”Monstren” Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray går allihop till samma psykolog för terapi. En psykolog som själv brottas med det alltid så svåra livspusslet och som avslöjar en hel del om sig själv i sin arbetsdagbok som läsaren får ta del av. Förutom hennes anteckningar finns de olika sessionerna transkriberade och urklipp från tidningar, olika mail, tjusiga teckningar och fakta om exempelvis narcissism finns också att läsa. Samt kaffe- och fettfläckar! Och, icke att förglömma, en stor dos humor! Psykologen pratar om vår nutid för att jämföra med de olika epoker ”monstren” lever i och visst finns det samhällskritik på sina ställen! Och det är träffsäkert och roligt. Igenkänning är ju som bekant roligt.. Jag har tidigare läst Frankensteins monster men nu är jag oerhört sugen på att läsa övriga klassiker! Man blir ju minst sagt nyfiken på dessa figurer.. Jag har nästan svårt att finna ord för att beskriva denna bok och tycker att den helt enkelt bör läsas! För vem vill inte ha en blandning av populärkultur, litteraturhistoria, psykologiteori, fantasy, skräck och samtidsanalys!?
Jag har pendlat mellan att läsa och lyssna på första delen i Nessers svit om kriminalinspektör Gunnar Barbarotti.
Nesser har ju en mycket behaglig röst att lyssna till men hans sätt att skriva är till och med strået vassare.
Det är ju en traditionell polisroman vi får ta del av (brott begås och jakt påbörjas) men det blir så mycket mer med Nesser.. på gott och ont. Just denna har en ganska lång startsträcka och påminner litegrann om Agatha Christies klassiska deckare med Poirot i huvudrollen; innan själva brottet begås ska alla inblandade presenteras och detta kan ibland dra ut på tiden. Men samtidigt finns det förstås en mening med detta; läsaren får lära känna alla aktörer och eventuella ledtrådar placeras dessutom ut. Nesser låter oss verkligen lära känna de inblandade och boken utspelar sig under nästan ett års tid.. för en gångs skull löser sig inte fallet på ett par dagar.. men det blir inte alls långrandigt. Tvärtom! Väl igång är det spännande, medryckande, sorgligt och, tro det eller ej, roligt! För Nesser kan konsten att skriva och han har humor.
Andra delen har jag läst redan innan denna och den är det fart i redan från start så jag ser absolut fram emot att läsa tredje delen!
Jag har lyssnat på Anna Maria Källs finstämda uppläsning av denna bok. Anna Hage var endast sjutton år gammal och studerade vård och omsorg när hon blev vittne till skotten på Sveavägen 1986. Hon försökte rädda livet på statsminister Olof Palme med hjälp av hjärt- och lungräddning. Alla vet vi tyvärr hur det gick.. men aldrig har jag haft en tanke på de vittnen som fanns då och hur de skulle må i dag! I boken får vi en inblick i just det; alla känslor som passerat genom huvudet på Anna Hage såsom rädsla för en gärningsman på flykt som eventuellt sett henne och otillräcklighet som att hon inte kunde göra mer eller såg mer av vad som faktiskt hände. Vi får också en inblick i hur polis och massmedia hanterat situationen under alla år.
Det är mycket personligt, medryckande och en aning vemodigt.
Just nu läser jag en hel del ungdomsböcker då jag är svensklärare och har förmånen att kunna förena nytt med nöje! Lina Stoltz är en ny bekantskap som jag nu läst två böcker av.
I morgon är allt som vanligt är den senaste i ordningen. Den handlar om Lilian som har en hemlighet. En hemlighet som absolut ingen får veta. Hellre dör hon. Mamma dricker för mycket. Och när hon gör det blir hon ful och dum och glömmer viktiga saker. Kanske som att Lilian blivit vald till lucia och ska uppträda? Men om hon inte glömmer.. hur kommer hon då att bete sig på plats? Vara full?!
Lilians storebror träffar en tjej som pratar om mamma som om hon vore sjuk. Lilian antar att hon menar sjuk i huvudet. Hatmamma! Idiotmamma!
En lättläst berättelse med korta kapitel om den ständiga oro ett barn till en alkoholist bär på. Om att behöva vara mamma till sin egen mamma.
Arne Wester har debuterat med en kortroman om Stig. Stig som först tror att han får sparken men därefter blir varse att han är en av de få som får stanna. Men vill han det? Kan han det? För Stig har solidaritet alltid varit viktigt.
”Vartannat hus var gult, vartannat rött. Stigs var grått, men när solen slog ner skiftade det till guld. Likt ett slott höjt över villorna runtomkring. Ett slott målat med glädje och lättnad men inrett med skam och skuld. På dörren stod JANTE skrivet i blod.”
Och äktenskapet.. vill eller kan han stanna i det? Bra flyt och en gnutta humor gör att jag gärna läser mer av Arne Wester framöver!
Jag har läst en mycket finstämd debut! 15-åriga Klara är föräldralös och bestämmer sig för att flytta från Stockholm och arbeta som piga på en herrgård i Norrland. Året är 1910 och vi får en inblick i hur livet som fattig piga kunde se ut i Sverige vid denna tid. Vi får några återblickar till Klaras liv med föräldrarna fortfarande i livet och det är charmiga minnen som ger ledtrådar
till vem Klara är i dag men också varifrån hon kommer och hur hon formats och varför. Större delen utspelar sig dock under åren 1910 och framåt. Allt är inte riktigt som det verkar på herrgården.. och dessutom brottas Klara med förbjudna känslor. Efter att nyligen ha läst Ida Andersens I oxögat fick jag mersmak för historiska romaner och denna är också mycket läsvärd. Relativt korta kapitel och ett språk som flyter på riktigt bra tillsammans med den fina berättelsen gör detta till en härlig läsupplevelse och är verkligen något jag rekommenderar! Jag hoppas så att Anna Fridh fortsätter att skriva!
Jag fastnade direkt i denna välskrivna debut och att det är just en debut märks definitivt inte! Språket flyter fram och det blir aldrig långtråkigt. Det är spännande och på sina håll även riktigt roligt. FBI-agent återkommer till Sverige och kulturkrock uppstår! John Adderley behöver ny identitet, ny bostadsort och nytt liv. Valet faller på Värmland av alla ställen.. men det finns en anledning till detta. Han hamnar på Cold Case-avdelning där en ung kvinna försvunnit för flera år sedan men aldrig hittats. Som läsare får man även följa kvinnans föräldrar och hur deras liv påverkats under åren som gått samt återblickar från John Adderleys tidigare liv och arbete på FBI. Reine Brynolfsson gör en beundransvärd insats som uppläsare av ljudboken och jag skrattade högt flera gånger. Kan låta fel när det kommer till deckargenren.. men det blir aldrig fånigt utan snarare igenkännande. Och igenkänning är alltid underhållande! Boken slutar med en obehaglig cliffhanger, som jag i och för sig hade lite på känn, men det förtar inte spänningen utan bidrar endast till en ännu större längtan efter uppföljaren! Rekommenderar verkligen alla deckarfantaster att läsa denna!
Efter att ha läst Tistelhonung av Sara Paborn blev jag nyfiken på hennes tidigare verk och började med Blybröllop. Och det är jag väldigt glad över. Vilken pärla! Irene har efter flera års äktenskap tröttnat på maken Horst som mest hånar henne och hennes intressen. Irene är bibliotikarie och lever för litteratur även på sin fritid medan Horst mest kollar fotboll och rapar upp öl. Av en slump hittar Irene en gammal kista med blytyngder som man tydligen kan förgifta folk med. Resten får man läsa själv.. men jag kan åtminstone avslöja att det är skrivet med en stor portion humor och jag skrattade högt flera gånger. Emellanåt tycker jag ändå synd om Horst så skrattet fastnar ibland i halsen.. men det är också berättelsens stora behållning; blandningen av humor och allvar skrivet med en vass penna. Jag lyssnade på denna och tyckte verkligen om Anna Godenius som uppläsare.
Historiska romaner brukar inte locka mig men tack vare nomineringen till Årets bok blev jag nyfiken och började läsa. Till en början tyckte jag att den var lite långtråkig men detta ändrades relativt snabbt. Jag har till största del lyssnat på boken och Cecilia Nilsson gör ett förträffligt arbete med den småländska dialekten. Vi får följa Sissel och Eskil i deras liv med tungt arbete, fattigdom, strävan efter att vara sin egen och fri, kärlek till varandra och de barn som föds. På den lilla orten där de bor uppförs Kosta glasbruk vilket gjorde mig nyfiken på att läsa mer om dess historia och det är en väl avvägd blandning av familje- och arbetsliv på bruket. Varje kapitel inleds på charmigt gammaldags vis med att tala om vad som sker i just det kapitlet och detta tillsammans med dialekten och dialogen, framförallt den mellan Sissel och Eskil, är bokens stora behållning. Det är skratt och gråt, hopp och förtvivlan och jag vill så gärna att det ska gå väl för huvudpersonerna. Jag vill dessutom veta mer om deras fortsatta liv tillsammans och hoppas på en andra del av Ida Andersen.