Otroligt spännande podd där de mest fruktansvärda och fasansfulla brott tas upp. Hasse Aros lugna och milda röst för oss igenom brotten och berättar och intervjuar på ett enkelt och tydligt sätt.
Avsnitten är lagom långa vilket är bra för man fastnar lätt i det berörda brottet.
Vilken härlig debutroman för vuxna som Solveig Olsson-Hultgren har åstadkommit. Boken Huset i Skogen är en lite lågmäld spänningsroman som tar för sig mer och mer vartefter sidorna bläddrar förbi och spänningen stegras under slutet av boken. En mysdeckare som i vissa inslag nästan får en feelgood-känsla.
Vi får följa polisen Hanna som efter ett olycksaligt polisingripande blir sjukskriven och som får låna ett torp i Småland dit hon åker för att vila upp sig. Under en av sin första skogspromenader stöter hon på ett ödetorp mitt i skogen och synen som hon ser när hon kikar in genom de dammiga fönstren lämnar henne ingen ro. Hon bestämmer sig för att försöka ta reda på vad som hänt i ödetorpet och vart ägarna tagit vägen. Med hjälp av kollegan Marko och grannen Sigvard börjar Hanna nysta i mysteriet.
Boken Huset i Skogen fångar mig och det är svårt att sluta läsa. Jag vill vet mer om de försvunna personerna från ödetorpet. Men jag fascineras även av relationen mellan Hanna och Marko och den nyvunna vänskapen mellan Hanna och pensionären Sigvard. Jag får en bra känsla för dessa tre personer och deras sympatiska personligheter. Framförallt fastnar jag för Hanna och hennes upplevelse av att komma till torpet i Småland, utflykterna i skogen och i samhället. Hennes kamp att komma bort ifrån sjukskrivningen genom att nysta i försvinnandet och genom att röja upp i det lånade torpet efter den tidigare ägaren Gertruds plötsliga död. Genom Gertruds hus och ägodelar lär Hanna känna den gamla avlidna damen.
Boken avslutas nästan med lite av en cliffhanger och om vi har tur så innebär det att det kanske kommer en fortsättning av boken där vi får fortsätta att följa Hanna, Marko och Sigvard. Jag skulle gärna läsa en sådan uppföljare och det skulle vara spännande att se vad de kan tänkas hitta på härnäst.
En bra och intressant podcast där varje avsnitt bygger på en människa eller händelse som Kristin är nyfiken på. Stor variation mellan de olika avsnitten och Kristin för oss med värme genom mycket intressant som man kanske inte visste att man tyckte var intressant förrän man lyssnat klart.
Det här måste vara den första boken jag läst av Birgitta Bergin (men absolut inte den sista) och det är framförallt titeln som lockade mig ifrån början. Älskade, jävla jul är en så otroligt bra kortfattad sammanfattning av vad jag och jag tror många andra med mig känner inför julen och jag blev så nyfiken på vad denna författare kunde göra med detta.
Jag gillar verkligen hur författaren lägger upp boken nästan som en adventskalender och alla dessa listor som skrivs. Ett hektiskt arbetsliv, familjeliv skall kombineras med den perfekta julen, en uppgift som är i stort sett ogenomförbar för vilken människa som helst. Vi är så många som har en bild i huvudet av hur julen skall vara och vi håller på att stressa ihjäl oss för att uppnå detta när det viktigaste ändå är att ha möjligheten att umgås med nära och kära.
Jag har både skrattat och blivit irriterad med Amy, huvudpersonen i boken, hon vill så mycket för sig själv och familjen och för jultraditionerna och det är helt rätt att prioritera bort vissa saker MEN INTE det traditionella julbordet, det kryper i hela kroppen på mig. Skämt och sido, detta är en riktigt härlig julbok som lockar fram julstämningen och många skratt och fniss. En av årets bästa julböcker enligt mig för att få fram julkänslan och en positiv energi.
En bra blandning av olika historiska händelser och tidsepoker. Som historia-intresserad kan man inte göra annat än att älska denna podd. Brukar sätta på ett avsnitt när jag ska diska el städa, det gör arbetet så mycket roligare men risken finns att man fastnar i podden och inte får något annat gjort.
Jag har haft det stora nöjet att de senaste dagarna fått läsa Maria Parkhedes debutroman Paus i Karriären. Jag trodde från början att detta var en julroman men efter att ha läst boken så skulle jag nog mer beskriva den som en vinter-vår-roman. Det här är en varm och charmig feelgood-historia där mor och dotter flyr storstaden och flyttar till Järvsö för att kunna starta om batterierna. Boken är skriven ut två olika perpektiv, mamman Phillipas perspektiv och sedan dottern Biancas perspektiv, vilket gör att man kommer de två huvudpersonerna väldigt nära och det framkallar även en del leenden när man läser om hur de resonerar och tycker och tänker om varandra.
Som så ofta i en feelgood-roman så innehåller det en kärlekshistoria men den hamnar mer i bakgrunden vilket glädjer mig. Det som istället lyfts fram är relationen mellan mor och dotter på gott och ont, tonårstiden, att bryta sig loss från ekorrhjulet och vänskap mellan man och kvinna och även vänskap över generationsgränserna. Jag blev speciellt förtjust i vänskapen mellan den 15-åriga Bianca och bonden Sven.
Den här boken är en riktig vinterpärla som jag verkligen vill tipsa om och jag ser fram emot att fortsätta följa Maria Parkhedes författarresa.
Pussel som present
Pussel tycker jag är en lysande present. Det kan man sysselsätta sig själv med eller så kan hela familjen engagera sig. Det finns ju nuförtiden så mång olika varianter och svårighetsgrader på pussel så att det kan bli en utmaning för var hjärna. Varför inte testa ett tredimensionellt eller ett självlysande som variant på de traditionella pusslen.
Jag har under de senaste dagarna roats och berörts av bröderna Gustaf och Arvid Cronhielms familjehistoria och jag har även fått lära känna den lite borskämda kvinnan Agnes som kommer från ett välbeställt hem och som på sitt eget lilla vis protesterar mot kvinnans plats i samhället.
Efter en lite trög början där jag hade svårt att komma in i berättelsen så började det flyta på efter ett par kapitel. Och ju mer jag läste drogs jag in i boken och engagerade mig mer och mer i Gustaf, Arvid och Agnes liv och de händelser som de ställdes inför. Vi får följa dessa tre personerna och deras omkrets under 1910-talet, en tid som präglades av svält och nödår i Sverige och där första världskriget härjade i ute i Europa. Genom huvudpersonernas ögon får vi en historisk inblick i hur livet kunde te sig under denna period, både för de mer välbärgade men också för de fattiga arbetarna som levde på svältgräns. Utöver detta så lär vi oss om kvinnans till viss del undanskymda position i samhället.
Det här är en relationsroman och en familjekrönika men det är också en svensk historiebok. På ett lättsamt sätt får vi ta del av historiens vingslag och faktiska händelser och personer blandas med den uppdiktade historien. Jag som är intresserad av historia suger åt mig de historiska bitarna som en svamp och det är så intressant att se hur de faktiska stora händelserna i världen hade sådan påverkan för den lilla enskilda människan i Sverige. Författaren har genom sina detaljerade och målande beskrivningar av personer och platser gett mig ett titthål tillbaka in i 1910-talets Sverige och jag har verkligen älskat varje sekund.
Brädspel som present
Brädspel är verkligen en strålande present som passar ung som gammal, kvinna som man. Dessutom är spel något som man kanske inte själv går och köper.
Beroende på personens egenskaper kan man enkelt hitta ett spel som passar just den personen eftersom det finns spel i alla variationer, färger och former.
Årets först julbok, Löften,Kyssar och Varm Choklad är utläst eller snarare utlyssnad och jag stänger boken med en värme i hjärtat och trots en regnig novemberdag så börjar julkänslan komma spirande i kroppen.
Sofia Fritzson har en fantastisk förmåga att beskriva omgivningar, natur, händelser och människor och jag tror hon skulle kunna skapa julkänsla av vad som helst. Det går liksom inte att undvika att komma i stämning och börja längta efter julpynt, varm choklad, pepparkaksbak och dekorering av julgran när man lyssnar på Sofias berättelse. Sedan går det ju inte att komma ifrån att det underlättar ju att det i grunden finns en härlig feelgood-kärlekshistoria i boken.