"Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda" av Anders Hansen är en tankeväckande bok om psykisk ohälsa. Den handlar om hur digitaliseringen och den ständiga uppkopplingen medför stress. Hjärnan är inte skapad för det konstanta informationsflödet som den digitala livsstilen medför.
Denna bok sätter fingret på ett av den moderna livsstilens största problem - skärmtiden. Det finns fortfarande relativt lite forskning kring ämnet, men med mer kunskap om hur hjärnan fungerar så inser man snabbt att det inte är bra att utsätta sig själv och sin hjärna för så mycket tid vid datorn och telefonen som vi gör idag. Mycket välskriven bok som ger flera aha-upplevelser.
Uppgång & fall är en bok om kapitalism, pengar och klasskillnader skriven av författaren Liv Strömquist. Det är ett seriealbum som blandar allvar, humor och samhällskritik. Albumet har fått stor internationell uppmärksamhet efter samarbetet med The Knife.
Liv Strömquist är en mästare på att skildra intressanta och högaktuella frågor på ett underhållande sätt. På ett ödmjukt och granskande sätt lyfter hon några av vår tids viktigaste samhällsfrågor och problem. Hon frågar sig varför ingen på allvar vill lösa de globala problem som uppstår när extremt få människor ha en stor del av världens rikedom. Djupa tankar och kluriga problem lyfts fram på ett humoristiskt sätt med hjälp av fina illustrationer.
En mycket träffsäker bok som kan trigga igång många skratt såväl som djupa diskussioner. Den kommer definitivt ge dig en tankeställare om varför saker och ting är som de är i dagens samhälle. Framför allt kommer boken att utmana ditt sätt att se på problemen.
“Det gäller livet : en biografi om Gudrun Schyman” är en mycket intressant skildring om en av Sveriges mest färgstarka politiker genom tiderna - Gudrun Schyman. Författaren och journalisten Johanna Palmström skildrar Schymans politiska resa från Simrishamn till Feministiskt initiativ via riksdagen och som partiledare för Vänsterpartiet. Resultatet är ett mycket beskrivande porträtt av en av svensk politiks viktigaste personer.
Alla vet vem Gudrun Schyman är. Hon är överallt och hörs och syns. Det är omöjligt att ha undgått hennes starka politiska åsikter, stundvis kontroversiella handlingar, skandaler och dramatik. Hennes röda läppar är hennes signatur likväl som hennes politiska skicklighet. Som än av vänsterpolitikens starkaste personligheter har hon format ett nytt parti samt banat vägen för vänster. Hennes starka personlighet och djupa politiska engagemang har gett henne lika många fiender som beundrare. För många feminister är hon en ikon som hyllas oavsett partitillhörighet. Många känner till henne, men desto färre känner henne på djupet.
Denna biografi är en mycket omfattande bok som för första gången går in på djupet i Gudruns liv. Den berättar om hennes resa genom livet som politiker som börjar med folkrörelser och sedermera som kommunfullmäktig i Simrishamn. Därefter tar hon klivet in i Sveriges riksdag för att senare bli partiledare för Vänsterpartiet 1993. Därefter startar hon det feministiska partiet F! - Feministiskt Initiativ. Boken tar också upp många händelser från Gudruns privatliv, exempelvis den TV-sända förlossningen och alkoholproblem. Boken hade kunnat handla enbart om fakta om Gudruns liv eftersom det är så intressant, men den går djupare än så. Den analyserar bland annat det faktum att ett feministiskt parti behövs i vad som enligt många är världens mest jämställda land.
Oavsett politisk hemvist och vad man tycker om Gudrun Schyman rekommenderar jag att läsa denna biografi. Den handlar om hennes liv, men är samtidigt en viktig skildring av svensk politik och det svenska samhället. Schyman vågade ta risker och lyckades ta sig till den politiska toppen. Mot alla odds blir hon som kvinna partiledare och en av Sveriges främsta opinionsbildare. Det är en otroligt välskriven bok som är svår att lägga ifrån sig.
"Sapiens: en kort historik över mänskligheten" av Yuval Noah Harari är en bok om mänsklighetens historia. Den handlar om människans ursprung, nutid samt framtid. På ett okomplicerat sätt beskriver författaren människans utveckling. Det börjar 70 000 år tillbaka när människan var ett däggdjur precis som alla andra djur. Därefter följer en intressant utveckling tills människan är den överlägsna arten i världen. Idag har människorna makten och kan utplåna andra arter. Vi riskerar även att utplåna oss själva.
Författaren Yuval Noah Harari är professor i historia vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Han har även doktorerat vid Oxford Universitetet. Det märks att han kan sitt ämne och har mycket kunskap om historia. Det märks även att han kan förmedla kunskapen. Historia är ett ämne som många förknippar som tråkigt, men författaren lyckas göra det mycket intressant. Han skriver om komplexa historiska händelser med ett förvånansvärt enkelt språk som gör det enkelt för läsaren att hänga med.
Han lyfter fram betydelsen av människans förmåga att tänka. En av anledningarna till att människans utvecklats till den överlägsna arten är att vi har förmåga att tänka om prata om saker som inte finns i verkligheten. Fantasier, pengar och gud är några exempel på detta.
Det är en mycket välskriven bok som väcker många tankar. Den blandar historia med samhällsvetenskap och antropologi. Resultatet är otroligt intressant, ibland nästan skrämmande. Jag kan rekommendera den för alla som vill lära sig mer om mänskligheten. Mycket läsvärd!
"Olof Palmes sista steg : i sällskap med en mördare" av Lars Borgnäs handlar om det olösta mordet på Sveriges före detta statsminister Olof Palme som ägde rum år 1986. Författaren är en av Sveriges främsta experter på Palmemordet och han har gjort åtskilliga program och skrivit böcker om ämnet. Genom att återigen återvända till mordplatsen ger denna bok en ny bild av hur mordet gick till. Författaren kritiserar även polisens arbete där vissa detaljer har ignorerats. Författarens teori är att Palme och hans fru var på väg till ett hemligt möte.
Denna bok är både spännande och aktuell eftersom Palmeutredningen nu sägs ha kommit något nytt på spåren. Det ska bli spännande och se om denna bok faktiskt är inne på rätt spår.
"Plåtmat : grönt i en långpanna" av Julia Tuvesson är ett annorlunda matlagningskoncept som tagit sociala medier med storm. Konceptet går ut på att på ett enkelt och smidigt sätt laga vegetarisk vardagsmat. Författaren började med att lägga ut inspirerande matbilder på Instagram och succén var ett faktum. Hon kallar det för "plåtmat", vilket innebär att majoriteten av maten tillagas på en plåt i ugnen. Kokboken bjuder på vackra bilder och mängder av inspiration till lättlagade vegetariska måltider.
Man kan ställa sig frågande till om man verkligen behöver en kokbok om recepten ändå finns på Instagram? Jag fick denna kokbok i present och jag älskar den. Bilderna är så inspirerande och recepten är så enkla att följa. Dessutom innehåller den mer detaljerade beskrivningar och fler recept än vad Instagramkontot har. Boken är uppdelad i olika sektioner med guider och över 40 recept. Här finns recept för förrätter, huvudrätter och efterrätter samt olika sorters såser och tillbehör. Här finns även roliga smakkartor som ger dig bättre förståelse för vilka råvaror och smaker som bör kombineras. Boken har ett starkt hållbarhetstänk och ingen mat ska gå till spillo. Rätterna är framför allt inriktade på vardagsmat, men det finns även plåtar som lämpar sig för fest.
Inga förkunskaper krävs utan denna kokbok riktar sig till alla nivåer i matlagning. Den passar framför allt perfekt för personer som vill laga mer vegetariskt, men även för småbarnsfamiljer som vill kunna laga god mat på ett enkelt sätt. Det är en riktigt härlig bok som jag rekommenderar varmt!
"Klubben" av Matilda Gustavsson handlar om en av de största svenska kulturskandalerna någonsin. Kulturprofilen Jean-Claude Arnault organiserar en klubb där bland annat medlemmar ur Svenska Akademin ingår. När Matilda Gustavssons reportage om övergrepp för första gången publicerades i Dagens Nyheter år 2017 påbörjades en kedja av händelser som skulle få stor uppmärksamhet i Sverige såväl som utomlands.
Denna bok är en mer djupgående version av det första reportaget och beskriver dessutom händelseförloppet efter. Boken är mycket välskriven och ett utmärkt exempel på god journalistik. Det är en mycket intressant och viktig bok.
Författaren Dinah Jefferies lyckas på ett underhållande och gripande sätt ta med läsaren till 1920-talets Ceylon. Teodlarens hustru är en bok om relationer, längtan, krossade drömmar och livet.
Bokens huvudperson Gwendolyn Hooper är 19 år när hon kliver iland på Ceylon som idag heter Sri Lanka. Året är 1920 och hon har färdats med ångbåt från England till Ceylon för att träffa sin blivande make Laurence som hon blev förälskad i hemma i London. Hon är mycket förväntansfull och optimistisk, men känslorna svalnar snabbt. Verkligheten som hustru till en tehandlare ter sig mycket annorlunda från vad hon förväntade sig. Hennes man är mycket upptagen, distanserad och verkar knappt intresserad av henne.
Gwen bestämmer sig för att utforska sitt nya hem på egen hand, vilket öppnar dörrar till nya bekantskaper och historier. Hon upptäcker även ett mystiskt förflutet. Vem är hennes man och hur såg hans liv ut innan de träffades? När Gwen blir gravid och ska föda ställs hon inför ett mycket svårt beslut. Spänningen byggs upp och det är svårt att lägga ifrån sig boken.
Teodlarens hustru är en mycket gripande skildring om livet. Trots att den utspelar sig på 1920-talet är det mycket som är aktuellt än idag. Många kan känna igen sig i relationerna och känslorna som uppstår när livet inte går som man tänkt sig.
Författaren lyckas mycket väl med miljöbeskrivningarna. Läsaren förflyttas till en lummigt, fuktigt och grönt Ceylon. Boken är även en historiskt viktig skildring som visar koloniseringen av landet och de ojämlikheter som uppstod mellan de brittiska plantageägarna och arbetarna.
Boken passar alla som är historiskt intresserade av kolonialismen och Sri Lanka. Den är perfekt för att drömma sig bort till en annan tid och lämnar läsaren med en känsla av att man faktiskt besökt Ceylon under 20-talet. Den passar lika bra för personer som vill ha en djupare kärlekshistoria.
"Tatueraren i Auschwitz" är en sann historia om fången Lale Sokolov som beordras tatuera medfångar i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. Boken är chockerande, men har även starka inslag av hopp och kärlek. Författaren Heather Morris lyckas återge berättelsen på ett mycket gripande sätt som inte lämnar någon läsare oberörd.
År 1942 blir fången Lale Sokolov tvingad att märka sin medfångar på Auschwitz-Birkenau genom att tatuera in vilka som ska gasas ihjäl och vilka som ska arbeta ihjäl sig. Han utför uppgiften mekaniskt, men med stor ångest eftersom han delvis påverkar medfångarnas öde. En dag står en ung kvinna vid namn Gita längst fram i ledet för att bli tatuerad av Lale. Han förälskar sig i Gita och bestämmer sig för att de måste överleva koncentrationslägret tillsammans. Hans liv får en ny mening och han gör allt i sin makt för att överleva det fruktansvärda som händer i lägret. Trots de omänskliga förhållandena som råder på lägret bestämmer de sig för att deras kärlek ska övervinna de onda krafterna som omger dem.
"Tatueraren i Auschwitz" är en otrolig kärlekshistoria som är ett bevis på hur viktigt det är att leva livet fullt trots omständigheterna. Den är mycket gripande och vacker, vilket gör det svårt att lägga den ifrån sig. Jag rekommenderar den till dig som gillar vackra och djupa kärlekshistorier samt till dig som vill lära dig mer om historia. Den är stundvis mycket hjärtskärande och fruktansvärd, men det är samtidigt viktigt att inte ignorera det hemska som skedde på koncentrationslägren under andra världskriget.
"Finansministern" är skriven av den före detta finansministern Anders Borg. Den handlar om hur han till allas förvåning blev finansminIster i Fredrik Reinfeldts regering år 2006 och hans arbete som minister ända fram till år 2014. Boken handlar om hur Borg skötte Sveriges finanser under ekonomiskt svåra år och den internationella uppmärksamhet han fick när han styrde Sverige och EU genom finanskrisen. Boken bjuder på möten med världsledare, de nya Moderaterna och många
andra politiska såväl som personliga anekdoter.
Efter flera år av socialdemokratiskt styre skapade Fredrik Reinfeldt stora rubriker när han tillsammans med Alliansen och de nya Moderaterna vunnit valet. Hans val av ministrar ledde till stora rubriker av olika anledningar. En av de mest otippade ministervalen var Anders Borg. Denna man med den karaktäristiska hästsvansen och glasögonen blev utvald till finansminister och alla, inklusive han själv, verkade tycka att det var ett mycket förvånansvärt alternativ.
Borg behöll sin titel tills han lämnade politiken år 2014. Under hans tid som finansminister var han en mycket populär politiker och många svenskar hyste stor tilltro till hans djupa kunskaper om de finansiella marknaderna och världsekonomin. Äntligen har han gett ut en bok där han själv berättar om åren som finansminister.
Boken innehåller många intressanta delar som avhandlar de svårigheter som Borg mötte. Bland annat hur det var att vara finansminister under de tuffaste ekonomiska åren på länge. I övriga Europa råder det finanskris, vilket har stor påverkan även på Sveriges ekonomi. Borg var en av de ledande figurerna för att styra Sverige och EU ut ur denna kris. Han beskriver även alliansregeringens svårigheter samt sina möten med världsledare.
Boken är ganska tung att läsa eftersom den innehåller mycket fakta. Alla som är intresserade av finans och ekonomi bör läsa denna. Det som gör den så intressant är att läsa Borgs skildring om hans egna förhållningssätt till politiken och hans ofrivilliga roll som politiker.