En svart och tung barndomsskildring av en familj i förfall i Glasgow på 80-talet. Mamma Agnes lever från en bidragsutbetalning till nästa, från den ena fyllan till nästa. Med huvudet högt, snyggt sminkad och välklädd är det svårt att se hennes missbruk, men alltför ofta faller hon igenom och drunknar i självömkan över livet som ter sig så orättvist.
Hennes barn, och främst yngste Shuggie, hjälper henne står ut med livet i det skitiga gruvsamhället. Shuggie är inte som de andra jämnåriga killarna, han är lillgammal och pratar "fint", de andra låter honom veta att han är annorlunda på de grymmaste sätt. Trots Agnes egoism och den misär de lever i älskar Shuggie henne förbehållslöst och gör allt han kan för henne, de andra syskonen flyr så fort de kan - men han blir kvar.
En obarmhärtig bok om livet på skuggsidan, hur kan man som mamma totalt åsidosätta sina barn för sitt eget missbruk och hur kan man som barn till en grov missbrukare ändå stanna och försöka hjälpa?
Mycket läsvärd!
Linnea och Jacob träffas på ett bröllop och tillbringar en berusad het natt tillsammans, dagen efter skiljs de åt och tänker att de nog inte kommer ses igen. Det visar sig dock ett par veckor senare att Linnea blivit gravid den natten så hon kontaktar Jacob och berättar. De beslutar sig för att göra ett försök att lära känna varandra för att kunna ta rätt beslut i situationen och flyttar ihop på prov. De kommer från helt olika bakgrund och har helt olika livsstilar men de gör ändå ett ärligt försök.
En fin bok som jag läste från pärm till pärm och gillade skarpt.
Caroline jobbar på franska ambassaden i New York, främst med hjälpsändningar till behövande barn i Frankrike nu under krigstid.
Kasia bor i Polen, för spänningens skull åtar hon sig en leverans för motståndsrörelsen men fångas och förs snabb till Ravensbrück.
Herta är läkare men tas inte på allvar som kvinnlig läkare utan får ta andra arbeten för att försörja sig. Hon får ett förtäckt erbjudande och hamnar i Ravensbrück även hon.
Kvinnornas öden vävs sakta ihop och historien bygger på en sann händelse. Boken är bra, men jag tycker att den saknar lite djup - det blir kanske så när man ska bygga på verkliga personer som inte kommit till tals under skrivandet. Men den berör förintelsen som vi måste fortsätta läsa och berätta om!
Helena Trus intervjuar sin farmor Cyla Bierman som föddes och växte upp i Polen. Cyla och farfar Lejb är några av de få ögonvittnen till Förintelsen som fortfarande finns kvar i livet. Lejb har ofta och gärna pratat om kriget och sina upplevelser medan Cyla undviker frågor och lever med en stor skuld över att vara en av de överlevande. Helena dokumenterar allt hon kan men det måste ske i farmors takt och med försiktighet.
Samtidigt som det är en dokumentation över det som hände är det en kärleksfull och fin bok och en älskad farmor som behandlas med största respekt.
Elin Mild återvänder till Sverige efter tio år då hon rest runt i världen och jobbat, främst som lärare. Då hon är singel och pank flyttar hon in hos sina föräldrar tills vidare. Vid en middag för att fira hennes hemkomst ryker hon ihop med sin storebror och går med på ett vad. Hon ska jobba på en kommunal skola i sex månader, klarar hon det får hon tillträde till hans etta i centrala Stockholm, klarar hon det inte ska hon vara nanny åt hans barn i sex månader. Ganska snabbt från Elin en tjänst på en skola som lärare för en fjärdeklass och gläds åt att komma igång som lärare igen och att ha en chans att vinna vadet. Det står ganska snart klart för henne att skolan är i fritt fall vad gäller ordning, reda, ekonomi, entusiasm - de utmanas även av en närliggande friskola. Elin tar tag i situationen, hon vill lösa skolans problem både för sin egen skull men även för elevernas - vars situation är nära på ohållbar. Hennes metoder är dock ganska kontroversiella och motstånd kommer från flera håll, men även hjälp.
En knasig och annorlunda bok, jag skrattar högt ibland och ibland fastnar skrattet i halsen. Dock läsvärd, enkel att komma in i och korta kapitel som för historien snabbt framåt!
Hörlurar som present
Bra klapp, finns i många olika färger, storlekar och funktioner. En present för nästan vem som helst!
Del två i serien om kontahenterna, du får mer utbyte av boken om du läser del ett "Det första chiffret" innan du läser denna.
Vi får fortsätta följa Iris, Signe och Elizabeth under de första åren på 40-talet i Stockholm.
Av olika anledningar och med olika bakgrund har de rekryterats till Försvarsmakten för att genom signalspaning och att fånga upp meddelanden från tyskarna kunna knäcka tyskarnas kod och ligga steget för i krigsföringen. Operationen är säkerhetsklassad vilket gör att de anställda måste vara beredda på att avslöjas.
Signes hälsa vacklar, Elizabeth, som är av "fin familj" behöver ta beslut om sin framtid och Iris kämpar som ensamstående med sina två pojkar och sitt förflutna.
En fin skildring av Stockholm och den tiden, en del av vår nutidshistoria som tidigare varit ganska okänd och nu uppmärksammas med dokumentärer, romaner och artiklar.
Rune trivs ändå ganska bra på barnhemmet där han varit sedan han var sex år. Nu i slutet av 30-talet är han femton och bland de äldsta. När Evert dyker upp som ny väcks känslor i Rune som han aldrig känt, vänskap, svartsjuka och något nytt obestämbart härligt och förfärligt. För Evert kan han göra vad som helst.
I Stockholm i nutid får vi följa Anna. Hon är lärare, gift tvåbarnsmamma och bor i hus. Hon är förälskad, men inte i maken, det går alltmer på slentrian. Nej hon har förälskat sig i den flera år yngre Tove, som från början gjorde sin praktik på lärarlinjen hos henne på skolan. Hon har svårt att tänka klart och går med skuldkänslor över situationen där alla kräver hennes närvaro.
Douglas sitter ensam på ålderdomshemmet och längtar till huset vid havet och efter den stora kärleken som aldrig fick bli.
En fantastisk bok som jag känner mig varm i kroppen efter att ha läst klart. Det är stora, starka känslor. Glädje, passion, sorg, skuld, nyfikenhet, uppgivenhet...
Alina växer upp i Polen, hon vet att hon kommer gifta sig med Thomaz, hennes bästa vän sedan barndomen. Men andra värdskriger kommer emellan, Polen och dess invånare drabbas hårt av kriget och de måste alla göra eftergifter och tuffa val.
I Florida i nutid kämpar Alice med sin familj, Hennes älskade mormor har fått en stroke och ligger inlagd på sjukhus. Sonen som har en diagnos i autism-spektrat styr hela familjen och dottern är i motsats högpresterande och behöver utmanas. Maken jobbar hårt och mycket för att hantera sina egna känslor kring deras situation.
Alices mormor ber henne åka till Polen för att söka rätt på Thomaz, vilken Alice trodde var hennes morfar och dessutom avliden sedan flera år tillbaka. Vem var han och vågar och vill Alice lämna familjen för att uppfylla mormors sista önskningar?
Boken tar en stund att komma in i men växer vartefter. Alices kamp med sig själv och familjen är spännande att följa, likaså Alinas och Thomaz öde. Läsvärd!!
Romanens jag är svenska och pluggar i Tyskland när hon möter hans blick i en folksamling och vet direkt att det kommer bli dem. Och de träffas och inleder ett förhållande. Ganska snart börjar dock deras olikheter märkas och påverka deras liv, han är kontrollerande och har åsikter om hur livet ska levas och hur man ska agera som kvinna. Han har inget jobb och hennes studier blir lidande då han inte vill att hon går till skolan och träffar andra män och människor. Hon följer honom till USA där det inte blir bättre, snarare sämre, men hon är övertygad om att det kommer lösa sig. Han förminskar henne och begränsar hennes liv, själv gör han inte många eftergifter.
romanen är självbiografisk och den går in i hjärtat. Det är orimligt hur han beter sig men man förstår ändå att hon inte kan lämna honom. En riktigt bra bok!