Det här är en bok som handlar om de riktiga vampyrerna. Boken gör en rejäl djupdykning i vad en vampyr egentligen är och om de verkligen finns. De traditionella föreställningarna utmanas och som läsare får man veta mer om forskningen kring vampyrer, olika sjukdomar som kopplas till vampyrer och mycket annat. En del av boken handlar också om olika våldsbrott som kopplas till vampyrism. En del av våldsbrotten har faktiskt skett på riktigt. Oavsett om du är ute efter att få veta mer om vampyrer, om deras historia eller om du bara vill uppleva lite spänning är det här en lovande bok.
Vad jag tycker om boken
Om jag skulle skriva en bok eller annat om vampyrer hade det här absolut varit en bok jag återvänt till för att skaffa mer kunskap. Dessutom finns flera källor angivna i boken som man kan söka vidare i för att få mer inspiration. Även om jag just nu inte hade behov av fakta om vampyrer kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Den är otroligt välskriven och all fakta är intressant. Det här är en bok man sträckläser, även om inte vampyrer är ens största intresse.
Det här är en verklig berättelse som utspelar sig med fiktiva namn och på ändrade platser. Likväl är boken mer hemsk än den värsta deckare man kan hitta. Kanske just för att man som läsare är medveten om att det som skett faktiskt är på riktigt.
Bokens handling kretsar kring Cathy Glass och hennes familj. De har under flera års tid varit familjehem åt många barn. Cathy har varit fostermamma under 20 år och ungefär 50 fosterbarn har passerat i hemmet. En dag blir Cathy tillfrågad om hon kan tänka sig att ta hand om Jodie, en flicka med mörka och smärtsamma hemligheter, som ingen annan än hon själv och hennes allra närmaste hittills vetat om. Jodie är det första barn som på allvar får familjen att fundera över om de verkligen kan hjälpa flickan. Hon har ett extremt aggressivt sätt och hon är våldsam. Under fyra månaders tid har hon lyckats skrämma fem fosterfamiljer så pass att hon fått flytta. Cathy Glass och hennes barn blir den sjätte familjen som ger Jodie ett försök.
När Jodie kommer till familjen vet ingen varför hon skadar sig själv, varför hon slåss eller varför hon har flera personligheter och mestadels pratar med sig själv. Efter ett tag ska det dock visa sig att flickan blivit utsatt för väldigt hemska saker.
Jodie börjar anförtro sig till Cathy och berättar saker som hennes släktingar och närmaste familj gjort mot henne. Det dröjer inte länge förrän det kan konstateras att det är sexuella närmanden samt våldtäkt mot barn som gjort att Jodie blivit den hon är.
Vad jag tycker om boken
Det här är en hemsk bok, men trots det är det svårt att lägga den ifrån sig. Jodie stannar kvar i minnet. Man behöver pausa läsningen och man vill tillbaka in i handlingen så fort som möjligt. Till en början kan det vara lätt att känna avsky mot den lilla men ack så hemska flickan och hennes beteende. Men ju längre in man kommer i berättelsen, desto lättare blir det faktiskt att istället gilla henne. Man får en förståelse kring varför flickan agerar som hon gör.
Författaren lyckas ta upp stämningen utan att göra boken allt för detaljrik. Man behöver alltså inte äcklas av att få veta allt flickan varit med om utan det går att läsa sig till mellan raderna. Det här är definitivt en läsvärd bok som man gärna läser i ett stycke.
Det här är den första boken i en serie om Jessica Jackson och hennes poliskollegor i den småländska staden Västervik. Här flyter plötsligt en död kropp iland ute vid skärgården och Jessica, som egentligen har semester, blir övertalad att delta i utredningsarbetet. Hon kan inte förneka att hon är nyfiken och dessutom anses hon ha en lokalkännedom som andra saknar. Jessica har också en förmåga att bli delaktig och inblandad i en mordutredning om hennes närstående är det, oavsett hur mycket hon än försöker hålla sig ifrån saken.
Bara ett kort tag efter att den avlidne spolats upp bland kobbarna försvinner en ung kvinna efter en fest. Det visar sig att festen spårat ur och i Västervik finns många känslor som ibland tenderar att brusa upp. Polisen tror att det är invånare som bott i trakten under flera generationer som vill sopa igen spår av sina hemligheter. Många av de bofasta gör å andra sidan allt för att hitta någon att skylla på bland de nyanlända i trakten. Det ska visa sig att Jessica och hennes kollegor får en hel del att göra. Det är nämligen släktband, affärsuppgörelser och mycket annat som ligger bakom mord och försvinnanden. Alla vill inte heller att polisen är i trakterna och snokar ska det visa sig.
Vad jag tycker om boken
Den här deckaren håller ett högt tempo överlag och såväl persongalleri som omgivning är väl beskrivet. Kanske är det för att jag inte är helt obekant med staden Västervik som den här boken lockar mig lite extra, och kanske är det också därför det blir lättare att se skärgården och skogarna framför ögonen under läsningen? Man kan dock inte bortse att författaren gjort ett gediget arbete i att ta reda på detaljer om staden.
När det gäller polisarbetet i boken kan jag ibland tycka att utredning blir lite långsökt och långdragen. Vissa saker känns otroliga, men det kan säkert också förekomma. Polisen läcker ut uppgifter kring det drunknade offrets identitet utan att denne är bekräftad och det kan låta osannolikt men det finns rötägg även inom poliskåren.
Jessica Jackson är en kvinna som däremot känns extremt realistisk och jordnära. Boken kretsar framför allt runt henne, men författaren får trots allt med detaljer om brotten och allt som skett kring henne på ett bra sätt. Det här är en bok som man inte gärna lägger ifrån sig direkt, utan man vill gärna ta ett kapitel till.
Den här boken är en fortsättning på böckerna om före detta polisen Martin Benner. Boken kan dock minst lika väl läsas helt fristående.
Martin Benner, advokat och före detta polis älskar antikviteter och har flera av dem hemma. Henry, hans vän, går en dag bort och då får Martin ett bra erbjudande. Henry hade en andel i en antikhandel i USA och den får Martin överta. Det blir dock inte så bra som Martin tänkt sig. Kort efter övertagandet kontaktar en man Martin. Mannen menar att Henry blivit mördad. Det här kommer som en nyhet för Martin och flera andra som trott att Henry dött av sjukdom. Men så småningom märker Martin att något mystiskt är i görningen. Någon lämnar spår i snön kring hans hus och han blir också övervakad på andra platser. Att skilja vänner från fiender blir inte lätt och Martin kontaktar den vän han känner att han kan lita på, Boris. Just Boris är en mycket kriminell person. Boris ger Martin rådet att inte ge sig in i det mystiska som skett om han och hans familj vill leva säkert. Men vad hände egentligen med Henry?
Vad är bra och mindre bra i boken?
Det här är en bladvändare man inte vill lägga ifrån sig. Men ibland får man gå tillbaka lite i läsandet för att förstå sammanhanget. Språket är bra och det finns en röd tråd. Det är dock inte förrän bland bokens sista sidor som hela innehållet knyts ihop och alla frågor får sina svar. Att boken ingår i en serie är inte något som märks utan man kommer snabbt in i handlingen även om man inte läst de tidigare böckerna.
Rekommenderas boken?
Det här är en bok som rekommenderas till den som gillar deckare som inte alltid har en så självklar förklaring. Riktigt otäckt blir det inte men visst kan man uppleva en eller annan kall kår som söker sig nedför ryggraden när man läser. Kapitlen är korta och boken passar bra för den som har lite extra tid på semestern eller bara för den som vill njuta av riktigt bra läsning.
Oskarshamn, en liten stad på Ostkusten ska snart komma att drabbas av hemska mord. Men det är det ingen som vet ännu. Inte förrän sent en kväll. En ung kvinna går hemåt på gatorna i staden. Hon har varit ute med sina väninnor. Hon passerar kyrkogården som så många gånger förr. Plötsligt hör hon ett jämmer. Hon går in och försöker ta reda på vad som hänt. Hon tar upp mobilen för att ringa efter hjälp men plötsligt tornar någon upp sig framför henne och en skarp smärta sprider sig i hennes mage. Allt blir mörkt.
När den skottskadade kvinnan kommer in på akuten i Oskarshamn har Veronika Lundborg jour. Kvinnan opereras och allt ser bra ut. Kvinna överlever och man räknar med att hon ska klara sig. Men plötsligt, bara ett par timmar efteråt, hittar man henne död i sjukhussängen.
Veronika blir anmäld till sjukvårdens hälso- och ansvarsnämnd. Har hon eller någon annan slarvat, eller finns det rent av något än hemskare som ligger bakom kvinnans död, och vad var det som jämrade sig i mörkret på kyrkogården?
Vad jag tycker om boken
Kanske är det för att jag inte bor så långt i från Oskarshamn som jag gillar den här boken lite extra. Samtidigt blir det lite otäckare att läsa den. Det blir så enkelt att känna igen sig i platserna. Författaren lyckas beskriva staden och även personerna på ett väldigt bra sätt. Det blir varken för slarvigt och kort, eller för långrandigt. Vissa partier i boken är spännande, andra rent av lite otäcka och det kanske inte är en bok man läser i mörkret. Dock fastnar man lätt i den och de korta kapitlen gör det lätt att tänka att man bara ska läsa en liten stund till för att se vad som händer härnäst.
I den här boken får läsaren följa sjuårige Reece och Cathy Glass. Cathy och hennes familj är familjehem. Det betyder att de tar emot barn som av någon anledning inte kan eller ska bo hemma i sina vanliga familjer. Hos Cathy får de en tillvaro som liknar en normal uppväxt med syskon, fritid och regler.
När det gäller Reece är han sju år gammal. Han har under fyra veckor varit placerad i lika många olika fosterhem. Det finns helt enkelt ingen som kan hantera honom. Han kallas för Hajen, och det kanske inte är så konstigt eftersom att han gillar att bitas. Reece har rykte om sig att vara våldsam, att han är svår att nå och han har dessutom blivit avstängd från flera skolor. Hans biologiska mamma är inte helt med på noterna och har även hon visat sig vara aggressiv mot bland annat andra fosterföräldrar. Cathy blir tillfrågad om hon kan tänka sig att försöka ta hand om Reece, och det gör hon också. Exakt hur Reece är får hon dock inte veta och hon får inte heller reda på speciellt mycket om vad det är som egentligen skett. Då familjen varit registrerad på flera olika socialkontor ska det också visa sig svårt att få reda på allt om Reece. Det som Cathy till slut får reda på är att hans syster misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp, men om Reece blivit utsatt vet ingen.
Cathy och hennes familj inser snart att de kanske tagit sig vatten över huvudet. Men ska de klara av Reece och ska det bli någon ordning på honom?
Vad jag tycker om boken
I den här boken berättas en verklig händelse, dock med figurerade namn och platser. Man blir som läsare berörd och det är lätt att känna sig hjälplös inför hur familjehemsplacerade barn behandlas och om hur de hamnar mellan stolarna. En regel som ska skydda, kan i lika många fall vara den regel som skadar individen mest.
När man läser väcks många tankar och det här är kanske inte en bok man sträckläser, just för att den är relativt tung och man kan behöva tänka efter lite under tiden. Det är inte svårt att inse att personer som själva varit utsatta för det boken handlar om nog kan känna igen sig mycket i det som skrivs. Trots att boken inte tar upp exakta detaljer finns det partier som är både upprörande och frustrerande.
På Gotland arbetar kriminalkommissarie Anders Knutas tillsammans med sin kollega Karin Jacobsson. De arbetar med att lösa flera olika typer av mord och så är även fallet i den här boken.
Mitt i den gotländska idyllen, under en kväll i sena juli ska några vänner från ett villaområde i centrala Visby ge sig ut på den traditionella semesterresa de alltid gör varje år. Vännerna har delat på mycket och hjälpt varandra under flera års tid och att semestra tillsammans är alltså inget ovanligt. De har hjälpt varandra med festmiddagar, delat motionspass och turats om att passa varandras barn. De tycks ha ett band mellan sig och trots en del tjafs verkar det som att bandet inte kan brytas. Men under vännernas resa sker det som inte får hända.
Resan är planerad att gå mot Bergmanveckorna på Fårö och sedan ska vännerna vidare mot Stora Karlsö. Målet är att se sillgrisslorna dyka från de stora klipporna. Men mystiska saker händer under resan och kriminalpoliserna börjar undersöka saken. Det visar sig att vännerna nog döljer en hel del saker
SMS läses av fel personer, i lettiska staden Ventspils flyter en äldre man i land och en kvinna försvinner helt utan spår på en cykeltur. Det här är bara några av alla de märkliga saker som kan knytas till det sammansvetsade kompis- och granngänget från Visby.
Vad jag tycker om boken
Även om man inte har befunnit sig på Gotland är det inte speciellt svårt att känna sig hemma i de välbeskrivna miljöerna. Även när det gäller karaktärerna beskrivs de på ett bra sätt och de tillåts växa fram. Den här deckaren innehåller både spänning, ledtrådar som leder läsaren fram till vad som kan vara lösningen på fallet. Det är bara att njuta och leva sig in i historien.
I den här boken berättar författaren om barnmisshandel. Det här är ingen fiktiv berättelse. Det är saker han själv fick uppleva, från det han var fyra år, tills dess att han var tolv år gammal. Först då kom myndigheterna in i bilden och tog ifrån mamman vårdnaden.
Mamman var den som utförde de värsta handlingarna, och ibland tvingade hon också Daves syskon att göra hemska saker. Pappan fanns i bilden till en början men han flydde snart eftersom han inte vågade säga emot sin fru. I den här boken beskrivs hur Dave får bo på en madrass i källaren, om hur han stängs in i badrummet med en hink blekmedel, medan dörren tätas utifrån med handdukar. Blekmedel är också något han får dricka när det upptäcks att han ätit ur sophinken. Mat var något som bara var avsett för duktiga pojkar. En så enkel sak som att kallas för sitt eget namn var ovanligt. Daves syskon kallades för sina namn men Dave själv hänvisades till som Det, kort och gott.
Vad jag tycker om boken
Det här är en hemsk bok. Bara det att man vet att det här faktiskt har hänt på riktigt gör att man i vissa partier bara vill gråta. Det är inte konstigt att det här fallet ses som ett av de tre värsta inom barnmisshandel i Kalifornien. Daves mamma var alkoholiserad men det i sig förklarar inte hur hon kunde begå de här handlingarna mot sin egen son. I berättelsen ger Dave dock inte upp hoppet. Han växer upp och skapar sig ett meningsfullt liv trots det han utsatts för. För den som någon gång upplevt hopplöshet kan det här vara en stärkande bok. Trots att den beskriver mycket av misshandeln i detalj förmedlas tankarna på att inget är omöjligt.
Det här är en thriller skriven av Viveca Sten. Boken är den nionde boken i serien Morden i Sandhamn och handlar om Nora Linde, åklagare, och Thomas Andreasson, polis.
I den här boken har en av de största narkotikaligorna i Stockholm anklagats för ekobrott eftersom att ledaren inte kan fällas för handel med droger. Nora Linde ska ha hand om fallet men det visar sig bli rejält mer komplicerat än hon trott. Mina, en ung kvinna, försöker fly från sin man eftersom att han misshandlat henne och i det här ska hon också skydda sin son. Men hon är huvudvittne i Lindes fall, men det gäller att hon ska våga vittna. Minas man gör allt för att få tillbaka sin hustru, även om det är på bekostnad av människor i Minas närhet. Nora Linde tar allt mer risker för att Mina ska klara sig och Thomas Andreasson blir mer och mer inblandad i fallet. Samtidigt börjar även hans äktenskap falla sönder.
Vad är bra och mindre bra i boken?
Boken har ett rejält driv och den är lätt att läsa samt att följa med i. Kapitlen är korta och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Något som läsare som tagit del av de andra böckerna i serien kan sakna är antagligen själva Sandhamn. Plötsligt utspelar sig böckerna inte där längre. Boken har inte heller samma struktur som de tidigare böckerna i serien. Man kan sakna det där mysteriet och fallet som plötsligt får sin upplösning.
Rekommenderas boken?
Om man har följt de tidigare böckerna i serien om Sandhamn är även det här en läsvärd bok. Det kan dock kännas som att huvudpersonen, Nora, betraktas mer utifrån i den här boken. Boken kan självklart också läsas fristående. Här behöver man inte gilla blod och mord för att uppskatta boken, även om mördade personer förekommer i viss mån.
Tina Frennstedts bok är den första i en serie som handlar om kalla mordfall som faktiskt till viss del finns eller har funnits på riktigt. Namn och platser är dock i vissa fall ändrade och berättelserna skildras fiktivt.
Huvudpersonen i boken, Tess Hjalmarsson är polis och handlingen utspelar sig i Skåne. Polisens uppdrag blir att utreda en serievåldtäktsman som varit aktiv kring Köpenhamn men som tagit sig över sundet till Sverige. Det är den så kallade Valbymannen det är tal om. Han sätter stor skräck bland invånarna i trakten och framför allt kvinnorna är rädda. Det är dock inte det här fallet som Tess arbetar med. Hon är aktiv i Cold case - gruppen och de tar upp kalla fall, där polisen inte lika aktivt utreder längre. Gruppen ger sig i boken i kast med en utredning där en ung kvinna försvann från Österlen under 2000-talets början. Gruppen finner dock plötsligt en oväntad koppling. Det visar sig att det gamla fallet inte är helt olikt de fall som utreds kring serievåldtäktsmannen från Köpenhamn. Det visar sig att mannen kanske varit aktiv i Skåne sedan lång tid tillbaka. Eller är det möjligen en copycat polisen har att göra med? Det ska snart visa sig att Tess och hennes kollegor får betydligt mer att arbeta med.
Vad jag tycker om boken
Det är en fin balansgång mellan genrerna deckare och true crime. Författaren lyckas hålla sig på rätt sida hela boken igenom. Lagom mycket fakta tas upp men det blir aldrig långrandigt. Det ges en del ledtrådar mot var historien är på väg men några definitiva slutsatser kan man som läsare inte ta.
När det gäller miljöbeskrivningar och beskrivningar av personer känns de realistiska och det är inte något problem att se Skånes stränder, slätter eller städernas gator framför sig när man läser boken. Även om man inte läser boken direkt ur offrens perspektiv, och trots att det inte ges allt för mycket detaljer om det offren utsatts för är det som läsare inte speciellt svårt att förstå skräcken som spridit sig i det skånska samhället. Karaktärerna biter sig fast i minnet även efter det att man har läst ut boken och det är svårt att släppa handlingen.
Det här är en bok man gärna läser ut i ett stycke. Kapitlen är lagom långa och som läsare känns det verkligen lockande att fortsätta läsa om gruppen i nästkommande böcker.