Boken ger ett gott underlag för att försöka förstå bildandet av arvkungariket Sverige och man får en noggrannare förklaring till olika tendenser i dåtidens politik och skifte av religion. Jämförelser med olika allianser i Europa ger ännu mer för att förstå tidsandan och den hierarkiska makten i alla samhällslager.
Allt var inte så svartvitt som man fick lära sig i grundskolan!
Faktiskt är det många svenskar som gjort stora upptäckter inom vetenskaperna och Scheele är en av dem. Det är berättelsen om en man som gjorde stora rön inom kemin utan universitetsutbildning, utan han blev apotekare via gesällsystemet. Det är fantastiskt att läsa vad han åstadkom under sitt korta liv. Romanen bygger bland annat på brev.
Tekla är en akutläkare på Nobelsjukhuset. Hon har fotografiskt minne och minns därför allt hon läst. Det har hon nytta av när hon ställs inför en smitningsolycka och en förvirrad kvinna. Olyckan har förgreningar till rysk maffia.
Vi får ta del av intrigerandet både inom polisen och på sjukhuset samtidigt som Tekla går runt på amfetamin och energidrycker.
Trots det lite osannolika upplägget är det en bladvändare som läkaren Unge lyckas göra trovärdigt.
Här får man följa med författaren på resor i underjorden på olika platser i världen. Han beskriver faror och skönhet, möten och människor och elementens raseri ur ett tvärvetenskapligt sätt. Historia blandas med kemi, krigshistorier med biologi! En bok att grotta ner sig i!
Ett mord på stranden leder till att ett cold case får nytt liv. Polisen Tess, som är chef för dessa fall, får utreda Annikas försvinnande parallellt med seriemördarens dåd. Författaren har hämtat inspiration från ett annat olöst fall, där offret inte har hittats. En stark inledning på en ny serie.
Även Alexander Onofrie är författare till berättelsen om Garbo fram till ljudfilmsepoken. Man kan ana att författarna är vana att skriva för teater och film med nogsamma beskrivningar av dramatiska miljöer och lite tröttande användning av branschuttryck. Jag tror dock att de ger den skygga Greta Garbo rättvisa!
Hulda Hermansdottir, mordutredare i Reykjavik, lämnar tillfälligt sökandet efter Unnur, en flicka som varit försvunnen en tid för att undersöka ett dubbelmord på Islands ödebebyggda östkust. Hon brottas samtidigt med tankarna på sin dotter Dimma.
Författaren lyckas förmedla ödsligheten och svårigheten med att bo isolerat under värsta snöovädret en julhelg. Man behöver inte läsa de andra delarna i trilogin för att hänga med i denna "Nordic noir"-historia.
Den åttonde boken om avdelning Q ägnas åt den mystiska, mångkunniga Assad. Adler Olsen är en mästare på personteckningar och tillåter sig att driva med sina karaktärer. Den här boken tar även upp problemen som de kom över Medelhavet har stött på, för författaren saknar inte samhällsengagemang.
I den här boken får vi lära känna Rose, kvinnan på avdelning Q, som genomgår en svår psykos. Carl Mörck och Assad får klara sig utan hjälp från henne, men brotten visar sig hjälpa Rose att minnas.
För ovanlighetens skull är psykopaten en kvinna. Advokaten Susanne vill bli av med "mänskligt avfall" som försnillande hjälparbetare, men även annat följer med. Hon får -motvillig- hjälp av prästen Jessica och bladen vänds snabbt.