Denna bok, This Love Is Not For Cowards, tar med läsaren till en av världens absolut farligase städer, Ciudad Juarez i Mexico. Staden är känd för sina höga dödssiffror och mardrömslika våld, men också för stadens passionerade kärlek för sitt egna fotbollslag. Detta fotbollslag, menar lagets ägare Francisco Ibarra, fungerar som ett stödprogram för samhället. I en stad där döden står runt hörnet varje gång solen går ner så finner stadens invånare stöd och hopp när dem alla samlas för att kolla på fotbollslagets matcher och träningar. Författaren Robert Andrew Powell använder invånarna, som kallas ”the Indios”, som basen för en omfattande och berusande berättelse som undersöker de människor som inte ingår i dödsfallen och som inte står på dem stora löpsedlarna.
Detta är den spännande, bästsäljande, älskade och mycket hyllade memoaren av en man, ett yrke och en era som utsågs till en av årets bästa böcker av Time and Entertainment Weekly.
I mitten av sjuttiotalet exploderade Steve Martin inom komedin. År 1978 var han den absolut största attraktionen inom ståuppkomedins historia. Han själv beskriver denna bok och memoar som ”berättelsen om hur jag skapade ståuppkomik och varför jag sen försvann”.
Vid tio års ålder började Steve Martin sin karriär på Disneyland och sålde guideböcker på den nyöppnade nöjesparken. Jämt med att åren gick så jobbade han upp sig inom Disneyland och utförde i tonåren sina första magi- och komediuppträdanden ett par gånger varje vecka. Historien om dessa år, då han tränade och finslipade sitt hantverk, är rörande och ögonöppnande. Hängivenheten till hans spetskompetens och hans innovation påbörjades i en väldigt tidig ålder och som hans karriär bevisar slutade aldrig denna utveckling.
Boken är skriven av Steve Martin själv, vilket endast gör hans berättelser och historier än mer intressanta och levande. Denna bok tar med läsaren på en resa tillbaka i tiden som både får en att fälla tårar och gapskratta.
Sömnens vetenskap och dess betydelse för vår hälsa och vårt välmående dyker upp nästan varannan dag i media. Men våra drömmar? Inte alls lika mycket. Även om ämnet inte är lika stort som sömnen så har forskningen kring våra drömmar drastiskt ökat på senare tid. Det har nämligen visat sig att våra drömmar påverkar vårt välbefinnande. I denna livliga och uppslukande bok menar Alice Robb att drömmar spelar en avgörande roll i några av våra viktigaste känslomässiga och kognitiva system, och hjälper oss att bilda minnen, lösa problem och upprätthålla vår psykologiska hälsa.
I Why We Dream påminner Robb läsarna om att drömmar under större delen av vår historia har setts på genom en andlig lins. Det var först på mitten av 1800-talet som forskare försökte att studera människans drömmande. Några av de första upptäckterna av drömforskning gjordes av icke-traditionella forskare som bland annat upptäckte REM-sömn och kopplade det till våra drömmar.
Denna bok är både ögonöppnande och roande. Med otroliga studier och ren fakta har Alice Robb skrivit en revolutionerande bok om våra drömmars värld.
Då och då släpps det en lysande bok som får oss att helt tänka om angående ett specifikt ämne. Jonathan B. Losos fascinerande, spännande och ögonöppnande bok Improbable Destinies är en sådan bok. Denna bok erbjuder en möjlighet för oss att fundera över människans utvecklingsprocess, de frågor som har drivit de senaste debatterna inom ämnet och i vilken utsträckning evolutionär biologi kan bekräftas genom experiment.
Biologen från Harvard University ställer två viktiga frågor i samband med detta litterära verk: Är evolutionen förutsägbar? Eller är evolutionen kontingent? Dessa frågor leder till fler frågor och fler svar; om processen med naturligt urval och anpassning sker långsamt över tid, som forskare traditionellt har trott, kan vi verkligen observera den och komma till pålitliga slutsatser?
Losos berättar i boken om hans egna experiment om naturens evolution och presenterar sina väldigt intressanta och än mer kontroversiella slutsatser. Improbable Destinies erbjuder läsaren ett helt nytt perspektiv på den värld vi lever i, vad vi kan förvänta oss i framtiden och anledningarna till det liv vi lever idag. Otroligt insiktsfull bok!
Människan tänker vanligtvis om sig själv som exceptionell, som toppen av näringskedjan, framför allt i jämförelse med andra varelser på jorden. Men vad betyder det egentligen att vara mänsklig? Och är vi verkligen mer unika än andra djur? Det här är de frågar som vetenskapsförfattaren Adam Rutherford hanterar i sin senaste bok, Humanial: How Homo Sapiens Became Nature’s Most Paradoxical Creature.
Med den senaste genetiska forskningen med data som samlats in från andra vetenskapliga områden, inklusive antropologi, molekylärbiologi och ekologi, är Rutherfords detaljerade bok fascinerande och till och med upplysande, såsom hans uppenbarelse att en Homo Sapiens från 200 000 år sedan inte skulle se alltför annorlunda ut idag. Han diskuterar hur det är vår kultur som har förändrats och inte vårt DNA och går djupare in i ämnet om de olika typerna av humanoider som var före vår nuvarande existens.
Boken är uppdelad i två delar där den första jämför och kontrasterar människor med andra djur, med ett avsnitt ägnat till verktygen vi använder som människor och dessutom vårt sexliv. Den andra delen förklarar varför vi skiljer oss från andra djur och hur ämnen som sträcker sig från nyare genetiska upptäckter bidrar till kognitiv utveckling.
2016 besökte den 80-åriga biologen Jan van Hoff sin gamla vän Mama, en 59-årig döende schimpans. Deras känslomässiga återförening sågs över hela världen av miljontals människor. I denna bok, Mama’s Last Hug, inleder Frans de Waal med det älskvärda farvälet och dyker sedan in i sina årtionden av erfarenhet av att ha studerat apornas liv.
Med vitt och vetenskapligt perspektiv erbjuder den berömda primatologen och etologen en omfattande studie av djur- och mänskliga känslor, uppmanar till en vänligare, mildare inställning till dem som vi delar vår planet med, från apor och råttor till växter och encelliga organismer. Med hänvisning till en mängd experiment och studier väcker denna genialiska forskare en ny medvetenhet om vår gemensamma evolutionära historia och föreslår att en strikt beteendemodell inte längre är korrekt eller adekvat.
Han bevisar att råttor tycker om att bli kittlade, schimpanser och elefanter kan trösta, konspirera och hämnas och att växter släpper giftiga dofter för att skydda sig mot rovdjur.
Elon Musk är entreprenören och innovatören av SpaceX, Tesla och SolarCity som sålde PayPal för cirka 1 miljard dollar. Ashlee Vance har i denna bok, Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future, fångat allt vad det innebär att vara Elon Musk, från hans uppväxt i Sydafrika till hans tankar och idéer om en framtid tillsammans med robotar. Vance använder Musks berättelse för att utforska en av vår tids mest pressande frågor: kan denna nation av uppfinnare och innovatörer som har lett den moderna världen fortfarande bära vårt samhälle framåt?
Musk föddes till en sydafrikansk far och en kanadensisk mor. Han visade en tidig talang för datorer och entreprenörskap då han skapade ett TV-spel och sålde det till ett magasin redan som 12-åring. Han lämnade Sydafrika efter att ha fått ett kanadensiskt pass för att studera på universitet i Ontario.
Musk var länge övertygad att mänskligheten skulle behöva mer än en planet för att kunna överleva som art. Detta ledde till hans missnöje med de extrema kostnaderna som kom med raketuppskjutning, vilket gjorde att han grundade SpaceX. Med SpaceX lyckades han under 2018 skjuta upp en raket i rymden för endast en tredjedel av den genomsnittliga kostnaden.
Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future berättar för läsaren om en av den moderna tidens mest utomordentliga individer, hur Elon Musk blev framgångsrik och vad som driver honom att fortsätta uppfinna, förbättra och förnya dagens teknologi. Boken är baserad på flertalet intervjuer med Musk och hans närmaste vänner och kollegor som författaren Ashlee Vance utförde på egen hand. Musk hade dock ingen kontroll över vad som kom med i boken och vad som inte kom med. Detta är en extremt intressant bok som öppnar läsarens ögon för hur vår framtid kan komma att se ut.
Kändisskap ser ofta glamoröst ut för utomstående. Och vem skulle inte ha avundat livet på den irländska skådespelerskan Katherine O’Dell? Hennes dotter, Norah, erkänner sin mammas elegans, som hur hon lämnade en sista bit av rostat bröd på sin tallrik med "en liten rörelse hon gör med sin hand, en skam av avvisning eller lust." Till och med vid frukostbordet var hennes mamma en stjärna menar hon.
Men som Anne Enright påminner oss om i skådespelerskan, är kändisskap ofta följd av dysterhet och mörker. Denna rörande roman kartlägger en stjärnas nedgång, från tidiga Broadway och Hollywood-berömmelse 1948 till hennes sorgliga senare år, då hon endast erbjöds förnedrande scenroller och tvingades medverka i en reklam för irländskt smör. En av de sorgligaste ironierna är att Katherine, ”världens mest irländska skådespelare”, inte var irländsk. Hon föddes i London till en scenskådespelare som aldrig lyckades inom branschen.
Outliers: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna är Malcolm Gladwells tredje bok. I boken undersöker Gladwell de olika faktorer som bidragit till väldigt framgångsrika individer. För att stödja sin avhandling undersöker Gladwell bland annat varför majoriteten av kanadensiska hockeyspelare är födda under kalenderårets första månader, hur Microsofts grundare Bill Gates uppnådde sin enorma framgång och hur Beatles blev en av de mest framgångsrika musikgrupperna i mänsklig historia. Boken innehåller en rad intressanta historier och berättelser om framgång och motgång. Under bokens gång nämner Gladwell vid flera tillfällen den så kallade 10 000-timmarsregeln och hävdar att nyckeln till att nå expertis i världsklass till stor del handlar om att öva på rätt sätt under en väldigt lång tid.
Boken debuterade som nummer ett på bästsäljarlistan hos New York Times och The Globe och höll denna plats hela elva veckor. Denna bok har hos bokkritiker ansetts vara mer personlig till författaren Gladwell jämfört med hans tidigare verk, och det har konspirerats att Gladwell skrivit denna bok som en form av självbiografi. Boken är väldigt lätt att läsa och skrivandet har en skön humoristiskt touch. En välskriven och intressant bok som jag definitivt rekommenderar till alla åldrar!
Andrea Pirlos självbiografi Pirlo: I Think Therefore I Play skiljer sig från de flesta självbiografier som har skrivits. Boken erbjuder inte en kronologisk redogörelse av Pirlos liv från hans födelse i den italienska provinsen Brescia till hans uppgång till toppen av italiensk fotboll och senare världsfotbollen. Det finns inga detaljerade berättelser om hans tid i de klubbar som han representerar, om de mål och framspelningar han frälst världen med, de spelare han spelat tillsammans med och mot och inte heller om hans familj och barn. Däremot erbjuder denna bok läsaren en djupgående insyn i hjärnan bakom en av fotbollshistoriens absolut främsta spelare och mittfältare. Pirlo delar med sig av sin syn på fotboll, sin syn på livet och på världen som han ser den. Han berättar om hur han spenderade den där vackra sommardagen i juli 2006 med att först spela flera timmar TV-spel för att senare samma kväll gå ut på Berlinstadion och vinna ett VM-guld.
Pirlo beskriver hur det kändes att först skriva på för Inter, laget som han hade idoliserat sedan han kunde komma ihåg, hur det senare kändes att säljas till ärkerivalen AC Milan, där han verkligen blomstrade under stjärntränaren Carlo Ancelotti. Han tar med läsaren på en analys om sin egen position då han under Ancelotti för första gången placerades som ”pivote”, en balanserande mittfältare, en position som kom att bli synonymt med Pirlo.
Med mycket intressanta insikter och många roande berättelser så är detta en av de bästa självbiografier jag, personligen, har läst. Vare sig läsaren är fotbollsintresserad eller inte så är denna bok definitivt läsvärd!