Det här är en välskriven, spännande och informativ deckare som klarar konsten att baka in flera av de utmaningar som vi i dagens samhälle står inför. Boken tar upp problem som rasism, miljöförstöring och förtryck mot barn och kvinnor. Samtidigt klarar författaren att få in alla de klassiska ingredienserna som behövs för att skapa en riktigt spännande thriller. Dessutom är personporträtten osedvanligt intressanta och man känner sig hela tiden engagerad i deras liv.
Den första delen i Ferrantes hyllade serie börjar något lamt men efter ett par kapitel är det svårt att lägga den ifrån sig. Ferrante är en mästare när det kommer till personporträtt och psykologi, och hon beskriver på ett väldigt spännande sätt hur andra människors handlingar kan påverka våra val i livet. Elena och Lilas vänskapsrelation tränger verkligen in under huden på läsaren och det är väldigt lätt att känna igen sig i vändningarna.
Stig Fredriksons böcker om Ryssland och dess ledare är alltid lika intressanta, och den här boken kan läsas som en varning till alla västerländska debattörer varav många ännu inte verkar vilja erkänna vad som pågår i det stora landet i öst. Fredrikson får en verkligen att inse vilka konsekvenser Putins styre kan få, inte bara för Ryssland utan för hela världen. Boken ger en skrämmande bild av en man som genom manipulation och korruption lyckats hålla sig kvar vid makten i över 20 år. Ryssland utan Putin blir extra intressant just för att författaren vågar spekulera i vad som hade hänt med Ryssland om Jeltsin hade utsett någon annan till sin efterträdare. Han presenterar också flera intressanta teorier om hur landet kan utvecklas i framtiden.
Det här en bok full av saker vi sett och hört tidigare. Vi får möta en kvinna som lever det perfekta livet men som får hela sin tillvaro förstörd på en bråkdels sekund och därför börjar ruva på hämnd. Jag blev dock positivt överraskad eftersom den här boken faktiskt hör till de bättre i genren. Faktum är att det här kan bli en betydligt mer intressant bokserie än Fjällbackamorden då den har betydligt starkare personporträtt. Boken ger dessutom en bra beskrivning av hur många kvinnor faktiskt lever, och när man läser den blir man pinsamt medveten om att jämställdhetskampen inte kommit så långt i vissa samhällskretsar. Tyvärr blir En bur av guld lite långtråkig emellanåt, men den är definitivt läsvärd.
Det här är en gripande historia om hur man lär sig att acceptera något som man till en början inte ens förstår. Roxberg berättar på ett oerhört öppet sätt om den vrede hon känner när pappan helt plötsligt visar sig vara någon annan än den hon trott. Boken tar också upp fördomar och samhällsnormer på ett intressant sätt. Framför allt är det en rörande berättelse om hur vi människor ibland kan bli tvungna att ompröva våra minnen.
Det här är en fantastiskt välskriven och informativ bok som blivit en av mina absoluta favoriter bland alla verk som skrivits om Palmemordet. Walls Stay behind-teori är definitivt en av de mest intressanta hypoteserna om varför statsministern mördades.
Det här är den nionde delen i Guillous romanprojekt Det stora århundradet. Här berättar han om det giriga 1980-talet då många blev oförskämt förmögna medan andra förlorade allt de ägde. När vi slängs in i handlingen är det dags för den nya generationen Lauritzen att ta makten och få familjens förmögenhet att växa. De lockas av fastighetsbranschen som de ger sig in i med en hänsynslöshet utan dess like. Familjens svarta får, Eric Letaing, håller sig dock till sin advokatbyrå där han försvarar kurder, palestinier och oskyldigt incestanklagade män.
En intressant historielektion
Den andra dödssynden passar såväl den yngre läsaren med behov av en ordentlig lektion i samtidshistoria som den som faktiskt upplevde 1980-talet. Boken ger en härlig inblick i en tid som präglades av Falklandskriget, Fermentaaffären, Palmemordet och det kalla kriget med alla ubåtsjakter. Den utgör en resa tillbaka till en tid som känns långt borta och ändå förvånansvärt nära på en och samma gång. Guillou kan konsten att berätta om de historiska skeendena utifrån ett globalt perspektiv samtidigt som han väver in de svenska synvinklarna. Han tar också med sina egna erfarenheter i berättelsen, vilket gör den extra intressant. Boken hade gärna kunnat vara något kortare, men humorn gör att man inte tänker så mycket på längden.
I Maskmakaren, del två i Jubileumsserien, får Sandra Haraldsson uppdraget att utreda morden på två affärsmän. Haraldsson, som fullkomligt badar i arbete, ber att få hjälp av sin förre chef Wilhemson. Sandras nuvarande chef, Camilla Stålberg, är dock tveksam till samarbetet eftersom hennes historia med Wilhemson är minst sagt komplicerad. Pressen på poliserna är dessutom osedvanligt hård då Göteborgs fyrahundraårsjubileum närmar sig med stormsteg.
Intressant persongalleri
Den här boken går bra att läsa även för den som är helt obekant med Ihréns tidigare böcker. Den som läst Jubileumsseriens första del, Nattvakten, kommer dock ha mer behållning av berättelsen. Allra störst glädje får naturligtvis den läsare som började med författarens första romansvit, Morden på Smögen, då flera av karaktärerna i Jubileumsserien fanns med även i den. Och det är just karaktärerna som gör Ihréns böcker så intressanta. De är alla människor av kött och blod som man vill lära känna på djupet. Det uppstår dessutom roliga kontraster mellan de hårt arbetande utredarna och Wilhemsons småtokiga syster Viktoria, som i vanlig ordning anser att polisen arbetar för långsamt och är i stort behov av hennes hjälp.
Spännande upplägg
Maskmakaren är en historia som tar ut svängarna när det gäller själva berättarformen. Handlingen hoppar fram och tillbaka mellan olika världar, vilket blir lite rörigt emellanåt men samtidigt bidrar till att öka spänningen. I en delberättelse berättar någon, troligtvis mördaren själv, om sin hemska barndom. I en annan delberättelse får vi följa Göteborgsoperans maskmakare, som har en obehaglig känsla av att hans skapelser kommer bringa olycka. Alla dessa hopp mellan olika personer skapar en sorts positiv osäkerhet och en mycket speciell stämning som genomsyrar hela boken.
Den här boken kommer inte tilltala alla läsare då den innehåller en hel del våld och sex. Språket är väldigt vågat på sina ställen, men tycker man att det är okej så har man hittat en riktigt bra bok som faktiskt kan vara Kallentofts bästa hittills. Det är å ena sidan en vacker historia om en kärlek utan gränser, och å andra sidan en otäck beskrivning av ett samhälle som är på väg att spåra ur. Boken är betydligt djupare än författarens tidigare verk, och även om den blir rörig emellanåt så är den läsvärd som en studie i mänsklig ondska.
Det här är den femte delen i Rileys bokserie De sju systrarna, som blivit omåttligt populär. Serien berättar om familj, kärlek, förlust, glädje, rädsla och framför allt om hopp. I handlingens centrum står sju unga kvinnor som alla bär på unika styrkor men också en hel del svagheter. De kommer från jordens alla hörn och adopterades en gång i tiden av en man vid namn Pa Salt. Den mystiske adoptivfadern är död, men mysteriet kring honom och hans historia tätnar för varje bok.
En bok för många
Månsystern kommer tilltala många läsare eftersom den har flera dimensioner. Den passar den historieintresserade såväl som den som har en förkärlek för romantiska berättelser. Men det är samtidigt en politisk roman som berättar en hel del om rasism, krig, fruktansvärda sjukdomar och sexuella fördomar. Framför allt är boken en hyllning till dåtidens starka kvinnor, vars mod banade väg för den frihet som många av oss besitter idag.
Fantastiska miljöer
Riley är en mästare på att skildra både människor och miljöer, och i den här boken lyckas hon bättre än någonsin. När man läser Månsystern: Tiggys bok så känns det verkligen som att man befinner sig bland Skottlands härliga vildkatter och Spaniens många fruktträd. Det är en udda hyllning till naturen och dess krafter som stimulerar läsarens fantasi och får en att längta till nästa del.