Denna bok är väldigt kul och intressant på samma gång. Kan man verkligen bli expert på 5 minuter? Enligt författaren Göran Everdahl är det möjligt tack vare denna bok. Även om jag inte skulle påstå att man blir expert på något efter att ha läst denna bok, så måste jag medge att den är riktigt underhållande och kul.
Läsaren får kunskap om en rad skilda områden. Här finns alltifrån Kierkegaard och Charles Dickens till Gustav III och Napoleon. De olika ämnena varierar och inkluderar konst, historia, litteratur, religion, arkitektur, teknik och mycket mer. Den syftar till att ge läsaren koll på en rad olika ämnen. Dessa ämnen är sådana som folk anser att man bör ha koll på. Perfekt för den som gillar fakta om olika saker och vill briljera på festen.
Boken baseras på kolumnen i Icakuriren med samma namn. Det är författaren som skrivit kolumnen i cirka 10 år och nu skapar han en bok av faktan som han levererat till läsarna. Detta är en perfekt presentbok eller en bok att ha att bläddra i lite då och då. Den passar för alla som vill känna sig lite mer allmänbildande.
Sju sorters kakor : Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter" är en uppdaterad version av den klassiska bakboken. Denna upplaga följer samma koncept, men har fler recept och en praktisk omvandlingstabell. Med andra ord är den anpassad efter dagens samhälle och tar hänsyn till internationella influenser utan att tumma på sitt svenska ursprung. Författarna Maria Selin, Erika Palmquist och Sofia Hannar ger boken en ny formgivning och ett modernt språk.
Sju sorters kakor är en riktig klassiker. Med 3,8 miljoner sålde exemplar är det Sveriges mest sålda bok genom tiderna. Den kom ut för första gången år 1945 och har sedan dess blivit en viktig bakbok i de allra flesta svenska hem. Även de som inte bakar ofta gillar att ha denna kultbok hemma.
Man kan ställa sig frågande till om man behöver en uppdaterad version av boken. Faktum är att det är ganska praktiskt att följa recept som är anpassade efter dagens utbud i dagligvaruhandeln. Boken består av många populära recept, men det verkar som att flera av de ursprungliga recepten har bytts ut till nya varianter eller till helt andra bakverk. Detta ger blandade känslor och vissa människor kan nog bli ganska upprörda. Dels är det kul med nyheter och anpassningen med aktuella recept, samtidigt är Sju kakor en riktig klassiker och många vill nog ha de ursprungliga recepten.
Denna barnbok tillhör inte en av mina favoriter. Boken känns som en tidning i bokformat. Den går inte in på djupet in något ämne utan allt känns väldigt ytligt och glättigt. Det finns en del fakta, men som förälder blir man inte direkt klokare av att läsa denna bok.
Det positiva med denna bok är dock att den sprider en härlig stämning. Den uppmuntrar föräldrar till att göra som de vill och att belysa att alla barn är olika. Den känns som ett sorts stöd till nyblivna föräldrar, snarare än en faktabok. Om du vill ha stöttande och inspirerande läsning kan denna bok vara ett bra alternativ.
Efter den sista tidens flygskam är det allt fler som vill resa med tåg istället. Därför känns denna bok särskilt aktuell. Författaren och resejournalisten Per J Andersson har länge förespråkat fördelarna med att resa med tåg. I denna bok beskriver han tågens och järnvägarnas historia kombinerat med härliga reseberättelser från tågkupén.
Det är en vacker och unik bok på många sätt. Den är högaktuell, men tar samtidigt upp många historiska anekdoter. Den visar tydligt att det inte behöver vara särskilt svårt att välja bort flyget. Vem vet, resan kanske blir betydligt mer spännande med personliga möten och vackra landskap som svischar förbi. Boken är ett bevis på att det går att resa hållbart och klimatsmart utan att göra avkall på upplevelsen. Det är en otroligt läsvärd bok som väcker både tankar och reslusten.
Denna bok är riktigt bra för alla som vill lära sig mer om vinprovning. Många kan tycka att det är svårt att prova vin och att alla dessa begrepp som sommelier använder sig av är både konstiga och onödiga. Hur kan ett vin dofta cigarrlåda eller läder? Med en tydlig strategi och guidning är det dock mycket lättare att prova vin. Snart inser man att många viner faktiskt luktar cigarrlåda!
Boken är mycket praktisk och pedagogisk med olika kapitel som behandlar doft- och smakprofiler, färger och vad man ska tänka på i de olika stegen i vinprovningsmomentet. Jag gillar framför allt att författaren beskriver samtligt steg, även den delen där man själv måste beskriva sin upplevelse. I början när jag provade vin hade jag alltid med mig denna på vinprovningar som hjälpmedel och jag kan varmt rekommendera nybörjare att göra detsamma!
Winston Churchill är en av världshistoriens mest betydelsefulla människor. Den brittiska politikern och premiärministern anses av många vara en av de viktigaste britterna någonsin. Under andra världskriget axlade han rollen som premiärminister och blev britternas ledare under kriget. Att mat och dryck var en stor del av Churchills liv var uppenbart tack vara hans många berömda citat. "Winston Churchill : Biografi över en gourmand" av författaren Catherine Heyrendt-Sherman går in på djupet och berättar hur stor betydelse maten hade för Churchills politiska såväl som personliga liv. Boken är en tidsresa tillbaka i tiden.
Winston Churchill levde år 1874 till 1965. Denna tid präglades av världskrig och mellankrigsåren. Nationernas ledarskap var avgörande för hur samhället skulle utvecklas. Churchill var en mycket karismatisk, egensinnig och populär ledare som har betytt mycket för Storbritannien. Denna bok ger en större förståelse om Churchill och vad som betydde mycket för honom. Det har skrivits mängder av böcker om hans bakgrund och politiska framgångar, men aldrig tidigare har en hel bok om hans stora mat- och vinintresse. Mat och dryck hade en stor betydelse för hans liv. Detta märks inte minst i flera av hans världsberömda citat.
Många har någon gång hört Churchills citat "Champagne ska vara kall, torr och gratis.". Detta är bara ett av många citat som inkluderar mat och dryck. Churchill var en mycket duktig retoriker och vid ett av hans krigstal sa han "Kom ihåg, mina herrar, att det är inte bara Frankrike vi strider för, det är Champagne!". Återigen visar han hur viktigt det berömda mousserande vinet var för honom. Även citatet " Man ska komma ihåg att det är magen som styr världen." är ett bevis på matintresset.
Författaren Catherine Heyrendt-Sherman är professor i brittisk historia vid Reims universitet. Reims ligger i det berömda vinområdet Champagne. Hon delar med sig av en intressant bild av Churchill och ger många underhållande anekdoter från hans liv som politiker och gourmand, bland annat att han packade rysk kaviar i picknickkorgar och att han drack stora mängder alkohol. Hans mat- och drycksvanor är från en tid som vi idag inte kan relatera till. Detta gör att denna bok dels är underhållande, men även historiskt intressant. Det är en välskriven och annorlunda bok för matentusiaster såväl som för personer som gillar historia.
Bara lite till är en romantisk roman av Simona Ahrnstedt. Den handlar om Stockholmstjejen Stella som över en natt förlorar allt - pojkvän, bostad och jobb. I ett desperat försök att komma till rätta med livet och tankarna åker hon till ett litet torp i Laholm. Där börjar arbetet med att hitta sig själv igen. En härlig roman som lämnar en varm känsla hos läsaren.
Simona Ahrnstedt är en av Sveriges främsta författare när det gäller feelgood och romantiska romaner. Hon är en mästare på att skapa en hög igenkänning med sina karaktärer. Precis som hennes tidigare böcker har denna bok väl utvecklade karaktärer som berör. Stella är en typisk storstadstjej som har ett perfekt liv tills allt rasar samman. Den ena saken efter den andra faller samman och den perfekta fasaden försvinner. Hon har, precis som många andra skulle ha i hennes situation, ett så kallat psykbryt. Hon super sig redlöst berusad, gråter och stalkar ex-pojkvännen. Händelser som dessa och den träffsäkra beskrivningen gör att författaren når ut till sin läsarkrets. Många känner igen sig, vilket skapar en ökad sympati för Stella.
Stella beger sig till ett litet torp ute på landet för att ta tag i sitt liv och hitta sig själv. Här blandas något djupare tankar om självinsikt, vikten av att våga lite på sig själv och följa magkänslan. Den beskriver på ett gripande sätt hur viktigt det är att stänga av omvärldens kritiska röst och att sluta lyssna på andra. Denna mer insiktsfulla del av boken vävs effektivt in med humor och oväntade händelser. Ute vid torpet möter Stella lantliv med allt vad det innebär. Simona Ahrnstedts böcker har alltid en stor dos av romantik och självklart är det ett viktigt element även i denna roman. Stella träffar en bonde som bjuder henne på välbehövlig romantik.
"Bara lite till" är en lättläst och härlig feelgood-bok. Självklart har boken, precis som författarens tidigare böcker, en stark kvinnlig huvudkaraktär. På en effektivt och humoristiskt sätt blandas kärlek, underhållning, passion, sex och dramatik samman. Med andra ord innehåller den alla ingredienser för en bra romantisk bok. Ett givet val för alla som gillar denna genre.
"Rädda maten! : manual för minskat matsvinn" av kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman ger smarta tips om hur du kan värna om klimatet genom att slänga mindre mat.
En tredjedel av all mat i världen slängs. Detta sker samtidigt som många människor lider av svält och världens befolkning ökar snabbare än matproduktionen. Författarna vill agera mot matsvinnet och startade därför restaurangen Retaste som specialiserar sig på att laga mat på råvaror med kort datum. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och deras 80 bästa recept för att minska matsvinnet.
Detta är en viktig kokbok som alla borde ha i hemmet. Förutom att recepten är riktigt goda så är det bra både för klimatet och för plånboken. Genom att ta vara på alla råvaror och slänga mindre mat kommer handlingen att räcka längre. Boken innehåller information om matsvinn, vilket ger en ögonöppnare. Recepten är lättlagade och består av råvaror som ofta slängs, till exempel grönsaker och kött- och mejeriprodukter. Vi bör alla lära oss av denna bok, men framför allt de som tillhör den äldre generationen som har till vana att slänga mat.
“Bakom gallret : Hur jag överlevde min faders vansinne,” är en fängslande bok som inte lämnar någon läsare oberörd. Det är en sann historia om författaren Maude Julien fruktansvärda uppväxt där hon som treåring flyttade med sina föräldrar till en plats långt bort från andra människor. Hennes pappa ville försöka uppfostra henne till en supermänniska genom extrema metoder, bland annat isolering och svält. En sann berättelse som inte liknar någon annan historia.
Maude Juliens pappa ansåg att han hade goda avsikter när han försökte uppfostra henne till en supermänniska. En supermänniska enligt honom var en person med ett otroligt starkt psyke som kan klara av mycket svåra situationer. Det enda sättet att skapa detta starka psyke var att träna barnet från en så tidig ålder som möjligt. Därför flyttade familjen till en isolerad plats redan när Maude var tre år gammal. Där kunde pappan ostört utföra sina experiment på dottern.
Experimenten var riktigt fruktansvärda och det skär i hjärtat att läsa om de hemskheter som Maude blev utsatt för som barn. Bland annat behövde hon hålla fast i ett elektriskt stängsel och inte röra sig när stötarna kom, bo i en isolerad cell utan värme, endast tvätta sig i iskallt vatten, undvika kontakt med andra människor och leva på brödsmulor. Om hon visade någon form av svaghet eller bröt mot reglerna blev hon bestraffad. Straffen varierade, men gick oftast ut på att hon inte fick prata med någon eller röra sig samt att hennes matranson drogs in. Hon utrustades även med små bjällror på kläderna som signalerade till pappan om hon rörde sig. Om bjällrorna klingade blev hon bestraffad.
Hennes mamma fanns närvarande i hennes liv och ansvarade för undervisningen, men hon hjälpte inte Maude till ett bättre liv. Maude hade inte heller några vänner eftersom hon hölls isolerad. Hennes enda vänskap var de djur som fanns i hennes närhet. Dessa gav henne en enorm styrka i allt elände. Boken är framför allt en hemsk berättelse om en otänkbar uppväxt, men den har även ljusglimtar av ett barns kärlek till djur. Den visar även den styrka som finns i ett litet barn.
En otroligt gripande berättelse som jag varmt kan rekommendera.
"Lilla Ego: en oklassisk kokbok" är en något annorlunda kokbok av stjärnkockarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Deras krog Lilla Ego är ganska unik i krogsammanhang då de introducerade konceptet "lyxmat till budgetpris". Restaurangen blev snabbt hett efterfrågad med lång väntelista. Krogen kallades för oklassisk eftersom den gick emot rådande normer. I sin kokbok fortsätter de på den oklassiska stilen och bjuder läsaren på en stor dos av opretentiös mat samt recept som du trodde att du aldrig skulle klara av att tillaga själv.
Lilla Egos kokbok är en perfekt kokbok för alla matälskare. Kunskapskraven samt utrustningen till de olika recepten variera. Många recept går att tillaga utan problem i ett vanligt kök, medan vissa kräver mer avancerad utrustning samt kulinariska kunskaper. Det faktum att vissa rätter inte går att tillaga med "vanliga" köksredskap ger kokboken ett litet minus, men det är överlag en riktigt härlig bok med underbara recept. Den är perfekt för att få inspiration och får läsaren att tänka bortom vardagsmaten. Här hittar du recept som du förmodligen själv inte skulle kommit på, som exempelvis Gruyèresemlan. Boken är full av några av de mest populära recepten från den berömda krogen. Här delar författarna även med sig av små anekdoter från kroglivet samt vilka recept som de har experimenterat med under resans gång.
Överlag är det en mycket bra kokbok som ger annorlunda recept som passar för fest eller finmiddagen. Ett stort plus för den personliga touchen och de många anekdoterna.