Kajsa Asplund

Användarprofil

En liten hattaffär på hörnet

Bok av Marita Conlon-McKenna
Den här boken av Marita Conlon-Mckenna känns på något sätt så himla gammaldags och genuin. Det känns mysig rakt igenom och man kan verkligen känna värmen och kärleken genom boken.

Bokens huvudkaraktär heter Ellie Matthew och den utspelar sig i centrala Dublin. Där får hon ta över hattaffären när hennes mamma dör och hon får ta sig an utmaningarna som det innebär med att driva en liten butik när stora köpcentrum tar över. Men Ellie brinner för sitt arv, affärerna blomstrar och kunderna älskar henne. Och snart blomstrar även kärleken. Man får inte bara följa Ellies vardag och liv utan man får också följa hattarnas äventyr. Kunderna vill ha hattar som passar till alla möjliga olika tillställningar och man får ta en del av detta.

Det jag hade önskat mer av är djupare beskrivning av bokens karaktärer, både utseendemässigt och personlighetsmässigt. Man får en bra uppfattning om Ellie och en fantastisk bild av alla de kreativa hattarna men jag saknar de där andra detaljerna som får karaktärerna att vakna till liv på riktigt. Men jag gillar författarens språk och berättelsen är verkligen bra.
Att besöka Salong d'Amour är inte som att besöka vilken frisörsalong som helst. Sätter du dig i en frisörstol och låter ditt hår vila i Angelikas händer kan det hända att du snart kommer träffa din äkta kärlek. För här fixar inte bara Angelika nya frisyrer eller en ny hårfärg, hon försöker också para ihop ensamma själar så att de kan finna kärlek. Till sin hjälp har hon kollegan Ricky, en ung kille som behöver lära sig ett och annat om livet.

Anna Jansson har skrivit en oerhört härlig och rolig bok om Angelika Lagermark. Det är nästan så att man själv vill besöka hennes salong och att man hoppas på att det går till så på riktigt. Det är humor, det är kärlek och det är utmaningar. För allting ska ske i största diskretion, hennes kunder ska tro att det är ödet som för dem samman.

Mellan oss

Bok av Sandra Beijer
Det finns ingen som skriver om känslor och kärlek som Sandra Beijer. Hon lyckas verkligen förmedla tonårskänslor på djupet och man kan verkligen känna svärtan som karaktärerna går igenom.

Sandras tredje roman handlar om tjejen Minna som ska börja högstadiet. Precis som många andra längtar hon efter sin möjlighet att påbörja ett nytt liv, lämna den gamla rollen i den gamla klassen och nu bli en annan version av sig själv.

Hon gör ytliga förändrar för att lyckas och byter även ut sina gamla kompisar. Nu är hon redo att klättra i hierarkin och bli så populär som hon har drömt om. Men högstadiet blir allt annat än roligt och utan att hon vet ordet av så är hon på botten istället för på toppen.

Kockskola för ensamma hjärtan

Bok av Marita Conlon-McKenna
Marita fortsätter att skriva feelgood-romaner som utspelar sig på härliga Irland. Denna gång får vi följa med Alice mot hennes drömmar.

Boken handlar om att man ska våga följa sina drömmar, om det vanliga fenomenet att kvinnor står tillbaka från sina ambitioner för en man och familjelivet. När Alice skiljer sig från sin man vet hon inte riktigt vem hon är och hon är fast i ett jobb där hon aldrig riktigt har trivts. Nu pushar hennes vänner henne till att fullfölja sin dröm som hon alltid har haft.

Man får verkligen budskapet från boken att det aldrig är för sent att följa sina drömmar och ändra bana i sitt liv, något som är riktigt inspirerande att läsa. Jag tycker att Marita verkligen har lyckats med den här boken och jag kan absolut rekommendera den.
Det här är den andra delen i serien som utspelar sig i byn Rosengädda. Här får vi följa Tessan när hon och geten Bella flyttar in i det förfallna stationshuset. Stationshuset var från början Janes barndomshem men när hennes föräldrar avled hade hon själv inga planer på att ta över huset, så Tessan fick det.

Tessan började renovera huset med drömmen om att en dag öppna restaurangen igen. Janes föräldrar drev tidigare en populär byrestaurang i stationshuset men den har utan tvekan sett sina bästa dagar.
Samtidigt så flyttar Rafael in i det stora och lyxiga godset i byn, Smörkulla. Rafael brinner för dyr och lyxig mat, för sig elegant och har bara märkeskläder. Men skenet brukar bedra, så också här.
Vi träffar också Jonny som är en brandman men som numera är förpassad till att sköta stationens administration något som gör honom deprimerad och han stänger in sig.

Rosengädda bjuder på riktig underhållning och författaren Emma tar oss med på en fantastisk resa där vi får följa dessa människor som kanske har mer gemensamt än vad man kan tro vid en första anblick. Emma beskriver så väl miljöer och personligheter. Man vill inte lägga ifrån sig boken, den slukar en från den allra första raden. Boken är en riktig feelgood-roman som får en att må bra och man vill bara vara en del av deras värld i lilla Rosengädda. En känsla som är svår att förmedla men som Emma lyckas bra med i dessa böcker.

En bur av guld

Bok av Camilla Läckberg
Från att ha varit Sveriges främsta deckardrottning har Camilla Läckberg här kommit ut med en skönlitterär bok. När jag tog mig an denna var jag lite orolig för om det verkligen skulle vara ett smart drag att byta genre för Camilla. Det ihop med att boken har varit väldigt hypad i sociala medier var som bäddat för ett plattfall. Men jag blev inte besviken.

Bokens huvudkaraktär heter Faye och hon lever som en hemmafru. Hennes familj är hennes allt och hon gör allt i sin makt för att familjen ska vara lycklig. Hon offrar både sig själv och sin egen lycka för att se till att hennes man är framgångsrik och lycklig. Men trots att Faye tror att det är det här som är livets mening så kan hon inte låta bli att känna sig instängd och låst i förhållandet.
När hennes man utsätter henne för ett fruktansvärt svek rasar hela hennes tillvaro och hon förlorar allt hon en gång hade. Hon bestämmer sig för att ge igen.

Även om det är en ny genre för Camilla så lyser hennes språk igenom och boken lämnar ingen läsare besviken.

Som ett brev på posten

Bok av Birgitta Bergin
Som ett brev på posten är en härlig feelgood-roman för vuxna som handlar om kärlek och komplicerade familjekonstellationer.

Det är inte alla som får uppleva kärlek på ålderns höst, man har skaffat sina barn och haft sin äkta hälft. Man tror att man som 81-åring kommer att få leva resten av livet ensam med barn och barnbarn som är fullt upptagna med sina egna liv. Men Elsa och Thore ger hopp om något annat. De träffas på den vanliga bridgeklubben och redan vid första ögonkastet slår det gnistor mellan dem.

Eftersom tiden inte riktigt är med dem, de är ju inga tonåringar precis, bestämmer de sig för att de inte har någon tid att förlora. De bestämmer sig för att förlova sig och bjuda in alla sina barn och barnbarn på en stor förlovningsfest i skärgården. På festen går ingenting som Elsa och Thore hade hoppats. Ingen verkar riktigt glad för deras skull och alla har sina egna problem och bekymmer. Det visar sig vara lättare sagt än gjort att bli en enda stor och lycklig familj.

Birgitta har verkligen lyckats gestalta varje karaktär så där på pricken. Allas personligheter och speciella drag lyser starkt igenom och man kan ändå känna igen antingen sig själv eller andra i de karaktärer som beskrivs. Det gör hela berättelsen mer levande.

Boken är en riktig bladvändare som har en rapp dialog med humoristiska inslag. Jag kan verkligen rekommendera denna bok för de som gillar feelgood-romaner.
Det här är en riktigt feelgood-roman som bjuder på härlig julkänsla. Boken utspelar sig i Frillesås på västkusten där bokens huvudkaraktär Lisbeth jobbar som lärare. Lisbeth flyttade dit från Stockholm när hon äntligen lyckades bryta upp från ett destruktivt förhållande.

Lisbeth har, precis som många andra, väldigt svårt för att säga nej till de personer som står henne nära. Det gör att man lätt kan identifiera sig med henne och känna med henne när olika situationer uppstår.
Hon trivs helt okej på landet i Frillesås men när saker från hennes förflutna börja göra sig påmind blir valen inte helt självklara.

I Lisbeths liv händer det hela tiden någonting vilket gör att man som läsare också hela tiden är beredd på att det snart kommer något nytt. Man hinner inte riktigt landa i varje enskild händelse vilket gör att boken inte kommer upp i toppbetyg.
Däremot gillar jag författarens sätt att skriva och berätta. Det är ett roligt språk som används, händelserna är detaljerade och känslorna är djupa.
Det är verkligen en bok som jag kan rekommendera i juletider!
Författaren Anna Todd blev känd när hon publicerade berättelser på nätet. Hennes läsare blev så många att hon bestämde sig för att skriva en bok och resultatet är bokserien "After" där "När vi möttes" är första delen.

Boken handlar om livet på college där man får följa huvudkaraktären Tessa Young. Tessa är uppvuxen i en konservativ och sträng familj och familjen har höga förväntningar på henne i livet. Inte bara att hon ska få höga betyg, fixa ett välbetalt jobb utan även att hon ska gifta sig med grannen och pojkvännen Noah. Men så träffar Tessa Hardin och hennes tillvaro vänds upp och ned, och även fast hon vet att han inte är bra för henne kan hon inte hålla sig ifrån honom.

Anna har i den här boken skrivit om ett spännande kärleksmöte och hur man tacklar krav och förväntningar. Det är en bra tonårsbok även om den emellanåt känns lite överdriven och inte så verklighetstrogen. Boken är trots det absolut läsvärd!

Julia och Jack

Bok av Anna Lönnqvist
Anna fick utmärkelsen för bästa feelgood 2019 med denna bok och den var verkligen välförtjänt. Boken är uppdelad i relativt korta kapitel och har ett språk som är både härligt och lätt att läsa, något som gör att man har svårt för att lägga ifrån sig boken.

Julia och Jack handlar om livet, om kärlek och om drömmar. När man tror att man lever det liv som man vill leva men när det förflutna gör sig påmind och man inser att drömmarna vill något annat. Att det trots allt finns känslor kvar under ytan.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.