Filmstjärnan Evelyn Hugo spelar huvudroller på bioduken och även hennes privatliv, som är under ständig granskning av skvallerpressen, är ett strategiskt skådespel. Men vem är egentligen denna mytomspunna aktris? Journalisten Monique blir kontaktad av Evelyn för att skriva ett reportage, tror hon. Det visar sig att motivet är ett helt annat. Under ett flertal intervjuer nystas Evelyns succé- och skandalfyllda liv upp, vi får inblick i Hollywoods oglamourösa baksida och Evelyn berättar hemligheter hon tidigare aldrig avslöjat.
Evelyn framstår som osympatisk och beräknande, hon sätter karriären före allt. Men som klyschan säger går allt inte att köpa för pengar. Då historien utspelar sig under en tid när homosexualitet var olagligt förstår man snart att Evelyn dras mellan svåra val och uppoffringar. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Evelyns personlighet, men jag vet att Jenkins Reid har skrivit exakt den typen av berättelse jag behövde läsa just nu. Den är spännande, lättläst och inte allt för djup. Uppslukande? Ja. Drabbande? Nja. Läsvärd? Absolut!
Välkommen till Amerika av Linda Boström Knausgård. Elvaåriga Ellen ber till Gud varje dag att hennes psykiskt sjuka pappa ska dö. När så pappan faktiskt dör slutar Ellen att prata, det hon säger kan ju faktiskt slå in så hon låter istället tystnaden tala. Brodern hanterar pappans bortgång genom att spika igen sin sovrumsdörr och mamman försöker febrilt intala dem att de är ”en ljus familj”.
Det här är en fragmentarisk och vemodig berättelse om en familj där alla försöker hitta sin plats och hur de ska förhålla sig till varandra. På endast 90 sidor hinner man inte stifta någon djupare bekantskap med karaktärerna men tack vare Boström Knausgårds fängslande språk lyser svärtan och ångesten ändå igenom. Bräcklig och något obehaglig men läsvärd.
Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark är en grafisk roman som handlar om Dagmar och Elise, två medelålders kvinnor som möts på en vernissage och blir himlastormande förälskade. De inleder vad de kallar en Kulturtanternas relation a la Brokeback mountain där ingen av dem riktigt vill lämna sin man respektive hustru.
Genom vackra och stämningsfulla akvareller målar Furmark upp en berättelse där ovisshet och tårar blandas med ömhet och passion. Hjärna ställs mot hjärta, ska man stanna i den invanda tryggheten eller kasta sig ut och ge hän åt sina känslor? Det här är en så fin bok, tips!
Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi innehåller tre långnoveller som handlar om tre personer vilka hamnat utanför samhällets ramverk. En mor har inte råd att köpa nya underkläder till sin dotter, en man har nyss avtjänat ett fängelsestraff och har svårt att klara av livet utanför murarna. En storasyster behöver fly från en ohållbar familjesituation med sin lillebror och lillasyster.
Det här är berättelser som skaver men i slutändan finns hopp om en hjälpande hand. Rishøi belyser social utsatthet utan att det blir sentimentalt och hon gestaltar karaktärer som är helt igenom mänskliga. Missa inte detta guldkorn till bok!
I Året med 13 månader får vi ta del av kulturjournalisten Åsa Lindeborgs dagboksanteckningar mellan hösten 2017-2018, tiden då meetoo-kampanjen blev viral och Svenska Akademien skakades av skandaler och sönderfall. Lindeborg berättar även intimt och självutlämnande om personliga kriser likväl som glädjefyllda stunder.
Även om jag inte håller med författaren på exakt alla punkter är det intressant att få ta del av hennes tankar och reflektioner, skildrade på ett öppet och sårbart sätt. Vissa delar av boken är aningen provocerande, andra delar väcker sympati. Jag lyssnade på Lindeborgs egen ljudboksinläsning, vilket för mig gav berättelsen en extra dimension. Trots sina nästan 500 sidor avslutades boken på bara ett par dagar, vilket får anses vara ett gott betyg!
Efter att motgångarna kommit på löpande band bestämmer sig Nora för att dö. Men hon hamnar istället i Midnattsbiblioteket, någonstans mellan liv och död. Här vakar Noras gamla skolbibliotekarie Mrs Elm över böckerna. Däribland finns boken om allt Nora ångrat med sitt liv, och böckerna som berättar historier om hur Noras liv kunde sett ut om hon gjort annorlunda livsval. Genom dessa böcker får Nora chansen att testa på alternativa liv för att hitta ett hon verkligen vill leva.
Haig skriver på ett lättläst vis en riktig bladvändare som ändå är full med oväntade inslag som berör ämnen som psykisk ohälsa, suicid, missbruk, parallella universum och kvantfysik. Man vill hela tiden läsa vidare! Boken får en att reflektera över vad som är viktigt i livet och att oavsett vilka val vi gör kommer våra liv aldrig vara helt och hållet perfekta. Och det är bra nog. Det här är en bok jag rekommenderar!
Använd bok som present
Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje, så varför inte plocka en favoritbok ur bokhyllan och ge den vidare till en vän? Speciellt bra om det är en bok man vill diskutera med någon annan eller om man bara inte vill bidra till den rådande konsumtionshetsen.
Sandor lever ett inrutat liv där vardagarna kretsar kring arbetet på fabriken och helgerna spenderas med läsande, skrivande och flickvännen han egentligen inte älskar. I tankarna finns hela tiden Line, barndomskärleken från det krigshärjade land han flytt. När Line en dag dyker upp på fabriken vänds Sandors trista liv upp och ned.
Det här är en kort berättelse i Ágota Kristófs typiska stil där centrala teman är flykt, fattigdom, utanförskap och språk. Gillade man trilogin ”Den stora skrivboken” kommer man med största sannolikhet även att gilla ”I går” då likheten mellan böckerna är stor. Den som ännu inte har läst något av Kristóf har fantastisk läsning framför sig! 4+ av 5 i betyg.
Elisabeth och Isak är med om en bilolycka. Elisabeth överlever men det gör inte Isak. I fragmentariska tillbakablickar får vi följa historien som leder fram till olyckan, en kärlekshistoria som inte är så fin utan full av svartsjuka och manipulation.
Det här är en obehaglig berättelse som skaver rejält, den känns i hjärtat, muskeln. Jag upplevde den första tredjedelen av boken som tung att komma in i men sedan rasslar det på med Ahlströms målande miljö- och personbeskrivningar. Trots det känns det inte som att berättelsen når fram helt, det blir lite för klyschigt emellanåt och jag hade nog lite för höga förväntningar efter att ha läst ”Ett liv för lite”. Det är en läsvärd men svårbedömd bok som landar någonstans mellan 3 och 4 i betyg.
Daisy Jones & The Six är ett av 70-talets största (fiktiva) rockband men över en natt splittras hela bandet. I boken får vi i intervjuform följa bandmedlemmarna och ytterligare några personer i deras närhet. Bit för bit nystas bandets historia och händelserna som ledde fram till uppbrottet upp, men alla har sina egna minnen och upplevelser av vad som egentligen hände.
Det är fullt av dekadens och droger men här finns även vänskap och kärlek, alla känslor ryms i den här boken. Historien är i stora drag så väl berättad att man tvivlar på att bandet verkligen inte funnits på riktigt. Jag lyssnade på ljudboken vilket gjorde det lätt att hålla isär alla olika karaktärer. Det här är rekommenderad läsning, speciellt för alla musikintresserade.