Det här är en mycket spännande bok om hämnd och förräderi som man ogärna lägger ifrån sig innan den är utläst. Bra personbeskrivningar med trovärdiga och levande karaktärer och mest får man nog ut av att ha läst de tidigare delarna först (även om den går att läsa fristående).
Början på boken är dramatisk. Lilla Zana har just fyllt fem år med familjen samlad runt födelsedagstårtan på köksbordet. Där finns hennes mamma, pappa och två syskon. Nu har det gått ett par dygn och lilla Zana går runt bland sina föräldrar och syskon som är märkvärdigt tysta och stilla. TV:n står på i bakgrunden och hon sjunger då och då "Jamåhonleva" för att muntra upp sig själv. Slutligen reagerar grannarna på ljudet och larmar. När kommisarie Ewert Grens till slut kommer in möts han av en leende flicka och en förfärlig lukt. Det här blir ett fall som drabbar Ewert Grens hårt och som han inte lyckas lösa. När det 17 år senare sker ett inbrott i exakt samma lägenhet väcks allt till liv igen.
Vill du läsa en mysig feelgood med sommarkänsla så välj denna! Den är välskriven med fint beskrivna karaktärer och innehåller både kärlek, allvar, humor och relationer. Det jag gillar bäst är den fint beskrivna relationen mellan en vuxen och ett barn och att den relationen får ta mycket plats i historien. Rekommenderas varmt!
"Drömmarnas bok" är en hjärtskärande och rörande berättelse om kärlekens betydelse. Den första förälskelsen. Bandet mellan far och son. Vänskap och familj, liv och död och kanske mest om att försonas med sitt förflutna för att kunna gå vidare. En så kärleksfull berättelse men också så sorglig. Jag tror att hur man tar emot den beror på var man själv befinner sig i livet och vad man själv bär med sig. För mig blev den emellanåt för gripande och kom mig så nära att jag var tvungen att pausa och läsa något annat en stund. För mig är detta ingen feelgood men en oerhört gripande, vacker och välskriven roman.
Om du vill läsa en stark, känslosam och gripande debut som är svår att lägga ifrån sig så välj den här. Gina Dirawi ger här ordet till en grupp vi sällan hör: muslimska tonårstjejer. Läs och utmana dina egna tankar, ditt förhållningssätt och dina fördomar!
Lucinda Riley är en favoritförfattare och jag älskar hennes böcker om de sju systrarna. Den här kom inte riktigt upp i den nivån men bra nära. Jag älskar böcker som blandar dåtid och nutid som denna. Här kretsar historien kring 70- åriga Posy som bor i sitt vackra familjehem Admiral House. Här tillbringade hon sin barndom och här är hennes barn uppväxta men nu är sanningen den att huset håller på att förfalla och hon måste sälja det. Men beslutet skjuts upp och samtidigt blir hon indragen i sina söners komplicerade liv och dessutom dyker hennes stora kärlek Freddie upp som övergav henne för över 50 år sedan. Vi får följa hennes liv i tillbakablickar och snart inser man att både Admiral House och Freddie bär på hemligheter. Det är en gripande berättelse som innehåller både stor kärlek, sorg, familjehemligheter, livsval och nya chanser.
Vill du läsa en lättsam, lättläst och rolig feelgood som även innehåller mycket känslor, allvar och svärta så är mitt tips denna bok. Den handlar om Jacob och Linnea som träffas på ett bröllop. De är otroligt olika som personer och en av bokens största behållningar är hur de beskrivs. Det känns äkta och det känns som att man lära känna dem på djupet. Jacob är pedanten som alltid håller sin lägenhet och kropp i perfekt form och sköter sitt advokatjobb med bravur medan Linnea är en slarvig idealist som tar dagen som den kommer. Trots att de är så olika hamnar de i säng under bröllopsnatten vilket leder till att Linnea blir gravid. Hon tvingas söka upp Jacob och tillsammans måste de bestämma hur de ska göra.
Skuggjägaren av Camilla Grebe är en spännande bladvändare och fristående fortsättning på Dvalan, Husdjuret och Älskaren från huvudkontoret. Jag har läst alla delar och Skuggjägaren är precis som de andra skriven i ett snabbt tempo och spänningen byggs hela tiden på och får mig att bara vilja läsa vidare. Det är en otäck historia som kryper under skinnet på en och samtidigt ger oss ett stycke samtidshistoria från andra världskriget fram till nutid. Framförallt hur kvinnor kunde ha det. Det handlar om makt, prestige, härskartekniker och sexuella trakasserier och framförallt hur kvinnor fick kämpa för att ta sig in på arbetsmarknaden. Kvinnors utsatthet och den ojämställdhet som fortfarande finns i vårt samhälle löper som en röd tråd genom hela boken.
I mitten av 1940-talet hittas en kvinna mördad, fastspikad i golvet. Då får kvinnor ännu inte jobba som poliser men Elsie blir indragen i fallet genom sin roll som polissyster. Trettio år senare sker ett nytt mord med liknande tillvägagångssätt och sedan upprepas historien under 80-talet och i nutid. Vi får följa polisen Britt-Marie som är inblandad i utredningen 1974, på 80-talet får vi följa profileraren Hanne (som vi mött i tidigare böcker) och slutligen polisen Malin i nutid. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för dem alla. Jag rekommenderar denna bok varmt och förstår att den har blivit nominerad till Årets bok 2020.
Mytomanen är den åttonde delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Precis som de tidigare delarna är denna bok välskriven, spännande och innehåller ett högt tempo. Man vill bara läsa ett kapitel till och så plötsligt är boken slut. Jag tycket att Sofie Sarenbrant är fantastisk på att väva in olika samhällsproblem i sina böcker och det gör att de känns samtida och verklighetstrogna. De här boken börjar med att man hittar en 13-årig pojke död i skogen. Hans kropp är sargad och hans värdesaker är borta. Misstankarna riktas mot ett ungdomsgäng som tidigare har knivrånet jämnåriga kamrater men det är något som inte stämmer. Teman som tas upp i boken är bland annat fördomar, utanförskap, klasskillnader och framförallt lögner, yta och fasad. Vem kan man egentligen lita på?
jackie- en ung kvinna som egentligen heter något annat- tar tåget upp till Stockholm. Hon har framtiden framför sig och nu ska hennes liv äntligen börja på riktigt. Men redan på tåget möter hon en man som ställer sig i vägen för hennes drömmar och slukar hela hennes värld. I boken får vi följa både jackies och mannens berättarperspektiv. Berättelsen startar ganska långsamt för att sedan öka i hastighet och stämningen i boken blir också mer och mer laddad och obehaglig. Det här en stundtals väldigt jobbig bok att läsa. Den handlar om gränser, kärlek, våld och begär. jackie är en mörk, våldsam och suggestiv bok som är svår att skaka av sig.
Det här en gripande, spännande och mycket välskriven bok om kärlek, sorg och vänskap. Vi får följa tre kvinnor i olika tider, från andra världskriget fram till nutid och hur deras liv oåterkalleligt förändras av kriget. Genom parallella berättelser vävs historien ihop på ett mycket bra sätt. Jag älskar ett sånt upplägg och jag älskar när en författare lyckas förflytta mig till en annan tid och en annan plats. Det här är författarens debut och jag ser fram emot fler bra böcker av henne!