Lovisa Ståtenhag

Användarprofil

Tidningsprenumeration som present

Till den som vill hålla sig ajour med världsläget, men som inte själv tar sig för att betala för prenumerationer som tar hen förbi betalväggen är detta en perfekt klapp och ett bidrag till upprätthållandet av god journalistik.

Passar både studenten och mor- och farföräldrarna!

Bok

Produkttyp

Använd bok som present

Den perfekta presenten där du på samma gång kan ge bort bildning, upplevelse, vila och en elegant inredningsdetalj (om bokryggen är fin). Fördelen är att du som givare också kan ta del av boken utan att det behöver märkas och på så vis också kunna avgöra om den passar mottagaren. Det är också en present som är kul att få - för den säger något om vad givaren tänker om mottagaren och vad som kan passa den. En fullträff på många vis helt enkelt!

Boy Erased

Film från 2019 regisserad av Joel Edgerton
En film baserad på verkliga händelser om en homosexuell pojke som växer upp som son till ett pastorspar (tolkade av duktiga Nicole Kidman och Russell Crowe) i USA. När hans homosexualitet upptäcks skickas han på s.k. conversion therapy där knepiga och förnedrande metoder används för att försöka utplåna hans sexuella läggning.

En viktig film om den individuella erfarenheten av en hemsk verksamhet som haft stor utbreddhet i USA. En sorglig skildring som leder till eftertanke om hur kyrkor hanterat och kanske fortfarande hanterar homosexualitet i USA.

Sevärd och berörande!

Lifsens rot

Bok av Sara Lidman
Lyssnat på Radioföljetongen i P1 där Sara Lidman själv läst in denna del av Jernbaneeposet. Det är en upplevelse att höra henne läsa texten med sin egen betoning. Ett enastående språk - på en gång poetiskt, dialektalt, gammeldags men ändå förståeligt och talande. Bearbetningar och paralleller till bibelordet gör vissa delar särskilt intressanta ifråga hur olika människor tänker kring dem och kring meningen med livet.

Lifsens rot handlar om den handlingskraftiga mejerskan Rönnog som blir förälskad i den mindre bemedlade Isak Mårten och hur hon strävsamt jobbar för deras liv under svärfamiljens tak.

Jag måste läsa hela eposet själv vid något tillfälle, för att helt kunna njuta av formuleringarna och göra mina egna markeringar i texten.

Bohemian Rhapsody

Film från 2018 regisserad av Bryan Singer och Dexter Fletcher
Skarp skildring av bandet Queens väg från pubspelningar till världsscener. Många skickliga skådespelare och en träffsäker Freddie Mercury-tolkning. Sevärd och medryckande så att man får lust att spela Queen hela kvällen!

Mot bättre vetande

Bok av Hans Albin Larsson
Fastnade för titeln och köpte ett recensionsexemplar som fanns på Myrornas i Örebro. Författaren gör en rejäl genomgång av svensk skolhistoria från medeltid till nutid, med tonvikt vid politiska beslut och samhälleliga trender som präglat dess utveckling, särskilt under sista seklet. Mestadels lättläst för att vara facklitteratur, men ändå bitvis krånglig på grund av vissa, för mig okända, termer för olika skolföreteelser - finns dock ett behjälpligt lexikon i bokens slut.

Mycket intressant läsning som belyser viktiga punkter i svensk skolutveckling, så att man förstår varför skolan idag ser ut som den gör.

När man som 90-talist läser denna bok känner man sig sviken av vuxenvärlden i fråga om sin skolgång.

En läsrekommendation till varje politiker, rektor, lärare och skolintresserad medborgare - med hopp om att aldrig svika barnens rätt till utbildning.

The Social Dilemma

Film från 2020 regisserad av Jeff Orlowski
En dokumentär om hur de sociala plattformarna på internet och i appar är designade på ett sätt som ger oss psykisk ohälsa, får oss att bli mer polariserade i våra politiska ståndpunkter, gör oss enklare att manipulera till att tro på saker som inte är sanna, som gör att hela nationer kan instabiliseras på grund av att programmeringarna som genererar klick inte är reglerade överhuvudtaget.

Genom intervjuer med tidigare medarbetare på Google, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter etc. får vi en inblick i hur företagen tagit fram AI-algoritmer som lever sitt eget liv och hur dessa medarbetare insett hur de varit med och skapat något som de nu är tveksamma till - ja, etiskt oroade över - för vad händer när en generation växer upp mitt i detta system som kontrollerar och styr våra liv? Vad händer med de ungdomarna och barnen?

En dokumentär som starkt motiverar till att avsluta sina konton på sociala medier och begränsa skärmtiden.

Rekommenderar alla skärmanvändare att se den - för vi borde åtminstone få veta hur dessa plattformar funkar och hur de använder oss.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Film från 2020 regisserad av David Dobkin
En Eurovision-film med amerikansk blick. En mysig historia om hur en isländsk musiker och sångerska med mycket tur lyckas ta sig till Eurovision och framföra sitt bidrag. För varje Melodifestival- och Eurovision-fan är det här en film som kräver mycket självdistans och parodi på olika nationers stereotyper.
Det är en fin story om hur det alla motgångar till trots kan sluta med kärlek och lycka - och stolthet i den lilla hemorten där folk bara vill lyssna på dansband.

Många bra skådespelare och artister och väldigt ”Eurovision-igt” - så som man kan förvänta sig. Men just på grund av förutsägbarheten och alla stereotypa klichéer kring Abba, Ryssland, poängutdelning etc. blir det liksom bara måttligt roligt.

Deux points!
Mycket intressant, om än något daterad, läsning om hur släktförhållanden och syskonskarors sammansättning påverkar hur man blir. Särskilt spännande var det att läsa om satellitöverföring där en förälder omedvetet ser sin far eller mor i sitt barn och försöker ge barnet samma egenskaper. I avsnittet om partnerval lärde jag mig även att man tenderar att omedvetet ersätta en gren av släkten som gått förlorad, i sitt val av partner, t.ex. kanske man fattar tycke för någon som liknar morfar och på så vis fyller hans roll (även om man inte nödvändigtvis träffat morfadern).

Kvinnor verkar också hamna i en brännpunkt i livet när de blir lika gamla som deras mor var när hon födde dem. Kvinnan får då ett plötsligt behov av förändring och kanske skaffar barn eller beger sig på någon resa.

Tycker dock att avsnittet om storfamiljer var något kort och hade ännu mer velat läsa om hur det påverkar en att växa upp i en stor syskonskara. Jag som fjärdebarn i en fembarnsskara, tredje dotter mellan två bröder kunde inte känna igen mig i någon av beskrivningarna och uppfattar att boken tyvärr inte kunde lära mig så mycket om mig själv, även om jag kunde lära mig saker om andra syskon och släktingar.

En bok väl värd att läsa om när nästa generation växer fram eller i rent släktforsknings

Snabbare än döden

Film från 1995 regisserad av Sam Raimi
En film som utspelar sig i en liten laglös stad i det vilda västern. Den unga cowboykvinnan Ellen kommer till staden för att hämnas mannen Herod som mördade hennes far som var sheriff.
Herod styr staden och skor sig på sin goda skjutförmåga.

När Ellen kommer till staden dras hon snabbt in i en quick firing-tävling tillsammans med bland andra en motvillig pastor, Herod och Kid (sonen som Herod inte vill kännas vid).

En actionfilm i historisk miljö med mycket stunt, pangpang och rå död, men som också handlar om en kvinna som tar för sig i en värld som domineras av män och om den blodiga kampen för en
ny ordning i en ond och laglös värld.

En stark fredagsfilm som rekommenderas för den som gillar action, vilda västern, en ung Leonardo DiCaprio, en färgstark kvinnogestalt, kostymdraman och/eller riktigt bra namnkunniga skådespelare. Här är en film för många smaker!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.