Damerna Alma och Margit är två vänner som bor grannar i ett litet område i Tomelilla kommun. Dagarna är inrutade med träffar, kaffe dagligen, trädgårdsarbete och prat. Så kommer katastrofen och de meddelas att deras hus ska lösas in och jämnas med marken för att ge plats år en väg. Alma och Margit får flytta in på ett äldreboende i väntan på pensionärslägenhet men så händer saker som gör att det öppnas nya möjligheter och Alma smider planer...……..En underhållande rolig lättläst bok för hängmattan i sommar.
Simonas söta : Sagolika bakverk för fest och fika, är verkligen det. Sagolika bilder på vackra tårtor som genom sina tydliga beskrivningar är fullt möjliga att åstadkomma. Perfekt nu i studenttider, vi har prov bakat både enkla och lite svårare recept. Boken är uppdelad i olika områden och i olika svårighetsgrader. Lätt att hitta i och inspirerande bild på hur man kan dekorera. Flera nyare lite ovanliga utformningar, finns kärleksmumstårta, rulltårta med färskost, glutenfritt och laktosfritt, något för alla. Detta blir min ge bort present i sommar.
En bok som passar till nybörjare såväl som vana matlagare. De fem ingredienserna är utöver 10 basvaror som du förmodas ha hemma, så titeln är lite missvisande. Finns recept på frukostmat, smårätter, huvudmål och desserter. De flesta recepten är baserade på mycket grönsaker.
Jag har läst alla maria Gustavsdottern böcker och brukar alltid älska dem, de är en given present till mamma och svärmor. Den här boken är jag dock lite besviken på, vi får två historier om två kvinnor i olika tidsåldrar. Berättelsen ska knytas ihop av en värja men lyfter liksom inte riktigt. Birgitta, kvinnan i nutid reser hem för att städa upp i hemmet efter mammans dödsfall och börjar då läsa dokument som hennes pappa under sin levnad skrivit ner kring släktens historia. I hemmet finns släktklenoden värjan som pappan alltid sagt är värdefull och nu vill brodern ha den. Historien blir inte riktigt färdig och den är tämligen ointressant. Mer intressant är dock den parallella historian om styvdottern som måste lämna sitt arbete som piga och åka hem och ta hand om bror och styvfar, efter moderns död. Utspelar sig på 1700-talet och under tiden då Karl Xll:s krigståg mot Norge. Här blir det intressant att följa den unga Annika och hur hon löser sin situation, kvinnor är helt rättslösa vid den här tiden i Sverige, och det finns mycket att fundera kring. Som kvinnoskildring är den bra och intressant men berättelsen lyfter liksom inte och avslutas lite för tidigt. Jag hade önskat längre berättelse, vad hände sedan, hur blev det en berättelse av dessa två? Värd att läsa? Ja men ………...
Hanna en släktsaga, Valet. En bokserie om hur det är att vara kvinna och leva i ett samhälle som styrs av män. Hanna är en ung kvinna som lever i ett förhållande med en man som inte behandlar henne väl men så kommer en annan man in i hennes liv. Det är en berättelse om starka kvinnor och hur olika livet ser ut i våra länder. Hanna är ursprungligen från Danmark men historien utspelar sig både i Norge, Danmark och Sverige. Det är intressant att följa ett vardagsliv som speglar både fattig och rik, fjällsdrift och storgods och handlingen drivs framåt genom olika släktled. Kanske något många delar men väl värt att läsa till slut.
En bok helt i stil med Lucinda Rileys tidigare romansvit De sju systrarna. Läsaren får två berättelser i samma bok som knyts ihop i en röd tråd i slutet. Berättelsen börjar med en ovanlig vänskap mellan två flickor i Indien. Flickorna har olika bakgrund, Anahita från en fattig men förnäm familj och prinsessan Indira. Läsaren ges en spännande beskrivning av en svunnen tid i ett Indiskt palats. Så kommer första världskriget och flickorna splittras. Berättelsen tar en annan vändning och vi får möta Rebecca en amerikansk filmstjärna på besök i nutidens England. Hur dessa flickors öden och liv vävs ihop blir en underbar historia väl värd att läsas-