Det går inte snabbt i denna, relativt korta (6 tim 9 min), ljudbok som utspelar sig i Kiruna och i de närbelägna norrländska fjällen.
Ha tålamod! Långsamt, långsamt bygger upp en (an)spänning. Vad har hänt? Vad kommer att hända? Vilka är Allis, Jonas och Raumo - egentligen?
Jag känner att det är svårt att säga något om denna debutbok ännu. Jag behöver läsa del 2 och 3 i trilogin för att kunna avgöra vad jag tycker om helheten. Men starten är lovande. Mycket lovande! Jag ser fram emot fortsättningen!
Jag har hittat en ny, dansk, favorit i deckargenren! Mordutredaren Martin Juncker tar sig direkt in i mitt hjärta. Mänsklig med fel och brister, utan att vara en superman eller helt dysfunktionell.
Vinterland, av Kim Faber och Janni Pedersen, är den första boken i en planerad serie. Det är välskrivet med ett högt tempo, en trovärdig intrig och ett aktuellt samhällstema.
Jag kan förstå att Vinterland vann danska kriminalakademins debutantpris i år. Nu väntar jag, otåligt, på nästa bok i serien!
Det mest somriga av allt! Jag brukar utmana mig själv att lyssna på a l l a programmen. Alltid positiva överraskning varje sommar.
Deckarsuccé!
Boken Ytspänning börjar med en rivstart, men växlar sedan ner lite i tempo när den rör sig från storstaden Paris till den lilla byn Avalone. Hit kommer huvudpersonen, kommissarien Noémie Chastain, efter en olycka i tjänsten som förändrar hennes liv.
Boken blev tydligen en succé i Frankrike och jag kan definitivt förstå varför! Välskriven, bra tempo, spännande och lite annorlunda historia. Det är fina miljöbeskrivningar och en huvudperson som är lätt att tycka om.
Jag verkar inte vara den enda i Sverige som fallit för författaren Olivier Noreks sätt att skriva då boken var nominerad till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman 2020 av Svenska Deckarakademin.
Lycklig är du som ännu inte läst denna franska pärla till kriminalroman! Nu är bara frågan om jag måste lära mig franska för att läsa mer av Olivier Norek, eller är flera översatta böcker på gång?
Tvångsförflyttningen av de renskötande samerna för 100 år sedan skildras med både allvar och kärlek i den boken Herrarna satte oss hit. Det är genom de tvångsförflyttades egna ögon som författaren Elin Anna Labba berättar historien om detta mörka kapitel i Sveriges historia.
Jag börjat lyssna men har svårt att hänga med i berättelserna och i bytet mellan språk. Då jag går över till att läsa istället går det mycket bättre.
Boken fyller en kunskapslucka jag inte ens var medveten om att jag hade! ”Hur kunde detta få hända?!” är frågan som dröjer kvar hos mig efter att jag avslutat boken.
Jag förstår att denna viktiga bok är nominerad till Augustpriset i år!
Boken Blodsband av Edvard Fenvik är, välförtjänt, nominerad till Årets bästa svenska deckardebut 2020 av Svenska Deckarakademin.
Det är en klassisk polisdeckare som är lättläst, välskrivet och snyggt upplagt. Texten flyter på med lätthet. Det är spännande utan att bli överdrivet eller alltför dramatiskt.
Jag njuter av att lyssna på hur polisinspektörerna Oscar Bodfors och Sascha Blagojevic och deras kollegor lägger ett pussel för att ringa in mördaren. Det känns befriande med huvudpersoner som verkar må bra, har ett fungerande privatliv och gillar att jobba ihop! Det känns helt enkelt som trovärdigt, något jag uppskattar efter en hel del deckare som tar ut svängarna rejält då det gäller dysfunktionalitet och psykisk instabilitet hos såväl förövare som huvudpersoner.
Jag ser fram emot flera böcker i serien, gärna snart!
Boken Brännaren av M W Craven vann CWA Gold Dagger Award 2019 och jag kan verkligen förstå varför!
Blurpen av Peter James - ”Mörk, vass och fängslande” - sammanfattar det väl.
Det är välskrivet, bra tempo och flera oväntade vändningar. Precis som det ska vara i en bra deckare.
Dessutom ser jag omgående med lätthet huvudpersonerna framför mig. Washington Poe och Tilly Bradshaw. Ett fint porträtt inte minst av den så intellektuellt begåvade, men socialt mer begränsade Tilly.
Jag kan verkligen se hur denna och följande böcker skulle kunna bli en bra deckarserie för TV
Annorlunda, som i nytt och fräscht! Förutom ett fantastiskt vackert bokomslag är denna deckare i sig en riktig pärla!
Jag slukar boken och känner mig direkt förflyttad till de italienska alperna och till kommissarie Teresa Battaglias värld. Hon löser brott genom att använda sin skarpa hjärna, som dock har börjat svika henne allt mer.
Det är välskrivet med ett vackert språk. Jag kan med lätthet se både naturen och individerna framför mig. Det är dessutom spännande och engagerande, utan att bli blodigt eller alltför skruvat.
Jag är så glad att jag hittat författaren Ilaria Tuti och att jag kan fortsätta direkt med bok nummer två i serien, Den sovande nymfen, som just kommit ut på svenska.
Jag gillade böckerna i Neapelkvartetten av Elena Ferrante, även om jag inte tillhör den mest hängivna skaran.
I författarens senaste bok, De vuxnas lögnaktiga liv, känner jag igenom sättet att skriva utifrån en ung flickas perspektiv. En ung flicka, Giovanna, på väg att bli en ung kvinna.
Jag tycker boken börjar rätt trevande. Jag har lite svårt att hålla fokus, men lyssnar på. Blir allt mer nyfiken på vart det ska ta vägen. Ungefär 1/3 in i boken tycker jag att det lossnat och sedan lyssnar jag koncentrerat och med glädje.
Det är, förutom temat om den unga flickan som mognar till en ung kvinna, två andra klassiska teman i boken. Dels den om familjehemligheter och dels den om klasskillnader. Jag tycker Elena Ferrante gör ett bra jobb! Klart läsvärd!
Den första och den största i sin genre. Fantastiska skådespelare och scener som blivit legendariska. Se den! Punkt.