Petra Roman

Användarprofil

För mycket lycka

Bok av Alice Munro
Nobelpristagaren Alice Munro har skrivit ett femtontal novellsamlingar, varav För mycket lycka, eller som den heter i original - "Too much happiness", släpptes 2009.

Titelspåret, För mycket lycka, handlar om en rysk matematiker vid namn Sofia Kovalevsky, även kallad Sonja. Kovalevsky är känd för att ha lyckats få en tjänst som Sveriges, och världens, första kvinnliga matematikprofessor och det märks att Munro har gjort gedigen research. Munro är skicklig på att skildra såväl karaktären som miljöerna och händelserna omkring henne på ett målande och effektfullt sätt. Berättelsen är intelligent utan att vara övertydlig, något som även genomsyrar resterande berättelser i denna samling.

Majoriteten av de övriga novellerna har kvinnliga huvudkaraktärer, såväl yrkesarbetande som studerande samt nyblivna mammor. Genomgående tema är kvinnornas förhållande till män, som inte sällan är destruktiva, kränkande och direkt våldsamma.

Berättelsen med titeln Trä handlar däremot om en man, som bäst beskrivs som besatt av att tillvarata och värna skog och mark på ett så skonsamt sätt som möjligt. Berättelsen är både dubbelbottnad och tänkvärd, samtidigt som mannens tankar beskrivs nästintill för privat.

Munro har skapat en novellsamling som genom skickligt och ohämmat författarskap bjuder på känslor av smärta, rädsla, förvirring och vanmakt. De nio berättelserna skiljer sig åt vad gäller handling och karaktärer, men det finns en tydlig röd tråd när det gäller identitetssökande, tillhörighet och djup smärta.
Den italienska författarinnan Susanna Tamaro har skrivit många böcker, men det är just "Gå dit hjärtat leder dig" som har blivit en av de mest omtalade och upphöjda. "Gå dit hjärtat leder dig", som i original heter "Va' dove ti porta il cuore", kom ut redan 1997 men är lika aktuell nu som då.

Om författarinnan

Tamaro tillbringade själv mycket tid med mormodern under uppväxten, och under en period i ungdomsåren bodde hon i Israel, i en så kallad kibbutz. Sin första roman skrev hon 1987, men efter att ha fått den refuserad av flertalet bokförlag förblev den opublicerade. Debuten kom istället två år senare genom "Med huvudet bland molnen" (i original "La testa tra le nuvole") för vilken hon vann Elsa Morante-priset.

Om romanen

"Gå dit hjärtat leder dig" brukar kallas för "90-talets kvinnoroman" och blev den mest lästa italienska romanen under 1900-talet och har sålts i över fem miljoner exemplar. Berättelsen handlar om en äldre kvinna, en mormor, som är döende och som skriver ett dagboksliknande brev till sitt barnbarn som är ute på en lång resa. I brevet skriver hon om sin egen barndom och uppväxt, vilket mynnar ut i en känslofylld berättelse om tre generationer kvinnor. Brevet är egentligen inte tänkt att skickas, utan mer som en bearbetning av känslor, händelser och sökandet efter en tydlig identitet som kvinna.

Susanna Tamaro har skrivit en lågmäld, ärlig och mycket gripande berättelse som väcker många tankar och känslor kring relationer man själv försöker vårda, bryta eller bearbeta. Man blir smärtsamt medveten om hur svårt det är att bryta icke önskvärda mönster och hur mycket som faktiskt går i arv - från en generation till annan.
I den här gripande boken berättar författarinnan, psykologen och överlevaren Hédi Fried om frågor hon fått under sina besök i Sveriges skolor angående vistelsen i Auschwitz.

Hédi har rest runt i landets skolor i drygt trettio års tid för att berätta om sina år i koncentrationslägret i Auschwitz, dit hon fördes tillsammans med sina föräldrar och sin syster, och där hon miste båda sina föräldrar.

Som läsare kan det vara svårt att ta till sig att detta är händelser som faktiskt hänt, och enligt Hédi själv är det en av de största anledningarna till att hon valt att möta sina läsare. I personliga samtal med elever och lärare blir katastrofens omfattning än tydligare, vilket enligt Hédi hjälper till att göra en ofattbar historisk händelse något mer begriplig.

I skrivande stund är Hédi Fried en av få som kan berätta om Förintelsen och om sina egna personliga upplevelser och erfarenheter. I den här boken ger hon svar på frågor som vad det betydde att ha sin syster i lägret, hur det var med hunger, sömn, rädslor och kontakten med omvärlden et cetera.

Frågorna har Hédi samlat på sig från möten med elever i olika åldrar och för första gången har hon samlat svaren på dem i en och samma bok. Det är genom att författa, läsa och berätta om sådana här böcker som övergrepp av Förintelsens magnitud kan undvikas. Och inom en relativt snar framtid är det bara böckerna som lever kvar...

När barnet lagt sig

Bok av Michael Nyqvist
Att skådespelaren Michael Nyqvist hann göra mängder med filmroller under sin livstid känner de flesta till, men alla vet kanske inte att han även skrev flera böcker. En av dem heter "När barnet lagt sig" och handlar om Mikaels barndom och uppväxt som på så många sätt formade - och omformade - honom.

I den här boken får Mikael, och således läsaren, veta att han blivit adopterad som liten och vi får följa hans outtröttliga sökande efter sina biologiska föräldrar. Det är sättet som adoptivmamman berättar om adoptionen som griper tag allra mest och berättelsen blir både hårresande och tankeväckande. Man får också läsa om mötet med de biologiska föräldrarna och syskonen.

Mikael skriver enkelt och eftersom han skildrar verkliga miljöer, personer och händelser behövs det inga krusiduller eller onödiga utsvävningar. Som för det mesta är det både intressant och lite sorgligt att läsa om en annan människas livsöde, i synnerhet när det präglas av den rotlöshet och vilsenhet som Nyqvist beskriver i stora delar av boken.

”När barnet lagt sig” är en överlag välskriven debutbok, även om tempot går ner lite väl mycket ibland. Det gör tyvärr att boken blir lite långtråkig, det intressanta ämnet till trots.

Rum 213 - Hela triologin

Bok av Ingelin Angerborn
Den omåttligt populära Fyr 137 är tredje boken i den fristående Mebel-trilogin, där de övriga två titlarna, Rum 213 och Sal 305, också blev braksuccéer när de kom ut.

I Fyr 137 får vi följa med på ett spännande äventyr i fyren där två stora, mörka ögon stirrar ut genom fönstret och där någon ristat sitt namn i grunden. De tre huvudkaraktärerna, Elvira, Bea och Meja, söker dessutom efter ägaren till den dagbok de hittar vid Svartudden och försöker ta reda på om det finns någon som helst sanning bakom de spökhistorier som de hört berättas om den mystiska fyren.

I Sal 305, som är en fristående fortsättning på den första delen i Mebel-trilogin, kretsar handlingen kring Elvira som råkar ut för en cykelolycka och hamnar på sjukhus där det händer en hel del konstiga och oförklarliga saker. Kan det verkligen vara hjärnskakningen som gör att hon ser saker, eller finns det någon annan förklaring...?

Rum 213 är första delen av de tre böckerna om Elvira, Bea och Meja. I den boken åker de på kollo tillsammans och hamnar i rum 213 - ett rum som det går otäcka rykten om. Som att det spökar och försvinner saker, till exempel...
Detta är den första av två böcker om pojken Lennart, som även kallas för Lordi och som skriver loggbok om händelser och upplevelser i skolan, hemma och på fritiden.

Om författaren

"Utsikt från livets planet" är Tove Berggrens debutroman. Den gavs ut 2012 och redan året därpå kom uppföljaren "Nödsignal från horisonten". Båda böckerna är kapitelböcker, skrivna för barn från 9 till 12 år.

Tove har närt en dröm om att skriva böcker sedan barnsben, men innan drömmen blev verklighet arbetade hon bland annat som reseledare, skribent och manusförfattare. Hon har även gått flera skrivarkurser och har en examen som skrivpedagog från Skurups Folkhögskola.

Om Utsikt från livets planet

Lennart är en kille med huvudet fullt av tankar, många av dem kretsar kring universum och evigheten. Han skrivet om sin något knäppa familj som inkluderar allt från en lillebror som har en tam spindel som husdjur, mamma och pappa som påstår att de ”diskuterar” fast de bråkar och en storasyster som är superbäst på fotboll.

Själv har Lordi ett marsvin som han döpt till Herr Muffin och två nya klasskompisar som heter F Sørensen och Maria. Den ene är dansk och den andre svart och båda två blir Lordis vänner.

Boken om Lennart Lordi och hans utsikter är både rolig och tänkvärd, Tove Berggren skriver med värme, insikt och en stor portion humor vilket gör att boken blir underhållande för såväl barn som vuxna.

I uppföljaren, "Lennart Lordis Loggbok: Nödsignal från horisonten", fortsätter Lordi att skriva loggar om både stort och smått, inte minst kärlek och pizza. Även i denna bok fångar Tove läsaren med sin varma, filosofiska och humoristiska ton.

Anne på Grönkulla

Bok av Lucy Maud Montgomery
Författarinnan Lucy Maud Montgomery, mer känd som L. M Montgomery, har skrivit en underbar serie böcker om den lilla rödhåriga barnhemsflickan Anne. Hon har på många sätt förändrat livet för syskonparet Marilla och Matthew Cuthbert, som egentligen hade skickat efter en pojke...

Originaltiteln på boken är "Anne of Green Gables" och berättelsen utspelar sig i östra Kanada, närmare bestämt på Prince Edward Island, där också författarinnan bodde under barndomens dagar. Detta är någonting som märks tydligt på författarinnans fantastiska miljöskildringar, som tar läsaren med till livet på och omgivningarna runt Grönkulla på ett kärleksfullt och levande vis.

Men livet på Greengables blir allt annat än perfekt, både för det lilla yrvädret Anne eller för det till åren komna syskonparet Cuthbert, även om Anne hittar en bästis för första gången. När Anne börjar skolan blir hon retad, inte minst för sitt röda hår som hon till slut lyckas färga. Dock inte till en helt lyckad färg. Dessutom råkar hon vid ett tillfälle dricka vin istället för saft, vilket självklart ställer till det både för henne själv och för syskonen Matthew och Marilla som redan har fullt upp med att få rätsida på flickan som skulle ha varit en pojke.

Anna, Hanna och Johanna

Bok av Marianne Fredriksson
En i raden av välskrivna och intressanta romaner skrivna av Marianne Fredriksson, en av Sveriges mest hyllade och lästa romanförfattare.

Om författaren

Marianne Fredriksson föddes 1927 i Göteborg och började sin yrkeskarriär som journalist och senare chefredaktör. I samband med pensioneringen 1987 började Marianne sitt författarskap, hon hann skriva femton böcker innan hon dog 2007.

Om Anna, Hanna och Johanna

I den här romanen får vi lära känna och följa tre generationer kvinnor i en berättelse som sträcker sig från mitten av 1800-talet till slutet av 1900-talet. Det börjar i Dalsland där Hanna lever i ett Sverige som tampas med mat- och arbetsbrist, utvandring och oroligheter. Tillvaron blir något lugnare när Hanna träffar en man som hon får barn med.

Efter att ha blivit änka flyttar Hanna till Göteborg som under den perioden präglas starkt av de förändringar som sekelskiftet innebär. Här växer dottern Johanna upp, och som många andra unga kvinnor i den åldern ser hon de orättvisor och skillnader som klassklyftorna skapar. Johanna blir politiskt engagerad och kämpar för att ge kvinnor bättre villkor.

Johanna får i sin tur en dotter, Anna, som bäst beskrivs som en kvinna av sin tid. Anna arbetar hårt och har ett händelserikt liv även utanför arbetet.

Omdöme

Även om berättelsen om de tre kvinnorna är fiktiv finns det många beröringspunkter med dagens samhällsklimat. Igenkänningen är stor även fast boken skrevs för många år sedan. Det gäller för övrigt för flera av Fredrikssons böcker, som är både lättlästa och välskrivna.

Blir du nyfiken på att läsa Marianne Fredriksson? Här är en lista över utvalda titlar:

- Paradisets barn
- Simon och ekarna (har filmatiserats)
- Blindgång
- Flyttfåglar
- Älskade barn
- Skilda verkligheter
- Ondskans leende

Pricken

Bok av H.A. Rey och Margret Rey
"Pricken" är en bok skriven för barn och passar för åldrarna 3-7 år (cirka). Boken passar bra för högläsning hemma eller i skolan och kan med fördel användas som underlag för samtal kring utanförskap, olikheter, vänskap, grupptryck och så vidare.

Om författarna

"Pricken", som i original heter "Spotty", är skriven av författarna och makarna Margret och H.A. Rey som ursprungligen bodde i Tyskland och senare bosatte sig i USA. Förutom Pricken är böckerna om Nicke Nyfiken (i original Curious George) deras mest lästa böcker.

Om Pricken

Pricken handlar om en familj som består av mamma och pappa kanin och nio kaninungar. Åtta av de nio ungarna ser ut som de andra i kaninfamiljen, nämligen helvita. Den nionde kaninen däremot har bruna prickar över hela kroppen.

En dag ska kaninfamiljen på kalas och då måste Pricken stanna hemma. Under tiden som övriga familjen är borta bestämmer Pricken sig för att lämna hemmet, han lämnar ett brev och beger sig sedan ut i skogen. Där stöter han på Herr Brun, en kanin som ser likadan ut som honom själv, och Pricken börjar förstå att det finns fler som inte ser likadana ut som kaninerna i hans egen familj.

Boken innehåller, förutom ett tydligt och viktigt budskap, mycket fina illustrationer. Berättelsen om Pricken är dessutom lika aktuell nu som när den kom ut, då utanförskap och rädsla för det som är annorlunda kan kännas igen av generation efter generation.
I Angerborn boksvit, som alla börjar med frasen "Om jag bara inte råkat..." får vi träffa Tilda som är en minst sagt otursförföljd flicka. I boken med ovanstående titel hade Tilda till exempel inte förvandlats till Anton om hon inte råkat klippa taxfrisyr. Då hade hon förmodligen inte heller råkar ut vare sig för solsting eller en tvillingsyster.

Ingelin Angerborn har skrivit flera kritikerrosade och prisbelönade böcker i serien om Tilda, som dock inte behöver läsas i någon bestämd ordning då de är fristående från varandra. Men har man läst en vill man gärna läsa fler, för det här är riktigt roliga och underfundiga böcker som även har ett visst inslag av allvar i sig. Böcker är av värde både för barn och vuxna, och passar för såväl nybörjaren som för högläsning, hemma eller i skolan.

Blir du nyfiken på att läsa mer om Tilda och hennes eskapader? Här kommer titlarna på de övriga fyra böckerna i serien:

- "Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund"
- "Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut"
- "Om jag bara inte råkat säga sanningen"
- "Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin"
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.