Vv

Användarprofil
Lindbergh är den tredje boken av Torben Kuhlmann som jag läser. Även i den tredje boken får vi följa en mus som ger sig ut på ett riktigt äventyr. I Lindbergh känner sig den lilla musen ensam och övergiven efter att alla andra möss har flytt staden. Musen tror att alla har rest till Amerika och målet blir att följa efter. Men när musen kommer ner till stora båten som går till Amerika är det fullt av katter överallt så det är omöjligt att komma nära båten. Hur ska musen komma iväg nu? Strax börjar han klura på olika alternativ att ta sig dit och ett alternativ verkar bättre än andra; flyga med flygplan.

Liksom Kuhlmanns tidigare böcker är det helt fantastiska illustrationer i boken. De är makalöst fina och det är en ren njutning att bara kolla på alla bilder. Varje sida är nästan som en egen liten tavla och det är svårt att göra bilderna rättvisa med några få ord. Texten är väl avvägd och det som inte finns med i texten berättas via bilderna.
Boken riktas mot ålder sex till nio år, men den passar så många fler utöver målgruppen. Det är en spännande äventyr att njuta av för både barn och vuxen. Lindbergh är en helt oemotståndlig barnbok som rekommenderas varmt!

Przewalskis häst

Bok av Maja Lunde
Jag har inte läst Maja Lundes tidigare succéer Binas historia och Blå, men har alltid tänkt att jag ska göra det. Det har dock inte blivit av än men efter att jag läst Przewalskis häst så känner jag att jag måste bara läsa dem snart. Przewalskis häst är en fascinerande och till viss del skrämmande roman. Vi får följa tre olika karaktärer i olika tidsperioder, zoologen Michail på 1880-talet, veterinären Karin på 1990-talet och Eva år 2064. Man kan kanske tro på förhand att det ska bli lite rörigt att följa tre olika karaktärer i helt olika tidsperioder, men så är det inte. De olika tidsperioderna flyter så fint ihop och författaren har fått till den röda tråden mellan dem.

För mig var det här en stark läsupplevelse som jag blev väldigt berörd av. Jag har haft ett brinnande hästintresse hela mitt liv så det var inte helt oväntat att jag skulle gilla att läsa om vildhästar och bevarandet av dem. Lite lustigt sammanträffande var att samma dag som jag läste ut boken så gick det en dokumentär om just Przewalskihästar på tv. Jag tittade såklart och man förstår ju att Maja Lunde lagt ner ett enormt arbete på research, för mycket av det personerna jobbade med i boken såsom att återinföra och bevara hästarna, har också gjorts i verkligheten.

Jag tror inte att man behöver vara hästintresserad för att uppskatta den här boken, för det är en fängslande roman där utrotning, klimatpåverkan och överlevnad står i fokus. Men älskar man hästar så blir läsupplevelsen ännu starkare. Trots att det kan vara ganska dystert stundtals så ger ändå berättelsen hopp om en bättre framtid. Przewalskis häst är för mig en riktig fullträff till bok! Läs!

Nattkorpen

Bok av Johan Rundberg
Nattkorpen är den första delen i serien om Månvind & Hoff. Serien utspelar sig i Stockholm under 1800-talet och tar oss med till flera kända platser som t.e.x Långholmens fängelse, Riddarhuset och Norrbro. Boken tar sin början i ett barnhem där Mika bott större delen av sitt elvaåriga liv. Mika är bra på att lyssna och läsa av och en kväll tjuvlyssnar hon på två poliser som pratar om ett mord. Det väcker genast Mikas intresse.
Nattkorpen är en riktigt spännande läsupplevelse som drar med sig läsaren direkt vid första sidan. Det är roligt att läsa en barnbok som utspelar sig på 1800-talet och det känns väldigt autentiskt. Miljöerna är väl beskrivna och det gör att man ser allt tydligt framför sig när man läser. Mika är som barnhemsbarn redan dömd på förhand av många men hon har skinn på näsan och en förmåga att ta in detaljer som andra missar vilket gör henne framgångsrik i utredningen bredvid poliskonstapel Hoff. Boken är dock inte något för barn som ogillar läskiga böcker, den är ganska otäck och detaljerad bitvis. Jag högläste boken för sonen (snart 10 år) och det gick bra till en början, men när Mika började prata om att tillaga barn och äta barn och olika delar från barn då blev han alldeles skräckslagen och vägrade lyssna mer. Det var menat som ett skämt från Mikas håll i boken men det spelade ingen roll för hans del. Kanske bör man vara mer i den övre delen av målgruppen 9-12 år för att uppskatta allt läskigt eller så bör man vara ett barn som gillar att läsa om otäcka saker!

Vinter hos Wood

Bok av Sofia Wood
Vinter hos Wood är en helt fantastiskt fin kokbok! När man bläddrar i boken så känns den exklusiv och den har det lilla extra som gör att den sticker ut i floden av kokböcker. Bilderna håller hög klass precis som recepten. Jag gillar att Wood förespråkar att man ska äta i säsong och det som är närproducerat. Jag gillar att det också finns tips på rätter som passar bra ihop så man kan kombinera en egen två- eller trerätters meny. Jag har provlagat några få recept än så länge och det recept som blivit en favorit än så länge är Cacio E Pepe, ost och peppar på italienska. Den rätten var supergod! Massor med smak och enkel att göra, det är en rätt som jag kommer göra fler gånger helt klart. Jag ska testa fler recept i boken, så jag tror säkert att vi kommer få fler favoriter i den. Vinter hos Wood passar perfekt att ge bort som present eller att köpa själv och njuta av! Rekommenderas varmt!

Romeo

Bok av Ola Rapace
Jag har sett Ola Rapace i en del filmer men för övrigt vet jag inte så mycket om honom. När jag fick frågan om jag ville recensera hans biografi tänkte jag att den kanske är intressant så jag tackade ja. Men boken lämnar efter sig en ganska fadd smak. Ola framstår som allt annat än sympatisk och trevlig i boken. Det är mängder av sex, kvinnoaffärer, dramatik, knark och impulsiva infall i boken. Han beter sig väldigt omoget och det känns som han inte tänker efter alls. Ibland är det så jag läser med ”skämskudden” på och jag hoppas verkligen att hans barn inte kommer läsa boken. Jag gissar att han tagit med all ”skit” i boken för att få uppmärksamhet, men det hade det varit mer intressant om han visat att han också har en annan mer seriös sida som man kan ta på allvar. Tyvärr har jag inte så mycket positivt att säga om den här boken, det skulle vara att den var tunn och endast bestod av 158 sidor, det var positivt i det här fallet. Vill man läsa biografier skrivna av kändisar så finns det andra som är bättre att lägga sin tid på tycker jag!

Ingen utväg

Bok av Cara Hunter
Ingen utväg är den tredje boken i serien om kriminalkommissarie Adam Fawley. Jag har läst båda böckerna innan i serien och de var väldigt bra. Den här boken är också bra även fast jag inte tycker den är fullt lika bra som de innan. Den har en liten startsträcka innan den kommer igång och kopplar grepp om läsaren. Det är ett otäckt fall som Adam Fawley och hans kollegor får utreda i den här boken. Två barn har hittats innebrända i ett hus och det finns inte ett spår efter föräldrarna. Det blir en komplicerad utredning som kräver mycket av Fawley och det samtidigt som han ska försöka reda ut sina privata problem.
Cara Hunter är otroligt skicklig på att skriva böcker som överraskar och det kommer ständigt nya vändningar i berättelsen. Inget är som jag tror från början och det gillar jag. Trots den något trevande starten så är Ingen utväg spännande läsning som dessutom bjuder på en sån cliffhanger att jag bara måste läsa nästa del också!

Nästan bra på livet

Bok av Conny Palmkvist
Conny Palmkvist har skrivit flera böcker innan men jag har inte läst något av honom innan och kände heller inte till honom. Det är roligt när det ibland dimper ner överraskningspost i brevlådan, det gör att jag får chansen att upptäcka böcker som jag kanske helt skulle ha missat annars.
Nästan bra på livet är en ömsint och vacker hyllning till en dotter. En dotter som inte är som alla andra men som är helt fantastisk på sitt sätt. Conny är öppen och ärlig och bjuder frikostigt på glimtar ur familjens liv. Jag tycker han är oerhört modig som vågar dela med sig av både med- och motgångar. Vi får följa med på resan som får sin start när Lova föds och under flera år framöver, via utredningar, förskolan, det dagliga besöket i affären och familjemys. Det är omöjligt att inte beröras av deras historia. Jag blir både rörd, glad och arg när jag läser. Arg för att familjen får ta emot så mycket fördomar och att en del tror sig ha rätten att komma med dumma kommentarer. Men rörd och glad för den starka kärleken som genomsyrar allt och över alla små framsteg vi får ta del av. Jag hoppas att den här boken når ut till många, så fler kan få ökad förståelse över att alla barn är olika och att de är exceptionella oavsett hur de är! Nästan bra på livet rekommenderas varmt!

Det nya livet

Bok av Helena Dahlgren
Jag har haft förmånen att få förhandsläsa den första boken i den nya serien Ellens val. Serien tar sin början år 1915 och vi får följa Ellen som reser med tåget till Ljungsala där hon ska söka upp sin syster. Det blir starten på en ny och spännande tid för Ellen, en tid då de flesta tycker att kvinnornas plats är i hemmet, där de ska sköta hem och familj och vara nöjda med det. Men Ellen drömmer om ett annat liv där hon får studera och göra det hon själv vill.
Det nya livet är en fängslande roman om att vara ung kvinna i början på 1900-talet. Jag är lite svag för romaner som utspelar sig under svunna tider så det var ingen större överraskning att den här boken skulle falla mig väl i smaken. Jag gillar storyn och det tilltalande språket som boken har. Det är dessutom en ren fröjd med alla litteraturhänvisningar, vilken bokälskare faller inte för det?! Första boken i serien är ljuvlig läsning, det är ett måste för mig att fortsätta läsa den här serien framöver!

Ett rent helvete

Bok av Anne Liljeroth
För några veckor sen gick det ganska trögt när jag påbörjade nya böcker. Jag testade tre olika böcker som jag läste en bit i men jag lyckades aldrig fastna. Sen tog jag upp Ett rent helvete och började läsa och jag blev helt fast i den. Det var inte väntat när det är en bok där mycket städning ingår, då städning inte direkt min favoritsyssla, utan snarare ett nödvändigt ont. Men i boken beskrivs det fängslande och jag blir engagerad och speciellt i den härliga karaktären Danuta. Det är omöjligt att inte tycka om henne och jag gillar hennes ärliga och genuina sätt. Jag blev berörd av den här berättelsen och läste den så fort jag fick tillfälle. När jag skulle åka bil och inte kunde läsa själv så letade jag upp den som ljudbok och lyssnade under tiden istället. För jag var bara tvungen att få veta hur det skulle gå för Danuta. Jag blev positivt överraskad av boken och den lämnar efter sig en varm och skön känsla. Häromdagen såg jag att det ska komma en fortsättning om Danuta i sommar, det ser jag verkligen fram emot!

Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor

Bok av Veronica Linarfve och Mia Ingelström
Ekonomi-PT: ns handbok för kvinnor är en inspirerande bok. Det kan ju vara lite svårt att tro på förhand att en bok om ekonomi kan vara inspirerande men det är den verkligen. Man får massa bra tips på hur man ska tänka med sin ekonomi för att få ordning och kanske rent av spara in en och annan krona. Jag gillar det personliga tilltalet och att vi får vara med på resan som Veronica gör. Hennes resa lockar till att ta tag i den egna ekonomin och sen är ju Veronica väldigt underhållande med sin härliga humor som glimrar fram mellan sidorna.
Som helhet tycker jag att det är en riktigt bra bok, den är lättillgänglig och har ett trevligt upplägg som gör att man dras in i boken. Det enda jag saknar är att det inte finns några direkta tips för de som har väldig låg lön, låg pension, är arbetslösa eller sjukskrivna på längre tid eller rent av är helt utförsäkrade. Boken nämner bara att det är viktigt att ha en krishink i fall man blir sjuk så man kan leva på de pengarna den perioden. Men förutsättningarna för att ändra sin ekonomi kan se annorlunda ut om man har en väldigt låg inkomst och kanske har haft så under många år.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.