Det här är den fristående uppföljaren av Backmans tidigare bok Björnstad. En roman om hur lätt det egentligen är att människor hamnar i konflikt med varandra. Boken tar vid där många trådar slutade i Björnstad och sammanfattar vad som sedan hände. I centrum står vännerna Ana och Maya som befinner sig på en undanskymd ö där de försöker leva i sin egen verklighet. Ingenting går som planerat. Det är en spännande handling där rivaliteten mellan småbyarna växer sig allt starkare när hockeylagen möts i ett derby. En hemlighet som en av de unga hockeyspelarna bär på kommer upp till ytan och boken skildrar hur våldet kommer fram hos olika människor. Här finns även en kärleksberättelse och en historia om sann lojalitet mellan olika personer. Man kan läsa boken utan att ha läst den första, men berättelsen djupnar om man läser dem båda. Återigen har Fredrik Backman begett sig till den här platsen och skulpterat fram en rad både skrämmande och kärleksfulla människoporträtt.
Det här är verkligen en underhållande och annorlunda bok. Många har beskrivit den som 2000-talets Jack, som skrevs av Ulf Lundell. Jag kan bara hålla med. Huvudpersonen Halim har enligt egen utsago genomskådat integrationsplanen. Hans far däremot verkar bara vilja kunna prata bra svenska och anpassa sig efter normerna. Halim utser sig själv som tankesultan och ger sig ut på en resa för att hitta sig själv. Han ska genomskåda "planen" och själv hitta lyckan och rikedomarna. Han tycker hans far har gett upp kampen och tänker nu själv arbeta sig upp längs samhällsstegen. Det är en fängslande berättelse om en ung mans väg mot att bli vuxen men även bild av hur delat ett Sverige kan upplevas. Ett roligt inslag i boken är själva språket som flyter lekande lätt. Det är inte särskilt svårt att vända blad i boken som emellanåt liknar en dagbok i sitt format. Ett öga rött är något utav en klassiker och tycker man om några av de mer omskrivna böckerna av samma författare kommer man älskar den här debutromanen. I boken finns en berättelse som är lika aktuell och relevant att ta till sig, som när den gavs ut för tjugo år sedan.
Människan har länge haft en dröm om att bosätta planeten Mars och det är just där denna roman utspelar sig. I bokens början håller några astronauter på med att ta prover och utföra sitt dagliga arbete på den lilla basen man byggt upp. Redan tidigt i berättelsen går någonting fel som får katastrofala följder och är själva tråden i boken. Av titeln att döma kan nog de flesta räkna ut att det här är en bok om överlevnad. Det är en mycket underhållande bok och som läsare får man en bra kontakt med huvudpersonen Mark Watney som lämnas kvar ensam på planetens nakna yta. Mycket kommer att kretsa kring hur han både ska klara av att ta sig framåt mellan dagarna, och hur han ska kommunicera med jorden att han fortfarande lever. Här finns en stor dos humor även om den är lågmäld och passar fint in den något skrämmande situationen. Mark visar sig vara väldigt uppfinningsrik och finner lösningar på det mesta. När man är strandsatt på en i närmast död planet gäller det att vrida och vända på det lilla man har. Boken röstades fram som årets bok inom rymdgenren 2014 och har även gjorts som en mycket framgångsrik film, med Matt Damon i huvudrollen.
I den här spänningsromanen av Anna Jansson, får vi åter igen träffa Maria Wern. Det blir en spännande historia där många trådar ska knytas ihop. Det är blir riktigt intressant läsning då misstankarna den här gången uppkommer bland Werns egna kollegor. När en hemlig facebookgrupp bildas för att hänga ut misstänkta våldtäktsmän tätnar intrigen.
En riktig "må bra"-bok, som dessutom fick priset som Årets feelgood 2019. Berättelsen tar sin början med en weekend i New York då Julia umgås med sitt livs kärlek. När Julias expojkvän dyker upp från ingenstans hettar det till. Genast förstår man att det kommer att uppstå en konflikt. Julias syster får samtidigt ett brev som innehåller en hemlighet som hon vägrar avslöja. I den här boken är det många relationer som skaver mot varandra och det är spännande att se var det hela ska sluta. Själva storyn är bra uppbyggd och karaktärerna blir till riktiga personer. Det handlar om de stora frågorna som bestämmer en människas öde. Perfekt för den som vill hitta en kärlekshistoria som både är spännande och bär på en mysig feelgood-känsla.
En bok som behandlar ett av de mer skrämmande fenomenet -stalking. Berättelsen utgår ifrån när prästen Rocky Kyrklund döms för ett mord han inte själv minns. Då han ska återanpassas efter avtjänat straff börjar en rad mystiska händelser gäcka polisen. Polisen får en anonym videosekvens där en kvinna tittar ut genom ett fönster i mörkret. Det skrämmande uppkommer då samma kvinna hittas död dagen efter. Här uppstår sammankopplingar till Rocky Kyrklund och spänningen ökar när fler videosekvenser kommer. Boken är väldigt kuslig att läsa och det är minst sagt behövligt att inte vara ensam i ett mörkt hus när man läser den. Spänningen kryper riktigt in på skinnet. Ett mästerverk när det kommer till thrillers.
En väldigt intressant berättelse på vampyrtemat som tar oss tillbaka till ett realistiskt Blackeberg i Sverige på 80-talet. Boken känns både kuslig och spännande när tolvårige Oskar drömmer om att slå tillbaka mot sina mobbare i skolan. Det flyttar in nya grannar i hyreshuset som visar sig vara vampyrer.
Kristian Lundberg som främst gjort sig känd för sina diktsamlingar, skriver i Yarden om en självupplevd historia. Det är mycket uppriktighet i vad som närmast liknar en dagboksbetraktelse. Lundberg är upp till öronen i skulder och tar jobb på det som i Malmö kallas Yarden. Det är ett hårt arbete där han kör runt olika bilar som levereras till den stora hamnen, och allt övervakas av en närmast omänsklig apparat. I boken skriver han om arbetet som pågår på dygnets mörka timmar och om utsattheten som förekommer bland hans kollegor. Lönen är låg och den som kommer det minsta för sent förlorar jobbet. Även den som sköter sig riskerar att bli utan arbetsuppgifter och arbetet är minst sagt stressigt. Det är en mörk bild av det samtida Sverige som framkommer men läsningen känns rakt igenom intressant och relevant. Lundberg är skicklig på sitt hantverk som författare och den inte alltför långa boken är lättläst och väcker många tankar och känslor. Man kan verkligen förstå hur det är att arbeta på en plats där all form av grundtrygghet är borta. Det känns befriande att här få en så pass naken vittnesskildring från samhällets absoluta bottenskikt. Många har lovordat boken som mottagit många priser.
En till en början helt vanlig insats i Kosovo blir vändpunkten för löjtnanten Jasmin Pascal-Anderson. Hon blir skjuten och svävar mellan liv och död. Jasmin, som efter händelsen lämnar det militära livet, börjar dras med psykoser och tankar om vad som händer i gränslandet mellan livet och döden. Hon bär på en nära döden-upplevelse, som inbegriper en hamnstad där ett otrolig våld finns, det är denna plats hon blir övertygad om är länken mellan de levande och de döda. Boken är spännande uppbyggd och riktigt bra att läsa i ett sträck. Man vill verkligen förstå Jasmin tankar och idéer och historien som följer vecklar ut sig på ett intressant vis.
Huvudfigurerna heter Lea, Siri, Mia och Laura i denna roman av den uppmärksammade författaren Mara Lee. Personerna rör sig i kulturlivets allra finaste kretsar. Kvinnorna i berättelsen framstår som perfekta och drivs av att upprätthålla sin yttre skönhet. Figurerna rör sig mellan skånska landsbygden och Paris och bryter fint mot den myt som finns kring vackra kvinnor. En knivskarp skildring av hur huvudpersonerna försöker gestalta sig själva på flera plan i en värld som drivs av framgång och pengar. Mara Lee är en författare som blivit uppmärksammad redan sedan sin debut, och givit en röst åt den yngre generationens kvinnor.