Elsa Larsson

Användarprofil
Portionen under tian är ett välkommet inslag i kokboksvärlden. Författaren Hanna Olvenmark är dietist och brinner för billig och hälsosam mat. Hon vill slå hål på myten att det är svårt, tråkigt eller dyrt att äta gott och hälsosamt. Sedan 2015 driver hon den otroligt populära bloggen och Instagramkontot Portionen under tian med tusentals följare. Kokboken är en naturlig utveckling från populariteten på de sociala kanalerna. Hon kallar sig själv för snåljåp och bevisar varje vecka att det är bra både för plånboken och miljön att äta billigt och smart.

Kokboken består av hennes 50 populäraste recept. Samtliga recept är vegetariska och många är veganska. Det som gör denna kokbok unik är att samtliga recept kostar under 10 kronor per portion. Boken är väldigt praktisk och kommer med inköpslistor och tips. Bland annat sammanställs recepten i 300-kronorsveckor vilket gör det enkelt att storhandla. Tack vare dessa smarta veckoplaneringar garanteras det att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är boken fullmatad med så kallad stay cheap-tips som ger tips för fikat, jobblunchen och utemiddagen.

Denna kokbok är en riktig ögonöppnare och gör så att du kan spara tusentals kronor med smart planering. Hanna Olvenmark är även en hängiven förespråkare att kombinera matupplevelser med naturupplevelser. Därför passar många av recepten utmärkt att ta med sig på vandringen eller picknicken.

Recepten är miljösmarta, billiga, lättlagade och mycket goda. Läsaren får upp ögonen för hur rätter kan förvandlas med enkla knep, exempelvis vissa kryddor som gömmer sig längst in i kryddskåpet. Majoriteten av recepten utgörs av grytor, röror och värmande soppor, vilket passar utmärkt i vårt kalla land.

Det är en mycket inspirerande kokbok som kommer att förändra din matlåda och din plånbok. Den passar alla matlagningsnivåer, men framför allt nybörjare, studenter eller personer som vill få en bättre översikt över sin ekonomi.
Keramik 1 är den första boken om drejning och krukmakeri av författaren Charlie Norrman. Här får läsaren lära sig mer om vad keramik är för något. Författaren skriver en mycket informativ bok om bränning, glasyr, formar, färger och lera. Han tar även upp vikten av känslan i tillverkningsprocessen. Keramik är mycket mer än lera och leran är mycket mer än ett verktyg. Denna bok öppnar upp sinnet för vad drejning kan betyda och dess olika funktioner.

Denna bok passar perfekt för seriösa nybörjare som vill få en inblick i keramikens värld. Som nybörjare kände jag att den stundvis var lite för teknisk med många olika sorters begrepp. Många av dessa begrepp beskrevs i detalj, men jag föredrar mer praktiska handböcker.

Omgiven av idioter

Bok av Thomas Erikson
"Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå" är en underhållande bok av författaren, föreläsaren och beteendevetaren Thomas Erikson. Boken bygger på den otroligt populära metoden att sortera in människor i fyra olika kategorier. Beroende på vilken kategori du tillhör tillskrivs du särskilda attribut. Sättet att kommunicera skiljer sig mellan dessa personlighetsgrupper, vilket kan skapa problem på arbetsplatser och i verkliga livet. Vissa upplever att de är omgivna av idioter när de i själva verket är omgivna av människor som tänker olika.

"Omgiven av idioter" visar att många av konflikterna som uppstår i vardagen och på arbetsplatsen beror på dålig kommunikation. Boken ger en detaljerad beskrivning kring vad och hur man kan åtgärda detta problem. Först och främst handlar det om att förstå olika personlighetstyper. Baserat på vetenskaplig forskning presenterar författaren en mycket populär metod inom beteendevetenskap. Denna metod utgörs av fyra personlighetskategorier där varje kategori tillskrivs en viss färg. De olika färgerna har olika sätt att kommunicera med de andra färgerna. Den belyser de viktigaste skillnaderna mellan de olika kommunikationsstilarna samt ger hjälpmedel för hur de bättre kan kommunicera med varandra.

"Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå" är en mycket insiktsfull bok som ger läsaren en Aha-upplevelse. Boken kommer att förändra hur du ser på dig själv och på andra människor. Istället för att tänka att folk i din omgivning är idioter som inte går att resonera med, kommer du att se deras olikheter. Efter att ha läst boken kommer du effektivt att kunna kategorisera de olika kommunikationstyperna och även veta hur du bemöter dem. Detta är ett mycket effektivt verktyg både i vardagen och på arbetsplatsen. Att veta hur du bemöter chefer, kunder och kollegor på ett smart och professionellt sätt kan vara avgörande i din karriär och ditt välmående på arbetet.

Känner du ibland att folk inte förstår dig, trots att du är extremt tydlig? Känner du att du inte kan resonera med din partner eller familj? Eller tillhör du den stora gruppen människor som ofta känner att det inte riktigt gick som du tänkt dig och att ditt budskap inte togs emot på det sättet du ville? Då är denna bok något för dig. Boken gör att du kommer förstå din omgivning bättre och vice versa.

Hjärtats innersta röst

Bok av Jan-Philipp Sendker
Hjärtats innersta röst är en mycket läsvärd fortsättning på Jan-Philipp Sendkers första bok och succéroman Konsten att höra hjärtslag. Denna bok har ett lika förtrollande språk som föregångaren och en minst lika gripande handling.

Författaren Jan-Philipp Sendker förtrollade en hel värld med den första boken. Den såldes i hundratusentals exemplar bara i Sverige. Människor världen över väntade med spänning på uppföljaren för att ta del av vad som hände med Julia. Det har gått tio år sedan Julia kom hem från resan till Burma. Hon reste dit för att ta reda på mer om sin fars land och hans uppväxt. Nu är hon en framgångsrik advokat och arbetar i New York. Trots framgångarna känner hon sig trött, stressad och utbränd. Hon börjar söka efter svar på frågor som länge följt henne.

Hon återvänder till Burma. Denna gång är det inte för att hitta sin far eller ta reda på hans bakgrund. Denna gång är det för att söka svar om sig själv och meningen med livet. I Burma får hon åter igen höra fängslande historier, bland annat om kvinnan Nu, som förändrar Julias liv för alltid.

Hjärtats innersta röst är en tårfylld och kärleksfull roman som utforskar människans inre känslor. Enligt mig är denna bok mer filosofisk än föregångaren. Den är mycket känsloladdad och behandlar ämnen som längtan, kärlek, sorg, identitet, familj och livets mening. Det är en vacker och varm berättelse som lämnar läsaren med många tankar och känslor. Den skänker ett djup och en inre förståelse. Språket är lättläst, men målande och välkomnande. De filosofiska inslagen inspireras av livet och invånarna i Burma och deras livsåskådning. Viktiga livsmotton, som att inte ta allt för givet, genomsyrar berättelsen. Hjärtats innersta röst är en vacker bok som bör läsas efter föregångaren Konsten att höra hjärtslag.

Japan

Bok av Lars Vargö
"Japan: makt och tanke" av Lars Vargö är en bok om Japan och dess position som Asiens supermakt. Japan var länge den främsta ekonomin i Asien och har haft ett stort kulturellt och ekonomiskt inflytande i regionen.

Detta är en intressant och informativ bok som ger en komplexare bild av relationen mellan Japan och Sydkorea. Författaren besitter stor kunskap och ger ett intressant perspektiv. Den är lättläst, men samtidigt mycket full av fakta och djupgående analyser. Den passar alla som är intresserade av Asien och historia.
"Sébastiens franska kokbok" är en franskinspirerad kokbok av bagaren och kocken Sébastien Boudet. Han tar läsaren med på en kulinarisk resa till hemlandet Frankrike. Kokboken består av många klassiska franska recept som varvas med vackra bilder. Stort fokus är på enkla och naturliga råvaror.

Sébastien Boudet är framför allt känd som den franska bagaren som gjorde surdegsrevolution i Sverige. Han kommer ursprungligen från Frankrike, men bor sedan en tid i Stockholm där han driver det prisbelönta franska kaféet Petite France i Stockholm. Där serveras både bakverk och goda maträtter. Han är inte rädd för att säga vad han tycker och stå upp för sina värderingar. Han blev känd för det svenska folket när han öppet kritiserade svenska bageriers sätt att baka bröd då han menar att jäst inte bör användas. Han har även kritiserat kocken Johan Jureskog kommersiella samarbete med McDonalds. För Sébastien Boudet är kvaliteten allt och han kompromissar inte med någonting när det gäller råvaror. Han har tidigare gett ut två bakböcker och äntligen ger han ut en kokbok som fokuserar på mat.

Sébastien tar läsaren med till barndomsstad La Rochelle på den franska Atlantkusten. Här lagar han klassiska franska rätter som gäddqueneller och ratatouille. Många av rätterna är förvånansvärt enkla att laga, men det krävs att du har gott om tid eftersom många kräver långkok. Denna kokbok är riktigt härlig och ett måste för alla som gillar Frankrike och fransk mat. Ett stort plus är de vackra bilderna som visar läckra maträtter såväl som den fina miljön i La Rochelle.
300-kronorsveckorna är en smart kokbok av dietisten Hanna Olvenmark. Författaren driver sedan år 2015 den mycket populära bloggen Portionen under tian som förespråkar billig, hälsosam och klimatsmart mat. Detta är hennes andra kokbok och fokus är att en hel familj kan handla näringsrik och god mat för endast 300 kronor per vecka.

Portionen under tian: 300-kronorsveckorna bjuder läsaren på 12 mumsiga veckomenyer. De består av vegetariska recept med säsongens råvaror. Därför är varje veckomeny associerad med en månad. Med andra ord möjliggör denna kokbok en hälsosam och billig veckomeny alla tider på året. Grundidén med boken är att underlätta familjers matinköp och hjälpa dem hålla nere matkostnaderna. 300 kronor för mat till en hel familj under en veckas tid låter nästan för bra för att vara sant, men Hanna Olvenmark bevisar att det är fullt möjligt. Dessutom är recepten näringsrika, goda, varierande och bra för miljön.

Grunden för recepten är storkok. Genom att laga mycket mat samtidigt kan man spara både tid och pengar. Det blir matlådor och restfester, men recepten lämpar sig väl för att värmas upp igen. Det går såklart även att kombinera sin egna inköpslista utifrån de 70 olika recepten som kokboken består av. Linssoppan är en stor favorit, men även grönkålscrêpesen och veganpizzan är riktigt goda. De är mycket enkla att tillaga och det krävs inga förkunskaper. Dessutom står det hur mycket utsläpp som varje recept tillför. Detta är riktigt smart och ligger helt rätt i tiden.

Författarens första bok sålde i över 30 000 exemplar och detta är den efterlängtade uppföljaren. I min mening är denna ännu bättre än den första boken eftersom den har fler recept. Den passar framför allt barnfamiljer, men även andra hushåll. Alla som vill äta hälsosamt, klimatsmart och billigt bör läsa denna inspirerande och fullmatade kokbok.

Sent på dagen

Bok av Tessa Hadley
"Sent på dagen" är en skönlitterär bok av Tessa Hadley. Den handlar om mänskliga relationer, livets svårigheter och vänskap. Den handlar om två medelålderspar som har varit vänner i mer än 30 år. När en av vännerna dör i en hjärtinfarkt kommer ouppklarade konflikter upp till ytan.

När Lydias man Zach plötsligt dör i en hjärtinfarkt kontaktar hon vännerna Alex och Christine. De fyra har umgåtts sedan 20-årsåldern och står varandra mycket nära. Lydia trodde att vännerna skulle stötta henne mitt i den svåra sorgen, men istället kommer ouppklarade händelser och problem upp till utan.

Boken är ett mästerligt exempel på hur komplexa mänskliga relationer kan vara. Kärlek, vänskap och rivalitet vävs samman på ett vackert sätt. Boken är på många sätt tänkvärd och en ren njutning att läsa. Den passar dig som inte vill ha fiction, deckare eller allt för sensationella böcker. "Sent på dagen" handlar om problem i livet och vardagen, men de beskrivs på ett otroligt djupt sätt.

Draken i rummet

Bok av Gunilla von Platen
"Draken i rummet" av Gunilla von Platen och Malin Roos är en gripande och inspirerande historia om flyktingflickan Günel Anip som blev den framgångsrika entreprenören Gunilla von Platen. Hon är framför allt känd som en av investerarna, de så kallade drakarna, i tv-programmet Draknästet. Hon är en mycket framgångsrik entreprenör och hon har bland annat grundat och sålt kundserviceföretaget Xzakt. Det är dock få som känner till hennes bakgrund. Som 4-åring flydde hon och hennes familj, som har syrianskt ursprung, från Turkiet för att slippa hot och förföljelse.

Denna bok handlar om en mycket inspirerande kvinna som gjort en makalös karriär. Det är en spännande, stundvis sorglig, biografi om en av Sveriges mest intressante entreprenörer. Den är rak och informativ med många värdefulla tips.
Detta är en av mina favoritkokböcker. Jag hade tidigare "Fredagkväll med mat och vin" av Håkan Larsson, men när jag tappade bort den köpte jag denna istället. Till min lycka är "Lördagkväll" ännu bättre än föregångaren! Författaren var tidigare chefredaktör på tidningen Allt om Mat och han har skrivit många böcker om mat och vin. Jag har många av hans böcker och jag älskar hans fyndiga sätt att skriva där han kombinerar fakta med underhållning.

Denna bok består av massor med recept där säsongens råvaror bestämmer menyn. Varmrätter, efterrätter och förrätter komponeras med goda viner. Resultatet är goda och annorlunda rätter, men med okomplicerad matlagning. Det behöver inte vara krångligt att laga något gott! Till skillnad mot föregångaren tar flera av rätterna lite längre tid att laga eftersom många har mer tid på lördagar än fredagar. Perfekt matinspiration för middagsbjudningen!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.