspråkiga. Det finns mängder av olika varianter av två- och flerspråkighet. Vissa barn talar sitt modersmål hemma, men ett andra språk i skolan. Andra talar två olika språk hemma varav ett språk är det som talas i skolan. Detta ställer krav både på föräldrarna och lärarna. Barn i invandrarfamiljer, inhemska majoriteter och döva barn är bara några av många grupper som tas upp i denna bok.
Denna bok lägger fokus på hur utvecklingsprocessen ser ut. Detta inkluderar bland annat hur uttal, grammatik och vokabulär utvecklas. Jag gillar framför allt att boken innehåller många olika exempel samt en lista med olika språken. Det är inte den mest praktiska boken för föräldrar, men den är mycket intressant.
Johanna Kajson är förmodligen den mest välkända bröllopskoordinatorn i Sverige efter att ha arrangerat många offentliga bröllop. Många drömmer om att arrangera ett storslaget bröllop, men ibland räcker inte budgeten till. I denna guide delar författaren med sig av sina bästa tips och erfarenheter för att skapa ett personligt bröllop som inte behöver kosta skjortan. Den innehåller smarta checklistor för att se till att du inte missar något i planeringen. Här finns även många bilder och härlig inspiration.
Jag tycker att denna bok var riktigt bra och hjälpsam. Det behövs knappast en bröllopskoordinator när man kan hitta alla tips i denna bok. Den förenklar och strukturerar bröllopsplanerandet. Den är lärorik och vägledande på ett unikt sätt. Det finns mängder av information online med tips om bröllopsplanering, men jag tycker att denna bok är mycket bättre. Den är mycket tydlig och praktiskt. Jag gillar framför allt att tipsen går att använda oavsett budget.
Boken skildrar svenska traditioner i ord och bilder. Även om vi svenskar inte ser oss som traditionella så har vi faktiskt en mängd unika traditioner som vi gärna firar. Många av dessa traditioner är riktigt knäppa från en utlännings perspektiv. Ta till exempel att dansa som små grodor runt en midsommarstång. För många är detta väldigt speciellt, men svenskar gör det med glädje varje år och vi tar våra traditioner för givna. Det är sällan vi reflekterar över deras ursprung eller varför vi firar på det sättet vi gör.
I denna bok ger kulturhistorikern Jan-Öjvind Swahn förklaringar till alla svenska traditioner. Här tar han bland annat upp semlor, kräftor, lucia, midsommar, sill, jul, påsk och aprilskämt. Han beskriver traditioner som funnits med under lång tid, bland annat midsommar och julen, men även nysvenska traditioner. Ett stort utrymme ägnas åt de typiska maträtterna som serveras vid traditionerna. Ett stort plus för att boken även innehåller recept på dessa. Detta gör att boken även är en utmärkt presentbok till vänner i utlandet. Den finns nämligen på flera språk, bland annat engelska och spanska. De många illustrationerna gör det lätt att förstå beskrivningarna. En mycket underhållande samt lärorik bok som både svenskar och utlänningar har nytta av.
"Rött, vitt, rosé" blev en succé när den först kom ut och utnämndes till världens bästa nybörjarbok om vin år 2002. Den är väldigt underhållande och driver med vinsnobbar. Samtidigt är den lärorik och full av information. Författaren menar att för att förstå vin så måste du dricka vin. Om du vill lära dig om cabernet sauvignon räcker det inte att läsa om druvan. Du måste köpa dig en flaska som är representativ för druvsorten och prova den. Denna bok är såldes en guide till hur du kommer igång och provar vin.
Boken påminner om en reseguide fast för vinprovning. Den är översiktlig med kul fakta och tips. Vin ska vara kul och bringa glädje. Denna bok tar bort alla pekpinnar och den mystiska aura som omger vinvärlden. Språket är mycket lätt att förstå och det är svårt att inte smittas av författarens entusiasm. Detta är en riktig klassiker och ett måste för alla vinälskare!
Denna bok är ett uppskattat minne. Den riktar sig till gravida par som vill minnas de nio gravidmånaderna. Här fyller man i utvecklingen varje månad och man kan även sätta in bilder. Detta är min favoritdel av boken eftersom man på ett systematiskt sätt kan se hur magen vuxit varje månad. Detta går ju så klart att göra i ett vanligt fotoalbum, men jag gillar ändå hur denna bok är upplagd. I mitt fall är nog risken stor att jag skulle glömma bort att framkalla bilderna. Jag gillar även hur denna bok har en del text och förklaringar på hur kvinnokroppen och bebisen utvecklas varje månad. Kanske lite onödig, men kul som minne!
“Barnbruden : 15 år och bortgift - en biografi från hjärtat av Sverige” är en gripande historia där författaren Margaretha Nystrand berättar om hur hon blev bortgift som 15-åring. Ingen på vägen, varken sociala myndigheter, Svenska kyrkan eller vänner, uppmärksammade eller grep in när hon som 15-åring blev tvingad att gifta sig. Denna bok handlar om det svek som författaren kände från familjen och samhället.
Margaretha Nystrand adopterades och växte upp med sina svenska adoptivföräldrar. De hade det gott ställt, men fokuserade uppväxten på att lära henne hussysslor som strykning och tvätt. Hon visste det inte då, men detta var för att förbereda henne för att bli en god hustru. 14 år gammal blev hon bortskickad till den som då var hennes pojkvän, men som snart skulle bli hennes man. Snart stod det klart att hennes föräldrar planerat att hon skulle gifta sig med denna man trots att hon knappt var 15 år gammal.
När hon fyllde 15 skrev föräldrarna till verket och arrangerade äktenskapet. Trots hennes unga ålder var det ingen som reagerade. Sociala myndigheter, skolan, Svenska Kyrkan och vännerna lät äktenskapet ske utan att någon försökte förhindra det. Ingenstans på vägen var det någon som tyckte att det var konstigt att en så pass ung person skulle giftas bort.
Som läsare är det svårt att förstå hur detta kunde gå till. Författaren beskriver detaljerat om de känslor som uppstod då och som plågar henne än idag. Känslor om att gång på gång blivit sviken. Hennes idé om Sverige som välfärdssamhälle raserades och hon kommer alltid att känna sig sviken. Trots att boken på många sätt är sorgsen, finns det även många ljusglimtar. Trots all den sorg som Margaretha burit sen hon var ung har hon en otrolig livsglädje. Detta gör att boken är otroligt inspirerande och fyller läsaren med tacksamhet. Författarens positiva attityd smittar av sig och ger hopp även i de svåraste stunder. Den har dock många kritiska inslag där hon belyser samhällets brister. Hon ställer sig även frågan om detta kan hända även idag vilket startar en intressant reflektion om de svårigheter som familjer, individer och samhället står inför när det gäller barnäktenskap.