Operation vän i nöd är den fjärde boken i serien Funkisfamiljen. I serien får vi följa syskonen Vide, Mio och Tintin som beskriver hur livet är i en funkisfamilj. Vi har läst alla tre böcker innan i serien och tycker väldigt mycket om dem! Det är alltid ett viktigt budskap i böckerna och så beskrivs livet som funkisfamilj så trovärdigt och bra. Den här bokens viktiga budskap är att ställa upp för den som inte kan föra sin egen talan.
Det är en fin berättelse om barn som är generösa och omtänksamma och som tänker på hur andra har det, det gillar jag skarpt! Det är en berättelse som samtidigt som den är spännande också är upplysande. Jag hoppas att boken hittar till de barn och föräldrar som inte har egna erfarenheter av någon i sin omgivning med funktionsvariaton, så de kan få ökad förståelse för hur det livet kan se ut. Boken är välskriven och fängslande och det är omöjligt att inte beröras av den. Vi håller tummarna att det kommer ytterligare delar i den här lysande serien!
Värsta bästa hälsan riktar sig till barn från 9 år och uppåt, men den fungerar alldeles utmärkt att läsa också för vuxna när man vill få mer kunskap om hur skärmar påverkar barnen. Maria Dufva är kunnig i ämnet och i boken bjuder hon på sina bästa tips för att må bättre. Boken är peppande och inspirerar till att tänka till runt skärmar och dess användning. Jag gillar att vi får ta del av olika barns problem i boken och därefter får bra tips på hur man ska tänka i det läget. Det är ingen bok som man högläser vid sänggående för den väcker mycket tankar och bjuder in till diskussioner så man behöver ha gott om tid på sig. Den passar däremot utmärkt att högläsa när det finns tid för att ta längre diskussioner med barnen. Boken har ett trevligt språk och är bra uppbyggd, vilket gör den väldigt lättläst. Det här är en riktigt bra bok som inte bör missas om man har barn! Värsta bästa hälsan rekommenderas varmt!
Jag har läst en bok av Michel Bussi tidigare, det var Trollsländan, om ett barn som försvinner i en flygkrasch. Det var en bok som jag gillade och den väckte mitt intresse för att läsa fler böcker av författaren. Se dig aldrig om börjar riktigt spännande med att en kvinna försvinner på semestern på paradisön Réunion. Hon skulle gå upp och vila sig på hotellrummet men syns sen inte till mer. Maken börjar leta förtvivlat och kontaktar sen polisen men det dröjer inte länge förrän maken utpekas som den skyldige.
Boken fångar mitt intresse direkt när jag börjar läsa. Författaren har ett bra driv framåt som lockar till att läsa vidare. Han bjuder också läsaren på ständiga vändningar i berättelsen som lurar läsaren att fortsätta. Den har något som fångar mitt intresse men det går inte att komma ifrån att jag tycker det är en ganska rörig bok, den hoppar hit och dit ända in i slutet och skiftar ständigt med vilken karaktär som det handlar om så det är svårt att hänga med vem det är. Jag hoppades hela tiden att boken skulle lyfta men den gjorde inte riktigt det.
För några år sedan läste jag Libby Pages debutroman Konsten att hålla sig flytande. Det var en varm och gripande roman som gav mersmak och det bidrog till att jag hade höga förväntningar på Libbys andra roman Caféet som aldrig sover. Lever den upp till det? Njaa skulle jag säga. Caféet som aldrig sover utspelar sig under endast ett dygn. Man kan tro på förhand att berättelsen kan bli aningens forcerad när det är så kort tidsperiod, men det stämmer absolut inte med den här boken. Berättelsen broderas ut som det finns all tid i världen. Huvudkaraktärerna är de bästa vännerna Hannah och Mona. De jobbar båda på caféet och delar också lägenhet med varandra, båda två drömmer om ett annat liv inom dansen respektive musiken. Även om boken bara utspelar sig under det här dygnet så får vi ingående tillbakablickar i hur de träffades och hur hela deras vänskap sett ut. Utöver Mona och Hannah får vi också följa ett antal olika gäster i caféet.
Det är en roman om vänskap och att följa sin drömmar som berättas med stor värme. Jag blir berörd, speciellt av flera av gästernas historier. Det är en mysig läsupplevelse och det är trivsamt att vara i det charmiga Caféets värld, men stundtals är boken aningens seg. Hade önskat ett lite starkare driv och kanske något mindre detaljerat. Men jag är glad åt att jag läste boken och jag ser fram emot att läsa fler mysiga böcker av Libby Page framöver!
I Vera Svansons dagbok för alla tacoälskare får vi träffa den fartfyllda familjen Svanson. Vera är den som står i fokus i boken och det är också genom genom dagbok Blåmögel som vi får ta del av allt som händer. Vera är kär i den nya grannkillen Hugo men plötsligt visar det sig att hennes bästa kompis också är kär i honom och nu blir det lite mer komplicerat.
Det är en bok där relationer står i fokus och jag var lite tveksam innan vi började läsa boken om den verkligen skulle passa sonen. Men det hade jag inte behövt oroa mig för, han blev helt fast i boken och tog till och med den självmant flera gånger och gick och läste ett kapitel. Boken har en härlig humor och det är omöjligt att inte dra på smilbanden när man läser, för den är rolig. Språket är rappt skrivet och det känns som att man verkligen får ta del av någons innersta tankar med olika smeknamn och förkortningar. Jag får en viss flashback till när jag i min ungdom läste Berts dagbok.
När vi slog igen sista sidan, så var sonens första kommentar: när kommer fortsättningen och det är ett gott betyg om något, då han i nuläget har ett motstånd till böcker och läsning. Boken passar barn från ca 9 år och uppåt!
Himlabrand är en stark debutroman om att vara ung kille och same och samtidigt vara gay. Det är inte enkelt att följa sitt eget hjärta när man lever i en värld av starka traditioner som gått i arv genom generationerna. I boken får vi följa med Ánte på resan till att våga stå upp för sig själv och till att kanske börja våga följa sitt eget hjärta.
En brinnande, pirrande och stark ungdomskärlek beskrivs och författaren fångar det så otroligt bra. Boken är välskriven och har en berättelse som man tar till sitt hjärta. När man börjat läsa så går det inte att sluta förrän boken är utläst, för man måste genast få veta hur det går för Ánte.
Det skrivs alldeles för lite om samer och dess traditioner men den här boken ger en fin inblick och den väcker samtidigt mitt intresse för att lära mig mer. Det märks ju att författaren har bakgrunden som same och renskötare själv och det gör att hela historien känns väldigt trovärdig. Himlabrand är en liten pärla som inte bör missas! Den riktas mot unga vuxna men kan läsas av alla åldrar från tonåren och uppåt. Jag hoppas att det här bara var början på en lång författarkarriär för Moa Backe Åstot, för jag vill läsa mer av henne!
I Mystiska platser får vi följa med på en resa till flera spännande platser runtom i världen. Till platser som Draculas näste, Bermudatriangeln, Loch Ness, Dockön och många fler mytomspunna platser. Vi får lära oss mer om mystiken runt platsen och vad det är omtalat för. Det är en innehållsrik bok för barn men även för vuxna. Dock är jag lite kluven till målgruppen den är riktad mot, 3-6 år. Det känns som en alldeles för svår bok för den åldern och jag tror inte många i den åldersgruppen kan ta in all information som finns i boken. Visst det går att titta på bilderna men samtidigt missar man så mycket då. Sonen är nio år och det känns som en alldeles utmärkt ålder för den här boken. Han har läst lite själv i boken och tycker det är spännande med all mystik runt platserna. Formatet är stort och man läser boken på ”fel” håll vilket inte är så vanligt. Jag gillar storleken men tycker boken är lite svårläst när man måste läsa den åt andra hållet, men kanske beror det mest på att jag är ovan vid det. Det är frikostigt med stora fina illustrationer i boken och jag gillar dem! Mystiska platser är annars en spännande bok för alla som är nyfikna på att få veta mer om olika mysterier i världen.
Kapitelrånarna är den tredje boken i serien Ett fall för Stall Blomgren som handlar om de två kompisarna Josefin och Malin. De tillbringar mycket tid i stallet hos hästarna och rider ofta ut tillsammans. De har en förmåga att hamna mitt i något olöst fall och så sker också i den här delen. Här är det ett gammalt rån som hände i en bokhandel för femton år sen, som plötsligt blir högaktuellt igen och Josefin och Malin blir åter detektiver i jakten på sanningen.
Det här är en riktigt trevlig serie. Den har en del hästar med i berättelsen men det är inte hästarna som är i fokus utan mysterierna och brotten. Det gör att böckerna passar även de som inte är hästgalna. Författaren skriver bra och han bjuder på en spännande berättelse som fångar läsarens intresse genom hela boken. Mot slutet blir det nästan andlöst spännande innan lösningen är sikte. Jag hoppas att vi får läsa ytterligare böcker om Josefin och Malin framöver, för de är roliga att läsa om! Boken passar barn från 9-10 år och uppåt.
Jag har själv aldrig adopterat en hund från utlandet, men jag har däremot flera kompisar som gjort det med lyckat resultat. Det är en process som jag är nyfiken på och i boken som Max Schüllerqvist skrivit får vi veta allt om hur en adoption i utlandet går till. Det finns bra information om vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att adoptera och hur man går tillväga när hunden kommer hem. Sen får vi också läsa om vilka fällor som finns och hur man vet att organisationen som sköter adoptionen är seriös. För tyvärr finns det en del att se upp med, som smuggelhundar och oseriösa ställen som skiter i hunden i fråga och bara vill tjäna pengar men också smittsamma sjukdomar. Det är en informativ bok som på ett lättförståeligt och tilltalande sätt beskriver hur det processen går till. Jag gillar författarens personliga ton och att han bjuder på sig själv och sina egna erfarenheter. Det är också intressant att läsa om andra som adopterat en hund. Boken är en bra guide för alla som funderar på att rädda en hund från ett annat land och med hjälp av boken får man lite mer kött på benen. Den rekommenderas varmt!
Den optimala sporten. Finns inget som slår att umgås med djur. När man rider får man bra träning samtidigt som det är balsam för själen.