Det är roligt att det ibland trillar in böcker i brevlådan som jag inte frågat efter. Det gör att en kan upptäcka nya författare som annars kanske passerat obemärkt förbi. Den första frosten är en sån bok som låg i brevlådan som en trevlig överraskning och det är jag väldigt glad för, annars hade jag helt missat den. Läsningen har gått lite trögt sista veckan och jag har påbörjat åtskilliga böcker som jag inte fastnat i, ända tills jag tog upp Den första frosten. Här lyckas författaren dra in läsaren i sitt nät redan efter ett par kapitel och det är omöjligt att sluta läsa. Kapitlen är väldigt korta och är skrivna med ett starkt framåtdriv. Boken är lättläst och har en fängslande historia som hela tiden bjuder på överraskningar. Miljöerna runt Kiruna beskrivs så väl och det väcker en längtan efter att få resa dit. Jag gillar Allis som huvudkaraktären heter, hon är en spännande karaktär som agerar oförutsägbart. Jag blev positivt överraskad av Anna Kurus debutroman! Det är en psykologisk thriller som ger mersmak, jag är nyfiken på mer!
Doris: världens viktigaste jobb är en söt liten barnbok om en hund vid namn Doris. Doris bor med sin matte och har det ganska skönt på dagarna men plötsligt en dag ska hon börja på hunddagis. Där går det flera andra hundar som har viktiga jobb att sköta, som t.e.x. vallhunden som ser till att alla är där de ska vara, jakthunden som hämtar saker och polishunden som håller ordning. Alla har fullt upp med sina viktiga jobb men vad har Doris?! Hon blir lite ledsen tills hon plötsligt inser det, jo hon har ju det bästa och viktigaste jobbet av alla, att vara sällskap.
Det är en bok med härlig humor där författaren fångar de olika hundtypernas karaktärer på pricken. Det är underhållande och rent omöjligt att inte dra på munnen åt de charmiga hundarna i boken. Det är en fin liten saga för de minsta barnen som jag tror går hem hos många barn. Den är lagom händelserik och lite spännande, sorglig och rolig på en och samma gång. Det är lagom mängd text för de minsta barnen och stora fina illustrationer att titta på. Boken om Doris passar perfekt till alla små djurälskare!
Amerikansk jord är en riktig käftsmäll till bok! Jag blev helt tagen av den. Boken har väckt en hel del uppmärksamhet i USA där en del påstår att eftersom författaren varken är immigrant eller mexikan, så är det inte hennes historia att berätta. Trots det har boken sålts i stora upplagor och jag blev genast nyfiken på vad det var för bok som det var såna diskussioner runt. Måhända att Cummins nu inte är immigrant eller mexikan men när man läser boken så är den så välskriven och verklighetstrogen att det känns som författaren upplevt allt själv. Jag läste någonstans att Cummins ägnat fem år till research inför boken och det märks att hon lagt ett enormt arbete på detta och det är nog därför det blir så otroligt bra!
Boken börjar med att Lydia och hennes åttaårige son Luca gömmer sig i badrummet, när hela familjen skjuts till döds utanför. 16 personer dör i Lydias familj och nu är det bara hon och sonen kvar. Men de står näst på tur när och för att rädda sig måste de fly för livet. Det blir en tuff och farofylld resa genom Mexico för att komma undan kartellen som är ute efter deras liv.
Efter att ha läst de första sidorna i boken så är jag fast. Det går inte att släppa Lydia och Luca och jag bara måste få veta hur det går för dem. Det är en bok som väcker mycket känslor och jag blir så berörd av deras kamp för livet. Det är en riktig ögonöppnare över hur det är leva i ett land där våld och kriminalitet styr och man måste fly för sitt liv. Vi är lyckligt lottade vi som bor här i ett fredligt Norden. Det är svårt att göra den här boken rättvisa med några få ord, men den är helt fantastisk. Det är en så stark läsupplevelse att jag aldrig kommer glömma boken och det enda jag kan säga är LÄS!
Den nya skåpmaten är en kokbok där man tar till vara på konserver och tetror, sånt som man ofta har hemma i skafferiet. Alla rätter är enkla att laga och kräver inte mer än 15 minuter, perfekt för alla med kort om tid. Med konserver till hjälp och 15 minuter så går det ändå att få till en god och smakrik rätt som passar hela familjen. Jag har testat att laga ett helt gäng recept ur boken och det som redan blivit en favorit här är Tortilla tuna melt. Tortillabröd som steks och har en fyllning av tonfisk, majonnäs, dijonsenap, saltgurka, rödlök och cheddarost. Väldigt lätt att göra och otroligt gott ihop med sallad till, dessutom en rätt man blir riktigt mätt av. Jag gillar enkelheten med boken och att man kan göra så mycket av konserver. Bokens design är trevlig och enkel utan extravaganser med bilder som följer samma stil. Den nya skåpmaten är en användbar kokbok att ta till när idéerna och tiden tryter. Jag ska fortsätta att provlaga mig igenom fler recept för att se om familjen kan hitta fler favoriter i den, vilket jag nästan är säker på att vi kommer att göra!
Ända sen jag läste författarens debutroman Säg att du är min på hösten 2017, så har jag längtat efter ny läsning från henne. Nu har turen äntligen kommit till Nadja. Nadja är precis som den förra boken en psykologisk thriller där inget är som det verkar vid första anblicken. Vi får följa Linda som sitter i fängelse för mord på sin man, men själv minns hon inget från mordet och hon är säker på att hon är oskyldig. Men bevisen talar emot henne.
Allteftersom får vi lära känna Linda bättre och bättre genom hennes tillbakablickar både som barn vid sidan av sin kända mamma och också som vuxen. Författaren bygger upp en stämning som är så tät och med en känsla av att för varje sida komma närmre en annalkande katastrof. Boken är oförutsägbar rakt igenom och slutet var jag inte alls beredd på. Nadja är en riktig bladvändare som är spännande att läsa. Jag tyckte inte att den var fullt lika bra som Säg att du är min, men att Elisabeth Norebäck kan skriva fängslande psykologiska thrillers, det råder det ingen tvekan om!
Efter att ha påbörjat några böcker som var så sega att jag aldrig fastnade, så gav jag mig i kast med Bara på besök. Jag läste författarens debutroman Sambo på försök när den kom och tyckte den var väldigt charmig och mysig och Bara på besök är minst lika charmig. Det är en bok som passar perfekt att läsa när man vill ha något lättsmält men utan att det blir för sliskigt och sött. Författaren är bra på att måla upp mysiga miljöer och med karaktärer som man önskar att man hade i sin egen umgängeskrets. Jag gillar att unga som gamla hittar gemenskap med varandra trots stora ålderskillnader. Så borde det vara överallt! Det är en varm och mysig roman som är underbar att sjunka ner med vid brasan när vinden viner utanför! Rekommenderas varmt till alla som vill ha en stunds mysig läsning framför sig!
För ett och halvt år sen fick jag tips av en kompis om Dean som cyklade runt i världen med en katt till sällskap. Givetvis var jag tvungen att leta reda på deras Instagramkonto och sen dess har jag följt deras upptåg i världen. När det sen också släpptes en bok där deras historia berättas, var jag ju bara tvungen att läsa den. I boken får vi följa med när Dean lämnar Skottland för att cykla jorden runt. I början har han sällskap av en kompis men snart skiljs deras vägar åt och Dean trampar vidare själv. När Dean cyklar i bergen i Bosnien möter han för första gången Nala. Nala är en raggig och mager liten kattunge som jamar efter Dean och försöker följa efter honom. Det slutar med att Dean tar med sig kattungen och det blir starten på deras rörande resa tillsammans.
Det är omöjligt att inte bli berörd av deras fantastiska historia! Jag är svag för historier där djur är inblandade så jag är inte förvånad över att jag skulle bli så berörd, men här tror jag inte ens att den mest hårdhudade kan värja sig. Deras resa är så fin och allt gott det medför efter vägen visar att djur har stor påverkan på människors liv. Alla de möten Dean får uppleva med människor från olika länder och kulturer skulle inte alls blivit detsamma utan Nala som verkar locka fram det bästa ur alla människor de möter. Som en bonus blir det en spinoff-effekt då Dean kan hjälpa till att rädda fler djur och stötta flera olika välgörenhetsorganisationer. Nalas värld är en riktig bladvändare till bok, den är lättläst och samtidigt väldigt fängslande. Boken har också många fina bilder som gör att man kan se flera av de olika ställena som nämns. Nalas värld rekommenderas varmt till alla som gillar hjärtevärmande historier!
Förra årets sista utlästa bok blev Kalla, vita vinternätter. Det är den tredje boken i serien om kriminalreporter Cilla Storm. Jag har tidigare läst den första delen om Cilla men inte den andra, men trots det hade jag inga problem att komma in i berättelsen. Kalla, vita vinternätter är verkligen mysdeckaren personifierad. Det är svårt att tro att böcker om mord kan vara mysiga men här händer de bara lite lagom i periferin utan massa otäcka detaljer och så är det allt annat som står i fokus istället. Som relationer, vänskap, mat och dryck. Den här boken är förlagd till den perfekta platsen såhär i juletid, i fjällen som bara det gör att det ger en extra julkänsla till det hela. Boken är väldigt lättläst och den bjuder på underhållning redan från start. Holst kan det här med att kombinera mys med en gnutta rys utan att det blir för förutsägbart. Vill man ha en lättsmält bladvändare till julroman att sjunka ner med i soffan, så är Kalla, vita vinternätter en perfekt kandidat!
Äntligen finns det en ny tillskruvad historia om Bockarna Bruse! Tidigare har bockarna både börjat skolan och varit på badhuset men nu är turen kommen till solsemestern. Bockarna ska resa ospecificerat och det blir en händelserik resa med full fart direkt från start. Boken har härlig humor och lockar till skratt hos både barn och vuxen. Det elaka trollet och dess tokigheter gör att sonen skrattar så han nästan kiknar och det är omöjligt att inte dras med. Egentligen riktar sig boken till lite mindre barn men den funkar som en stunds underhållning för en trött nioåring också! Formatet är ganska stort på boken och texten är skriven på olika håll och med olika storlek, men det är bra för det gör att barnen är aktiva lyssnare och är med och vrider och vänder på boken för att hela tiden se. Författaren och illustratören har verkligen hittat ett vinnande koncept med att skruva till de gamla sagorna om Bockarna Bruse och Pia Lindenbaum har fått till den svenska översättningen klockrent. Jag hoppas att Bockarna Bruse får roa många fler barn framöver!
Grävling borta är en gullig liten berättelse om en ett litet barn och hennes gosedjur Grävlingen. Berättelsen blandar fantasi och verklighet på ett lekfullt sätt och det är omöjligt att inte bli berörd av den. Grävlingen försvinner på vägen och det blir ett litet äventyr innan den återser barnet igen. Det är en spännande berättelse för de allra minsta barnen med lagom mycket av action och fart men utan att den blir läskig eller otäck. Samtidigt pirrar det i magen av spänning om Grävlingen och barnet kommer hitta varandra igen. Jag gillar den här boken! Det är en fin historia i all sin enkelhet men som ändå rymmer mycket. Illustrationerna i boken är helt magiskt fina! Grävlingen och alla andra djur i boken är så makalöst söta att man inte kan sluta titta på dem. Det här är en riktig liten pärla till barnbok och jag hoppas att den hittar hem till många små barn!
Rekommenderas varmt till barn från ca 2-3 år och uppåt!