En riktigt magisk film för den som gillar historia, kamp, makt och Mel Gibson. Filmen kom 1995 och blev en rejäl succé.
Filmen baseras på historien om hjälten William Wallace, som levde i Skottland på 1200-talet. Han var landets regent en period och kämpade mot engelsmännen. Det här är långt innan Storbritannien ens var en idé, och bittra strider utspelade mellan länderna.
Krig, action, kärlek, styrka och mod får sammanfatta denna härliga kostymfilm. Att höra Gibson prata med skotsk accent är väl värt, bara det!
En fantastisk fantasyfilm, baserad på boken med samma namn, av Michael Ende. Jag såg filmen när den var ny 1984, jag var 12 år och fantasygenren stod precis på randen till att explodera av nya spännande historier!
Filmen handlar om pojken Bastian, som genom en bok hamnar i landet Fantasia, där han måste hjälpa till att rädda landet från undergång. Till sin hjälp har han draken Fuchur, bland annat.
Filmen är verkligen magisk men tyvärr sträcker sig handlingen bara över halva boken. Uppföljare kom 1990 men har inte fått lika mycket uppmärksamhet.
En galen film om tidsresande dvärgar som åker till olika tider och stjäl så mycket de bara kan! Pojken Kevin blir indragen och reser med dem. Han möter Napoleon, Robin Hood och andra historiska karaktärer.
Filmen är regisserad av Terry Gilliam, från Monty Python, det är därför filmen är så pass galen.
Flera av Monty Pythons medlemmar är med, t.ex. John Cleese som Robin Hood. Kung Agamemnon spelas av ingen mindre än Sean Connery, som ett annat kul exempel.
Filmen är från 1981 men håller än, om man gillar Monty Pythonskruvad humor!
Det här är den fjärde filmen från Star Trek, och den kom 1986.
Jorden hotas av något från rymden. Haven ångar bort och atmosfären förstörs. Om ingen kan stoppa det, kommer planeten att förstöras. Hjältarna på rymdskeppet Enterprise inser att lösningen finns bakåt i tiden, år 1986, i San Fransisco. De behöver därför ge sig på en tidsresa.
Filmen utvecklas till att bli både spännande och underhållande när våra hjältar ska försöka smälta in. Inte det lättaste när man är från framtiden.
En av de bästa Star Trekfilmerna med originalskådespelarna.
En romantisk dramakomedi från 2001 med Meg Ryan och Hugh Jackman.
Kate är en aktiv kvinna i New York. Hon arbetar mycket och är stressad. Henens ex-pojkvän bor i våningen ovanför henne och hon är arg på honom. Exet beter sig mystiskt och det visar sig att han råkat hitta en väg mellan nutid och 1800-talet. Plötsligt står adelsmannen Leopold i Kates vardagsrum, i tidsenliga kläder och pratar ett högtravande språk.
Kan man älska någon från en annan tid? Kan man ens leva tillsammans?
En superhärlig romantisk och rolig karamell.
1982 kom ikoniska Bladerunner med Harrison Ford i huvudrollen. En sci-fi-film i dystopisk anda där människor lever ihop med replikanter. Rick Deckard ( Harrysson) blir kär i Rachel, en replikant. Filmen var en riktigt succé och till slut kom uppföljaren.
Harrisson, nu något äldre, spelar huvudrollen, och det har gått 30 år. Ryan Gosling dyker upp som "K", som behöver Rickards hjälp. Det finns rykten om att replikanter kanske kan föda barn. Vad är sanningen?
Tyvärr håller uppföljaren inte samma nivå som Bladerunner. Ska du se en av dessa, välj originalet.
Dystopifilmen 1984 släpptes samma år. Denna kända film bygger på romanen med samma namn, skriven av George Orwell. Även boken är en klassiker.
Winston Smith arbetar på Sanningsministeriet. De arbetar med att skriva om artiklar i tidningar och böcker. Allt ska vara i linje med den regerande maktens tankar. Människorna är hårt hållna och får inte använda vilka ord de vill, de är övervakade i sina hem, ingen får göra något som sticker ut. Man får inte tänka egna tankar. Winston börjar inse hur samhället fungerar.
Otroligt spännande men hemsk film.
En komedi om karaktären David Brent, Ricky Gervais kända karaktär från tv-serien The Office.
Filmen är gjord som en dokumentär om när David ger sig ut på vägarna för att försöka uppleva sin ungdomsdröm som rockartist. Eftersom det inte är en riktig musiker det handlar om, utan en komedikaraktär är filmen vad som kallas en mockumentary, en skojdokumentär.
David lämnar arbetet på kontoret. Alla där är snarast lättade att han försvinner för han stör dem och beter sig som en 14-åring. Han ger sig ut på vägarna men allt blir inte som han tänkt sig.
Filmen är en stunds förströelse men inte lika rolig som tv-serien The Office.
Glenn Close spelar huvudrollen i denna film om frun till en nobelpristagare. Joan pysslar om sin man, påminner honom om medicin han ska ta, har koll på hans kalender osv. Hon är kvinnan bakom mannen. Maken Joe är författare och en mycket viktig sådan. Rätt vad det är får han veta att han ska få Nobelpriset i litteratur! Paret reser till Sverige för att motta priset.
Joan själv var också en lovande författare men av hänsyn till sin man lade hon ner sin karriär. Det var tidigt 60-tal och ingen var intresserad av att hon, en kvinna kunde skriva. Nu ställs allt på sin spets.
En mycket sevärd film.
En film av bröderna Cohen. Det säger det mesta då de ofta gör minnesvärda filmer.
Detta är en dramakomedi och handlar om huvudkaraktären Llewyn som är musiker, singer/song writer i USA under 60-talet. Han är folksångare och sjunger helt fantastiskt. Han har ingenstans att bo, han våldgästar olika vänner men de tröttnar lite på honom. Han ser efter en väns katt (av misstag) och den rymmer så han måste försöka hitta den igen. Llewyn försöker få jobb och skivkontrakt i New York. Filmen baseras på en verklig folksångares liv.
Filmen var riktigt bra men lite udda. Mycket imponerad av skådespelarens sånginsats.