Sam och Sigge på skattjakt är den sjätte delen i serien om shettisarna Sam och Sigge och deras ägare, killarna Eric och Simon. Det är inte så ofta som killar figurerar i böcker om hästar, men Lin Hallberg har skrivit flera böcker där killar är i fokus och det behövs verkligen. Jag är så glad för varenda bok som kommer ut där hästar och killar får ta plats, för det behövs förebilder i böckerna för de killar som gillar hästar.
Det här en riktigt charmig serie med söta små shettisar i blickfånget. I den här boken står skattjakt på agendan och det blir en lite mer spännande skattjakt än vad killarna tänkt från början. Det är roligt att få hänga med på deras äventyr. Texten är enkel och med lagom mycket text, vilket gör att den passar bra för målgruppen som kanske precis har lärt sig att läsa. Författaren är ju enormt rutinerad när det gäller hästböcker och det märks, allt är trovärdigt och rätt. Normalt hänger jag upp mig på hästböcker där en del detaljer kan vara lite avvikande från hur det är i verkligheten, men inte här. Margareta lyckas fånga de charmiga ponnyernas uttryck så bra och det är roande bara att titta på alla söta illustrationer. Man behöver inte gilla hästar för att läsa den här boken, ett spännande litet äventyr med skattjakt går nog hem hos många barn oavsett djurintresse eller ej. Boken passar barn från ca fem år och uppåt!
I Nu börjar vi skolan får vi följa ett gäng barn som alla ska börja i förskoleklass. Det är pirrigt och lite läskigt på samma gång tycker många av barnen, innan man känner sig trygg med allt nytt. Det är nya klasskompisar, ny fröken och nya rutiner med det mesta. Författaren fångar alla dessa känslor och tankar som barnen har väldigt bra och hon låter allas olika personligheter få komma fram. För barnen som läser boken är det lätt att hitta igenkänning i bland barnen i boken.
Boken är trevligt skriven och den har ett fint flyt när man läser. Boken funkar fint att högläsa och den är också lättläst för den som redan kan läsa själv. Är man barn och läser själv, behöver man kanske dela upp kapitlen i flera omgångar då många kapitel är ganska långa. Sonen orkade inte läsa ett helt kapitel i en följd utan vi fick växla mellan oss istället, men det fungerar ju lika bra det. Det är en riktigt bra start på serien Nu börjar vi skolan och jag tror att den kan gå hem hos många barn då det är lite lagom med dramatik i den. Illustrationerna är färgglada och väldigt söta, de speglar texten alldeles utmärkt. Boken rekommenderas till barn från ca 6 år och uppåt!
I Klubben för lyckliga slut får vi följa flera olika karaktärer som vid första anblicken ser ut att ha det ganska bra. Men när man skrapar lite på ytan så är det något helt annat. Cecilia är änka och sörjer sin man och lever ett väldigt ensamt liv. Lisbeth lever ett trist och förutsägbart liv och är less på det, medans Ivy har problem med ångest och oro. Dessa tre vitt skilda karaktärer hamnar av en slump på samma skrivkurs och det kommer sakta men säkert att förändra deras liv.
Skrivkursen låter så mysig och jag önskar att det fanns en likadan skrivkurs att gå här i krokarna!
Säfstrand är skicklig på att gestalta vanliga människor som är lätta att tycka om och känna igen sig i. Deras olika inre resor väcker mycket tankar hos mig och vad jag vill göra med mitt liv. Jag blev väldigt berörd av den här boken som trots att den innehöll en del allvar lämnar en varm och trivsam eftersmak efter sig. Jag hade höga förväntningar på den här boken innan jag började läsa den och det är så roligt att mina förväntningar infriades! Klubben för lyckliga slut bjuder på en fin läsupplevelse som stannar kvar i hjärtat efteråt!
Det har blivit lite av en tradition att läsa en ny bok av Harlan Coben runt nyår varje år och så blev det också i år. Coben är skicklig på att fånga in läsaren redan vid första kapitlet och för att sen hålla greppet kvar om läsaren ända till slut. Det är en bok som man sträckläser bara för att få veta hur det går och den är bra även om jag inte tycker att det är hans främsta bok. Jag är inte helt förtjust i hur författaren knöt ihop en del trådar på slutet och hade önskat lite andra vinklar där. Jag kan dock inte förtydliga det så mycket mer utan att spoila avgörande delar i boken. Det märks ju att författaren kan det här med att skriva thrillers som bjuder på oväntade vändningar, men jag tycker nog att de på senare år är ganska snarlika och det är lite svårt att hålla isär dem. Själv föredrar jag böckerna som Coben skrev i början av sin författarkarriär mer!
Den näst sista boken jag läste förra året är del två i serien om Tradviken. Det är trevligt att återse den lilla orten Tradviken igen med alla välbekanta karaktärer som bor där. Det känns som att återse gamla vänner igen och genast fortsätta där man var sist man sågs. Miljöerna är välbekanta och mysiga och det är lätt att se allt framför sig. Författaren behärskar konsten att skriva underhållande romaner väldigt väl och blandar in humor på ett trevligt sätt utan att det känns det minsta krystat eller tillgjort. Vid sidan av humorn finns också en dos allvar i det hela. Det är trivsamt att läsa om en liten ort där alla känner alla och där andra vet hela ens bakgrund, det bjuder på hög igenkänning när man själv kommer från en liten ort. Det är en varm berättelse om kärlek, vänskap, livsval och att våga följa sina egna drömmar. Boken är väldigt lättläst och med bara 270 sidor gör det att boken går otroligt fort att läsa ut. Boken kan läsas fristående med för allra störst valuta tror jag att man bör ha läst del ett om Tradviken innan!
Valpskolan är en trevlig och lättillgänglig faktabok om hundar. Den riktar sig främst mot valptiden men kan likaväl användas även till de äldre hundarna. Författaren som är en äkta hundnörd ut i fingerspetsarna bjuder på sina egna erfarenheter och även riktiga ”fall” där han hjälper kunder och deras hundar i olika situationer. Jag gillar att han hela tiden hänvisar till hundens ursprung och vad de behöver för att tillgodose sina behov och få utlopp för dem. Hela boken genomsyras av en enkelhet, man behöver inte krångla till allt så och det får författaren verkligen fram i sin bok. Författaren är ganska ”babblig” och skojig i texten och till en början tycker jag det är positivt och det gör boken lätt att läsa. Men efter att ha läst hela boken så blir till slut allt babbel lite jobbigt och lite väl klämkäckt och jag önskar att det tonats ner något. Men det är petitesser i sammanhanget, för det är en riktigt bra bok för den som har valp för första gången eller för den som vill friska upp minnet lite vad gäller valpliv. Boken är släppt på engelska i original och ibland kan det blir lite konstigt när man jämför med svenska förhållanden men här har översättaren och förlaget lyckats väldigt bra med att anpassa boken till det svenska hundlivet.
Lovsång till hästen känns verkligen som en hyllning till just hästarna. Vi får ta del av författarnas resor med sina hästar som inte sällan slutat med att hästarna fått vandra vidare till grönare ängar. Jag var lite rädd för att boken skulle vara så sorglig att den skulle vara svår att läsa men den är så fint skriven så det gick bättre än väntat. Med stor respekt och tacksamhet beskriver författarna resan med de olika hästarna och det känns som vi får glutta in på deras innersta tankar. Alla hästarna är olika personligheter med härliga egenskaper som författarna skildrar med värme och humor. Varje enskild häst tillägnas ett eget kapitel i boken och vid sidan av texten får vi även ta del av författarnas privata bilder på hästarna.
Jag har själv tvingats ta bort ett antal hästar på grund av olika sjukdomar och skador och det är omöjligt att läsa boken utan att tänka på de hästarna. Förut var det mest med sorg men nu känns det som jag även kan se allt fint jag fick ta del av tack vare dem. Det känns som en ynnest att ha fått chansen att lära känna alla hästar i boken via denna fina hyllning som författarna gör i Lovsång till hästen. Det är kanske ingen bok som passar gemene man men däremot alla som har ett särskilt gott öga för hästar!
Graham Norton är programledare, skådespelare, stor gayikon och sen några år tillbaka kan han även titulera sig författare. Släppa taget är Grahams debutroman som belönades med Irish Book Awards för bästa skönlitterära bok 2015, men först nu under hösten blev den utgiven på svenska. Det är en roman som utspelar sig på landsbygden i en liten irländsk by vid namn Duneen. Polismannen PJ Collins står i fokus, han är en ensam själ som trivs bra i sitt yrke som polis. Men kanske är det lite väl lugnt på orten. Tills en dag när en byggfirma plötsligt hittar ett skelett och nu ser PJ sin chans till att få synas och få respekt för sitt jobb.
Man skulle kunna tro att Släppa taget är ytterligare en i raden av urvattnade polisromaner till böcker,men så fel det är. Det här är något helt annat! Visst PJ försöker lösa ett brott här med, men vi får ta del av flera människors hela livsöden och de berättas med stor värme och en dos humor. Författaren beskriver både miljöer och karaktärer så otroligt väl att det känns som en film som passerar framför mina ögon när jag läser. Här finns inga otäcka detaljer eller splatter utan allt har bara en trevlig och ombonande känsla. Det är den första spänningsromanen jag läst som är helt igenom mysig och det är nästan så jag glömmer att det också är ett brott med i boken. PJ är svår att inte tycka om och det är något charmigt över hans blyga och lite fumliga karaktär som inte gör allt rätt enligt lagen. Visst något parti i boken är aningens seg men för övrigt är det en alltigenom positiv upplevelse att läsa Graham Nortons debutroman. Jag hoppas att fler böcker av honom kommer översättas till svenska av honom, för han skriver bra. Släppa taget passar spänningsläsaren som vill ha mer mys än rys!
Jag tror att jag missat att läsa en bok som Birgitta Bergin har skrivit, annars har jag läst alla och gillar dem skarpt. Såklart att jag blev nyfiken när nu Birgitta skrivit en julroman. Älskade jävla jul handlar om Amy som är fanatisk när det gäller julen. Grejerna ska fram till ett visst datum och allt ska vara precis som det alltid varit alla år innan. Men i år är Amy inte sugen på att fixa julbord till närmsta släkten, hon vill lägga tiden på sin nästa bok istället. Eller vad vill hon egentligen?!
Jag började lyssna på den här boken vid ett tillfälle, trots att jag egentligen hellre läser böckerna fysiskt. Men den dök upp som boktips i storyteller och jag tänkte att jag ger den en chans. Men jag hade oändligt svårt att komma in i boken och det var egentligen inte bokens fel, utan snarare att jag hade stora problem med uppläsaren. Har inte lyssnat på henne tidigare och hade väldigt svårt att vänja mig. Tyckte att Amy lät smått hysterisk hela tiden när jag lyssnade så till slut fick jag ge upp och läsa klart boken i fysisk form istället. Då blev det genast mycket bättre! Författaren skildrar en karaktär som vi nog är många som kan känna igen oss i, en som vill vara alla andra till lags och som ständigt ställer upp för alla, men som glömmer bort sig själv i slutändan. Genom berättelsen får vi ser hur Amy så sakteliga (efter en del sidotramp på vägen)hittar fram till det hon själv vill. Det är en underhållande berättelse som även väcker en del tankar när det gäller jul och traditioner. Hur viktiga är alla traditioner och för vem gör man dem egentligen?! Gillar man att läsa julromaner som inte är sådär sötsliskiga så är Älskade jävla jul ett hett tips på läsning!
Flera sidor av oss startar med nyårsafton 1999 och fortsätter in på år 2000. Trevliga minnen från mitt eget firande av millenieskiftet med kompisar på fest kommer tillbaka och det är härlig nostalgi att läsa boken. Tänk att det är bara 20 år sedan! Det känns så nära men samtidigt som det var så länge sen på en och samma gång. Det var en tid när man hyrde film i en videobutik och kopplade upp sig på nätet med ett surrande modem som alltid tycktes ta en evighet på sig. Det var också en tid utan smartphones, sociala medier och andra appar som tog mycket uppmärksamhet och man påminns ju om att det var ganska skönt att slippa en del av all stress det också medför.
I boken får vi följa Erik, Mirja och Monika. Tre ganska olika människor som vid första anblick inte har så mycket gemensamt, men som på grund av olika omständigheter plötsligt börjar dyka upp i varandras liv allt oftare. Någon sorts vänskap dyker upp och de hittar något gemensamt i kampen för ekens överlevnad. Det är roligt att få ta del av allas olika historier och alla tre är lika givande att följa. Det är en varm berättelse som berör och jag har svårt att släppa den. Flera gånger sen jag läste ut boken har jag kommit på mig själv med att tänka på karaktärerna och vad som hände sen. Författaren beskriver allt så väl att det känns som jag är med där vid eken och väderstationen och ser allt med egna ögon. Flera sidor av oss är en underhållande roman som bjuder på stor dos igenkänning och en riktigt trivsam läsupplevelse!