Den här fantastiska bilderboken gavs ut redan 1960 och den har förundrat många barn och vuxna sedan dess.
Berättelsen handlar om ett knytt. Ett knytt är en ganska liten varelse som ofta lever ensam. I berättelsens början får läsaren möta knyttet en kväll när knyttet inte kan sova på grund av sin rädsla. Knyttet är rädd för hemulerna som klampar förbi och för Morran som bor i bergen. En natt blir knyttet så rädd att det springer hemifrån. På vägen möter knyttet filifjonkor, hemuler, hattifnattar och homsor, men knyttet är alldeles för blyg för att våga stanna och säga hej. Rätt som det var har knyttet varit på väg hela dagen och det blir natt igen. Knyttet sätter sig då på en strand och där bland de vackra stenarna och snäckorna hittar knyttet tröst en stund.
I vattnet ser knyttet något som blänker. Det är en glasflaska med flaskpost i. När knyttet läser vad som står i flaskposten så inser knyttet att det finns fler som behöver tröstas. Flaskposten är nämligen skriven av en skrutt som är ännu räddare än vad knyttet är. Då inser knyttet att det inte går att vara rädd längre.
Det sägs att berättelsen om knyttet delvis är baserad på ett brev som författaren fick av en ensam kille som berättade att han inte hade några vänner. Brevet var undertecknat av Knyttet. Det är svårt att inte ta åt sig berättelsen om knyttet både som barn och vuxen. Världen hade i allra högsta grad blivit en bättre plats om vi tröstade varandra mer.
Störst av allt är inte bara en omtalad TV-serie som blev en världsnyhet över en natt, det är också en väldigt bra bok. Med tanke på att den först kom som bok och sen blev serie skiljer sig boken en hel del från filmatiseringen. Det vill säga, du kan absolut läsa boken fast du sett serien och tvärtom.
I boken får du som läsare inblick i hur rättsystemet i Sverige fungerar idag. Det märks tidigt att författaren har ett förflutet inom juridiken. Den är enligt experterna väldigt korrekt skildrad, vilket gör att du som läsare får en detaljerad bild av hur det faktiskt fungerar i praktiken.
Berättelsen handlar om Maja, en artonårig tjej som ställs inför rätta. Men hon kommer inte precis från den bakgrunden som du kanske lite fördomsfullt föreställer dig. Hon har inte precis haft en besvärlig uppväxt, inte heller haft problem hemma. Däremot har hon kanske hamnat i lite fel sällskap. Samtidigt är det inte enbart sällskapet som leder henne till rättssalen, utan också många andra omständigheter.
Boken utspelar sig i de rikaste kvarteren i Stockholm och på Djursholms allmänna gymnasium. Här kommer av en händelse fem tonåringar i kontakt med varandra och det leder till en rad olika händelser. Historien är inte på något sätt kryddad med för mycket detaljer utan det är ett rakt händelseförlopp där du som läsare redan från början vet att det kommer att sluta med att Maja befinner sig i en rättssal och bit för bit blir det tydligt varför och hur hon har kommit dit.
Som många andra romaner om ungdomar är det lätt för både vuxna och tonåringar att känna igen sig i karaktärerna som gestaltas och i karaktärernas agerande. Det är lätt att göra kopplingar till sin egen tid som tonåring även om du kanske inte växte upp i ett överklassområde. Boken är en sträckläsare, det är svårt att lägga ifrån sig den och du vill hela tiden läsa mer.
Det är inte bara skickligheten som ligger bakom författarens skildrande av rättsprocessen eller hur karaktärerna målas fram. Hela boken genomsyras av fantastiska språkligt intressanta områden baserade på karaktärernas eget språkbruk.
Det här är en klassisk komedi som fortfarande visas på tv och liknande emellanåt. Den innehåller många typiska element för en romantisk komedi och den passar främst vuxna. Filmen hade premiär redan 1994.
Manusförfattaren till filmen, Richard Curtis, är känd för att jobba med både Hugh Grant och Rowan Atkinson. I den här filmen är de med båda två, även om Hugh Grant gör en betydligt större roll som huvudrollsinnehavaren och Rowan Atkinson dyker upp vid några enstaka tillfällen. Filmen handlar om Charles och hur han och hans kompisar befinner sig i en fas av sina liv som kretsar kring att gå på bröllop. Charles däremot har inga planer på att gifta sig och han delar lägenhet med sin kompis Scarlett som också har en del åsikter om äktenskap.
Filmen tillhör en av de klassiska brittiska filmerna som en bör ha sett. Huruvida den passar alla eller alla uppskattar den, det är en annan fråga.
Ingen har väl undgått tv-serien Orange is the new black? Men, det är inte alla som har koll på att tv-serien är baserad på en bok med nästan samma namn. Boken kom ut på svenska 2014 och på originalspråk släpptes den cirka ett år tidigare. Både boken och tv-serien har förändrat världens syn på fängelseindustrin och fängelset som institution. Det ska tilläggas att de senare säsongerna av tv-serien inte är baserade på boken, utan det främsta som återstår från boken är karaktärerna.
Både boken och tv-serien kretsar kring huvudpersonen Piper Chapman som sägs vara i princip helt baserad på författarens liv. Hon lever till en början ett lyckligt liv enligt konstens alla regler, men hennes förflutna hinner ikapp henne på ett sätt som ingen i hennes närhet förväntat sig.
Från att ha varit tidigare ostraffad, åker huvudpersonen fast för att ha hjälpt till att smuggla pengar kopplade till handel med droger från USA till Europa. Det leder i sin tur till att hon hamnar i fängelse och större delen av boken utspelar sig bakom galler på ett ökänt kvinnofängelse.
Trots att boken bitvis är ganska jobbig att läsa skildras de jobbiga situationerna ofta på ett komiskt sätt så att de blir lättare att ta till sig. Dessutom ger boken en viktig inblick i det amerikanska rättssystemet och fängelsevärlden som helhet. Men, framför allt handlar boken om människor som genomgår en förändring.
Samma författare som gett upphov till en rad böcker om Carrie Bradshaw, bland annat Sex and the City som blev en extremt populär tv-serie och senare också mycket populära filmer, har också skrivit om vem Carrie Bradshaw var som tonåring, innan hon blev den kända kolumnisten läsaren får möta i böckerna för vuxna.
Den här boken är en tonårsbok som handlar om tonåringen Carrie Bradshaw. Den passar både den yngre läsaren som letar efter en välskriven och rolig bok om tonåringar som den vuxna läsaren som vill veta mer om karaktärerna i Sex and the City. Berättelsen handlar om hur Carrie lär känna Miranda och Samantha. Och berättelsen utspelar sig när Carrie är i senare delen av sin tonårsperiod.
Carrie går på en skrivarkurs i New York och träffar en rad spännande människor, hon går på fester, men allt är kanske inte så glamouröst som hon först tror. Boken bjuder på många skratt och har hög igenkänningsfaktor.
Den första boken om Madicken släpptes redan på 60-talet och den här berättelsen blev startskottet för en serie böcker om Madicken och Junibacken. Det kända museet i Stockholm som utöver Astrid Lindgrens Värld erbjuder en inblick i Astrid Lindgrens magiska berättelser, heter just Junibacken. På Junibacken bor inte bara Madicken, även om berättelsen har hennes perspektiv. På Junibacken bor också Madickens föräldrar, hennes lillasyster Lisabet och hembiträdet Alva.
Madicken är inte bara en fantastisk berättelse, den speglar också ett samhälle som befinner sig mitt i ett krig. Dessutom handlar berättelsen om hur alla människor egentligen är lika, även om de växer upp under olika förhållanden. Madicken växer upp i ett välbärgat hem, men hennes granne och en av hennes skolkamrater har inte haft samma tur. Det uppmuntrar läsaren att fundera över sin egen och andras livssituation utan att bli för allvarlig eller pretentiös.
Madicken hittar på en rad påhitt tillsammans med sin lillasyster och boken erbjuder väldigt rolig läsning samtidigt som den har perspektiv och djup.
Precis som i de andra böckerna om Emil i Lönneberga handlar den här boken om samma titelkaraktär, hans familj och andra människor runt omkring honom. Nya hyss av Emil i Lönneberga är den andra boken i serien om Emil i Lönneberga. I original kom den ut 1966, tre år efter första boken om denna småländska illbatting.
Boken handlar om några av hyssen som Emil hittade på. I början av berättelsen har Emil precis täljt sin nittiosjunde trägubbe och i slutet av berättelsen är han uppe i över etthundratjugofem trägubbar. I föregående bok får vi följa tre dagar och tre hyss ur den blå skrivboken, och den här boken är skriven i ett liknande format. Som läsare får du ta del av olika hyss som Emil hittar på och vad hyssen får för konsekvenser.
I just den här boken om Emil beskrivs bland annat hur han lyckades hälla paltsmet över sin pappa och om det Stora Tabberaset i Katthult. Att ta tabberas på något innebär att du äter upp det sista på faten, med det kan du säkert gissa dig till vad som hände i Katthult.
Emil i Lönneberga är en av Astrid Lindgrens mest omtyckta karaktärer. Det sägs att Emil är påhittad utifrån Astrid Lindgrens pappas historier som han berättade om hans barndom. Hyssen som Emil gör ska hon dock ha hittat på själv. Boken passar därför både barn, ungdomar och vuxna, eftersom alla kan hitta någon karaktär att känna igen sig i.
I taket lyser stjärnorna är Johanna Thydells debutroman som släpptes redan 2003. Den har verkligen tagit landet med storm och det med all rätt. Boken filmatiserades dessutom bara några år senare och både filmen och boken fick bra respons av såväl läsare som recensenter.
Berättelsen handlar om en fjortonårig tjej som heter Jenna. Som fjortonåring borde Jennas liv kanske mer eller mindre helt kretsa kring kompisar, fritidsintressen, hennes utseende, skolan och den första stora kärleken. Men, Jenna är inte vilken fjortonåring som helst. Jennas mamma har cancer och Jennas mormor är den som oftast får ta hand om Jenna (lite mot hennes mammas vilja). Jennas pappa finns inte riktigt med i bilden heller.
Boken handlar inte bara om hur det är att vara tonåring eller hur det är att ha en cancersjuk mamma, den parerar mellan de båda ämnena på ett väldigt snyggt sätt. För den blödige gäller det att ha näsdukarna till hands för skratten blandas också med gråten under läsningens gång. Den speglar både hur snabbt livet kan förändras som tonåring, men också hur det är att leva med en förälder som är sjuk. Hur tonåringen är ett barn och nästan vuxen samtidigt, framför allt när barnets mamma inte alltid kan ta hand om allt. Tur i oturen så finns mormor. Samtidigt är det mormor som får sätta gränserna och gränser är knappast något som en tonåring uppskattar, åtminstone inte så länge tonåring är tonåring.
Det här är utan att tveka en av de bästa barnböckerna genom tiderna. Den är i original skriven på engelska och heter då Mrs. Piggle Wiggle. Huvudkaraktären är egentligen kanske både tant Mittiprick själv och barnen som hon hjälper. Tant Mittiprick är en tillsynes liten tant som bor i ett uppochnervänt hus och som har en papegoja som heter Penelope. Hon är expert på att ta hand om och "tämja" bråkiga och besvärliga barn. Genom att delvis ge dem av sin egen medicin och lära dem läxor av olika slag hittar hon sätt som leder barnen på bättre vägar.
Boken känns inte lika förmanande och moralkakig som det kanske låter som om att den är. Tvärtom är den väldigt rolig och fylld med roliga upptåg och bilder. Och en och en annan moralkaka också förstås, liksom många andra barnböcker. Den här boken har lärt flera generationer av barn läxor och fått dem att komma till insikt och skratta åt olika lösningar på vardagliga problem. Exempelvis att det kan börja växa rädisor på det barn som inte tvättar sig ordentligt.
Den här berättelsen tål att läsas om som vuxen också och det går alltid att hitta nya nivåer och vinklar att inspireras av. För vem skulle inte vilja få vägledning av tant Mittiprick? Alla lösningar kanske inte går att applicera på vår moderna värld, men det roliga är att de allra flesta av både problemen och lösningarna fortfarande förekommer i vår tid.
En av de största klassiska julfilmerna som alltid sprider julstämning oavsett om den ses i augusti eller december är The Holiday. Den släpptes redan 2006, men den känns inte utdaterad, än i alla fall. Filmen är både regisserad och skriven av Nancy Meyers och den utspelar sig inte helt oväntat under julhelgen. Filmen utspelar sig både i Storbritannien och USA.
Både Iris och Amanda befinner sig mer eller mindre i varsin livskris. Iris är trött på sitt jobb och den obesvarade kärleken och Amanda är nydumpad och vill helst av allt lämna USA omgående. Det leder till att Amanda söker efter olika semesterboenden och fastnar för ett litet hus i Storbritannien. Iris går med på att låta Amanda bo i hennes hus mot att hon får åka till USA och bo i Amandas hus under tiden.
Filmen har blivit en riktig klassiker, inte minst för dess manus och skådespelarnas insatser. Dessutom fyller musiken delvis en extra viktig funktion i filmen.