I Bombay i Indien lär huvudkaraktären Lindsey känna människor från samhällets alla olika klasser. Han bor i de fattigaste delarna av Bombay och lär senare känna de allra rikaste. Boken ”Shantaram” beskriver Bombay och Indien på ett färgrikt och starkt sätt. Som läsare får man både tydliga miljöbeskrivningar som en förståelse för Indiens komplexa socio-ekonomiska situation. Det är en bok som gör att man som läsare verkligen vill resa till Indien och uppleva detta intressanta land!
Boken är väldigt spännande eftersom Lindseys liv är ett fullt av äventyr. Shantaram är skriven av Gregory David Roberts och boken bygger på flera händelser från författarens egna liv. Gregory David Roberts var, likt huvudkaraktären Lindsey, dömd brottsling i Australien som flydde landet till Indien på 1980-talet. Detta tycker jag gör boken än mer spännande att läsa eftersom så många händelse är inspirerade av författaren Gregory David Roberts egna liv.
Boken är inte den allra mest lättlästa och den består av många sidor. Samtidigt är det en bok som man kan lägga åt sidan ett tag, för att sedan återuppta när suget kommer tillbaka. Shantaram av Gregory David Roberts är en klassiker som är väl värd att läsa!
Romanen "The Librarian of Auschwitz" är skriven av Antonio Iturbe. Boken handlar om den unga 14-åriga Dita Adler. Hon befinner sig i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau och även om hon inte vet det än, är andra världskriget på väg att ta slut. Dita Adler och hennes mor och far har varit i Auschwitz-Birkenau sedan december 1943. När boken börjar är det januari.
På Auschwitz-Birkenau har den före detta idrottsläraren Freddy Hirsch startat en hemlig skola för alla barn och unga som bor i Dita Adlers kvarter. Dita Adler får snart en av de viktigaste uppgifterna i Auschwitz-Birkenau, hon blir bibliotekarie med ansvar för de väldigt få böcker som skolan har lyckats få tag i.
Antonio Iturbe skildrar en av historiens mest hemska skeenden. Människornas situation i Auschwitz-Birkenau är fruktansvärd, men Antonio Iturbe lyckas ändå skildra människor med hopp.
Boken Isprinsessan av Camilla Läckberg är en deckare och spänningsroman. Det är den första boken av nio om författarinnan Erica Falcks liv i Fjällbacka.
Handlingen kretsar kring dels Erica Falcks privatliv, dels om mordet på Alexandra Wijkner. Erica Falck är en författare som återvänt till sin barndomsstad Fjällbacka för att reda upp sina föräldrars dödsbo. Snart träffar hon även sin barndomskärlek Patrick, och de inser båda att de aldrig kommit över varandra.
Samtidigt blir utredningen av dödsfallet Alexandra Wijkner allt mer komplicerad. Alexandra Wijkner hittas av Erica Falck i sitt hus, vars värme stängts av. Därför har Alexandra Wijkner efter sin död i badkaret frusit i det som var badvatten.
Isprinsessan av Camilla Läckberg är en mycket välskriven bok som lockar till vidare läsning. Det är en spännande handling, som innehåller spänning, kärlek, mord och sensation.
Författaren Jojo Moyes roman Sophies historia utspelar sig i Frankrike år 1916. Första världskriget härjar och romanens huvudkaraktär Sophie Lefèvre bor precis vid krigets front. Hon sköter om och driver sin familjs hotell i deras lilla stad som har blivit övertagen av de tyska trupperna.
På hotellet håller även den tyska militären till och de ser till att njuta av mat och dryck. Men så en kväll så tvingas Sophie Lefèvre möta truppens högsta kommendant. Han har nämligen fått syn på ett porträtt av Sophie Lefèvre. Att porträttet är målat av hennes make, som befinner sig på slagfältet, bryr sig kommendanten desto mindre om. Han blir som besatt av Sophie.
Sophie Lefèvre bestämmer sig för att ge sig in i en katt och råtta jakt som kan leda till antingen död eller befrielse.
Jojo Moyes roman är likt hennes andra böcker en välskriven historia som handlar om en stark kvinna.
Det är inte konstigt att romanen ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr har prisats med såväl Pulitzerpriset som en Carnegie-medalj. Doerr skildrar andra världskrigets fasor på ett unikt sätt. Genom två parallella berättelser får läsaren följa den franska unga och blinda flickan Marie-Laures flykt från Paris och hennes liv under Tysklands ockupation av Frankrike. Och i Tyskland växer samtidigt Werner upp. Han drömmer om att bli radiotekniker, men trots att han är begåvad har han få möjligheter eftersom han växer upp på ett barnhem i en fattig gruvstad. På grund av sin begåvning skickas Werner snart till en i Nazityskland väl ansedd Hitlerjugend-skola.
De två ungas öden skildrar Tyskland och Frankrike under andra världskriget och hur det är att växa upp i en värld som aldrig mer kommer att vara sig lik. Romanen är välskriven och medryckande och Anthony Doerrs berättarteknik får en att vilja sträckläsa hela boken, men att man samtidigt vill att historien ska fortsätta för alltid.
Slutligen är romanen ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr en väldigt vackert skriven roman med en unik berättelse med ett oförutsägbart slut.
Det är inte konstigt att Johannes Anyurus bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har fått fantastiska recensioner i såväl Sverige som internationellt och att boken tilldelades Augustpriset 2017. Författaren Johannes Anyurus unika språk och sätt att berätta gör läsningen till en upplevelse som stannar kvar långt efter att boken är färdigläst. Därutöver är boken en högaktuell och samhällskritisk analys av vår samtid. Boken är en dystopi och handlar om ett Europa och ett Sverige som styrs av högerpopulistiska och fascistiska rörelser. I Sverige måste muslimer skriva under vad som kallas för samhällskontrakt. Annars stämplas de som Sverigefiender.
Anyuru berättar skickligt en historia som spänner över tid och rum, nationer och kontinenter. Med ett balanserat och unikt språk introduceras läsaren till bokens huvudkaraktärer, en småbarnspappa som är författare och muslim, och en flicka som kallar sig för Tundraflickan som säger att hon kommer från framtiden.
Att läsa De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en läsupplevelser som är svår att beskriva. Efter att ha läst sista sidan hoppas man att fler kommer att läsa boken, för att uppleva Ayurus språk men också för att förhindra att hans dystopiska berättelse faktiskt inträffar.
Kokboken "Zeinas green kitchen : Gröna recept från olika delar av världen" är gjord av Zeina Mourtada. Zeina Mourtada har tidigare gett ut en annan kokbok och hon har även en välbesökt blogg om mat som heter Zeinas kitchen. Utöver detta har hon medverkat i tv-program och därför blivit en välkänd profil. Kokboken finns på svenska och arabiska.
Kokboken innehåller många spännande recept och är verkligen en inspiration. Recepten i boken är vegetariska eller veganska, men rätterna är inte bara för de som endast äter växtbaserat. Istället är boken perfekt för den som vill börja äta mindre kött och fisk.
Boken innehåller dessutom många vackra och inspirerande bilder av Zeina Mourtadas goda mat. Jag kan inte vänta innan jag har hunnit prova flera av hennes recept!
Boken Toner i natten är skriven av den kända författaren Jojo Moyes. Romen utspelar sig under nutid i England. Boken handlar om förlust, glädje, kärlek och att hitta tillbaka till sig själv.
Isabel är en välkänd violinist som har spelat i symfoniorkestrar världen över. Hon har en våning i London där hon bor med sin make och deras två barn. Men plötsligt förändras allt när hennes man dör och Isabel förlorar sig själv i sorgen. Tills hon ärver en herrgård ute på landet. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landet och ett nytt liv.
Men allt blir ändå inte som hon tänkt sig. Herrgården är ett renoveringsobjekt och Isabel är fortfarande som förstelnad i sin sorg. Och vem kan hon lita på i den lilla byn, där alla verkar veta allt om alla men inte säger hela sanning till Isabel.
Boken "Park Avenue Summer" är en mix mellan ”Sex and the City”, ”The Devil wears Prada” och ”Mad Men”. Genom Alice Weiss får läsaren upptäcka New York under 1960-talet, från det glammiga och lyxiga till The Villages kreativa konstnärskvarter.
Genom huvudkaraktären Alice Weiss beskrivs dels 60-talets samhällsförändringar i USA i relation till den den feministiska rörelsen under 1960-talet, dels hur det är att som ung kvinna söka lyckan i New York. Boken kretsar kring ikonen Helen Gurley Browns kamp för att förändra Cosmopolitan från en tidning för 50-talets hemmafruar i USA, till det magasin som finns i dag – en tidning som skriver om hur det är att vara ung kvinna, sex, relationer och karriär. Helen Gurley Brown fanns i verkligheten och spelade stor roll i den så kallade andra vågen av feminism.
Boken är lätt att läsa och passar såväl den som är ute efter en bra historisk roman, som den som vill veta mer om Helen Gurley Brown och feminismen under 1960-talet i New York. "Park Avenue Summer" har lovordats i recensioner, och det är lätt att förstå varför. Författaren Renée Rosen lyckas verkligen måla upp och beskriva 1960-talet i New York väl.
Romanen "Binas historia" tar sin början i framtida Kina. Här jobbar man med att pollinera träd eftersom det inte längre finns några bin kvar i världen. Det kan låta harmlöst, men de små surrande insekterna är en av världens väldigt viktiga varelser för att jordens ekosystem ska fungera. Författaren Maja Lunde har i sin roman "Binas historia" skrivit en historia om en möjlig katastrofal framtid.
Genom att berätta tre olika historier, skilda över tid och rum, binds den här berättelsen samman. Det som historierna har gemensamt är deras fokus på bin.
Maja Lunde har skrivit en vacker bok om hur något som kan ses vara så obetydligt kan få förödande konsekvenser för vår jord. Det är en viktig bok som alla bör läsa. Inte bara för att budskapet är viktigt, utan även för att boken är så himla bra och läsvärd!