En sömnig småstad någonstans i Sverige. Allt flyter på som det brukar, och vardagen är just vardag. Man handlar, arbetar och bor där. Men så möter läsaren Joels mamma Monika. Hon kan inte längre bo hemma utan det är dags för henne att flytta in på ett demensboende. Boendet som blir aktuellt är Tallskuggan. Men i stort sett med en gång efter flytten går saker och ting på tok. Monika förvärras i sin demens. Men det är inte just demensen som är det mest otäcka. Hon får också enorma utbrott och är inte längre sig själv. Man kan inte bara säga att hennes sjukdom ligger bakom det och hur mycket läkarna än försöker förklara Monikas beteende finns det ingen diagnos som stämmer helt och fullt.
Monika bor på avdelning D på hemmet, och plötsligt börjar hennes beteende sprida sig. Ingen har kontroll längre, men den måste återfås. Frågan är bara hur. Joel träffar Nina, en barndomsvän till honom och hon arbetar just på det här hemmet. Hon kan intyga för Joel att inget är detsamma sedan Monika flyttat in. Saker och ting har förändrats och stämningen har blivit mörk, dyster och närmast otrevlig. Människor är helt enkelt rädda.
Nina och Joel måste komma över sina olikheter för att kunna vinna mot mörkret som härjar på Tallskuggan. Men kan de komma över de kvalfyllda och kaotiska händelser som skedde flera år tidigare och som gjorde att de skildes åt? Kommer de att kunna besegra mörkret eller hinner det växa sig allt för stort?
Vad tycker jag om boken?
Det här är en stark berättelse, som kanske inte har så stor verklighetsförankring, men som likväl biter sig fast. Låter du dig ryckas med i berättelsen blir den riktigt skrämmande men det krävs att du låter den egna fantasin spela med.
Boken börjar normalt, med att en historia berättas. Du kan nästan inte ana att det här ska vara en skräckberättelse. Karaktärerna känns stabila och trovärdiga, miljöerna är realistiska och beskrivningarna bra. Men så plötsligt, från ingenstans börjar de kalla kårarna krypa allt närmare. Språket förändras och skräcken blandas in steg för steg. Du ska inte vara lättskrämd om du läser den här boken och ibland kan man nästan önska att man tänt de där lamporna innan man börjat läsa. För i mörkret döljer sig de mest fasansfulla saker, värre ting än vad du någonsin kan tänka dig. Det är just det här jag gillar skarpt med boken. En riktigt ryslig bladvändare.
Den här boken handlar om Ruth Lake och hennes kollega Greg Carver. De arbetar båda inom polisen. Greg blir skjuten och Ruth är först på plats, men redan när hon kommer dit känner hon att något inte stämmer och instinktivt börjar hon plocka bort föremål från platsen. Det här sker redan i bokens början och det gör läsaren nyfiken. Varför plockar Ruth bort bevis?
Den här boken handlar om en mördare som har ett speciellt signum. Han använder en vass tagg och färg för att tatuera sina offer. Greg Carver har lagt all sin vakna tid under de senaste månaderna på att försöka finna den person som hittills riktat in sig på unga kvinnor. Men det verkar som att någon där ute inte vill att sanningen ska komma fram. Det kan man i alla fall tro till en början. Carver hittas skjuten i sitt hem, och överordnade inom polisen antar att det är mördaren som gjort det. Men Ruth är inte lika säker. Sättet att arbeta på stämmer nämligen inte överens med det modus operandi som mördaren tidigare visat och hon misstänker att det finns en än mer komplex sanning bakom morden.
Vad tycker jag om boken?
Det här är en spännande deckare, som i mångt och mycket är precis det man som deckarälskare gillar. Men den har något extra. Handlingen och karaktärerna är närmast hemlighetsfulla. Det blir inte riktigt klart vilka de är eller vad som händer.
Bitvis kan dock just handlingen bli lite upprepande och man kan inte bortse från att den är lik flera andra kriminalserier från just England. Det gör dock inte att man inte vill läsa mer om Ruth och de andra. Man ser fram emot en fortsättning och även om personerna i boken beskrivs en del kan man inte rå för att man gärna vill veta än mer om dem.
Ett inbrott sker på en lugn gata i Bromma och efteråt hittas en ung man avliden. Allt tyder på att tjuven har överraskats och då slagit ihjäl pojken av misstag, men riktigt så är inte fallet.
Huset där inbrottet har skett ligger på samma gata som kriminalinspektör Emma Sköld bor på. Det hela sker under tiden Emma och hennes sambo, polisen Thomas Nyhlén, är husvakter åt Emmas syster Josefin. Fallet är något Emma engagerar sig i samtidigt som hon känner att hon inte längre är riktigt säker på sina känslor för Thomas.
Det visar sig att Emma har varit med om en hel del i sitt liv. Bland annat har hon fått fejka sin egen död för att betydelsefulla personer har varit ute efter henne. Det finns inget som säger att Emma är en måltavla i det här fallet, men hon har svårt att glömma sina tidigare upplevelser. Plötsligt börjar boende i Bromma att peka ut importerad arbetskraft som tjuvar, och många tror på den förklaringen. De kan till och med ha mördat. Sanningen visar dock i själva verket att det finnas helt andra motiv. I den mördade pojkens familjeliv finns nämligen dolda hemligheter som inte bör bli offentliga. Mycket har undanhållits och det kanske inte är så konstigt. I de aktuella kvarteren gör många allt för att en fin fasad ska upprätthållas. Frågan är om de kommer undan med mord eller inte.
Vad jag tycker om boken
Det här är den sjätte boken i serien om Emma Sköld och hennes kollegor. Boken kan antingen läsas som en del i serien eller som en helt fristående bok. Författaren väver in personlighetsbeskrivningar och omgivningsskildringar på ett väldigt bra sätt genom hela berättelsen och det blir aldrig tungt att läsa. Boken hoppar en del mellan olika personers perspektiv vilket gör det hela än mer levande.
Handlingen går raskt vidare och det här är inte en bok man vill lägga ifrån sig i första taget. Det jag som läsare kan tycka är lite synd är att man i den här boken inte kommer riktigt så nära karaktärerna som man skulle önska. Problemen mellan Nyhlén och Emma Sköld skjuts upp och inte heller relationen med Skölds syster Josefin berörs något vidare trots att den verkar allt annat än god. Istället läggs all krut på att fallet ska lösas.
I den här boken blandas viktiga teman som skam, skuld och att accepteras av samhället. Alla de här sakerna är viktiga att ta upp i dagens samhälle, och den här boken gör det bra.
I Bromma utanför Stockholm ska det vara en husvisning hos familjen Göransson. Den förlöper väl. Dagen efter finner familjens blott sex år gamla dotter Astrid sin pappa mördad inne i gästrummet. Mordet är rått och brutalt. Men ingen vet hur mördaren har tagit sig in i huset. Alla dörrar och fönster är hela och låsta, inga tecken på inbrott finns. En av köksknivarna i familjens hus har använts för att mörda pappan. Vad är det egentligen som har hänt? Är det kanske så att någon stannat kvar i smyg efter visningen? Dottern Astrid menar att någon klappat henne på axeln under natten, men hon vet inte vem denne någon varit.
Det blir kriminalinspektören Emma Sköld som får utreda fallet. Det finns en hel del som tyder på att det helt enkelt är hustrun i familjen som är mördaren och allt fler saker som stärker den teorin dyker upp. Men så sker plötsligt fler märkliga mord i samband med att husvisningar hålls. Det står plötsligt inte lika klart att det verkligen är hustrun som begått mordet på sin man, samt på andra. Vad är det som sker i det lilla bostadsområdet som på ytan ser så fredligt och idylliskt ut? Vad är det som försiggår bakom de fina fasaderna?
Vad jag tycker om boken
Det här är en deckare som verkligen ger läsaren det denne förväntar sig. Den är inte vidare lätt att släppa ifrån sig, och att läsa den ensam i ett mörkt rum kan under vissa kapitel leda till att en hel del kalla kårar går längs med ryggraden. Miljöer och personer beskrivs på ett levande sätt och det är inte speciellt svårt för läsaren att leva sig in i berättelsen. Här och där ges små ledtrådar som leder fram till det slut som så småningom kommer fram i boken.
Det här är ännu en bok i serien om Fabian Risk. Här kastas läsaren rakt in i händelserna och det blir klart och tydligt en fortsättning på det som hände sist. Mördaren, kallad Tärningsmannen, härjar fortfarande i området och Helsingborgspolisen har börjat inse att det är slumpen som styr vad hans nästa drag ska bli. Tidigare har också en kollega till Fabian Risk hittats död och Risk har därför börjat leda sin egen, privata utredning kring det dödsfallet. Det är nämligen något som inte riktigt stämmer här.
Här i den femte boken om Fabian Risk, finns ingen återvändo. Någon måste konfrontera Tärningsmannen. Denne har givit sig ut på Öresund i jakt på sitt nästa offer. Polisen är honom i hälarna och Fabian Risk tar också upp jakten. När det hela går in på danskt farvatten inser nog ingen vilken betydelse det kommer att få i den slutgiltiga upplösningen. Att konfrontera gärningsmannen är inte enkelt och det ska visa sig att slutet blir något helt annat än det läsaren från början hade kunnat tänka sig.
Vad jag tycker om boken
Det här är en riktigt spännande bok. Jakten på Tärningsmannen har förflutit under flera böcker och man kan inte bortse från att jakten hela tiden varit lika spännande och intressant. Nu tycks det dock som att författaren väljer att knyta ihop säcken kring just det här fallet, för att gå vidare in i nästa äventyr.
Den här boken är en fortsättning på författarens tidigare böcker, som avslutats abrupt och i bokens början märks det ganska tydligt eftersom man ganska direkt kastas in i handlingen utan några direkta förklaringar. Det är dock inget som hindrar att boken läses fristående, men det kan ta ett litet tag att komma in i vad som egentligen sker då. I boken finns ett stort persongalleri och författaren drar i många trådar samtidigt men det gör inte att boken känns rörig eller krånglig att läsa. Personbeskrivningarna hålls relativt korta men trots det kommer många detaljer med, flera av dem biter sig fast hos läsaren.
Det här är en bok för den som vill läsa spänning och deckare utan att allt för många blodiga detaljer beskrivs. Dessutom är det så att läsaren i den här boken inte på förhand kan lista ut exakt vad som ska hända längre fram. Små ledtrådar ges men det är inget som exakt leder fram till slutet.
I den här boken får läsaren veta mer om hur Jocke och Jonna, kända från YouTube, egentligen möttes. Det är egentligen ett ganska konstigt sammanträffande. Det är dock inte bara själva mötet som gås igenom utan också parets kamp för att kunna hålla ihop, och kampen för att kunna skapa den familj som de alltid drömt om men som ingen av dem varit en del av under deras uppväxt. Paret är unga och kära redan från början men det märks extremt tydligt att de har alla odds emot sig.
Jocke och Jonna är ett par som egentligen inte borde ha träffats alls, och de borde än mindre ha blivit ett par men trots det blev de ihop och de bestämmer sig för att försöka skaffa barn. Det är inte så svårt för de flesta men även här visar det sig att Jocke och Jonna har allt emot sig. De får dåliga besked överallt. Sjukvård, demokrati, myndigheter och andra ger dem inte direkt mer hopp för framtiden. De får gå igenom flera undersökningar, som de flesta är förnedrande på ett eller annat sätt. Men de har varandra och trots att det finns en hel del saker som påverkar förhållandet mellan dem negativt lyckas de hålla ihop. Paret låter inte systemet, byråkrati och annat vinna över dem utan de ser sin chans och de tar den.
Vad jag tycker om boken
I vanliga fall är jag inte en person som läser speciellt mycket biografier, som man kan säga att det här är i en eller annan form. Det är spännande att följa det kända paret på ett annat sätt än bara genom deras YouTube-kanal. Det känns som om man kommer närmare paret, speciellt i och med att de skriver sina egna kapitel vid sidan av de gemensamma. Jag gillar boken starkt!
Den här boken handlar om gruvstaden Silvertjärn i de norra delarna av Sverige. Det var där befolkningen en dag bara försvann utan att någon vet hur. Alice, dokumentärfilmare, har beslutat sig för att försöka lösa mysteriet. Hon hade nämligen en mormor som växte upp i staden. Men det ska inte bli fullt så enkelt som de tror. Det händer nämligen konstiga saker på platsen.
Det här är en bok för vuxna men det känns mer som en bok lämpad för ungdom eller möjligen för väldigt unga vuxna. Den är förvisso läskig men den känns slarvigt skriven och karaktärerna är platta för att vara en bok av Camilla Sten.
Det här är den sjunde boken om kriminalinspektören Emma Sköld. Människor avlider och försvinner, både i Dalarna och i Stockholm. Det är dock inte bara mord och andra otäckheter som äger rum utan även Skölds privata familjeliv knakar i fogarna.
I Bromma har en 13-årig flicka hamnat på rälsen och hon hör en spårvagn komma allt närmare. I en djup grop i Dalarnas mörka skog sitter en medelålders man. Han kan inte komma ur gropen och är förtvivlad. Det kan te sig som två helt skilda situationer men det kanske finns ett samband. Vilket är det och hur kan det komma sig att de här personerna har hamnat i just de här situationerna? Frågan om överlevnad, hopplöshet, psykisk ohälsa och självmordstankar är ständigt närvarande.
Det visar sig att personerna inte alls känner varandra. Emma Sköld hamnar mitt i allt och får ta sig an saken men det visar sig att allt inte är så självklart som det verkar. Frågorna tar sig allt längre in i Emmas egen familj och det håller på att slita henne i stycken.
I boken får läsaren ta del av alla perspektiv, upplevelsen ges från offrens tankar och känslor men också från gärningsmannens. Det här gör att berättelsen blir något alldeles extra. Genom hela berättelsen får läsaren också följa med under personernas utveckling och dessutom kommer en del med som sker under en helt annat tidpunkt som också är det som leder fram till berättelsens upplösning.
Vad tycker jag om boken?
Det här är en bok som helt enkelt inte går att lägga ifrån sig. Kapitlen är korta och spänningen byggs upp gradvis allt mer. Språket är levande och författaren skildrar både miljöer och karaktärer på ett sätt som gör att man som läsare kan känna sig som en del i handlingen och det är en stor fördel. Boken slutar med en rejäl cliffhanger och för den läsare som inte gillar sådant kan avslutningen lätt bli lite av en besvikelse. Jag tycker att det är en stor fördel och det är en sak som gör att man blir än mer sugen på att läsa författarens nästkommande bok.
När det gäller den här boken finns det både lyckliga slut och inte lika lyckliga sådana. Eftersom att boken har relativt tunga teman som självmord och tankar om det kan det vara klokt att fundera lite innan man läser boken om man själv lider av sådana tankar.
Den tionde boken i serien om Sandhamn och åklagaren Nora Linde. Även här möter man polismannen Thomas Andreasson och nu är en del av handlingen åter tillbaka i Sandhamn.
Här är det ett tio år gammalt cold case som förbryllar och det är Thomas Andreasson som är aktiv i fallet. Mitt emot Sandhamn, på Telegrafholmen hittas nämligen delar av skelett mitt i sommaren. Tankarna dras till det tio år gamla fallet, då två kvinnor försvann spårlöst. Nora Linde, åklagare, är sjukskriven och får höra talas om fallet. Hon vill ställa saker till rätta men hamnar i en riskfylld situation då hon börjar bedriva en farlig utredning vid sidan om polisen. Plötsligt är Nora och Thomas inte så nära vänner längre och svåra hemligheter kommer fram. Det verkar som att flera liv måste offras för att sanningen verkligen ska komma fram. Men vem på ön är det som står och håller på den?
Bra och mindre bra i boken
Boken har kommit tillbaka till Sandhamn, vilket många läsare antagligen uppskattar eftersom att Viveca Sten tidigare lagt mycket energi på att beskriva ön och dess omgivning. Här är också den typiska Sandhamnsdeckaren med mysterier och gåtor tillbaka.
Det är dock lätt att bli lite irriterad när man läser boken om man ser till det beteende Nora Linde visar. Hon sätter både sitt eget och andras liv i stor risk men samtidigt är hon sjukskriven efter ett tufft brottmål och det kan förklara en del.
Rekommenderas boken?
Den här boken rekommenderas för alla som gillar den typiska deckaren där det inte redan från början är klart vem som sitter på de sista ledtrådarna. Här blandas spänning, mysterier, sorg och glädje. Dessutom får man en bild av både offers, brottslingars och huvudpersonernas liv vid sidan av det som sker.
Det här är kanske inte den typiska deckare som deckarfantaster tänker på. Här förekommer psykologi, relationer och mord. Men författaren blandar innehållet bra. Boken börjar med en tillbakablick från mördaren. Men vem är offret? Det står inte helt klart till en början. Inte heller vet man vem mördaren är, eller om det är en kvinna eller en man.
Boken handlar om två par som båda har problem i relationerna, precis som det kan vara. Kvinnan Simone blir inte bekräftad av sin man och på en av de arbetsplatser hon besöker som coach möter hon Thomas. Han i sin tur har en dotter som är fyra år gammal. Thomas börjar få mystiska SMS och han får en rejäl chock när han en dag möter meddelandenas avsändare. Det börjar växa fram en elak och hotfull person i handlingen men Thomas är omhändertagande, och det kan nästan bli lite irriterande. Spänningen stiger och man kan som läsare inte låta bli att vilja läsa bara några sidor till.
Om man gillar överraskande slut kan det här bli lite av en besvikelse. Boken är faktiskt ganska förutsägbar, om ändå bra skriven. Det finns dock en sak i slutet som kanske inte riktig är det man som läsare förväntar sig. Språket är enormt bra och det är det som ger boken ett högt betyg.