Det är år 1942 när en man vid namn Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau. Hans uppgift blir att tatuera de nyanlända fångar som valts ut till att arbeta i lägret. För att klara av sin uppgift stänger han av hela sitt känsloregister. Men så en dag står en otroligt vacker kvinna framför honom och hans känslor vaknar till liv igen. Lale blir djupt förälskad i kvinnan, vars namn är Gita. Han bestämmer sig för att se till att både hon och han själv ska överleva koncentrationslägret. Deras kärlek till varandra hjälper dem att uthärda det hårda och fruktansvärda livet i lägret. Kärleken dem emellan är stark och passionerad, men räcker det för överleva Auschwitz?
Tatueraren i Auschwitz bygger på den sanna historien om Lale och Gita och deras omöjliga kärlekshistoria. Det är en fantastisk och gripande historia som berättas. Ett minus med boken är att den är ganska seg i början, det tar tid innan det börjar hända saker och själva ramberättelsen börjar. Men en bit in i boken blir den riktigt spännande och intressant, vilket gör att boken helt klart är läsvärd. Det är också väldigt intressant att få läsa historien utifrån tatuerarens perspektiv, ett perspektiv från andra världskriget som vi tidigare inte har fått ta del av.
Författaren Lady Fiona Carnarvon, som är den åttonde grevinnan av släkten Carnarvon, berättar om Highclere Castle och dess historia där den populära tv-serien Downton Abbey till stora delar är inspelad.
I denna bok får vi läsa om Lady Almina som var grevinna på Highclere Castle 1895–1923. Under första världskriget öppnade Lady Almina upp sitt hem för sårade soldater, och hon var mån om att soldaterna skulle få den bästa tänkbara vård och omvårdnad.
Författaren har gjort gedigen research genom att läsa dagböcker, brev och tittat på gamla fotografier. Den överklassmiljö hon beskriver är otroligt fascinerande. Den här boken är ett välskrivet historiskt dokument, men den kan likaväl läsas som en roman.
Astrid Lindgren är en av världens mest kända barnboksförfattare. När Astrid i vida världen publicerades 1997 hade hennes böcker översatts till 76 olika språk. År 2019 har böckerna översatts till ännu fler språk, så många som 107 språk.
I Astrid i vida världen berättar Kerstin Kvint om Astrid Lindgrens internationella framgångar. Vi får läsa om hur det gick till när Lindgrens böcker översattes och gavs ut i andra länder. Boken innehåller flera små roliga anekdoter om vad förläggare ansåg om exempelvis den spektakulära karaktären Pippi Långstrump. En hel del kuriosa berättas det också om, till exempel att det var fem tyska förlag som avvisade till Pippi Långstrump innan Oetinger tackade ja till att översätta och ge ut Pippi Långstrump i Tyskland.
Astrid i vida världen är en mycket intressant och spännande bok om Astrid Lindgrens succé internationellt. Ett måste för den som vill veta mer om hur Lindgrens böcker mottogs i andra länder.
Elsa har precis flyttat till en ny stad och börjar åttan i en ny skola. Hon får snabbt nya vänner, och blir snart bjuden på fest. Det är en fest som hennes föräldrar inte låter henne gå på, men Elsa gör det ändå. Hon säger att hon ska sova över hos Lilian och tillsammans går de på festen. Det får ödesdigra konsekvenser för Elsa som blir våldtagen.
Efter våldtäkten, som hon inte berättar om för någon, äter hon allt mindre och rasar i vikt. Personer i hennes omgivning märker att något är fel, men Elsa berättar inget. För hur skulle hon kunna berätta om det som hände?
De kommer ändå inte tro mig är en mycket verklighetstrogen skildring av en fjortonårings känsloliv och kompisrelationer på högstadiet. Boken tar upp två mycket svåra ämnen, sexuella övergrepp och ätstörningar.
En mormor berättar för sitt barnbarn om häxorna. Inte de påhittade sagohäxorna som flyger omkring på sina kvastar, utan om de riktiga häxorna. De ser ut precis som vilka vuxna som helst. Men känner man till det som kännetecknar en häxa, då kan man själv upptäcka häxorna. Häxornas främsta uppgift är att förgöra barn, de avskyr nämligen barn.
Det här är en både spännande, ryslig och rolig bok. För barn är den mer en rysare medan den för vuxna är mer humoristisk. Boken innehåller en perfekt mix av skräck och humor, och jag rekommenderar den starkt!
Anna växer upp i 1850-talets Sverige. När hon förstår att hon kommer bli bortgift rymmer hon sin väg. Tillsammans med sin kärlek reser hon till Amerika. De bosätter sig på prärien och efter att hennes man gått ut till ladugården en dag, kommer han aldrig mer tillbaka. Anna själv blir skalperad av en indian, men överlever. Den stora frågan för henne är – kommer hon någonsin få se sin man igen?
I denna bok, som beskriver en otroligt stark och självständig kvinnas slitsamma liv, varvar Widén fakta med fiktion på ett riktigt snyggt sätt. Det är en otäck och sorglig berättelse, men den innehåller också kärlek, vänskap och hopp.
Tina och Cilla är tvillingar, de går i sjuan och ska fylla fjorton år till sommaren. Men Cilla kommer aldrig att fylla fjorton, för på väg till skolan blir hon påkörd av en bil och dör. Kvar blir Tina, ensam tvilling.
Vi får följa Tina under det närmsta året efter olyckan. Det är en tung berättelse om sorg och saknad och om hur man ska orka leva vidare, när det känns som om en del av en själv är borta. Saker kommer fram, Tina hittar Cillas dagbok och läser med förfäran, blev Cilla mobbad i skolan?
Det här är en av de bästa böckerna jag läst. Berättelsen om Tina träffar mig rakt i hjärtat. Språket, storyn som helhet och personbeskrivningarna, allt är så fantastiskt bra skrivet och berättat.
Lovisas mamma har drabbats av en utmattningsdepression. Hon ligger bara i sängen i gästrummet och gråter hela tiden. Lovisa själv har inga vänner, och skolarbetet går allt sämre för henne. Hon kan inte koncentrera sig alls. Det är som om hennes hjärna har lagt av helt och hållet.
Det är Ricky som får Lovisa att orka fortsätta. Ricky från idol, Lovisas kändiscrush som hon naturligtvis aldrig har träffat.
En jättebra bok som beskriver hur det kan vara för en tonåring att ha en förälder med utmattningsdepression och hur det påverkar en.
Stella blir mobbad, både i skolan och på nätet. Det är under nätterna som hon har sin fristad. Då jobbar hennes mamma ofta, och Stella har sina råttor och sin dator. Det är där hon har sitt liv. Över nätet börjar hon chatta med Joel som också har det svårt. Ingen av dem orkar längre. Så de bildar en självmordspakt.
För bra för att dö är en tunn bok som tar upp ett väldigt svårt och tungt ämne. Ett ämne som det borde pratas mer om. Jag tror att den här boken skulle passa bra som diskussionsunderlag i högstadieklasser.
Allison har rymt hemifrån. Av en slump lär hon känna den gamla kvinnan Marla som hon flyttar in hos. Marla är glömsk och förvirrad och tror att Allison är en gammal vän, Toffee. Marla försöker minnas, Allison försöker glömma det hon varit med om.
Boken är skriven på vers, ett stilistiskt format som jag gillar skarpt. Den skrivformen passar dessutom väldigt bra till just den här berättelsen där vi inte får hela bilden förrän i slutet av boken.