Vilken förtrollande, annorlunda, spännande och intressant bok. Att den bygger på en sann historia gör den bara än mer lockande.
Året är 1978 och den halvtrpkoga, vanliga flickan Julie träffar dem stökiga och trotsiga grannflickan B. En dag knackar hon på fönstret till Julies rum och på den vägen bär det sedan. Deras vänskap djupnar till någon form av kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som slutar i ett abrupt avvisande. Och sedan i en skolakjutning.
Det handlar också om en ung flicka i utanförskap och misär och där ett helt samhälle med skola, vuxna och institutioner väljer att vända henne ryggen. Och det är berättelsen om vad riktigt trasiga människor kan göra när de inte längre har något att förlora.
Parallellhisorien i nutid där Julie även bearbetar ett äktenskap i kris förstår jag mig riktigt på. Att ha en nutidsbit och berätta om hur dåtiden påverkat nutiden är en värdefull del och jag uppskattar det greppet. Det är dock själva biten med äktenskapet som jag inte till fullo förstår vad den ska bidra med. Dock visar historien att det som händer när man är ung kan komma att påverka en stor del av livet
Vilken jäkla käftsmäll till bok!
Vi följer Nora innan, under och efter ett krig och en flykt. Hon växer upp i en rik familj i Somalia där hon lever ett privilegerat liv långt borta från fattigdom. Hon växer upp, utbildar sig till lärare, gifyer sig och får ett barn. Sakta utbryter krig i landet och Nora finnet sig själv och sin familj i fara. Ubder flykten förlorar hon sin man och sin far. Plötslogt finner hon sig i ett främmande land, Sverige. Där är hon städare av skolkorridorer, boendes i en sliten lägenhet, änka och ensamstånde mamma till en dotter som växer upp i en ny kultur. Hemma i Somalia finns mamma och syster kvar med höga förväntningar på hur Nora ska kunna hjälpa till att försörja dem.
Så mycket intressanta vinklar och trådar i boken. Vilken enorm kontrast det måste vara att växa upp i en rik familj utan insikt i fattigdom till att bli den son flyr och lever på existensminimum. Vem är man då? Och att behöva leva i ett land du inte själv valt och dessutom förväntas vara tacksam.
Berättelsen gör mig mer ödmjuk inför människoöden. Ska ni läsa en enda bok i år låt det bli denna.
📚Söndagsvägen av Peter Englund📚
En true crime bok. En genre som jag inte direkt är något större fan av. Det här är den litterära varianten av genren. Det är speciellt att få följa inte bara ett brott utan också ett samhälles framväxt och historia.
Vi befinner oss i Hökarängen och året är 1965. Ett person, Kickan Granell, har hittats död och vi följer jakten på mördaren genom ett brokigt Sverige. Det är gedigen research som ligger bakom och det är många dokument som vi leds genom bokens gång.
Beskrivningarna av samhället och samtiden är bokens verkliga uppåtsida. Det är ett ljuvligt porträtt av 60 talet i en Stockholmsförort. Mer så än vad det ör true crime, tycket jag. Kanske därför jag tycker så mycket om boken.
Anne Holt är alltid Anne Holt. Här återser vi Selma Falck. Vid bokens start finner vi henne mitt i ett eldinferno. Hon kömpar för ditt liv uppe i fjällen och sakta konmer minnet tillbaka kring den senaste tidens händelser. Vad som har hänt får vi genom bokens gång reda på genom tillbakablickar.
Selmas svärson dör på bröllopet av en nötallergi vilket innebör katastrofala recensioner för den ansvarige kocken. För att renrvå sitt namn ber han Selma om hjälp. Selma tar sig ann fallet och börjar snart komma något mystiskt på spåren.
Parallelt följer vi den norska politiken och dess intriger. Högervindarna drar fram över landet och samhället står inför svåra val.
Selma Falck är en äkta karaktär med fler brister än fördelar. Hon är inte en särskilt kärleksfull mamma och hon är spelmissbrukare. Men det finns en rakhet och en råhet i henne som jag gillar.
Man är alltid lite klokare och mer kunnig efter att ha läst en bok av Holt. Detta är inget undantag.
Vad ska jag säga om den här boken? Nesser är Nesser är Nesser. Det är udda, kantigt och stillsamt. Med någon form av glimrande briljans där under.
Vi följer den sorgsne busschauffören Albin, en man som har flera liv på sitt samvete, när han börjar få anonyma hotbrev.han gör en polisanmälan och ärendet hamnar hos poliserna Gunnar och Eva som inte riktigt orkar engagera sig som sig bör. Det går som det går och en dag är Albin försvunnen. Han sågs senast på en färja med sin fru.
Många år senare springer poliserna in i en man identisk med Albin på ett ödsligt Gotland. Frågorna hopar sig, är han inte död och vad var det egentligen som hände kring Albin för många år sedan. Vi lär känna Gunnar och Eva lika mycket som Albin under bokens gång.
Det är en bok om känslor, tankar och mänsklighet. Det är något djupt tankeväckande över hela boken.
Stillsamhet trots allvarliga händelser och full fart är bokens ledord.
En bok man läser för den hissnande berättelsen och inget annat. Författaren lyckas ge en intim och personlig bild av både Kevin och Christians familjer. Det är ärligt, rakt, personligt och oeehört sorgligt.
Fyraårige Kevin hittas en dag död och snart därefter blir hans kompisae Christian och Robin huvudmisstänkta. Fallet blir enormt uppmärksammat eftersom det är små barn som ska ha dödat ett annat barn. Det visar sig med tiden vara både falskt och dessutom ett fall som misskötts på alla punkter . Oändliga förhör med ledande frågor har ställts till två små barn utan närvarande föräldrar. Trots albi fortsätter rättsväsende, socialtjänst och barnpsykolog att läsa in vad de vill i förhören och gång på gång krossa en familj.
Nu när bröderna är frikända berättas deras och deras föräldrars historia. Dessutom får vi följa Kevins föräldrar och deras tankar kring det som hände.
Språket i boken är väl inte lysnade och skulle kunna arbetas igenom. Dock tar historien och de inblandades
Hela historien är verkligen ett enormt svek från samhället.
Vi följer Christopher, sju år gammal, som plötsligt en dag försvinner spårlöst. Sex dagar återvänder han och ingenting är sig likt. Plötsligt hör han en röst i huvudet som tjatar om en koja som ska byggas och han, som alltid haft svårt i skolan, klarar plötsligt allt. Och han inser att han vet massa saker om folk som han inte borde veta.
Plötsligt befinner sig han och hans mamma i en mardröm utan slut. Det råjar nämligen finnas två parallella världar. Den vanliga världen och den osynliga världen
Spännande skräck som får mig att inte vilja sluta läsa. Välskrivna karaktärer och ett konstant driv. Det är också något extra när huvudkaraktären är ett barn. Något blir mer närvarade och vad gäller spänning sätter det en extra nerv.
Här kastats jag som läsare direkt in i en våldsam och hemsk scen som verkligen får igång både pulsen och som sätter tonen för resten av boken. En våldtäkt på en Finlandsfärja 25 år tidigare börjar berättelsen och sedan kastas vi fram i tid då det sker ett mord. Det här är en polisroman och det är stort fokus på det polisiära arbetet och de två huvudpersonerna Oscar och Sasha, vilka jag uppskattar att få lära känna.
Steg för steg förljer vi deras arbete som tar läsaren mot en upplösning. Slutet får verkligen ihop historien på ett bra sätt och det mest händelserikt i början och slutet. Dock är det inte särskilt trovärdigt att det verkligen skulle finnas sådana samband som framkommer i boken. Jag är dock inte en person som kräver att allt måste kännas trovärdig på så vis utan kan uppsakatta "otroliga" samband och upplösningar så länge det är intressant. Och det är det här. Bokens stora förtjänst är det intressanta polisarbetet och att författaren lyckas få mig att känna. Beskrivningarna av såväl brott som livsöden är levande och berättelsen håller mig i ett fast grepp läsningen igenom.
Det är första delen av en serie om Oscar och Sasha och jag gillar verkligen dessa två som huvudpersoner. Blir spännande att följa utvecklingen i kommande böcker.
Johanna tecknar ett porträtt av en familj som lever och styr ett parallelsamhälle i Angered utanför Göteborg. Familjen Al Asim (uppdiktat namn) består av ungefär 120 individer där många av dem lever ett mer eller kriminellt liv. Många är de personer som inte vågar vittna mot familjen eller behöver flytta för att undkomma dem. Hamnar du i konflikt med någon i släkten får du hela släkten emot dig. Och de drar sig inte för någonting.
Genom intervjuer med familjens överhuvud, poliser och genomgång av rättsfall och förundersökningar målar Johanna upp en skrämmande bild. Familjen återkommer i åtal efter åtal med allt från fortkörning till konflikter med mycket våldsam utgång.
Samhället sluter upp och gör så att myndigheterna kan samarbete för att punktmarkera familjen. Det är allt från insatser från tullen till kontroller av ersättning från försäkringskassa till omhändertagande av saker som bilar (och av barn). Dessutom intressant att se hur polisen och familjen tvingas förhålla sig till varandras existens.
Helt vansinnig och otroligt viktig läsning. Jag tror att vi alla som jobbar inom socialt arbete kan känna igen oss i de här beskrivningarna. Otroligt intressant läsning för oss som jobbar med människor och speciellt i de mer utsatta delarna av samhället.
Som sagt, läs den här. Ett kort sagt strålande reportage.
Vilken härlig mat och livbok. En bok full med recept och berättelser från författarnas (mat)liv. Recepten presenteras tillsammans med historier från hur de tillkommit och det känns personligt och äkta. Härliga recept som jag blir sugen på att laga. Vad sägs tex om citronrisotto, spaghetti vongole eller deras tomatmacka? För att inte tala om hur sugen jag blir på drinken Remember the Maine.
Varvat med recepten finns personliga historier och texter om saker som har betytt något förförfattarna. Mysigt och inspirerande, helt enkelt.