Lena Lyckhäll

Användarprofil

Glöm mig

Bok av Alex Schulman
En självutlämnande bok där Schulman berättar om sin mammas problem med alkohol. Här finns barndomsminnen som han som vuxen kan tolka på ett annat sätt än det lilla barnet kunde, och hur relationen med mamman har påverkats p.g.a. av hennes last. Schulman försöker förstå sig själv bättre genom att terapeutiskt gripa sig an sina barndomsminnen.

Boken är lättläst men gripande från första stund. Så naken känns texten, känslorna ligger utanpå. Det är som att läsa någons privata dagbok, mycket bra!

Tobaksvägen

Bok av Erskine Caldwell
Boken handlar om tragiska livsöden i den amerikanska södern i början av 1900-talet. Fokus ligger på den fattiga, vita underklassen som i princip inte står högre i status än de svarta nederst på samhällets trappstege.

Karaktärer
Berättelsen rör sig i huvudsak runt familjen Lester, där pappa Jeeter, en vit urfattig arrendator, kämpar för att få något jobb alls. Ofta sitter han bara hemma, försöker odla lite i den torra jorden men lyckas inte speciellt bra. Hans fru Ada har nästan aldrig pratat, inte förrän svälten gjorde att hon började beklaga sig. Familjen har enbart de yngsta barnen boende hemma när boken börjar men Jeeter själv säger att han är pappa till åtta barn inom äktenskapet och minst lika många "på bygden". Bilden som målas upp är, förutom fattigdomen, hur otroligt outbildade personerna är, hur hungern styr dem, hur lite de kan ta hand om sig själva eller förändra det som är.

Tema
Bokens budskap är att beskriva den eländiga verkligheten för dessa fattiga människor utan utbildning och utan några stora möjligheter att förändra sina liv. Jeeter är fast på sin arrenderade lilla jordplätt och kan inte tänka sig att flytta därifrån trots att familjen blir allt fattigare i takt med att bomullsindustrin förändras. Han och hans vänner behövs inte längre och ingen är skyldig att hjälpa dem. När barnen flyttar för att ta arbete inom industrin eller på någon annan ort, förstår han dem inte.

Symbolik
Jeeters gamla bil som knappt fungerar längre, blir en tydlig symbol för frihet men också för det motsatta. Han vågar inte ge sig av någonstans och lämna den mark där han alltid levt, men han pratar ständigt om att ta bilen och åka iväg, men det är bara prat. Samtidigt kan man se hans gamla, fallfärdiga bil som en symbol för det gamla, kontra det allt snabbare utvecklade industrisamhället, där sådana som Jeeter inte har någon naturlig plats.

Genre och stil
Boken är lättläst och känns förvånande modern trots att den är skriven 1932. Författaren har valt att återge situationen i samhället på ett realistiskt sätt och använder familjen Lester som ett verktyg för att kunna göra det. Verkligheten kommer nära inpå när man ingående får läsa om hur några uthungrade människor slåss om en säck med rovor. Samtidigt är boken ganska rolig och vissa situationer blir så dråpliga att man nästan skrattar, om det inte samtidigt vore så eländigt.

För vem?
Alla som är intresserade av USA:s historia, samhällets hantering av de svagaste eller av knepiga relationer kan läsa boken.

Huset med den mystiska klockan

Film från 2018 regisserad av Eli Roth
Lewis som är 10 år, behöver flytta till sin farbror. En farbror han aldrig träffat tidigare. Ganska snart upptäcker Lewis att hans farbror, som kan trolla, inte bara trollar för nöjes skull. Huset är magiskt! Lewis har en vän i skolan som han gärna vill behålla som vän, och han tar hem honom till det mystiska huset. Det får konsekvenser och plötsligt har Lewis väckt flera olika trollkarlar och häxor till liv.

Filmen är rolig, mysig och varm. En riktig familjefilm med massor av magi! Perfekt för barn som är ca 8-12 år gamla. Men se den tillsammans, filmen funkar lika bra för vuxna.

Charmed knits

Bok av Alison Hansel
Den här fantastiska stickboken är något för alla Harry Potterfans! Boken är på engelska men är man en van stickare så går det utmärkt att följa diagrammen och att förstå vad som ska göras. Det man kan behöva göra är att slå upp vad de olika stickningsförkortningarna betyder på svenska, men sådana listor finns så det är inget problem.

Boken innehåller mängder med olika stickprojekt med inspiration från Harry Potters värld. Du kan sticka en cool spetsig trollkarlshatt, Rons tröja som hans mamma stickade till honom, eller mindre saker som osynlighetssjalen eller de olika Hogwarthusens sockor. Alla projekt kompletteras med flera vackra bilder på de färdiga projekten så det är lätt att se hur resultatet ska bli och det ger massor med inspiration för dig som vill sätta tänderna i ett magiskt projekt! Släpp in magin i ditt liv och berika din egen garderob, eller någon annans, med roliga plagg som alla Harry Potterfans känner igen.

Eftersom Harry och hans vänner klär sig förhållandevis traditionellt i sina skoluniformer med de olika färgställningarna för sina hus, så är många av mönstren väldigt klassiska och ser i mångt och mycket ut som "prepstyle", typiskt brittiskt. Som kontrast till de mönstren finns Rons mamma Mollys virkade kofta och små minitröjor att ha som julpynt i granen.

Det enda man kan önska som skulle förbättra boken är om något förlag ville översätta den till svenska, så att de som inte vågar prova att sticka efter engelska mönster, också ska få chansen att njuta av dessa härliga plagg.

BlacKkKlansman

Film från 2018 regisserad av Spike Lee
Den märkliga stavningen av filmens titel har att göra med att KKK utgör en viktig komponent i denna dramakomedi.

Ron Stallworth, en svart man som nyligen blivit färdigutbildad polis, får jobb i en del av USA där det inte finns några andra svarta poliser. Det är 1970-tal och rasismen märks tydligt och inte blir det mindre tydligt när Ron får ett hemligt uppdrag som innefattar Ku Klux Klan. På grund av svårigheter för en svart polis att jobba med ärenden där KKK på något sätt är inblandade, får han en vit kollega till sin hjälp, Philip Zimmerman. Efternamnet visar dock hans judiska bakgrund, så man förstår ganska fort att det här kan bli en knepig historia. Hur ska de två poliserna lösa sitt uppdrag?

Filmen är både allvarlig och rolig. Den baseras på verkliga händelser och Spike Lee, som regisserat filmen, är alltid bra på att berätta de svarta amerikanernas historia. En mycket sevärd film och inte alls tung eller svår att hänga med i.

Gå genom väggar

Bok av Marina Abramović
Marina Abramovic är konstnären som har skrivit en självbiografi. Hennes liv innehåller mängder med ovanliga händelser som knappast inträffar för gemene man.

Innehåll
Abramovic berättar om sin barndom som inte var den allra roligaste, till ungdomen där hon inser att hon vill utveckla sin konstnärliga sida och dras till olika udda projekt, för att till slut landa i vuxenlivet. Hon jobbar ofta med installationskonst där hon använder sin egen kropp. Helst ska hon utsättas för olika saker, se hur mycket en människa klarar av. Vi får också följa hennes kärlekshistorier, otrohet och andra händelser i privatlivet.

Språk och stil
Boken är skriven ganska rakt på sak. Inga krusiduller utan vi följer Abramovics liv kronologiskt. Boken innehåller också flera fina foton från hennes liv och från olika installationer.

För vem?
Den här boken är för alla som gillar att läsa om lite udda livsöden, om konstvärlden och om en stark kvinna som står stadigt trots olika missöden och motgångar längs vägen. En läsvärd bok som väcker en hel del tankar, t.ex. om hur hennes barndom kan ha påverkat vilka vägar hon valt i livet, eftersom hon aldrig väjer för svåra saker, inte ens sådana där hon utsätts fysiskt.

Gargoylen

Bok av Andrew Davidson
Den här boken är förhållandevis unik: Den handlar om en kärlekshistoria men också om psykisk ohälsa, manier och hur samhället ser på personer som inte riktigt stämmer med normen.

Innehåll
Huvudpersonen hamnar på sjukhus då han brännskadades oerhört svårt i en bilolycka. Hans liv var inte speciellt bra tidigare, men nu blev det ännu värre. Skadorna är oerhörda och han måste vistas på sjukhuset väldigt länge, utstå mängder med operationer där personalen transplanterar hud från olika delar av hans kropp, till andra ställen där brännskadorna förstört kroppen. Han behöver lära sig gå igen och allt är en plåga. Hans vackra utseende är helt förvanskat och han kommer aldrig se ut som tidigare igen. Helst vill han bara dö, då Marianne Engels dyker upp på sjukhuset och fascinerar honom. Sakta berikas hans liv av Mariannes besök.

Karaktärer
Mannen (utan namn) och Marianne är de två huvudkaraktärerna som bär upp hela berättelsen. Marianne är skulptör. Hon skapar små gargoyler av lera. Gargoyler är drakliknande figurer som ofta fanns på hustak under medeltiden, och där vatten rann ut genom munnen eller näsan. Gargoyler skulle skydda huset. Marianne avslöjar att de två har känt varandra i tidigare liv på medeltiden. Hon berättar mängder med historier om hur de möttes, var de bodde och vad de gjorde. Mannen tror inte på det här men uppskattar hennes försök att muntra upp honom. Hon kommer klädd i den ena uppseendeväckande dräkten efter den andra och han attraheras av henne. Efter tag inser han att Marianne också är patient på sjukhuset, inte en besökare som han först trodde. Hon är däremot inte inlagd på hans avdelning utan på den psykiatriska avdelningen. Är det hon säger sant eller lider hon av någon form av schizofreni?

Tema
Boken kan sägas ha flera teman: Vem ska bestämma över liv? Mannen önskar dö, eftersom hans liv är totalt förstört. Ska vården rädda en person som har så svåra skador att han kommer bli kraftigt invalidiserad, om de lyckas rädda honom?
Ett annat tema är: Vad är sanning? Ska man tro på att Marianne kan känna till tidigare liv och att det hon säger är sant eller är hon verkligen riktigt sjuk och lever i sin egen värld? Gör det något om hon har schizofreni, när hon bidrar till att mannen får sin livslust tillbaka?

Stil
Berättelsen griper tag i en direkt. Det är ett fylligt språk med fina beskrivningar så det är lätt att leva sig in i situationerna. Man får veta lite i taget så det är samtidigt lite av en detektivhistoria, att knyta ihop informationen.

För vem?
Boken kan läsas av alla som tycker om komplicerade relationer och som gillar historia då det finns en hel del sådana inslag. En mycket läsvärd och ganska annorlunda bok.
På 1200-talet får flickan Lisbeth ett skrin och en nyckel av en mystisk man. I skrinet finns en spådom som hon inte får läsa. Han säger att hon inte får berätta om det för någon och att nyckeln ska gå i arv i generationer under 1000 år. Då ska spådomen bli aktuell och slå in. Under århundradena som går försvinner nyckeln och ingen vet längre något om något skrin. Plötsligt en dag i modern tid kommer skrinet fram igen hos en modern ättling till Lisbeth, men olika personer vill få tag i det, och de har inte alltid goda avsikter.

Stil
Språket är ganska enkelt och det är lätt att förstå berättelsen. En stor del av texten består av dialog, vilket gör texten levande och det känns som om man är med i rummet när karaktärerna samtalar. Spänningen byggs upp från starten och man vill veta vad som ska ske. Kommer spådomen fram? Vad innebär den för något och vad ska egentligen hända?

För vem?
Boken är ganska kort och snabbläst och passar bra för ungdomar även om vuxna också kan läsa den med behållning. Den historiska utgångspunkten är också intressant då man får en liten inblick i äldre tider i Sverige.

Makt

Bok av Mats Börjesson
Boken ingår i en serie som heter Begreppbart. I serien hanteras olika företeelser som är viktiga att ha kunskap om, främst som ledare på en arbetsplats. Några andra böcker i serien heter Kommunikation, Beslut och Ledarskap.

Innehåll
Boken handlar om makt i olika former. Det kan handla om formell makt kontra informell makt. Vem är det egentligen som bestämmer på arbetsplatsen? Är det chefen eller är det någon informell ledare som sprider motsatta idéer? Boken behandlar olika teorier kring makt, historiskt och i nutid. Aspekter som jämlikhet och genus kan kopplas till makt och det viktiga är att man får syn på den sorts makt som finns där man själv deltar. Vad är det "osynliga" och hur påverkar det människorna i den situationen?

För vem?
Boken passar bra för alla som är intresserade av kommunikation och samröre mellan människor - sociologi. Nyttigt innehåll för chefer, olika slags ledare, lärare eller andra yrkesgrupper där det händer mycket i samspelet mellan personer.

Språk och stil
Trots att boken är ganska kort tar det tid att läsa den. Den är fylld av information och man behöver reflektera samtidigt som man läser, om man ska få ut något av den. En mycket viktig bok som rekommenderas.
En smått galen historia om två kvinnliga lärare: den äldre historieläraren Barbara som är ganska ensam och den yngre, nyanställda keramikläraren Sheba. Barbara har inga vänner privat och står ut med sina kollegor som på nåder, men allt blir roligare när Sheba kommer in i hennes liv. De två finner varandra och Barbara känner att hon äntligen fått en vän. Sheba är färgstark, vacker och har familj. Sheba är inte bara färgstark, hon är också lite gränslös och det dröjer inte länge innan hon går för långt med en av eleverna. Barbara får veta detta men skyddar sin vän.

Boken är underhållande, spännande och välskriven. Man vill verkligen ta reda på hur det ska gå för Sheba och med kvinnornas vänskap. Boken bygger på en sann historia.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.