Eva

Användarprofil

Den blå gardinen

Bok av Stina Nilsson Bassell
Ett genomgående tema i Bassells romaner är nedtryckta kvinnor som på ett eller annat sätt tar sig upp och står fast. Den här boken är inget undantag.
Vi får följa Olga och Helga – två kvinnor som befunnit sig på samhällets botten och lyckats ta sig, om inte till toppen så en bra bit på väg. Den blå gardinen är en stark och kraftfull berättelse som ger läsaren en blick i hur det kunde se ut för kvinnor i Sverige under 1800-talet.

Som läsare får man främst följa två starka karaktärer i deras svåraste stunder, men också när de mår som bäst. Olga och Helga är lika, men ändå olika. De har växt upp på i princip samma sätt -alltså i fattighus-, men är två helt skilda personligheter. Olga är framåt och inte rädd för att säga vad hon tycker, medan Helga är något mer tillbakadragen och försynt.

Under berättelsens gång får man lära känna de två mer och mer, och allt eftersom får man reda på deras bakgrunder. Och de håller verkligen ihop i vått och torrt, även om de har sina tvister då och då.

Förutom Olga och Helga är hela galleriet av karaktärer djupa och väl utstuderade, med intressant bakgrund och tydliga motiv.

Handlingen är en röd tråd genom hela boken, men det känns även som att delarna som boken är uppdelad i är som avsnitt i en serie. De är sammanhängande, men skiljer rätt så markant i tiden. Berättelsen kändes något rörig i början, men ju mer man kom in i den, desto mer fängslande blev den och närmare slutet var boken jättesvår att lägga ifrån sig.

Något jag verkligen tycker om med berättelsen är språket! Det är gammaldags, vilket gör att det passar perfekt med berättelsen. Jag får känslan av att läsa en Jane Austen eller Brontë-roman. Delar av berättelsen påminner dessutom Ellens val-böckerna av Helena Dahlgren och Moa Eriksson Sandberg.

Det märks att Stina har gjort sin forskning för den här boken, även innan man ser sidorna med källhänvisningar som hon har med i slutet. Något som också uppskattas!
Sist, men inte minst fick jag nys om en bok som jag blev intresserad av; Familjen H*** av Fredrika Bremer.

Sammanfattningsvis är det här en lättläst och spännande historisk roman, med intressant handling. Passar den som tycker om Jane Austen, systrarna Brontë och liknande.
Rekommenderas starkt!
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Ridning är en aktivitet som både aktiverar kroppen och fungerar som terapi. Att rida lär en hantera sin kroppskoordination, då hästen känner av minsta tryck från skänklarna, sätesändring eller rörelse i händerna. Man blir också fysiskt tränad, då man behöver använda sätesmuskler, benmuskler, bålmuskler och ibland även armmuskler.
Rekommenderar verkligen ridning. Om inte annat, så för att det är himla roligt!

Institutet

Bok av Stephen King
Det här är en bok som verkligen fångar läsaren. Stephen King har en förmåga att gestalta barn på ett sätt som jag aldrig upplevt innan. Han får fram deras känslor på ett trovärdigt sätt, och alla vet ju att en skräckberättelse som har med barn att göra inte kan bli annat än obehagligt.
Berättelsen berättas på ett snyggt sätt, och handlingen är verkligen spännande. Man får lära känna karaktärerna på djupet, vilket gör att känslorna växer för vissa (och krymper för andra). Jag var väldigt känslomässigt engagerad i boken när jag läste.
Den är kanske inte typiskt läskig, som böcker om spöken etc. Men den är otroligt obehaglig på ett rått och makabert sätt.
Rekommenderas verkligen för den som vill känna de kalla kårarna krypa!

Gravjord

Bok av E.E. Richardson
En väldigt bra och lättläst skräckhistoria för de som vågar läsa!
E. E. Richardson är verkligen bra på att formulera skräck och fasa, kombinerat med detaljrika bilder och rimliga känslor.
Karaktärerna är trovärdiga, och trots att det här är en skräckhistoria så passar de dem lite yngre (12-15 år).

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
"Bokskåpets hemlighet" är en spännande berättelse, med en annorlunda vinkel på andra världskriget. Man får följa Rebecka i nutid, när hon reser tillbaka till Skåne efter att hon fått höra att hennes älskade mormor Anna ligger på sjukhus.
I Skåne bor hon i Annas hus tills Anna blir bättre, och Rebecka bestämmer sig för att restaurera huset till Anna kommer tillbaka. När hon gör det hittar hon en dagbok från Annas ungdom.
Då får vi som läsare också följa Anna under hösten 1943, vilket är då som danska judar flyr över till Sverige.

Frida lyckas återigen med en väldigt bra tidsskingring, och miljöerna blandat med känslor och Fridas förmåga med ord gör läsaren engagerad och nyfiken.
Berättelsen berör också på många sätt, och jag kan verkligen rekommendera den till andra!

Innan ni tog oss

Bok av Lisa Wingate
En otroligt sorglig, men viktig berättelse om vad som hände i USA under 1930-1940 - talet. Man får följa ett gäng syskon som rövas bort från sin familj och hamnar hos en hemsk kvinna som säljer dem till välbärgade familjer.

Lisa Wingate skriver med sådan inlevelse att man är helt fast från första meningen. Jag grät i omgångar när jag läste boken, och blev väldigt illa berörd bitvis.

Man får också vara med i nutid, när ättlingen till en av syskonen avslöjar vad som har hänt. Den här delen är något lättsammare, vilket blir som en paus ifrån allt det hemska. En bra balans, helt enkelt, samtidigt som det är väldigt spännande.

Kort sagt, en gripande bok som är mycket väl värd att läsa!
I "The Last Wish" får vi följa Geralt av Rivia i några korta historier om hans upptåg. Geralt är en så kallad Witcher, vilket innebär att han har omänskliga förmågor som gör att han kan ta sig an monster i världen. Detta gör han för att beskydda folket, men också för att överleva.

Jag tycker mycket om den här boken. Det är spänning, mysterier och en spännande bakgrund som jag verkligen vill veta mer om.
Miljöbeskrivningarna i boken är så himla bra skrivna. Författaren får till det mörka i världen, och hela boken går i nyanserna grått och svart (och rött, om man ska ta med blodspillan).

Något som jag tycker är intressant är att det finns tolkningar av gamla barndomshistorier. Bland annat Snövit av Disney och Rapunzel av Bröderna Grimm. Historierna i sig är i grunden väldigt mörka, men Sapkowski lyckas göra dem ännu mörkare. Han får också till en tvist som passar utmärkt i berättelsen.

Kort sagt en superbra fantasy för den som gillar action och mörk spänning.
Jag fullkomligt älskar den här boken! Så humoristisk, med underbara karaktärer och ett tydligt och viktigt budskap.
Språket är roligt och lätt att följa med i. Jag blev alldeles varm inombords när jag läste den här.
Karaktärerna har ett verklighetstroget djup som gör att man fastnar för dem. Man ser fram emot att få läsa om deras val.
Förutom humorn finns där också delar som tar ett ordentligt tag om läsarens hjärta. Man blir berörd och bitvis väldigt arg.

Rekommenderas verkligen!

Spegeln i rummet utanför

Bok av Stina Nilsson Bassell
"Spegeln i rummet utanför" är absolut en berättelse som fastnat hos mig! En verkligt gripande berättelse, som är skriven på ett så målande och underbart vackert sätt.

Jag älskar historiska romaner, och det här är en av mina favoriter i genren.
Konceptet där man får följa två kvinnor i olika tidsepoker är något jag gillar väldigt mycket. Att historien dessutom är baserad på en verklig händelse gör inte berättelsen mindre intressant.

Språket i boken är väldigt vackert!
Jag har inte läst en bok av någon författare som har sånt poetiskt skrivande som, när man läser, målar upp bilderna i enastående tavlor. Och det gör att man sitter som klistrad mellan sidorna.

Karaktärerna i boken var starka, djupa och så korkade ibland att jag inte visste vad. Det hände att jag skakade om boken i ren frustration, och undrade varför personen var en sån idiot! Vilket innebär att alla karaktärer, stora som små, var väl gestaltade och hade en viktig del i berättelsen.

Jag kan, kort sagt, VERKLIGEN rekommendera den här boken till alla som gillar spänning, historia och fina formuleringar.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.