Stjärnfall är uppföljaren till Stjärnklart och andra delen i en fasansfull dystopi.
Som vi minns ifrån första delen så slutade all elektronik att fungera. Samhället rasade, maten försvann, tidigare bekvämligheter slutade existera och kärnkraftverk förvandlade områden till förbjudna zoner.
10 år har gått sedan nedsläckningen. Vi fortsätter att följa med de karaktärer ifrån första boken och ser hur de har anpassat sig för överlevnad. Med de få resurser man har kvar, försöker man med allt för att få svar på vad som orsakade det här. Här använder sig Wilderäng verkligen av sin fantasi och kreativitet.
Händelserna utvecklas drastiskt till en spännande, fantasifull och dramatiskt läsning. Jag gillar hur karaktärerna är uppdelade i kapitel som tydligt är markerade med år och datum. Det blir ett strukturerat och lätt sätt att hänga med. Jämfört med första boken så är Stjärnfall tydligare och bättre med miljöbeskrivningar, man kan enkelt föreställa sig platser och händelser i huvudet medan man läser.
Nu dyker vi ännu djupare ner i karaktärerna. Vi får en tydligare bild om vilka de är, hur de har överlevt och vad som gör dem så viktiga. Sen, utan att spoila något, så introduceras vi till en ny karaktär vid namn ''0''.
Det är en svår bok att lägga ifrån sig. Man vill bara läsa mer.
Stjärnklart är den första av tre delar i en dystopi som utspelar sig i Sverige.
Boken gavs ut 2015, jag läste den inte förrän 2019. Men jag tror den har lika stor, om inte större inflytande på dagens samhälle. Elektronik har vi precis överallt. Det får samhället att rulla, vi kommunicerar med det, vi får rent vatten i kranarna och det håller kärnkraftverken i gång. Vad händer den dagen allting bara lägger av? Bilen startar inte, vattnet kommer inte ur kranarna och mat levereras inte till butiker.
Det är precis vad boken handlar om. Vi är så bekväma med att allt flyter som det ska. Men nu får vi se hur sårbara vi är och hur svårt det är att överleva när man ska börja odla mat och införskaffa rent vatten på något sätt. Med de olika karaktärerna i boken får vi en tydlig beskrivning av samhällets reaktion på den värld som raserar.
Wilderäng visar på goda kunskaper, bra research och detaljerade beskrivningar i hur man överlever olika situationer och faror som kan uppstå när samhället slutar fungera. Ibland när jag satt och läste, så kunde jag stanna upp, se mig omkring och tänka ''elektroniken fungerar faktiskt, allt är som det ska vara.''. Man blir verkligen fängslad av boken.
Höstregn är den andra och avslutande delen av Lars Wilderängs thrillerserie. Som jag har längtat efter ett avslut.
Vi kastas rakt in i händelsernas centrum, där första delen avslutades. Ryssland har avancerat sitt anfall mot Sverige och gått i attack med kärnvapen, större delen av Europas elektricitet är utslagen.
Vi fortsätter att följa Johanna, Jonas och Christian i deras kamp att försvara Sverige och utplåna ryssen. Finns det ens något sätt att ta sig ur denna situation nu när Ryssland har gått till attack och även befinner sig i landet? Sverige står hjälplöst och det enda sättet att få hjälp är att vända sig till Rysslands största fiende, USA.
Man kan säga att Wilderäng har gjort ett fantastiskt jobb med sin research. Det ser man tydligt när han återigen skryter om sina kunskaper inom det militära. Vi ser ordentliga och detaljrika beskrivningar på militärens utrusning och fordon, samt Sveriges försvar överlag.
Det är rent ut sagt en fängslande bok. Man vill bara veta vad som händer härnäst och hur situationen kommer utvecklas. Kommer Sverige att klara sig? Om man inte har läst Höstsol, så bör man göra det innan man börjar med Höstregn. Annars kommer man inte ha någon förståelse för vad som händer i Höstregn.
De få personerna som är kvar gör allt för att överleva. Men när man har tusentals zombier precis utanför murarna på Carlstens fästningen, så är det inte lätt. Återigen lyckas Wilderäng skriva på ett sätt som fångar ens intresse. Med händelser som utvecklas och förändras på bara några få sidor, vill man inte lägga ifrån sig boken. Vi kommer att introduceras till några nya karaktärer i boken som tar Silverbane och större delen av gruppen på resa till Norge och över Nordsjön över till Skottland i jakt på fler överlevande.
Har man läst de två tidigare böckerna, har man byggt en ordentlig relation med dessa karaktärer. Just Silverbane blev en personlig favorit för mig och jag är väldigt besviken på hur det blev för honom i den här boken.
Kommer mänskligheten att överleva det fruktansvärda hotet det står inför? Eller är det jordens undergång? Ja, det får ni läsa er till.
Jag rekommenderar start hela Stjärn-trilogin till den som tycker om att läsa en spännande berättelse om överlevnad. Självklart ska böckerna läsas i rätt ordning, så man är med på noterna och förstår vad som händer.
Svart flicka, vit flicka handlar om två helt olika flickor, som ska dela studentrum.
Boken utspelar sig på ett college i Amerika, där Minette, en svart flicka, och Genna, en vit flicka, delar rum. Genna, en lugn och trevlig tjej med en far som vänsterradikal advokat och mor med knarkproblem. Hon är släkt till en av grundarna av colleget, men det vill hon inte prata om.
Minette, en självupptagen och otrevlig person. Hon kom in på colleget tack vare ett stipendium, men upptäcker snart att hon inte klarar studierna så bra. Minettes mamma är omtänksam och skickar mat varje vecka och hennes far är pastor.
Genna vill vara vän med Minette, men Minette är hellre ensam och bryr sig inte om Genna. Minette utsätts för rasistiska hot och hela skolan blir chockade över vad som händer. Genna anklagas av husmor för saker hon inte gjort, men hon vet vem det är. Genna försöker stötta sin rumskamrat genom situationen, men Minette låser in sig på rummet. Genna misstänker vad som kan hända, men hon låter det ske.
Väldigt bra bok, med bra handling. Den visar tydligt Amerikas syn mot mörkhyade förr i tiden. Boken har en tendens att hoppa i tiden, utan att man riktigt hänger med på var man är.
Lars Wilderängs Höstsol är den första av två delar i en skrämmande thrillerserie. Vi får följa med på ett verklighetstroget scenario där Ryssland invaderar Sverige.
En ubåt i Stockholms skärgård, där misstankarna riktas mot väst. Vapen i Irak som borde ha förstörts efter kalla kriget.
Wilderäng tar med oss på ett äventyr som sakta men säkert byggs upp och avslöjar ett realistiskt scenario som inte alls är helt otänkbart idag. Vi blir introducerade till flera personer som har olika befattningar inom Sveriges försvar och säkerhetspolitik, men även inom Rysslands motsvarighet. Wilderäng har ett speciellt sätt att beskriva karaktärerna i sina böcker, man får verkligen en känsla rörande vem personerna är och man bygger på ett sätt en relation med dem.
Wilderäng visar verkligen på stort intresse och goda kunskaper inom det svenska försvaret. Vi får tydligt och detaljerat se hur ministrar skyddas av SÄPO, hur Sverige organiserar sitt försvar och vi djupdyker ner i hur försvarets olika fordon fungerar och hur personalen i fordonen arbetar.
Boken fick mig att stanna upp i några minuter och fundera på det läskiga scenariot, som faktiskt skulle kunna hända. Är vi förberedda? Kan Sverige verkligen stå emot ett angrepp från öst?