Spring så fort du kan är fortsättningen på dystopin En sekund i taget. Den tar vid där den förra boken slutade, men den här gången är det genom Antes perspektiv historien berättas.
Sedan den mystiska febern plötsligt slog till och dödade vad Ante trodde var alla utom honom själv, har han levt i skogen, eldat för att försöka hålla sig varm, ätit av det lilla skogen har erbjudit. Men en dag kommer två tjejer som har sett röken från hans eld. Det är Hedvig och Ella, och Ante följer med dem till gården där de har bosatt sig. Han blir förvånad över hur bra Hedvig och Ella har ordnat det för sig. Plötsligt sitter han vid ett köksbord och äter mackor med smör och dricker mjölk, något han trodde att han aldrig mer skulle få göra.
Ante flyttar in, och får lära sig hur en gård sköts utan moderniteter som el och rinnande vatten. Det är ett hårt arbete, men han behöver inte frysa och gå hungrig. Han är inte heller ensam. Från att aldrig ha haft någon tjej som varit intresserad av honom har han nu plötsligt två stycken som båda verkar gilla honom, på mer än det vanliga kompis-sättet.
Jag tycker att det är ett bra berättarknep att byta perspektiv och låta nykomlingen vara berättarjaget. Det ger boken ett större djup, och det är spännande att få läsa om Hedvig och Ella och deras relation och fighter genom någon annans ögon. En fantastiskt bra bok sprängfylld med tonårskänslor som svämmar över samtidigt som kampen om överlevnad ständigt pågår.
Agnes flyttar med sin familj från Stockholm till Umeå. Hon börjar i tvåan på gymnasiet och hon har bestämt sig; hon ska inte längre vara den ensamma och tystlåtna tjejen som alltid hamnar i skymundan. Hon uppmanar sig själv gång på gång att hon ska vara normal, bete sig normalt, prata normalt, klä sig normalt.
Lindbäck träffar verkligen rätt när hon beskriver livet på gymnasiet. Med all press, grupptryck, utanförskap, vänskap och kärlek. Agnes är en karaktär som jag tycker pressar sig själv lite väl hårt, och under läsningens gång tänker jag flera gånger att hon borde slappna av mer och inte ta allting så allvarligt.
I en liten svensk by på 1830-talet utspelar sig denna bygderoman. Lina är en bonddotter med läshuvud som har blivit utsedd till läsepiga. Hon ska få åka till Växjö och studera, för att sedan komma hem till hemsocknen igen och undervisa bygdens barn.
Många bönder är skeptiska till att det ska startas en folkskola. De behöver sina barn hemma på gården för arbete, och vad har bönder, drängar och pigor för nytta av att kunna läsa och skriva?
Samtidigt försöker nykterhetsföreningen, för att få slut på det extrema drickandet i bygden.
Titelkaraktären är förstås huvudperson, men boken porträtterar så otroligt många fler karaktärer där flera av dem får ta en nästan lika stor plats som huvudrollsinnehavaren själv. På så sätt ger författaren en helhetsbild av hur livet på landsbygden var på 1830-talet, och om hur det gick till när kravet på att det skulle finnas en folkskola i varje socken kom till.
Onaturlig död är Richard Shepherds biografi över sitt yrkesliv. Han är rättsläkare och har genomfört ungefär 26 000 obduktioner. Hans arbete går ut på att genom noggranna undersökningar av lik ta reda på dödsorsaken.
Shepherd beskriver hela sitt yrkesverksamma liv och det är intressant att läsa om hur yrket har förändrats genom decennierna.
Det är ingen bladvändare dock, det blir något segt emellanåt, men överlag tycker jag att det är en bra bok som jag rekommenderar.
Jenna är tretton år och har en mamma som är sjuk i cancer. En mamma som kanske kommer dö snart. I taket i sitt rum har Jenna självlysande stjärnor. Under en av dem sitter en dikt som Jenna har skrivit, en dikt som innehåller orden ”om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.
Samtidigt som Jenna måste hantera sin oro och rädsla kring mammans sjukdom, måste hon också hantera ett tonårslivs vanliga bekymmer. Det är kompisar, kärlek, grupptryck, vänskap och skolarbete.
I denna delvis självbiografiska berättelse skildrar Johanna Thydell trovärdigt skiftningarna i ett tonårsliv, samtidigt som hon berättar om hur det är att som nybliven tonåring ha en mamma som är sjuk i cancer. Thydell skriver med en poetisk ton, något som berör mig djupt och får mig att gråta lite grann.
Sjuåriga Märta samlar på fisar. Hon tycker att det är så spännande och intressant med fisar, och hon vill bli fisforskare när hon blir stor. Hon har redan en stor samling med fisar som hon förvarar i olika burkar i sitt rum. Men en dag händer en olycka och fisarna sprids i hemmet när Märtas föräldrar har gäster hemma. Föräldrarna får nog och förbjuder Märta att samla på fisar. Men fisar är det roligaste och mest intressanta Märta vet! Vad ska hon göra om hon inte får hålla på med fisar?
Fislandet är en ovanlig och helt skruvad bok. Den är också väldigt rolig och bjuder på många skratt. Den passar perfekt som högläsningsbok för hela familjen.
Molly är tre år och hennes lillebror Kit ett och ett halvt år gammal när de omhändertas av de sociala myndigheterna och placeras i fosterhem. Detta efter att Kit har brutit armen och är alldeles blåslagen och sjukhuspersonalen misstänker att Kits skador är mer än en olyckshändelse. Molly och Kit får flytta hem till Cathy och henne tre vuxna barn. Barnen finner sig snart tillrätta, men längtan efter föräldrarna är stor. De två syskonen har båda en lång rad sjukhusbesök bakom sig, men föräldrarnas brott är inte fastställt. Aneta, Mollys och Kits mamma, vidhåller att hon är oskyldig till Kits skador. Men är Aneta verkligen så oskyldig som hon påstår sig vara? De båda syskonen har ofta varit sjuka, och det blir de även när de är hos Cathy. När Cathys dotter Lucy blir också sjuk tror Cathy att hon har funnit den verkliga orsaken till Mollys och Kits sjukdomar, och att både mamman och pappan är oskyldiga. Men det som till slut kommer fram visar sig vara något mycket, mycket värre än vad någon av dem kunnat föreställa sig.
Innocent är baserad på en sann historia, en hemsk och sorglig historia som verkligen berör. En bladvändare som är riktigt svår att lägga ifrån sig.
Alla har dött hastigt av en mystisk feber. Trettonåriga Hedvig är ensam kvar. Hon tar sig till en kursgård på landet. Elen fungerar inte, och Hedvig läser sig till hur hon ska göra för att elda i vedspisen och mjölka korna. Ensam, utlämnad åt sina tankar och känslor.
Så kommer en tonårstjej till gården, en som också trott att hon varit ensam. försöker de skapa sig ett liv med en dräglig tillvaro, men det är inte lätt för två tonåringar som är väldigt olika varandra.
Att skriva en bok med endast, till en början, en person kan inte vara lätt, men Nordin lyckas verkligen. En dystopi som verkligen griper tag i en, en skrämmande berättelse som lämnar mig med tankar om hur jag själv skulle hantera det Hedvig genomgår.
Andra boken av fem om bonddottern Lina som har blivit utsedd till läsepiga i sin hemsocken. Lina har precis kommit hem efter att ha varit i Växjö en tid där hon har studerat. Men vid tiden för Lina hemkomst är det osäkert om Lina kan få tillträda tjänsten som läsepiga. Bönderna knorrar, det är nödår och de behöver dra in på såväl mat som tjänster, varför barnen ännu mer behövs hemma i arbetet. Prästen kämpar vidare för att få igenom bildandet av en folkskola i socknen, men det hjälper föga. Slutligen bestämmer sig prästen för att själv ordna skolundervisningen, men det är ytterst få barn som kommer.
Lina Läsepiga är en synnerligen intressant gestaltning av kampen för bildningen som rådde på landsbygden under 1830-talet. Lorentz beskriver så många olika karaktärer med olika roller i samhället, vilket ger en en helhetsbild av hur det var på den tiden.
Julia är sjuk i tuberkulos, eller den vita döden som den också kallades förr. Hon bor på ett sanatorium tillsammans med många andra sjuka människor. Det är människor i alla åldrar, människor från olika ställen och människor med olika bakgrund.
Även om Julia är mycket sjuk och har en besvärande hosta, har hon fortfarande samma slags tankar som de flesta nyblivna tonåringar har. När den nye pojken Luca kommer till sanatoriet blir Julia förälskad, och när hon börjar umgås med honom glömmer hon ibland nästan bort hur sjuk hon är. Jag som läsare glömmer också nästan bort att hela historien utspelar sig på ett sanatorium. Boken fokuserar till stor del på kärlek.
Den vita döden är en mycket berörande berättelse om tillvaron på ett sanatorium på 1930-talet.