Nikolina Bengtsson

Användarprofil

Bok

Produkttyp

Använd bok som present

En bok fungerar alldeles utmärkt att ge bort. Jag gör det själv nästan varje år. En så enkelt gåva, men som kan ge så mycket. En bok är ju en resa, en upplevelse eller till och med ett helt liv i en liten gåva. Välj en bok som du själv gillar extra mycket, som var en riktigt läsupplevelse för dig.

Min syster, seriemördaren

Bok av Oyinkan Braithwaite
Koredes syster Ayoola har gjort det igen. Men Femi blir det tre män hon har dödat. Tredje gången räknas man som seriemördare. Och för tredje gången måste Korede städa upp röran efter sin mördande lillasyster, som ännu en gång hävdar självförsvar. Korede vet att hon borde gå till polisen, men hon älskar sin lillasyster och blod är tjockare än vatten. Åtminstone fram till den dag då Ayoola börjar dejta en läkare på sjukhuset som Korede arbetar på. En läkare som Korede har varit kär i ända sedan första stund de träffades. Hon är inte villig att låta honom hamna på samma ställe som hon och Ayoola har begravt de andra männen. Men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster.

Min syster, seriemördaren liknar inget jag läst förut. Det är en historia om mord, men det är ändå inte riktigt en deckare/thriller. Kanske mer en spänningsroman om systerskap, lojalitet, våld i familjen, olycklig kärlek och psykopati. Samtidigt som det är en väldigt vardaglig historia om familjerelationer, men med en mörk twist och en stor portion svart humor. Det är en välskriven bok som går rakt på sak. Bara de första meningarna i boken lyder så här: 

“Ayoola kallar på mig med dessa ord: Korede, jag dödade honom. Jag hade hoppats att jag aldrig skulle behöva höra de orden igen.”

Den drar in en direkt och jag tyckte att det var svårt att lägga ifrån mig boken. 

Det var även intressant att läsa en berättelse som utspelar sig i Nigeria. Hur samhället ser ut och inte minst hur relationerna mellan män och kvinnor skildras. 

Det ska bli spännande att se vad Braithwaite kommer att skriva i framtiden.

Lotta på Bråkmakargatan

Film från 1992 regisserad av Johanna Hald
Underbar film! Tittar på den med hela familjen minst en gång om året. Hur kan man inte älska lilla Lotta? En av de bästa svenska barnfilmerna som gjort.

Mysteriet på Asthall

Bok av Jessica Fellowes
Det tog ett tag för mig att komma in i den här berättelsen, men när jag väl gjorde det så blev jag helt förälskad! Handlingen är intressant och fängslande. Och jag får lite Agatha Christie-vibbar av det hela. Där de olika pusseldelarna man får under läsningens gång kopplas ihop i slutet. Dock så är det en ganska typisk deckarberättelse, men Jessica Fellowes har skapat fina miljöer och djupa karaktärer. Själv är jag väldigt nyfiken på hur det går för Louisa och polisen Guy, om det stannar vid vänskap eller det blir något mer. 

Det här fångade verkligen mitt intresse och jag kommer definitivt läsa de andra delarna i serien. 

Twilight

Film från 2008 regisserad av Catherine Hardwicke
En underbar kärlekshistoria. En film som jag kan se om och om igen. Och jag tycker faktiskt att filmen är lika bra som boken, vilket inte händer så ofta.

Kråkorna

Bok av Peter Bergting
Det här är en grafisk roman som berör. Själva berättelsen är mörk, tragisk och mystisk. Meningarna är korta och för mig tog det ett tag innan jag fick in ett bra läsflyt, men samtidigt skapar de korta meningarna sen stor del av stämningen i boken. De fantastiska illustrationerna är suggestiva. Detta är så oerhört snyggt gjort av Fager och Bergling. Där text och bild integrerar genom alla sidor, och meddelandena från farföräldrarna smyger sig in lite överallt. Det finns så mycket att upptäcka på varje uppslag.

En bok om att acceptera sitt ursprung, att hitta sin plats i livet och finna sig själv. För mig är det väldigt ovanligt att en grafisk roman berör så här mycket och stannar kvar hos en. Definitivt värd nomineringen till Augustpriset 2020 för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Pitch Perfect 2

Film från 2015 regisserad av Elizabeth Banks
En mysig film som man helt enkelt mår bra av. Underbart soundtrack. Roliga repliker. Rebel Wilson gör ett fantastiskt jobb som Fat Amy, så rolig!

En uppföljare som är minst lika bra som första filmen.

Lisbet och Sambakungen

Bok av Emma Karinsdotter
Det här är en riktig högläsningspärla! Här blandas humor, sorg och allvar. En bok med lite Pippi Långstrump-känsla, massa hyss och tokigheter. 

Boken handlar om Lisbet som bor med sin farmor, Sambakungen, och hennes piratkatt Sixten. Hemma hos Lisbet är allt ett äventyr. Och oftast är det Sambakungen som drar igång leken. Sambakungen är nämligen inte så “vuxen” av sig, utan hon är barnslig och impulsiv. Så oftast är det Lisbet som får vara den vuxna i relationen. Farmor har även en tendens till att ljuga för att få som hon vill eller vinna i deras lekar. Hon berättar historier som sitt liv som spion och om de flickvänner hon haft i livet. Alla historier är märkliga och spännande och kanske inte helt osanna. 

Självklart älskar Lisbet sin farmor, men ibland skulle hon vilja ha det lite normalt. Och nu har hennes chans kommit. Hon ska nämligen börja skolan till hösten. Något som farmor inte vill, och försöker övertala Lisbet att inte göra. För det är nämligen inget roligt.

Det här är originellt och väldigt kul att läsa även som vuxen. Och passar alldeles utmärkt som högläsning för barn i lågstadieåldern. Både Lisbet och Sambakungen är två väldigt färgstarka och annorlunda karaktärer. Lisbet som funderar mycket på livet. Som aldrig har haft en annan vän än Sambakungen. Lisbet vars föräldrar inte har träffat henne på åtta år och inte ens känner igen henne på ett foto. En flicka som går sin egen väg. Och så Sambakungen som aldrig riktigt vuxit upp, som älskar geléhallon och ständigt drar ut Lisbet på nya knasiga äventyr. Men som samtidigt finns där för Lisbet när hon behöver råd eller tröst.

Stort plus för Hanna Gustavssons färgglada illustrationer. Så charmiga!

Lucky Number Slevin

Film från 2006 regisserad av Paul McGuigan
Det här är en av mina absoluta favoritfilmer. Den är fylld med humor, action och spänning. Och under hela filmen tror man att man vet vad som sker, men jag lovar du har ingen aning.

Josh Hartnett och Lucy Lius kemi är fantastisk.

Älskar verkligen den här filmen! Jag har säkert sett den 15 gånger och tycker den är lika bra varje gång, fast att jag vet vad som kommer att hända.
“Två hjärtans karameller” är en härlig feelgood, som garanterat får en att längta efter julen. Det är snö, småstadsliv, julmarknader och fudgetillverkning i skogen. En perfekt bok att sträckläsa, då den är relativt snabbläst och väldigt svår att lägga ner när man väl börjat läsa. Det är både gulligt och romantiskt. Historien är kanske lite förutsägbar, men vad gör det när boken är bra? Det här är mysläsning på högnivå. Då ska det vara lätt att relatera till, hög igenkänningsfaktor och lättsmält, och det är precis vad “Två hjärtans karameller” är. 

Och även om kärlekshistorien är förutsägbar, så skapar karaktärerna Ellinor och Mickes personligheter ändå lite kontrast i berättelsen. Micke som är lite av en enstöring och vill att saker ska vara som de alltid har varit och vill hålla på familjetraditionerna. Kontra Ellinor som pratar mycket och som gärna skapar förändringar. Båda har stött på sorg i livet, men hanterar det på två helt olika sätt. Deras motsatser skapar en lite mer spännande kärlekshistoria. Att berättelsen är uppbyggd med omväxlande perspektiv mellan Micke och Ellinor gör att man kommer närmare karaktärerna och får mer förståelse för dem. 

Boken skapar definitivt julkänslor och får mig att längta två månader framåt i tiden. Och efter fudge. Jag har varit jättesugen på fudge sen jag läste boken. Nu ser jag fram emot att läsa del 2 i serien, “Löften, kyssar och varm choklad”, som är Ellinors syster, Hillevis, berättelse. 
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.