Jag har läst alla Ewas böcker både från Husqvarnaserien och från Begravningsbyrån Tranan och jag har aldrig blivit besviken på hennes böcker. Denna bok är den femte och fristående fortsättningen från serien Husqvarnaserien och den är precis lika bra som hennes tidigare.
Som i hennes tidigare böcker i denna serie så skriver hon både i nutid och dåtid. Vi får följa Therese som tagit tjänstledigt för att avsluta sitt manus. Hon har fått skrivkramp och tänker att miljöombyte kan vara bra så hon åker till en gård i Småland. Men det finns mycket som distraherar henne i denna idylliska sommarmiljö... På samma plats för nästan 150 år sedan bodde Agnes. Hon tar jobb i granngården för att försöka lära sig mer om vintillverkningen av vinbär för att hjälpa sin far och mycket händer på gården som Agnes både får se och uppleva.
Det här är en välskriven, lättlöst bok med ett bra flyt och driv framåt. Korta kapitel som jag uppskattar väldigt mycket. Ewa är fantastisk på att blanda nutid och dåtid och som vanligt så fastnar jag mer för berättelsen som skrivs i dåtid. Och dessa historier flätas alltid ihop på ett naturligt sätt i slutet av boken. Härliga karaktärer och underbara miljöbeskrivningar som ger mig fina inre bilder. Ewas böcker gör mig aldrig besviken - jag får alltid en mysig lässtund med hennes böcker och som stannar kvar som en varm go känsla i kroppen.
Mitt i sommaren slår jag till med en roman som utspelar sig under vinter och juletid. Boken handlar om Kate som numer är en pensionerad före detta OS-medaljör i handboll men är nu tillbaka i Sverige. Idag arbetar Kate på Svenska Akademins kansli. Reggaestjärnan Rock är en bra människa men inte världens bästa pappa så när Britta ska börja skolan lämnar Kate honom. Britta och Kate bor på Djurgården med mamma Dollan och ett antal mostrar som lägger sig i det mesta. Britta tror på jultomten och mamma Kate vill hitta en pålitlig tomte, men hon letar också efter kärlek.
Barnboksförfattaren Kalle söker kärlek på barer och tinder, och detta går väl inte speciellt bra. För att ha råd med julklappar startar han firman Tomteknäck.
Att läsa en julbok mitt i sommaren var väldigt mysigt. Det här var en mysig, charmig bok med inslag av humor. Dock tycker jag att den var lite rörig, jag hade svårt att komma in i boken och saknade drivet - att den skulle ta lite fart. Jag hade lite svårt att hänga med emellanåt. Jag gillar att boken har korta kapitel, den har ett bra språk och omslaget är ju helt fantastiskt. Boken tar också upp delar från samhället när det gäller Metoo rörelsen.
Detta är en självbiografisk bok där författaren Peter berättar om sitt liv. Boken är skriven i tidsordning vilket gör att den blir lättläst och gör det lätt att hänga med i handlingen. Peter är nyskild och han har en dotter och en stor kärlek till hundar. Precis efter skilsmässan börjar Peter ta sina första stapplande steg ut ur "garderoben" som homosexuell och just vi denna tidpunkt slås världen med skräck av det nya Hiv-viruset. Under loppet av några år går Peter från en lycklig, ansvarstagande föräldrar med ett bra jobb till ett djupt amfetaminmissbruk med sjukdomar som Hepatit och Hiv och kriminalitet.
Det här är en stark berättelse om hur snabbt livet kan förändras, den är ärligt skriven och griper tag i mig. Det är verkligen en tänkvärd bok och det bevisar hur skört livet är och vilka vägar det kan ta. Det är så lätt för oss människor att ha fördomar kring missbruk, sjukdomar och sexualitet, men vem vet vad som väntar runt hörnet här i livet. En bok som väckte mycket inom mig och som jag kommer minnas.
Den här boken är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Boken är inte mer än knappt 120 sidor så man kan tycka att den borde var snabbläst och lättläst. Den handlar om Bjarni som bor på den isländska landsbygden och om hans förälskelse till grannfrun Helga. Jag tycker att den var svårläst och krånglig, jag hade svårt att hänga med mellan livet på gården med alla lamm/får och Bjarnis kärleksförklaringar till Helga som ofta var åt det sexistiska hållet, så upplevde jag det i alla fall. Jag fick läsa långsamt och jag fick läsa om meningarna flera gånger om ibland och ändå att jag svårt att hänga med. Det var otroligt många namn och eftersom boken utspelar sig på Island så hakade jag upp mig på att försöka läsa de isländska namnen rätt, vilket jag inte lyckades med (Hihi). Detta var tyvärr inte en bok för mig.
För mig är Denise Rudberg en fantastisk författare och denna bok är inget undantag. En andra allians är en fortsättning från första boken Det första chiffret och vi får fortsätta att läsa om de tar starka kvinnoporträtten Signe, Iris och Elisabeth under början av 1940-talets Stockholm.
Boken är välskriven och har ett bra flyt i texten. Otroligt bra beskrivningar på karaktärerna då man som läsare lär känna dom och kommer dom nära i deras liv, även miljöerna beskrivs på ett tydligt sätt som gör att jag kan framkalla både bilder, känslor och dofter. I den här boken känns det som att det ligger lite mer fokus på Iris, Signes och Elisabeths privatliv till skillnad från förra boken då man fick mer inblick i deras arbete inom det militära och det har jag uppskattat och tyckt vara intressant att få lära känna dom lite bättre.
När jag fick den här boken så blev jag väldigt glad, när jag läste baksidestexten så tänkte jag en fin, mysig bok med en ton av sorg och allvar. Enligt bokens baksidestext så handlar boken om en kvinna som förlorar en nära vän och han har en hund - en stor Grand danois. Ingen vill eller kan ta sig an denna stora hund, men kvinnan tar motstridigt hand om Apollo som hunden heter, trots att hon inte vill och hotas av vräkning då det inte är tillåtet med hundar i bostadshuset hon bor i. Allt eftersom tiden går blir hon mer och mer förtjust i hunden och vill inte lämna ifrån sig den.
Boken är välskriven med ett bra språk men enlig mig så saknar den ett driv framåt och den känns väldigt seg och kommer liksom aldrig igång. Tyvärr får jag ingen känsla för boken och dess karaktärer. Och det som jag trodde att jag skulle få läsa om i boken enligt baksidestexten, ja där kände jag mig lite lurad på konfekten. Jag hade förväntat mig att få läsa om kvinnan och hunden och hur deras relation utvecklades men jag tror att det kanske bara skrevs 10% av det i boken. Jag tyckte att det lades alldeles för mycket fokus på hennes avlidna vän hur han levde innan och vilka reaktioner han hade med kvinnor och annat som jag inte tyckte hörde till bokens story. Men jag kan ha uppfattat hela boken budskap fel men det var så här jag kände.
Den här boken är baserad på verkliga händelser. Lasse Wiggeby hittas naken med ett buntband hårt åtdraget runt sin hals på ett hotellrum i Västerås. Enligt polisen pekar allt på att det är ett rånmord men omständigheterna är märkliga och motiven många. Efter 103 dagar grips Helen Aaberg-Wiggeby för mordet. I rättssalen spänner hon sina svarta, iskalla ögon i åhörarna och hånler och samma i rättssal sitter även författaren till boken och han bestämmer sig för att ta reda allt han kan.
Det här är en välskriven bok med ett bra språk och man märker att det ligger ett gediget researcharbete i denna story. Jag fastnade i boken redan från första sidan och blev så gripen av att läsa om framförallt Helen som vi får följa från barndomen fram till vuxen ålder. Att läsa om Helen var både hemskt, gripande, brutalt och fruktansvärt. Det som förvånar mig när jag läser boken är att det verkar som att samhället inte sett/hört eller förstått vad Helen har fått utså och själv utsatte andra för, att någon inte gripit in - för då kanske mycket av det som hänt kunnat undgås och det gör mig mörkrädd att verkligheten kan se ut så. Att hon lyckas spela ett spel genom att visa mindre smickrande sidor som hot och manipulation mot många i sin omgivning för att lyckas slingra sig ur många händelser är en konst i sig. Enligt mig en skrämmande bok att läsa och som höll min puls uppe genom hela boken.
Detta är en författare som imponerar på mig, hon har skrivit flera hundra böcker och hon lyckas hitta nya storys, karaktärer och miljöer - Grymt! Jag har läst en del av hennes böcker och jag har nog aldrig blivit besviken och denna bok är inget undantag.
Boken handlar om Zane och Britt, dom är syskon och lever bakom stängda dörrar i en ständig skräck av terror och misshandel från sin pappa. Att läsa om detta är otäckt och skrämmande och det gör ont i hjärtat för även om detta är en påhittad historia så vet man att tyvärr så är detta en verklighet för många barn. I boken får vi följa syskonen i deras liv tills de blir vuxna, genom, skoltiden, kärleken, arbeten, vänner och smärtsamma minnen.
Från bokens första sida var jag fast och jag kunde inte sluta läsa. Trots att boken nästan är på 600 sidor så är den lättläst. Jag tycker att den har fantastiskt målande beskrivningar av både miljöerna och karaktärerna. Boken har ett bra driv framåt, den är spännande, otäck och stark men den har också inslag av vänskap, familjeband, kärlek, humor och dramatik. Dock finns det ett minus - jag slukade boken fram tills det var en fjärdedel kvar, här tyckte jag boken hade ett slut men då kommer det in en ny story, även om den hänger ihop med resten av boken så kändes den lite onödig och överflödig. Jag tycker boken hade blivit en fullpoängare om den slutat efter tre fjärdedelar.
Det här är faktiskt det första jag läser av Marie-Louise Marc. Den här boken handlar om 42-åriga Hanna som arbetar som lärare i Stockholm. Hon trivs med sitt liv och sitt jobb och det efterlängtade sommarlovet är här och hon ska tillsammans med sina två vänner resa till Frankrike, men tyvärr måste Hanna ställa in sin resa då hon måste åka till Jämtland och hjälpa sin mormor som brutit foten. Resan och sommaren till Jämtland blir inte alls som hon tänkt sig. Efter några veckor börjar hon trivas med mormor och på gården bredvid finns Mattias - hennes tonårsförälskelse för 25 år sedan och hans dotter Felicia som hon får en fin relation till. Så klart uppstår olika komplikationer och hinder genom bokens story.
Vilken underbar och charmig feelgoodspärla detta är, jag blir tagen från första sidan och sträckläste boken från början till slut. Boken är lättläst har ett bra språk, bra flyt och bra driv framåt. Hela boken genomsyras av en härligt varm ton. Jag älskar hur Marie-Louise beskriver miljöerna och karaktärerna i boken, helt fantastiskt - jag lär känna personerna och jag kan både se och känna dofterna från miljöerna i mormors hus, bland lammen och getterna. Detta är en perfekt bok att läsa när man vill fly verkligheten... och den innehåller allt det som en feelgood ska göra - kärlek, sorg, relationer både fina och komplicerade, glädje och humor. Denna bok kommer definitivt ligga på min topplista över årets feelgoodpärlor.
Boken handlar om Niklas som arbetar som socialsekreterare men bryr sig inte speciellt mycket om sina medmänniskor. Han lever och äter ensam men är ändå nöjd med sin tillvaro i livet. Niklas kollega Viola däremot är idealist och tror på det goda i allt och alla. Niklas vän Jonathan tycker att alla i samhället ska ta ansvar för sina egna liv men Niklas orkar inte ta ställning.
Boken är välskriven med ett bra språk som gör att den blir lättläst och det gör att man som läsare förstår bokens budskap. Jag tycker att författaren beskriver sina karaktärer bra och boken är väldigt detaljrik, intressant och ger ett djup. Det är en annorlunda bok och kanske Inte den typ av böcker som jag vanligtvis läser men jag är glad att jag har gjort det, för den ger tid för eftertanke. Om man bara läser boken rätt upp och ner så kan man tycka i första tanken att boken inte handlar om något speciellt utan att man bara för ta del av Niklas vardag under en tid. Men när jag reflekterar med mig mig själv så har boken verkligen ett djup. Att följa hur Niklas från att till en början inte bryr sig om särskilt mycket till att bli en en fin medmänniska som engagerar sig och visar empati - det är precis som i verkliga livet - att vi alla människor kan utveckla oss och bli bättre medmänniskor.