Maria Grundvall vann första pris i romantävlingen Läs mig med Sommardrömmen. Det är lätt att förstå varför. Maria har ett trevligt språk och karaktärerna är så fint utmejslade att de nästan känns som ens bästa kompisar. Det är trivsamt att hänga med Anna när hon ska renovera den gamla trävillan i Kaskö. Alla som någon gång renoverat vet ju att det sällan går som planerat när man har med gamla hus och hantverkare att göra, likadant är det för Anna. Inte blir det lättare heller när både grannar och alla möjliga människor har åsikter om hur hon ska fixa till stället. Sommardrömmen är härlig feelgoodläsning såhär mitt i varma sommaren, det är rätt skönt att ligga i hängmattan och läsa om alla problem som renoveringen medför utan att behöva stå mitt i renoveringskaoset själv. Boken upptas inte bara av renovering, det är gammal vänskap, spirande kärlek och hög dos igenkänning för alla som kommer från en mindre ort. Författaren slår på huvudet på spiken när hon beskriver hur det är att som vuxen återvända till orten man växt upp i, där alla har koll på en och man överallt känner igen gamla klasskompisar och dess syskon. Boken bjuder på härliga skratt och ibland även vissa pinsamheter. Jag gillar att vi fick hänga lite biblioteket i boken och som jag kände igen mig med dessa lite omständiga låntagare som är dittvingade att låna en bok, såna har jag också träffat många gånger i mitt jobb på gymnasiebibliotek. Sommardrömmen är en varm och mysig roman som passar alla som vill ha något lättsmält med tuggmotstånd!
För han var redan dö är den tredje delen i serien med äldre kriminalkonstapel Anna Glad. Jag har helt missat den här serien och hade sannolikt missat även denna om inte boken dykt upp i brevlådan som en trevlig överraskning. Det är en lågmäld deckare utan stor action och detaljerade detaljer. För den skull är den ändå inte tråkig, tvärtom det är en riktig trevlig deckare med karaktärer som jag gillar. Anna Glad är en person jag fattar tycke för, liksom den pensionerade polisen Rolf. Anna är gravid och kämpar med att pussla ihop arbetslivet och privatlivet och hon vill inte riktigt trappa ner på jobbet när det händer så mycket spännande saker. Det är en deckargåta som förvånar mig och inte förrän vid slutet inser jag hur ligger till. Författaren är bra på att lägga ut lite villospår genom hela boken som i alla fall lurade mig. Jag gillar hur författaren skriver, det känns vardagligt och trivsamt och när varje kapitel inleds med en rolig ramsa kan jag inte annat än dra på smilbanden. Även om boken har ett ganska lugnt tempo så blir det aldrig segt, utan det tuffar på framåt hela tiden. Boken gick bra att läsa fristående, men för ännu större valuta är det nog bra att ha läst böckerna innan i serien, vilket jag är sugen på att göra nu!
I Selektiva Selma får vi följa pensionären Selma, som är en väldigt speciell person. Till en början har jag lite svårt för henne och undrar vad det är för människa, men efter ett tag kommer jag på mig själv med att plötsligt gilla henne och alla hennes egenheter. Hon är en frisk fläkt, med ett argt yttre men därunder gömmer sig ett stort hjärta. Vi får även följa den ensamstående mamman Eva-Lisa som kämpar med att få ihop vardagen med sonen Gabriel och samtidigt slita på det underbetalda jobbet på sjukhuset. En dag korsas Selmas och Eva-Lisas vägar och det lider in på vägar de aldrig kunnat tänka sig.
Det är en underhållande roman som är rolig att lyssna på men den har en hel del stråk av allvar i sig med. Som t.e.x. selektiv ätstörning som Selma kämpar med. Jag är glad att författaren tar upp ämnet, det är stor okunskap om diagnosen och det är bra att det uppmärksammas mer. Jag känner till selektiv ätstörning ganska bra då en person i vår närhet kämpar med det. Språket är rappt och i ett högt tempo, vilket passar mig perfekt som ogillar sega böcker. Boken knyts ihop på ett trevligt sätt till slut men ändå är jag nyfiken på hur det gick sen för alla. Kanske får vi veta det i en fortsättning? Jag fick boken som en trevlig överraskning med posten och hade tänkt läsa den framöver men så fick jag syn på den av en slump på Storytel och började lyssna istället. Jag har inte lyssnat på Maria Lyckow så mycket innan, men hon läser väldigt bra, så det gick bra för mig som ovan lyssnare att hänga med och hålla fokus genom hela boken.
Frej är galen i dinosaurier och gillar bara spagetti och tomatsås men ingen i hans klass gillar detsamma. Så mycket roligare det vore med en till likasinnad tänker Frej och som av en händelse finns plötsligt en till Frej i klassrummet morgonen därpå. Två Frej sover i Frejs rum den natten men det är inte nog och Frej dubblar sig igen och igen och snart har allt gått överstyr. Men är det verkligen så roligt när alla tycker om exakt samma som Frej?
Det här är en perfekt bok för barn som skräms av långa böcker med massa text som är krånglig att läsa. Boken är lagom lång och har ett enkelt tydligt språk som även de mer läsovana kan klara av. Det är underhållande att läsa om Frejs bravader och allt som sker när dubbleringarna eskalerar fortare än Frej kan påverka. Det är inte en typisk kill- eller tjej-bok utan den passar barnen oavsett vilket kön de är, vilket är bra. Översättningen är bra gjord och den känns väl anpassad till svenska förhållanden. Illustrationerna är coola och humoristiska och gjorda i svartvitt. Frej upprepar sig är en riktigt trevlig bok för barn från 8-9 år och uppåt!
Mulle på ridläger är den femte delen i serien i serien Mulles dagbok. Mulle är en liten busig ponny som mest tänker på mat, faror och att hitta på små hyss för sin matte Molly. I denna bok ska de åka på ridläger eller rättare sagt arbetsläger som Mulle kallar det. Slita och jobba i värmen är inget för Mulle, men kanske blir det inte så illa som Mulle tror!?
Jag gillar att det alltid i Lenas böcker är en bredd på hästar och raser. Här finns det alltid en härlig blandning av travare, fjordingar, nordsvenskar, korsningar och andra hästar. Det är så befriande att det är så i böckerna för i hästvärlden likt den övriga världen tenderar att vara rätt snobbig och endast de med ”rätt” raser passar in enligt en del. I boken beskrivs alla olika hästar med värme och en hel del humor. Mulle är som alltid otroligt charmig och uppfinningsrik och det händer ständigt massa saker runt honom. Jag högläste boken för sonen (9 år) och vi båda skrattade högt flera gånger åt alla tokigheter som händer. Sonen är inte alls hästintresserad men Mulle vill han gärna lyssna på ändå, han har verkligen fastnat för serien. Jag läste Mulle under min uppväxt och älskade honom då och gör det fortfarande, jag tror att jag nog aldrig kommer bli för gammal för Mulle. Mulle på ridläger är minst lika bra som de innan i serien och Lenas illustrationer är som alltid makalöst fina. Boken rekommenderas varmt till alla som gillar hästar och humor!
Veganboken är en inspirerande bok för alla som vill lära sig mer om vegankost. På ett lättillgängligt och inbjudande sätt får vi del av Sanna Brådings erfarenheter och tankar i ämnet vegankost. Sanna har själv varit vegan sen tonåren och jag gillar hennes tankesätt om att det ska vara enkelt och tilltalande och att det ska inte krånglas till. Man behöver inte byta ut hela sin kost utan kan börja att byta ut en del grejer mot vegankost, kanske köttbullar mot vegobollar till en början. Boken är oerhört lärorik, den bjuder på ett lexikon med veganord, näringslära för växtätare och dessutom ett helt kapitel om vegan och barn. Det är superbra med all information om hur det är att äta växtbaserat och allt presenteras på ett smakfullt sätt. Vi bjuds på mängder av inspirerande recept, där det verkligen finns något för alla smaker. Jag har provlagat flera av recepten ur kapitlet husman och de föll hela familjen i smaken. F*skpinnar med potatismos och hemlagad remouladsås är en ny favorit som vi ätit åtskilliga gånger redan. Boken är härligt färgsprakande med fina bilder, det är en kokbok som jag blir glad av att bläddra i! Boken rekommenderas varmt till alla som är nyfikna på vegankost!
Glasvinge är den andra delen i Köpenhamnsserien. Jag läste den första delen, Krokodilväktaren i höstas och gillade den. Huvudkaraktärerna Jeppe och Anette tilltalade mig och jag efterlyste då att få lära känna även Anette lite bättre och till min glädje får jag det i Glasvinge. I den här boken ligger fokuset istället mer på Anette än Jeppe och vi får lära känna henne privat som nybliven mamma med allt vad det innebär. Det här en riktigt trevlig deckarserie, jag har alltid haft en förkärlek för danska deckarförfattare, då jag tycker de skriver väldigt bra och Katrine sticker upp som en ny favorit bland de andra stora danska deckarnamnen.
Flera mord händer i rask takt och Jeppe med sina kollegor får fullt upp att hänga med i mördarens takt. Anette som egentligen ska vara hemma mammaledig kan inte riktigt slita sig från utredningen utan börjar åka runt och luska lite på egen hand. Det är en deckare som håller bra tempo hela tiden och med ett starkt driv framåt, mot slutet triggas spänningen upp så mycket att jag måste hetsläsa för att få veta hur det går. Även om tillvägagångssättet på morden är ruskiga och hemska så blir aldrig boken ett enda stort frosseri i detaljer med blod och kroppsdelar, vilket är ganska skönt att slippa och jag tror att boken därför kan passa många deckarläsare. Glasvinge är en deckare som håller hög klass och bjuder på underhållning, jag vill se mer av Anette och Jeppe och hoppas att det kommer fler delar framöver!
Bara min är den andra boken i serien Två världar som handlar om Juli som går i sexan. Juli älskar hästar och har drömt om egen häst under flera år och nu verkar det äntligen som hennes dröm ska gå i uppfyllelse. Hennes pappa har lovat att han ska köpa en häst åt henne nu när mamma och han flyttat isär och de ska skiljas.
Jag gillade den första boken om Juli och den här är till och med snäppet bättre. Här känns det som vi får komma Juli mer inpå djupet och ta del av hennes tankar och åsikter. Det är en realistisk skildring av hur det är när ens föräldrar flyttar isär och när man som barn hamnar lite mitt i mellan och inte vill göra någon föräldrar besviken. Jag tror att många barn kan känna igen sig i berättelsen och att den kan tilltala även de icke hästfrälsta läsarna. Boken tar även upp avundsjuka bland kompisar vilket också känns som ett ständigt aktuellt ämne. Jag kan känna igen mig i Juli från när jag var barn, jag drömde om en egen häst från jag bara var ett par år gammal och lyckan blev stor när jag som nioåring äntligen fick infria den drömmen. Boken är lättläst och har ett fint flyt och det märks att Pia är rutinerad på att skriva hästböcker. Det är trovärdigt och väldigt bra! Serien passar barn från 9-10 år och uppåt, men kan även läsas med stor behållning när man är vuxen!
Sommarkollot är en bok som berör. Ella slutar trean och är utanför och mobbad i skolan. Hon är alltid ensam och har ingen kompis att leka med. Hennes mamma jobbar jämt så även hemma är Ella mycket ensam. Mamman frågar jämt om Ella lekt med någon kompis och för att inte göra mamma besviken så ljuger Ella och säger att hon har det fast hon egentligen har suttit ensam hemma och läst en bok.
Det är en högaktuell bok nu när det är sommarlov och tyvärr en ständigt aktuell bok även när det gäller utanförskap och mobbing. Berättelsen om den ensamma Ella skaver och jag läser den med en klump i halsen. Författaren fångar Ellas ensamhet, lögnerna och viljan att få passa in på ett trovärdigt sätt. Det känns så äkta att det är jobbigt att läsa boken stundtals. Jag kan tänka mig att författaren hämtat en del inspiration i det angelägna ämnet från sitt jobb som skolkurator och socionom. Tyvärr är det alltför många barn som har det som Ella i verkligheten och det är bra att ämnet tas upp. Berättelsen är lagom lång, den får ett bra flyt vid läsningen och den är enkel att läsa. De fina illustrationerna är gjorda i svartvitt och speglar texten utmärkt. Boken passar barn från ca 9 år och uppåt!
Linnea och Jakob har helt olika bakgrunder och lever väldigt olika liv men träffas för en natt på ett bröllop. De hade inte planerat att ses någon mer gång efter bröllopet men en oväntad graviditet ändrade plötsligt spelplanen. Men ska de behålla barnet? För att kunna besluta det, så bestämmer de sig för att bo tillsammans och lära känna varandra lite bättre. Det blir en kontrasternas tid när två så olika människor ska bo tillsammans.
Tolv veckor med dig är en hoppfull berättelse som är underhållande att läsa. Johanna skriver effektivt och läsningen går undan, jag plöjer hela boken från pärm till pärm under en kväll. Det är roligt att läsa om kulturkrockarna som uppstår mellan två så olika personer som Linnea och Jakob. Jag gillar hur de skildras med värme och humor. Stundtals är det ganska ytligt med märkeskläder, exklusiva restauranger och snobbiga vänner, men inte så mycket att det tar överhanden. Tolv veckor med dig innehar allt en feelgood bör ha: kärlek, romatik, komplikationer och lyckligt slut. Det är en bok som passar perfekt för hängmattan i sommar!