Löfstad är ett vackert slott beläget strax utanför Norrköping.Det var det första slott som jag besökte på en skolutflykt i årskurs 4.
Jag blev helt begeistrad av persongalleriet som guiden målade upp,familjen Piper ,De La Gardie och Axel von Fersen var några av de som bott på Löfstad.
Det var även historier om tjänstefolk,bland annat den olyckliga pigan som av misstag fick Löfstad att brinna och hur det sägs att hon tog sitt liv genom att dränka sig i Löfstadsjön.
Självklart ska ett slott ha sina spöken och sägner,ett av rummen har en mystisk fläck-vissa säger att det är blod andra rost.
Klockor som stannar när död förebådas,många historier finns som man kan ta del av under deras spökvandring.
Det är inte bara ett slott,en vacker park finns där midsommarfirande sker varje år.Det finns även ett bra café med hemgjorda våfflor eller restaurangen som erbjuder a la carte och fine dine.
På hösten bjuds det på skördemarknad där fina grönsaker och rotfrukter säljs.
Löfstad är väl värt ett besök!
Alison är genialisk på att livliggöra historia.Återigen har hon porträtterat en drottning och en av Henry VIIIs fruar.
Anna of Kleve var den drottning som jag själv haft minst kunskap om men Alisons porträtt var spännande att följa.
Anna blev drottning för en kort period då Henry fick upp ögonen för Katherine Howard.
Anna är smart och motsäger sig inte skilsmässan.Hon blir adopterad som Henrys syster och kan leva ett rätt självständigt liv som kvinna i en värld styrd av män.
Hon blir god vän med Katherine och även med Henry.Att leva som ogift kvinna i denna tidsera var inte lätt men Anna lyckas navigera sig framHon blir utsatt för skvaller och straffet för det kunde leda till döden.Anna har en hemlighet,Otho som är hennes livs kärlek och som ger henne två barn,en son som placerades i en familj i Solingen och en dödfödd dotter.Denna hemlighet var också hennes livssorg,hon längtade efter moderskapet men fick aldrig uppleva det.
Otho är henne trogen i hovtjänst men också hennes älskare.
Hon överlever Katherines halshuggning,Henrys död och även hans efterträdare Edward VI.Även den bortglömda drottningen Jane som endast var drottning i nio dagar.
Anna levde ett långt liv och såg öden beseglas men känns som att hon ändå var nöjd med sitt liv.
En klart läsvärd bok om livet vid Tudors hov .
SOA är en av Sveriges skönaste festivaler.Den anordnas på Lugnet i Falun som är hemmastad för metalbandet Sabaton.Den går av stapeln i augusti ,omkring den 10e.
Naturligtvis spelar Sabaton men även en rad andra band ,både svenska och utländska artister.Det brukar vara omkring 15 000 besökare under de tre speldagarna.2019 var det människor från 40 olika nationer som var på plats med det gemensamma intresset att se artister framföra bra musik.
Vill man ha 3 roliga dagar fyllda av musik och härliga människor ska man verkligen bege sig till Sabaton Open Air!
Teater är en konstform som jag gillar .Att gestalta genom kroppspråk,mimik och tonlägen är en konstart som inte alla klarar av.Det tar längre tid och mer tankekraft av åskådaren än en film men kortare tid ön en bok.Många tankar och känslor väcks ofta till liv.
Nu under pandemin är det naturligtvis stiltje på dessa evenemang för det är inte samma sak att se en pjäs på TV som att sitta i en teatersalong.
Några av de bästa uppsättningar jag sett är på Östgötateatern i Norrköping.En vacker art deco inredning och lite lagomt sköna säten.Vänder man blicken uppåt ser man den magnifika kristallkronan som hänger från takets stuckatur.
Här började mitt teaterintresse när vi med skolan fick se föreställningar.Här har jag sett härliga musikaler(senaste var Rocky Horror Show),spelpjäser och en av de första jag såg var Hamlet med Rickard Wolff som Hamlet.
Östgötateatern är känd för bra uppsättningar och med spännande gästartister.Frankenstein med Anders Wendin(känd som sångare i Moneybrother) var en suverän föreställning.Scendekor av svartvita fotografier på skärmar som växlades.En tolkning som låg långt ifrån Mary Shellys bok men ändå suverän.
Att gå på teater kan jag varmt rekomnendera!
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om denna bok,den lämnar lite för mycket obesvarat för att jag ska känna mig tillfreds.
Jerker har ett vackert sprpkbruk och är mästerlig när han med ord målar upp miljöbeskrivningarna i detalj.Man känner dofter av skog,blommor och myllans förrutnelse.
Det är bra personbeskrivningar,syskonen Anna och Erik som är huvudpersonerna lyser klara genom berättelsen.Vad är det då som gör att jag inte kan komma underfund med om den är bra eller inte?Hela berättelsen är dystopisk,det händer saker och man tänker hela tiden att nu,nu måste det vända till något bättre men man får inga svar.
Handlingen är i ett Sverige som inte är,det är olika franktioner som krigar mot varandra.Människor avrättas,det är svält,sjukdomar som följer i en krigshärd.
Det boken verkligen får mig att fundera på är hur mycket jag själv skulle orka genomlida för att överleva.Svaret blir att jag vet inte,det svaret kan nog bara besvaras när faktum är fullbordat.
För mig blir den dystopiska känslan lite för deprimerande och jag inser nog att Jerker inte är min typ av författare.
Den tredje boken i serien om polisen Vanessa Frank.Att läsa en serie är lite som att besöka en kompis som man lär känna bättre och bättre,även om fallen är fristående så får man ett större djup i huvudkaraktärerna.
Vanessa är en ensamvarg,släpper inte in personer lätt i sitt liv och av många anses hon som en udda person.I Änkorna får man en lite mer sårbar Vanessa vilket gör att man inte kan undgå att gilla henne lite mer.
Än en gång korsas Vanessas väg med Nicolas Paredes som jobbar som livvakt.De två är ensamvargar men har en relation som betyder mycket för båda två.Det här fallet tar oss med i pengatvätt som leder till en IS-cell i Stockholm.En lyxeskort spelar en stor roll i fallet.
Natasja som Vanessa tog sig an i Råttkungen har kopplingar till IS-cellen och man känner verkligen för Vanessa när hon förstår att hon blivit förd bakom ljuset av en person som hon verkligen brydde sig om och släppte in i sitt liv.
Pengatvätten leder till avrättningar som är brutala och det är personer som är högt uppsatta i samhället.
Pascal ger oss trovärdiga karaktärer och miljöbeskrivningar och ett fall som mycket väl skulle kunna vara verklighet.Änkorna är en bladvändare så har man inte tid att sträckläsa ska man välja någon annan bok!
Jag ser fram emot nästa bok i serien.
Den här boken blir kul för den driver med normer,klyschor och allt däremellan till sin spets.
Kenny "Metal" Bladqvist är långtradarchaffis som får Lancelot Wiik som praktikant.Två totalt diametrala motsatser och ett åldersspann som gör sitt till.
Lancelot gör podden Stay Metal där han i smyg spelar in Metals sanningar om stort och smått.Det blir en hel del alkohol på deras resor men på något sätt lyckas de alltid få till det rätt.De lär av varandra.
När Metal har blivit invigd i podden blir det en signeringsturne genom Sverige,en hel del kändisar finns i periferin med lite omskrivna namn men det är lätt att lista ut vilka de är.
Det är rå humor rakt igenom men ändå med en skruv av baktanke.Det är svavelosande okvädingsord och mellan varven brutala kränkningar i ordform.Det är sexistiskt och stereotypt men jävligt roligt.
Har man svårt för svordomar,könsord och homosexualitet ska man absolut inte läsa boken,om inte läs och få skratta rejält.
Alison Weir vet verkligen hur man levandegör historia.
Bara 9 dagar efter Anne Boleyns avrättning blir hon Henry VIIIs tredje fru.Hon tjänade de två drottningarna innan henne och var i hetluften i arbetet bakom kulisserna som möjliggjorde äktenskapet och att bli drottning.
Det är ett porträtt av en väldigt empatisk kvinna som stiger fram.Hon var katolik och fick se sin tro reformeras ,avståndet till påven och Rom fortskred ,landet var delat i två läger angående religionen.
Hon lyckas dock med det som varken Katarina eller Anne lyckades med,att ge Henry en son men det var också en gåva som kostade henne livet.
Jag rekommenderar att läsa böckerna i följd eftersom man då får den historiska bakgrunden till den tidens England och hur det var att leva som kvinna,långt ifrån de självklara rättigheter en kvinna har idag.
Alison Weir är bra på att fläta ihop historian och få den att bli levande.Histoeian om just Anne Boleyn och dottern Elisabeth har fascinerat mig sedan barnsben.
Här får man ett bra porträtt om vem Anne var,och hur hon levde.Om man är fascinerad av Tudor-ätten så är nog hennes böcker några av de bästa att läsa.I serien om Henry VIIIs fruar och drottningar får vi deras liv levande och ur olika perspektiv vilket alltid är bra för att kunna komma sanningen så nära som möjligt.
Är man intresserad av historia är det här några av de bästa böckerna att läsa.
Alison har skrivit en djuplodande biografi om Katarina av Aragonien.Hon var först gift med Henry VIIIs bror,Arthur men då han dog pga sjukdom inleddes förhandlingar om giftermål med Henry.
Katarina är en djupt troende katolik och allt som hon företar sig gör hon med relifionen i bakhuvudet.Hon får lämna Spanien för att resa till äktenskap i England.
Hon är en person som vinner folkets hjärta och i början har hon och Henry ett väldigt passionerat äktenskap.Henry är en man som kräver mycket av Katarina,det han främst vill ha är en tronarvinge.De får flera barn,både söner och döttrar men det är bara dottern Mary som klarar sig till vuxen ålder.Några barn är dödfödda,några dör vid födseln och några inom det första året.
Detta tär på Katarina vilket inte är konstigt.Det tär också på äktenskapet. Henry är otrogen,lägger all skuld på Katarina att han inte kan få en son.Han begär skilsmässa under förevändningen att han måste ha en son! Han har fått upp ögonen för den unga Anne Boleyn och blir besatt av henne.Katarina flyttas längre och längre från hovlivet och blir mer eller mindre isolerad med sina tjänare. Hon har egentligen inget emot ett enklare liv men honn lever i tron att Henry ska komma tillbaka till henne.I perioder får hon heller inte träffa dottern Mary.
Katarina skriver till påven angående skilsmässan och kräver att han ska vara domaren i processen.Den katolska kyrkan var en maktfaktor som man lydde.
Ibland blir det lite segt då just så mycket handlar om skilsmässan men det är ett varmt porträtt av en kvinna som står rakryggat i det hon tror på och trotsar kungen vilket leder till indragande av privilegier.
Katarina dör med några få tjänare runt omkring sig av sviterna av upprepade lunginflammationer.
Är man intresserad av Tudor-perioden i engelsk historia så får man i denna en bra bakgrund till Henry VII och hans första fru Katarina av Aragonien.