Isberg av Turner Olovzon
I det lilla samhället Tassby i Dalarna bor några kufiska människor, det är Lars-Inge, kallad Lassa som bor ensam med sin hund Ziggy sen hans fru försvann för flera år sedan. Där bor även Liss-Kulla tillsammans med sin make Sören som hellre tittar på hockey än att vara med sin fru. Liss-Kulla håller koll på allt som händer i samhället och hon tror att Lars-Inge döljer något, men gör han verkligen det?
Wow, vilken debut av Turner Olovzon. Jag var fast redan på första sidan och den var en riktig bladvändare. Kapitlen var korta och lättlästa, språket var perfekt, med bra karaktärs- och miljöbeskrivningar. Storyn var målande med härliga metaforer, spänningen stegrade sig ända till slutet, och inget var förutbestämt. Jag kommer givetvis ha koll på Turner Olovzon och följa hans författarresa.
Patient 43 av Kia Hedman
Jag har inga ord, för denna debutbok, Patient 43 av Kia Hedman var så otroligt bra! Det var spänning från första till sista sida, och att boken var på över 400 sidor gjorde ingenting. Det fanns inga tråkiga partier i handlingen, och jag hade kunnat suttit och sträckläst den, men ville ändå hålla kvar den länge.
Redan från första sidan var jag fast, tyckte det som hänt Ellinor och Edvin vad fruktansvärt, att förlora sitt femmånaders spädbarn i spädbarnsdöd, något värre kan väl inte finnas?
När historien upprepar sig med nästa bebis, ja då fick jag rysningar. Men hur låg det hela till egentligen? Var det spädbarnsdöd, eller något ännu värre? Edvin lyckas få sin fru Ellinor tvångsintagen på en psykiatrisk klinik, och det är där det hela riktigt tar fart. Ska verkligen Ellinor som så tragiskt mist sina två söner vara tvångsintagen, när det hjälps mot sorg hon behöver?
Läsaren får följa Ellinors vardag på slutna anstalten, om hennes tankar kring sig själv och hur hon blir behandlad. Vistelsen drar ut på tiden, och det enda Ellinor vill vara att få leva i frihet igen. Föräldrarna tar hjälp av en advokat som granskar ärendet, och vart det leder till att inte läsa om själva.
Kia Hedman skriver med ett stort djup, men ändå är texten inte svårläst, och det beror på de korta meningarna som är riktigt bra formulerade. Karaktärerna och miljöerna är perfekta beskrivna, jag kunde se mig själv i den färglösa, gammalmodiga psykiatriska avdelningen, de anställdas ibland hårda tag mot Ellinor, lite småleende åt situationen.
Jag hade heller inga problem att se framför mig hur Ellinors mående var. En helt strålande spänningsthriller, som jag kommer minnas länge, och även en bok jag kommer att läsa om efter ett par år. Patient 43 kommer även att vara en av 2022 års bästa böcker jag läst, och jag rekommenderar den till alla som älskar att läsa psykologisk spänning, för den här boken måste bara läsas.
Välgöraren av Caroline Engvall
Det vanligaste är att jag går och väntar och längtar efter att en viss författare ska släppa sin nya bok. Denna gång var det tvärt om, jag blev helt tagen på sängen när Caroline Engvall berättade på Instagram att hennes nya bok Välgöraren skulle utkomma som ljudbok, och det bara inom ett par dygn. Det blev en spännande och underhållande ljudbokslyssning under helgen.
Välgöraren är den femte boken om den tuffa, grävande journalisten, Lovisa Ling och hennes sambo Ulrika Stenhammar som jobbar som utredare på grova brottsenheten i Stockholm.
Lovisa har precis återhämtat sig från den utbrändhet hon haft och ska börja ett nytt jobb på Starsome Records. Jobbet inom showbusiness blir inte som Lovisa förväntat sig, redan första dagen får hon reda på att den unga, lovande artisten, Thea Berggren hittats död på sitt hotellrum.
När det blir klarlagt att hon blivit mördad, hamnar Lovisa i en smutsig värld där pengar och makt är en del av vardagen. Ulrika är mammaledig med lilla treåriga Signe, hon längtar tillbaka till sitt jobb, och hjälper titt som tätt sina kollegor på grova brottsenheten. Ingen av dem mår särskilt bra som situationen är, att vara småbarnsförälder tar även det på humöret. De har svårt att få tid för varandra som också behövs, och de smågrälar en hel del med varandra. Kommer det hålla mellan dem i längden, eller inte?
Som alltid tar Caroline Engvall upp händelser som sker i samhället, här var det våld mot kvinnor, rasism, avundsjuka, svartsjuka, samtidigt som storyn var en mycket spännande kriminalroman. Disa Östrand gjorde ett perfekt jobb som uppläsare, hon fick både karaktärerna och miljöerna verklighetstrogna och läste med stor inlevelse.
Det var lätt att hänga med i övergångarna, och dialogerna var både rappa och slagkraftiga. Som vanligt har Caroline Engvall skrivit en fullpoängare igen och nu skulle jag gärna vilja se en serie med Lovisa och Ulrika.
Melinda Jacobs berättar för Minna Tunberger om sin och familjens tid som fosterfamilj åt Esmaralda, (Lilla hjärtat). Hur lilla Esmaralda kom till familjen som bebis och växte lycklig och tryggt upp hos dem de tre första år av sitt liv.
När så biologföräldrarna vill ha tillbaka vårdnaden, blir det bara fel. Melinda börjar känna oro över att lilla Esmaralda inte har det bra hos dem, men hon får inget gehör av samhället. Ingen tycks vilja ta på sig ansvaret för att ta reda på hur lilla Esmaralda egentligen har det hos sina biologföräldrar, trots att de har missbrukat droger och tros så fortfarande göra.
Vad som hände lilla Esmaralda, vet nog det flesta om. Läsaren får läsa om Mirandas hårda arbete för att få politikerna att ändra lagar, så barnens bästa ska stå i fokus.
Boken var oerhört tung att läsa, jag grät mest hela tiden. Den var otroligt bra skriven, detaljerat, viktig och jag anser att Melinda Jacobs är en stor förebild i Sverige.
Blodskam av Caroline Engvall
Sofia är gift med Mattias, tillsammans har de barnen Smilla 8 år och Ludvig 6 år. Mattias är även Sofias stora stöttepelare i livet och som gör att familjen håller ihop. Sofia går i terapi för den oro som finns i hennes undermedvetna om minnen från barndomen i Norrland.
Det närmar sig mot jul, och till nyår ska Sofia resa till Thailand tillsammans med Mattias, deras två barn, lillasyster Elizabeth och deras mamma Britta. Där ska de bara vara tillsammans och njuta av värmen och de underbara sandstränderna.
Men så händer det som inte får hända, bara några timmar innan nyårsfirandet ska börja hittas Sofia drunknad på stranden. Hur kunde det hända?
Caroline Engvalls nya bok Blodskam tar läsaren med på resa under olika tidsepoker i huvudkaraktären Sofias liv. Allt från barndomen och de händelser hon upplevde då, som satt spår i hennes undermedvetna och som hon nu försöker bearbeta genom terapi. Boken är första delen i en spänningsserie där handlingen tar upp förhållandet mellan kvinnor i olika generationer.
Jag har läst alla Caroline Engvalls böcker, både de faktaböcker hon skrivit om hur barn kan fara illa på nätet, hennes barnböcker om flickan Nollan, och de deckare hon skrivit som tar upp problemet med hur unga flickor blir utnyttjade på nätet. Nu har Caroline Engvall skrivit denna första bok om familjerelationer och även den var riktigt bra och givetvis kommer jag att följa den serien också.
En avgörande ledtråd av Peter Gissy
Jessica 22 år, hittas mördad liggande i en svart sopsäck i en skog utanför Göteborg. Det enda spår som gärningsmannen lämnat efter sig är ett halvt spelkort. Varför har mördaren lämnat kortet i säcken?
Den före detta polisen, Michelle Molin, som numera är nybliven rättspsykolog tar tag i saken, och försöker ta reda på vad kortet står för. Hon gör egna utläggningar för att locka fram ett svar från mördaren och hon får snart ett genombrott. Så försvinner ytterligare en kvinna vars omständigheter kan sättas ihop med den mördade kvinnan.
Nu måste Michelle Molin hitta den försvinna kvinnan innan allt är för sent. När så Michelle sammanförs med mördaren, blir det inte som hon tänkt sig, och snart står även hennes liv på spel.
Denna bok är på drygt 600 sidor, lyssnar du som jag gjorde på ljudbok är den i två delar. Peter Gissy har skrivit omkring 50 böcker och jag har läst några av dem och tyckt om alla. En avgörande ledtråd var riktigt spännande, välskriven och en bladvändare. Karaktärer och miljöer är välgestaltade och alla kapitlen avslutades med en cliffhanger så det var bara att fortsätta lyssna. Spänningen stegrades sig ändå till sista sidan och storyn var inte förutsägbar.
Röd signal av Johan Brännström
Boken Röd signal tar vid där Johan Brännströms förra bok Feber slutar. Vanjas mamma, Mikaela Sköld nu flyttat ihop med kollegan Kim och hennes som Sigge i en villa i Huddinge utanför Stockholm.
Allt är frid och fröjd tills en person ramlar ner på spåret vid en tunnelbanestation. När sedan flera personer ramlar ner på samma sätt, förstår polisen att det rör sig om en seriemördare. Nu börjar jakten på en gärningsman som kan i princip vara vem som helst, men varför blir just dessa personer mördade? Finns det ett sammanhang?
Mikaela inser snart att dåden har en koppling till de artiklar hon skrivit på Nyhetsbyrån, och tillsammans med polisen Stefan, försöker hon lösa dåden.
Spänningen i Röd Signal stegras hela tiden fram till slutet. Karaktärer och miljöer är perfekt beskrivna och Gunilla Leining som läser storyn är helt strålande.
En journalist hittas mördad i det lilla samhället Dala-Järna och översättaren Nora Morell tar en paus från sitt jobb för att gräva i historien tillsammans med sin före detta pojkvän, Emil Jugas. Grävandet tar henne tillbaka till 1978 då samhällets kyrka brann ner. Nora tar kontakt med biblioteket och får hjälp av en bibliotekarie att fram material från den kvällen när kyrkan brann och det framgår att en kropp hittades bland ruinerna. Kan mordet på journalisten och kyrkobranden höra ihop? Snart efter mordet på journalisten hittas ytterligare en person död och rädslan växer i Dala-Järna.
Morden i Dala-Järna är B.J Hermanssons debutroman och jag tyckte den var riktigt spännande från första till sista sidan. Gestaltningar av både karaktärer och miljöer var mycket trovärdiga. Storyn var inte förutsägbar och jag lyckades inte gissa vem som var gärningsman. Kommer givetvis att följa författaren och läser gärna mer av honom.
Allt börjar när kriminalinspektör David Ritter, vid Stockholmspolisen blir kallad till en brottsplats där ett bestialiskt mord begåtts. Snart sker ytterligare ett mord och en massmördare tycks härja.
David Ritter tar hjälp av rättspsykologen Julie Glans och tillsammans försöker de fånga mördaren.
Detta är Ramona Iveners första bok i en serie om kriminalinspektör David Ritter. Jag tyckte den var riktigt spännande och välskriven. Många scener var väldigt blodiga men beskrivna på ett naturtroget sätt.
Spänningen stegrades hela tiden och slutet var helt oförutsägbart. Jag kommer definitivt att följa serien och väntar redan på del två.
Efter att förlorat sin fru och yngsta dotter, tar Samir med sig dottern Yasmin och flyttar till Sverige. Där träffar han Maria, ensamstående mamma till Vincent som har Downs syndrom. Samir och Yasmin flyttar in hos Maria och Vincent och de lever ett till synes lyckligt familjeliv.
En dag försvinner Yasmin, och Samir blir anklagad för att ha mördat henne. Han blir dock frikänd men alla runt omkring tror att han är skyldig, så även Maria.
Efter Yasmins försvinnande slutar Vincent att prata och ingen tycks veta någonting om vad som hänt.
Efter tjugo år tas fallet Yasmin upp igen som ett cold case, där läsaren äntligen får veta vad som hände och vem som ljög.
Har alltid tyckt om Camilla Grebes böcker och så även denna. Boken var en riktig nagelbitare, där spänningen stegrades hela tiden.
Var det någon som visste vad som egentligen hände Yasmin? I så fall varför sa ingen sanningen? Hade svårt att sluta lyssna och tyckte även att Katarina Ewerlöv gjorde en strålande uppläsning.