Nattsländan är den sjätte boken i serien om barnmorskan Cecilia Lund som på sin fritid dessutom försöker lösa mystiska brott som begås.
I den här delen får man som läsare följa med när kroppen säger ifrån. Cecilia har under många år levt under stor press och stress med många motgångar och nu orkar inte hennes kropp mer. Hon drabbas av en hjärtinfarkt och kommer till insikt att hon måste förändra sin tillvaro för att kunna fortsätta att finnas där för sina barn.
När Cecilia är på väg att repa sig och sakta men säkert börjar återgå till sin vardag på förlossningskliniken händer något som ingen hade kunnat vänta sig. Tatiana som är chef på förlossningen försvinner spårlöst. Tatiana som alltid har varit en strikt och pålitlig kvinna, detta får Cecilia att direkt misstänka att hennes chef inte har försvunnit av egen fri vilja.
Spänningen fortsätter och den sjätte boken gör ingen besviken. Jag kan varmt rekommendera böckerna om barnmorskan Cecilia Lund.
Många kan känna rädslan över att bli ensam på ålderns höst. Att sitta på ålderdomshemmet och inte ha någon som kommer och hälsar på dig. Det händer Gustav.
Gustav har haft en lång och framgångsrik karriär i sitt liv, han har det gott ställt, ett bra jobb och en stort och fint hus alldeles för sig själv. Men mitt under ett viktigt möte drabbas Gustav av en stroke och ingenting blir sig likt i hans liv längre.
Han som är van att vara självständig och vara den som styr behöver nu hjälp av andra. Efter ett olyckligt fall hemma i huset inser han att det inte finns något annat att göra än att flytta in på ett hem. Han väljer det absolut bästa hemmet som finns att tillgå men väl där inser han hur ensam han har blivit.
Förut kunde han omge sig av kollegor och andra viktiga affärsmän, han var uppvuxen med ett helt dussin syskon och det var alltid liv och rörelse. Nu har han förlorat kontakten med alla syskon och när han försöker återuppta den inser han att ingen är kvar i livet.
På hemmet börjar han fundera över sina livsval och om han hade kunnat göra något annorlunda. För att råda bot på sin ensamhet bestämmer han sig för att han ska hyra en familj.
Författaren har på ett humoristiskt sätt gestaltat dels huvudkaraktären och ett liv i ensamhet. Susanne har verkligen lyckats fånga Gustavs personlighet och hans olika skämt genomsyrar hela boken. Mannen som hyrde en familj är en bladvändare men också en tankeställare om vad som faktiskt är viktigt i livet.
Den tredje och sista delen om Anna Holm. En bok som inte blir tråkigare för det utan händelserna fortsätter att avlösa varandra i en rasande takt och boken hinner aldrig bli tråkig.
Anna njuter av att livet har stabiliserats efter Calles tragiska bortgång, de slitsamma åren som ensamstående till sonen Lucas och efter att hon var nära att göra bort sig riktigt ordentligt på sitt arbete på Vansbro Fastigheter. Nu har hon ett tryggt och stillsamt familjeliv och jobbet är så där lagom utmanande.
Men plötsligt börjar hennes sambo ägna allt mer tid åt ett välgörenhetsprojekt, ett projekt där dessutom grundaren vägrar att avslöja sig. Anna fattar misstankar och börjar känna olust över Filips bristande tid för henne och Lucas.
Samtidigt gör Fabian entré i hennes liv igen och lusten väcks återigen till liv. Anna får kämpa med att hålla honom på behörigt avstånd.
Bergin har i den här boken verkligen lyckats samla ihop många situationer där man själv får en jobbig klump i magen när man läser. Man tycker synd om huvudkaraktären Anna när man anar vad som är på gång. Samtidigt tycker man att Filip är naiv och blåögd och man vill bara ruska om honom och få honom att se klart på situationen.
Men ingenting i livet är svart eller vitt. Jag tycker att den tredje delen i serien är den bästa av dem alla och den som känns mest realistisk. Dessa konflikter skulle absolut kunna uppstå i det verkliga livet.
Detta är den tredje boken i Ewa Klingbergs bokserie som utspelar sig i Huskvarna. Boken är fristående men det är ändå en röd tråd mellan alla tre böcker i serien. Bland annat att böckerna utspelar sig i Huskvarna men också att alla tre böcker innehåller parallella berättelser om en kvinna i nutid och en kvinna på 1800-talet.
I den här får vi följa Marika som lämnar sin man och sin dotter för att bosätta sig själv i de djupa skogarna i Småland. När julen närmar sig försöker hon med alla medel få lite julkänsla men det går inte riktigt som hon hade tänkt sig och hon behöver stanna upp och reflektera.
Karolina som lever sitt liv på 1800-talet och bryter rådande normer när hon tar jobb och räddar sin familj från fattigdom. De båda kvinnornas liv har mer gemensamt än vad man kan tro och det är de som knyter historien samman.
Ewa fortsätter med att skriva spännande berättelser både om nutid och dåtid. Det handlar om känslor, kärlek och historia. Om att bryta sig fri från inrutade mönster och förutfattade roller.
Emma Hamberg har gjort succé med sina feelgood-romaner. Resten av allt är vårt är inte lik någon av de tidigare böcker hon har skrivit då denna är direkt inspirerad från hennes eget liv.
Hamberg har haft ett otroligt tufft år som har varit fyllt av sjukdom, sorg och en sorts vilsenhet. Men framför allt handlar den om kärlek. Kärlek som väcks till liv, kärlek som man tvingas ge upp, kärlek som alltid kommer att bestå.
Med den här boken får Emma läsaren att reflektera och stanna upp, men inte på något negativt sätt. Vad gör man när livet kanske inte riktigt blev som man hade tänkt sig? Emma bjuder verkligen på sig själv i denna bok och som läsare tillåts man att komma in under skinnet på författaren själv. Hela boken har en känsla av en genuin dagbok.
Efter att Sally fastnade i en destruktiv relation med sambon Frank tvingades hennes dotter Josefin att flytta hemifrån. De två som tidigare hade haft en så nära relation och bara haft varandra att bry sig om, en relation som nu slogs i spillror. Josefin valde att inte förlåta sin mamma för sveket och de hade inte någon kontakt under flera år.
Josefin valde i stället att ta kontakt med sin förlorade mormor, en mormor som hade övergett hennes mamma Sally i unga år. Tillsammans lever de ett liv i idylliska Kivik på Österlen och deras relation blir allt starkare, precis som Josefins relation med Åke blir.
Men när Åke dör blir det inte Josefin som får ärva det stora magnifika huset med torn, utan det gör hennes mamma Sally.
Utan att någon är beredd på det så återvänder Sally till Kivik, byn där hon växte upp för att reda ut allting med huset. Josefin och mormor Vanja blir utom sig av oro då de har haft kontakt bakom Sallys rygg, Sally vet inte ens om ifall hennes mamma Vanja lever eller vad som har hänt under alla de år som har passerat. När de minst anar det så möts de båda kvinnorna öga mot öga och inget blir så lätt som de tror.
Författaren Anna Jansson tar oss med på trasiga relationer, brustna förtroenden och hur allt detta ska byggas upp på nytt. Boken handlar om respekt för andras känslor, om tilliten till sig själv och att våga tro på att det mesta faktiskt löser sig. Allt är inte svart eller vitt och det är sällan så som man själv tror. Boken är fängslande och berörande, det är starka scener och starka känslor som målas upp.
Boken rekommenderas till unga vuxna och vuxna som vill läsa en feelgood-roman utan att den blir klyschig. Det är här en bok som vågar ta upp svårigheter utan att ducka för dem och det är inga rosa moln eller drömvärldar, något som gör att man kan relatera till bokens karaktärer.
Det jag hade önskat mer av är historien om Sallys relation med Frank, varför Josefin tvingades flytta ut.
Skilsmässan med John är nu över och Cecilia är en självständig men ensamstående fembarnsmor. Även om Cecilias privatliv verkar ha stabiliserat sig efter några turbulenta och osäkra år så är jobbet på förlossningskliniken allt annat än stabilt.
Cecilia har arbetat som barnmorska under många år och har närvarat vid flera komplicerade förlossningar. Men nu lyckas hon inte rädda livet på en förlösande mamma och hennes barn. Tidningarna är allt annat än återhållsamma till kritiken över den lidande förlossningsvården samtidigt som kvinnans man desperat söker efter svar genom att ta kontakt med Cecilia.
Det är också ett annat fall med en ung gravid kvinna som upptar Cecilias engagemang och hon kan inte låta bli att involvera sig trots att hon riskerar sitt eget liv.
Man får aldrig nog av dramat som omger Cecilia Lund. Katerina kan verkligen konsten att väcka intresse i sina berättelser och hålla kvar läsaren från början till slut.
Lale Sokolovs familj får order om att en av familjemedlemmarna måste inställa sig för att åka och arbeta i arbetslägret under kriget. Det räcker med en säger de och eftersom Lales föräldrar börjar bli gamla och hans bror har små barn att ta hand om, erbjuder sig Lale att åka. Han packar sina viktigaste ägodelar och hoppar in i boskapsvagnen ihop med hundratals andra judar. När de anländer till Auschwitz-Birkenau har flera av hans medpassagerare redan avlidit.
Väl framme inser Lale snabbt att det här inte kommer att få ett lyckligt slut, att tanken inte är att de ska komma ut därifrån igen.
En del skickas direkt för avrättning men Lale får jobbet som tatuerare. Han ska tatuera in fångnummer på alla de judar som anländer efter honom. Man får följa Lales dagar i lägret, hur han försöker göra allt för att hjälpa sina medfångar till en drägligare vardag och hur han själv är fast besluten om att han ska komma levande därifrån, tillsammans med sin flickvän Gita.
Tack vare sitt arbete får Lale förmåner som de andra judarna inte får och Lale gör det enda rätta, han delar med sig. Han försöker få så många förmåner som det går för att kunna hjälpa så många som möjligt. Via sin position får han mer mat än de andra och han kommer också i kontakt med människor utanför lägret som kan hjälpa honom att smuggla in förnödenheter och lyxvaror.
Man får vara med från början och hela vägen till slutet när lägret töms och det är ofattbara minnen och händelser som skildras i boken med hjälp av författaren Heather Morris. Boken skildrar också en levnadsinstinkt och ett mod som är större än något annat. Lale lär sig att inte visa sina känslor utåt trots att han har ett större hjärta än många andra. Trots att han på nära håll får se vad som händer med hans vänner när de förs till gaskamrarna så behåller han nästan alltid sin behärskning och fokuserar på sitt mål - att ta honom själv och Gita därifrån.
Författaren har på ett unikt sätt återberättat Lales historia och en fruktansvärd tid i vår världshistoria. Man får en inblick som man aldrig tidigare har fått och man kan inte läsa boken utan att vara berörd över vad hundratusentals människor gick till mötes. Samtidigt blir man glad när lägret väl töms och man får följa Lales kamp mot friheten.
Den sista delen i triologin om Lara Jean. Nu får vi följa henne under hennes sista år på high school och författaren lyckas väl med att knyta ihop säcken.
Lara Jean är full av liv och njuter av varje sekund av det sista året på high school. Allt är så perfekt och hon ser fram emot att gå på den sista balen ihop med sin underbara pojkvän. Samtidigt så planeras det för ett bröllop hemma där hennes pappa äntligen har funnit kärleken på nytt efter att Lara Jeans mamma gick bort för många år sedan. Tillvaron hade inte kunnat vara bättre och den kommande New York-resan med klassen kan inte bli annat än perfekt.
Samtidigt blickar Lara Jean framåt och planerar för college. Hon har drömmarna klart för sig och vet vilket college hon vill gå på. Det som hon har valt ligger dessutom nära så att hon lätt kan hälsa på sina systrar och sin pappa. Men ett överraskande besked vänder upp och ned på hela tillvaron och framtiden blir inte alls som Lara Jean hade föreställt sig.
Jenny Han lyckas som sagt knyta ihop säcken på ett fint sätt i den tredje och avslutande boken i serien om Lara Jean. När man har läst sista raden så infinner sig ett lugn, det löser sig trots allt och man känner verkligen att det är slutet. Lara Jean har lärt sig mycket och man har fått växa tillsammans med henne under dessa år.
Charlotta Kvist arbetar som advokat på en stor och flashig byrå i Stockholms innersta. Där sliter hon för att visa framfötterna och hennes stora mål är att en dag köpa in sig och bli delägare. Men hennes kollega Oscar tar åt sig all hennes ära och glans och Charlotta får aldrig den bekräftelse som hon förtjänar av sin chef.
En dag får hon ett stort och komplext ärende på sitt bord och hon ser sin chans till revansch. Samtidigt så kan hon inte sluta tänka på den iögonfallande Ignacio Vargas som hon stötte ihop med på en bar. Det gick inte att ta miste på deras kemi och det slog fullkomligt gnistor mellan dem. Men när det visar sig att Ignacio arbetar på det företag som hennes ärende handlar om blir deras relation allt annat än simpel. De försöker hålla isär känslor och jobb men är det någonsin en bra idé att blanda kärlek och arbete? Speciellt om man ska sitta mittemot varandra i en rättssal.
Falla fritt är en feelgood-roman av författaren Heléne Holmström. Jag tycker att det märks att boken är författarens första utgivna då det hade kunnat vara ett bättre flyt i boken. Men berättelsen är fängslande och spännande vilket gör att man ändå fastnar relativt snabbt och vill sedan bara läsa mer. Jag tror att Heléne som författare kommer att kunna utvecklas enormt i framtida böcker. Jag tycker dock att författaren vågar närma sig känsliga ämnen på ett fint sätt och behandlar känslor med stor försiktighet.