Sagan om ringen-triologins förtjänster är de fantastiska miljöerna (jag förstår verkligen att Nya Zeeland, där filmerna spelades in, har blivit ett populärt resmål bland både filmentusiaster och andra), musiken (storlagen!), och sminket (helt otroligt hur bra de lyckats med allt från människor till hobbits och orcher!). Skådespelarlistan är imponerande med namn såsom Viggo Mortensen, Liv Tyler och Orlando Bloom -men ingen av dem gör sin bästa rollprestation i den här filmen.
Av och till är filmen rent ut sagt seeeeg, även om den emellanåt också är spännande och välgjord.
Brott och straff står nog med på alla listor över böcker man ”måste” ha läst. Den här tjocka romanen från 1800-talets senare hälft är helt klart en del av allmänbildningen, och första gången jag lästen den var på svenskan i gymnasiet. Boken handlar om en ung, utfattig student och större delen av boken avhandlar känslor av skam, skuld, ångest och depression. En bok som är tung att läsa, jag rekommenderar att man läser den i skolan, med kompisar eller i bokklubb, så att man har någon att diskutera den med. Den väcker helt klart starka känslor!
Tetris är det klassiska spelet från 80-talet som går ut på att vända och vrida färgglada klossar rätt, så att de passar ihop och bildar fyllda rader. Kul tidsfördriv som passar både stora och små!
I ”en oväntad semester” tar Marian Keyes upp ett svårt ämne, men med humor och lättsamhet.
Rachel lever ett vilt liv i New York med mycket festande, killar och droger, och när hon tar det ett steg för långt griper hennes familj in. De tar med henne hem till Irland där hon skrivs in på rehabilitering.
Som alla Marian Keyes böcker är denna lättläst och underhållande, men jag hade önskat en mörkare underton eftersom det är ett väldigt viktigt och allvarsamt ämne.
När då då? Är ett sällskapsspel som passar hela familjen (utom möjligtvis de allra yngsta). Jag spelade med min systerson som bara är 6 år, och vi tyckte båda att det var jättekul! Spännande att sätta sina kunskaper på prov, och om man inte kan, så är det bara att gissa hej vilt! Kanske fastnar till och med lite ny kunskap i huvudet...
Douglas Adams bok ”Liftarens guide till galaxen” borde vara obligatorisk att läsa i skolan!
Med humor och värme får vi följa jordbon Arthur Dents och utomjordingen Ford Prefects vilda, och mer eller mindre ofrivilliga äventyr genom galaxen. Bör läsas med näsdukar till hands, tårarna kommer spruta av skratt...
Finns även som radiopjäs, film, teaterpjäs, och gudvetvad!
Beth lämnas över till barnhemmets vård som åttaåring, där livet och vardagen är grå och utan större hopp. Men Beth finner två saker som hjälper henne fly från barnhemmet och verkligheten: schack och lugnande piller.
I barnhemmets källare lär sig Beth schackspel av vaktmästaren, och hon visar sig vara extremt begåvad, och får möjlighet till ett helt annat liv...men i bakgrunden lurar både tablett- och alkoholmissbruk.
Jag trodde inte att jag skulle gilla den här filmen alls, men den är ett mästerverk! Den vacklande balansen mellan mörkret och hoppet är ljuvligt bittersöt, och både skådespelare och miljöer är perfekta. Klart sevärd!
Filmen bygger på boken med samma namn.
Den unga och ambitiösa New York-läkaren Zoe Hart drömmer om att bli hjärtkirurg, precis som sin pappa, men när hon plötsligt ärver halva delen av en läkarpraktik i den lantliga lilla staden Bluebelle ändras hennes liv tvärt. I Bluebelle är livet ett helt annat än det hon är van vid...
Så himla mysig feel good serie!
En helt underbar bok om att ”komma ut” som transperson, den första boken i ämnet som faktiskt riktat sig till barn och ungdomar som jag läst.
Måns har följt med sin mamma till Malmö över sommaren, medan Måns pappa är kvar hemma i Stockholm. Pappan har nämligen svårt att acceptera att hans barn inte är en dotter, som han alltid trott, utan i själva verket en son. I Malmö är det ingen som känner Måns, och han känner att han får en ny chans, där träffar han Mikkel, och en stark vänskap bildas.
En av sakerna jag gillar allra mest med boken är att den inte fokuserar på Måns som transperson, utan främst på den fina vänskapen mellan Måns och Mikkel
Betty Suarez är en ambitiös, ung kvinna som drömmer om att jobba med att skriva. Hon får jobb på tidningen Mode, som assistent till ansvarig utgivare Daniel Meades. Betty får det tufft på redaktionen, som är full av ytliga, självupptagna människor som gärna driver med henne, men Betty har hjärtat på rätta stället och är modigare än ett lejon!
Serien följer både Betty och hennes kollegor på mode-redaktionen på Manhattan och hennes familj i queens.
Rolig serie med underbara America Ferrera i huvudrollen!